Montrealský věstník                              Ročník 56

Duben/April 2020                       5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                   Číslo 8

________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme!

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Přání

Po dlouhé době snadného života na nás přišly těžké doby. Pozná se to i podle toho, že média přestávají dávat místo ptákovinám, jako je zakřivení okurek nebo záchody pro každé ze 40 pohlaví, ba dokonce ani emise, spotřeba hovězího či kanadský premiér v masce černocha už nejsou důležití. Švédská dívenka Greta zmizela z prvních stránek a co se děje na řecko-tureckých hranicích, to už se nikdo nedozví. Americké příští volby jsou tématem pouze okrajovým a to jen tehdy, mluví-li kandidáti o tom, jak by oni řešili epidemii koronaviru.

     Jistoty, které jsme donedávna měli, odvál vítr – jak ve známé knize Margaret Mitchellové. Situace se dá přirovnat k válečnému stavu: hromadné akce jsou zrušeny, na mnoho lidí je uvalena karanténa (nejspíš i na novináře), některé státy uzavřely hranice, leckde se nesmí vycházet vůbec a nebo pouze s ochrannou maskou na obličeji. Burza padá a lidé si poplašeně dělají zásoby ne na pár týdnů, jak je doporučeno, ale na mnoho měsíců. I ti, kteří se dosud všem opatřením vysmívali nebo předstírali, že jich se to netýká, začínají panikařit. Někteří to trochu přehánějí, ale na druhou stranu je vždycky lepší zachovávat větší opatrnost, než je nutně potřeba. Smrtnost (počítá se z nakažených, úmrtnost je z celé populace) je sice poměrně malá, celkově kolem 2,5 %, u mladých lidí dokonce 0.2 %, ovšem s věkem se zvyšuje: např. u lidí mezi 50 a 60 je to 1,3 %, a u těch mezi 80 a 90 lety už 14,8 %. Největší problém je to, že na nápor nemocných nejsou zdravotnická zařízení připravena, takže všechna ta drastická omezení jsou hlavně z důvodu zpomalení tohoto přílivu a získání času.

     Pro srovnání – jen v USA zemře ročně na obyčejnou chřipku 20-60 tisíc lidí. Nejhorší byla zima 2017-18, kdy zemřelo 61 tisíc, v zimě 2014-15 o 10 tisíc méně. V letech 1918-20 během pandemie tzv. španělské chřipky (která mimochodem také začