Montrealský věstník                                Ročník 56

Březen/March 2020                     5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 7


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

11. 3.   St         Schůzka klubu seniorů, 5080 Glencairn Ave, Montreal, 13.00 h

19. 3.   Čt         Klavírní recitál M. Karlíčka, Pollack Hall, 555 Sherbrooke St. W., 12.00 h

25. 3.   St         Schůzka klubu seniorů, 5080 Glencairn Ave, Montreal, 13.00 h

 

Klub seniorů

V březnu se sejdeme 11. a 25. opět u Martinů v ulici Glencairn, číslo 5080, asi 10 minut pěšky od stanice metra Snowdon. Začátek schůzek je v 1 hodinu odpoledne. V případě změny dáme pravidelným členům včas vědět. Informace podá Iva Radoková, tel. 514-747-2096.

 

Ó, my se máme. Zajisté si ještě mnozí pamatují tuto klasickou větu ze slabikáře padesátých let. Na schůzce 5. února jsme si totiž pochutnaly na jednohubkách, dortech, vínu a kávě. Jako bychom byly někde na hostině. Tentokráte jsme se sešly skoro všechny, chyběla jen paní Janglová, ale příště už bude moci přijet. Děkujeme paní Míše Fuchsové, která se ujala funkce taxíkáře a obstarává pro některé členky dovoz od stanice metra. 

     Zasmály jsme se různým vtipům o stáří – to se nás přece netýká. Přesto jsme si připomněly, jak nám často nepracuje paměť, jak si nejednou nemůžeme vzpomenout na jméno někoho, koho známe již hezkých pár let. Paní Olga Nováková ovšem nezapomněla na svou obvyklou přednášku o historických událostech týkajících se dnešního data. V roce 1782 španělská armáda zvítězila nad Británií a obsadila ostrov Minorcu. Roku 1852 bylo poprvé otevřeno pro veřejnost Muzeum Ermitáž v ruském Petrohradu. V roce 1887 se konala světová premiéra Verdiho opery Othello v milánské Opeře La Scala. První syntetický materiál byl vyroben v roce 1909. Roku 1924 je poprvé vysílán v BBC Radio Greenwichský časový signál. 

     Paní Alice Holmanová, která se před několika dny vrátila z Evropy, nám vyprávěla o svých cestách. Navštívila také Piešťany na Slovensku. Bylo zajímavé se dozvědět o historii těchto lázní. Řeč se stočila na kulturní dění v naší komunitě, na příhody z doby komunizmu, naše dětství a mládí. Schůzku jsme zakončily opět básní Jaroslava Seiferta, pořád ještě o sněhu a zimě.

     Pro zajímavost uvádíme obdobu slabikářové verze "Ema má maso. Máma má mísu. Dáme maso do mísy – ó, my se máme". Za socialismu se říkalo: "My máme maso. Rus má mísu. Maso dáme do mísy – ó, my se máme."

 

Naštěstí se scházíme až odpoledne. Ve středu 19. února, v den našeho setkání, bychom totiž dopoledne ani nevyšly ze dveří. Počasí jako v pohádce "O dvanácti Měsíčkách": "Sníh se sype, ledový vítr duje po lese. Holena nevidí na krok před sebe…" Hodná Maruška ovšem požádala bratříčky Měsíčky o pomoc, a tím ji nepostihla sněhová bouře, ve které zlá macecha a nevlastní sestra zahynuly. My jsme ani Měsíčky o pomoc žádat nemusely: před polednem slunce vysvitlo, takže jsme se bez potíží dostavily do ulice Glencairn. Pouze paní Alena, naše hostitelka, musela tvrdě zapracovat, aby odházela sníh z cestičky před vchodem do domu.

     Po delší době jsme mezi námi přivítaly paní Lídu Janglovou. Kvůli zranění ruky nemohla několik týdnů řídit auto. Na schůzky jezdí až z Hemmingfordu, a většinou se ještě po cestě zastaví pro naši předsedkyni, paní Olgu Novákovou. Ta také zahájila schůzku souhrnem historických událostí, které se staly 19. února. V roce 1600 v Peru vybuchla sopka Huaynaputina, což je dosud nejsilnější historicky zaznamenaný sopečný výbuch v Jižní Americe. Roku 1831 vyjela v USA první parní lokomotiva. 150 japonských letadel bombardovalo město Darwin v roce 1942. Dne 19. února 1945 se američtí námořníci vylodili na ostrově Iwo Jima, kde po vítězné bitvě vztyčili americkou vlajku. 

     Přečetly jsme si úryvek z Čapkova "Kalendáře" o měsíci únoru. Souhlasily jsme, že dny se opravdu prodlužují, ale bohužel zde ještě žádné jiné známky jara neexistují. Vzpomněly jsme si na několik lidových rčení o jaru. Už aby tady bylo. Nakonec jsme si promítly video našeho dobrého známého, pana Karla Nováka, "Český rok na montrealské vsi". Koncerty, výstavy českých umělců, taneční soubory, bazar, Šibřinky, Mikuláš s andělem a čertem, Sokol, Hostýn, vinobraní... Kolik z těchto akcí ještě zbývá? Mnohé z nás jsme se uviděly v "mladším provedení" a zavzpomínaly na přátele, kteří už mezi námi nejsou. Co bylo, bylo... (IR)

 

Tábor Hostýn

Letošní dětský tábor bude opět po dobu 3 týdnů a to od neděle 5. července do soboty 25. července. Ceny jsou stejné jako minulý rok, tj. 960 $ za 3 týdny, 765 $ za 2 týdny a 395 $ za 1 týden (daně se z těchto cen neplatí). Každé další dítě ze stejné rodiny má slevu 10 %. Vystavujeme potvrzení za pobyt na dětském táboře, která jsou použitelná ke snížení daní z příjmu. Přihlášky budou k dispozici na našem webu www.hostyn.org.

 

Hledáme správce pro tábor Hostýn na dobu od června do konce října. Minimální doba smlouvy je jeden měsíc. Odměna podle dohody. Zájemci, napište po emailu na camphostyn@gmail.com nebo telefonujte na číslo 450-465-4844 či sekretářce Daně Palušové na číslo 514-967-3301.

 

Hledáme náhradního kuchaře pro případ, kdyby náš kuchař nebyl letos z rodinných důvodů k dispozici.

 

Výroční schůze (valná hromada) bude letos ve čtvrtek 30. dubna v 19:00. Adresa: Casa Grecque - 7218, boulevard Newman, Lasalle, Montreal. Každý člen dostane příspěvek na večeři v hodnotě 20 $. Hosté jsou vítáni. Hosté by měli kontaktovat sekretářku paní Danu Palušovou na tel. 514-967-3301, nebo po emailu na palusova_dana@yahoo.ca, aby si zajistili místo. Přijďte se pobavit a dozvědět se, co se na táboře děje. Podnětné návrhy budou oceněny. Můžete se také stát členy. Přihláška do Asociace Hostýn je na www.hostyn.org. Členský příspěvek je 20 $ za rok. (Josef Maxant)

 

Misie sv. Václava

Upozorňujeme, že v březnu se česká mše nekoná. Až budeme znát datum příští mše, oznámíme je včas v Montrealském věstníku. (Rose Mary Strban)

 

Klavírní recitál Martina Karlíčka

Pianista Martin Karlíček vás zve na svůj klavírní recitál v rámci série Intermezzo, který se bude konat 19. března 2020 v pravé poledne v Pollack Hall univerzity McGill na 555 Sherbrooke W. Na programu jsou díla Dmitrije Kabalevského a Bedřicha Smetany. Vstup zdarma.

 

Westmount Chamber Music Workshop 2020

We invite instrumentalists playing piano, violin, viola, cello, double bass and guitar to our Westmount Chamber Music Workshop that will take place on August 13 – 22, 2020 in the Westmount Piano Studio, 4910 Sherbrooke W., Westmount. All those who would like to improve and deepen their playing and understanding of music are welcome: children as well as adults! The workshop's focus is on chamber music. Being able to listen, coordinate, discuss and rehearse are essential qualities to be developed and enjoyed during this week of music, creativity, fun, friendship and hard work! We all hope to see you there this summer!

     Faculty concert will be on August 15 at 3 p.m., final student concert will be on August 22 at 3 p.m., both in Mountainside United Church, 687 Roslyn Ave, Westmount.

     Application deadline for the workshop is June 15, 2020. Information wchambermusicw@gmail.com. For the details, you can also look at our web page https://wchambermusicw.wordpress.com

 

03 VelikonoceVelikonoční pomlázka pro děti

České a slovenské sdružení v Montrealu opět chystá pro děti tradiční velikonoční pomlázku (malování vajíček a pletení pomlázky). Bude se konat jako obvykle na Bílou sobotu, která letos vychází na 11. dubna. Sejdeme se ve 3 hodiny odpoledne ve Webster Hall kostela Westmount Park United. Všichni si opět budou moci uplést správnou velikonoční pomlázku a namalovat velikonoční kraslice. Proutky na pomlázky i mašle obstaráme. Doporučujeme, aby si děti přinesly z domova barvičky a vyfouknuté skořápky vajec nebo vejce natvrdo, která budou malovat. Také uvítáme tvořivé maminky, které dětem s malováním a zdobením vajíček pomohou. Po malování bude jako obvykle připraveno malé pohoštění. Budeme rádi, když maminky či babičky opět něco dobrého pro děti upečou a přinesou. Prosím, ozvěte se nejpozději do pátku 3. dubna Vlaďce Hlavaté na email vladimira.hlavata@gmail.com nebo na telefonu 514-746-7746, s kolika dětmi hodláte přijít. Děkujeme a budeme se těšit na shledanou.

 

Velikonoční bazar v Torontu

Tradiční velikonoční trhy se budou konat v neděli 29. března 2020 od 10 do 14 hodin v restauraci Praha na Masaryktownu, 450 Scarborough Golf Club Rd, Toronto. K prodeji budou ručně malované kraslice a tradiční velikonoční speciality. Informace na 416-439-4354. Přijďte si posedět s přáteli a známými – všichni jste vítáni!

 

Novela zákona o státním občanství

České krajany po celém světě zajímá novela o státním občanství, která nabyla účinnosti 6. září 2019. O co přesně jde a jak se to dotýká konkrétně Čechů v Kanadě, vysvětluje JUDr. Jaroslav Horký z renomované pražské advokátní kanceláře H&P Law s.r.o.:

 

"Zákon č. 186/2013 Sb. o státním občanství umožňuje ve svém § 31 nabýt státní občanství České republiky na základě vlastního prohlášení bývalých československých nebo českých občanů, kteří své československé nebo české občanství pozbyli před 1. lednem 2014. Výjimku z této možnosti tvoří zejména bývalí němečtí a maďarští spoluobčané, kteří své československé občanství pozbyli na základě tzv. Benešových dekretů, a dále někdejší obyvatelé tzv. Zakarpatské Ukrajiny, jejíž území připadlo po r. 1945 Sovětskému svazu. Nyní přišla na podzim 2019 novela tohoto § 31, kdy napříště mohou vlastním prohlášením nabýt státní občanství České republiky také děti a vnoučata osob jmenovaných shora. Za děti mohou prohlášení učinit jejich rodiče, avšak dítě starší 15-ti let musí projevit s nabytím českého občanství souhlas a stejně tak musí zpravidla souhlasit i druhý rodič.

     Prohlášení se činí u krajského úřadu, v jehož obvodu měl žadatel naposledy trvalý pobyt (v Praze na Magistrátu hl.m.). Neměl-li jej nikdy na území České republiky, je příslušným úřadem Úřad městské části Praha 1. K prohlášení je třeba přiložit matriční listiny (rodné, popřípadě oddací listy) a doklad o datu a způsobu pozbytí československého nebo českého státního občanství v minulosti. Činí-li se prohlášení pro dítě, je zapotřebí donést jeho rodný list a dále mít písemný souhlas obou rodičů (s ověřeným podpisem) i u dítěte staršího 15-ti let, které nedovršilo 18-ti let věku, jeho písemný souhlas s ověřeným podpisem. Veškeré kanadské dokumenty by měly být opatřeny vyšším ověřením. Toto vyšší ověření vydává Ministry of Government Services, dokumenty vydané v provinciích opatří vyšším ověřením místní úřady. Ostatní veřejné listiny je třeba nechat ověřit prostřednictvím Department of Foreign Affairs and International Trade Canada. Následně je potřeba tyto dokumenty superlegalizovat. Superlegalizaci provádějí zastupitelské úřady České republiky, velvyslanectví v Ottawě a generální konzulát v Torontu. Je rovněž možné obrátit se na honorární konzuláty v Montrealu, Winnipegu a Calgary."

 

Kniha o dramatických útěcích na západ

Pomozte svým příběhem vytvořit působivou knihu, která bude navždy připomínat dramatické momenty emigrace z komunistického Československa. Mnohdy neuvěřitelné příběhy, jak lidé utíkali přes hranice na západ, by měly být zaznamenány pro další generace. Kniha by měla být výpovědí o tom, čím tito lidé prošli, co je zachránilo, jaké byly oběti, které museli přinést, apod. Pracovní název knihy je "Na útěku" a předběžně o ni má zájem nakladatelství "kniha.je" pana Karla Svobody. Máte-li zájem, aby váš příběh byl zaznamenán, kontaktujte pana Libora Ptáčníka na cssk.yeg@gmail.com.

 

Z dopisu zvláštního zmocněnce pro krajanské záležitosti

Z dopisu Mgr. Jiřího Krátkého z Ministerstva zahraničních věcí České republiky vyjímáme:

     "Podpora výuky českého jazyka v zahraničí bude i nadále patřit mezi priority naší činnosti i v roce 2020. Letos se opět uskuteční Týden češtiny ve světě ve dnech 27. – 31. července 2020, který pořádá spolek Česká škola bez hranic ve spolupráci s Domem zahraniční spolupráce a s MZV. Bližší informace budou dostupné na webové stránce www.csbh.cz.

     Dům zahraniční spolupráce www.dzs.cz Vám nabízí jak informace o českém vysokém školství pro zahraniční studenty na samostatném webu www.studyin.cz, tak i komunikační platformu pro zájemce o sdílení informací či metod v podobě elektronického časopisu Krajiny češtiny.

     Tradičním informačním kanálem pro naše krajany je v roce 2020 nově přejmenované Radio Prague International www.radio.cz, které provozuje i webovou stránku www.rozhlas.cz/krajane.

     V roce 2020 pokračuje projekt Svatá Ludmila 1100 – bližší informace na www.svataludmila.cz/cs/#uvod.

     Koncem září se v Praze uskuteční konference na téma "Úloha a místo zahraničních Čechů v bilaterálních vztazích, kterou připravuje Stálá komise Senátu PČR pro krajany žijící v zahraničí, Akademie věd ČR a MZV.

     Užitečné informace pro Čechy žijící v zahraničí najdete na www.mzv.cz/cesi_v_zahranici/cz/.

     Vzhledem k tomu, že v tomto roce končí pětileté období Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí, který byl schválen usnesením vlády ČR v roce 2015, probíhá příprava dalšího pětiletého období. Usilujeme o navýšení finančního pokrytí programu, které by reflektovalo příslušný nárůst počtu krajanských spolků a vašich aktivit ve světě v posledních letech.

     Závěrem bych Vám všem chtěl poděkovat za výbornou spolupráci v minulých letech.

     S uctivým pozdravem, J. Krátký."

 

Kurzy češtiny a semestrální pobyty v Čechách

Velvyslanectví České republiky přijímá do 15. 3. 2020 přihlášky z řad krajanské komunity na semestrální pobyty, kurz českého jazyka a kurz metodiky výuky českého jazyka v roce 2020/2021 v České republice.


V akademickém roce 2020/2021 bude pokračovat realizace Krajanského vzdělávacího programu a výuky českého jazyka a literatury v zahraničí. Program nabízí semestrální stipendijní studijní pobyty, čtyřtýdenní kurz českého jazyka pro krajany a dvoutýdenní kurz metodiky výuky českého jazyka pro vyučující z řad krajanských komunit. Podrobné informace jsou k nalezení na webové stránce www.dzs.cz/cz/program-podpory-ceskeho-kulturniho-dedictvi-v-zahranici/studium-na-vs/. K přihlášení je potřeba vyplnit online formulář. Termín pro zadání přihlášek do elektronického systému je 15. března 2020. Přihlášku s doporučením krajanského spolku (a dalších dokladů pro studijní pobyty, viz info na internetu) je třeba zaslat na Velvyslanectví ČR co nejdříve, nejpozději do 15. března 2020.

     Informace podá Dr. Miloslava Minnes na tel. 613-562-3875 nebo na emailu miloslava_minnes@mzv.cz. Krajanskou organizací v Montrealu, která může žádosti potvrdit, je České a slovenské sdružení, předsedkyně Míša Fuchsová, tel. 514-737-8325, email misha.fuchs@gmail.com.

 

Trochu humoru

A drawing of a person

Description automatically generatedBěhem seniorských schůzek přijde často řeč na českou pranostiku (která mimochodem v Kanadě většinou neplatí). Na poslední schůzce se mluvilo o tom, jak přibývá dne: na Nový rok o slepičí krok, na Tři krále o krok dále a na Hromnice o hodinu více. Zajímavou otázku, kolik měří slepičí krok, řešil Rudolf Křesťan (humorista a spisovatel) ve svém fejetonu, a astronom Jiří Grygar mu na to odpověděl, že prý pět minut. Tak dlouho žádná slepice krok nedělá, a proto se nabízí několik dalších vysvětlení, a to ze života (úryvky i vtip jsou z knížky R. Křesťana a V. Renčína "Jak se do lesa volá"):

     "Jel jsem na svém velocipedu a poblíž Uhlířských Janovic jsem se setkal se slepicí leghornkou, která se jedním krokem dostala do drátů předního kola. Vzdálenost mezi jejím původním stanovištěm a svislou osou přední vidlice mého bicyklu činila těsně před okamžikem jejího jediného (a posledního) kroku rovných 445 mm, což jsem změřil svým příručním metrem hned poté, co jsem se vyhrabal z kopřiv v pangejtu."

     "Fejeton R. K. byl pro mě jako učitele inspirací, abych vyzval studenty k proměření slepičího kroku. Na uhrabaném písku zkoumali a zapisovali délku, případně nechali drůbež projít vodou a otisky pak proměřovali na suché betonové ploše. Výsledky jsem zaslal dr. Věře Frolíkové na Ústřední ústav pro vzdělávání pedagogických pracovníků, Myslíkova 7, Praha 1."

     Pokud tedy někdo chce opravdu vědět, kolik měří slepičí krok, bude muset kontaktovat paní Frolíkovou z Ústředního ústavu pro vzdělávání pedagogických pracovníků.

 

Různé zprávy

Hledám pomoc pro starší paní – seeking part-time companion for elderly lady. Musí mluvit česky – must speak Czech. Pro informace volejte Janu na tel. 438-931-5832.

 

Masaryk Memorial Institute dal do provozu svou novou web stránku – upravený a zmodernizovaný vzhled, zlepšená navigace, všechny informace jsou aktualizované (updated). Návštěvníkům nabízí jednoduchý přehled událostí a chystaných akcí na Masaryktownu i těch, které MMI sponzoruje. Máte-li k obsahu či formě připomínky či návrhy, napište na office@masaryktown.ca. Podívejte se sami na www.masaryktown.ca !

 

Na Věstník přispěli: Vincent Fait, Jitka Kirchnerová, Daniel Newman, Miloš Novotný (Bohemia Restaurant), Iva Radoková, Michal Tučný (B.T. Auto Repairs). Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.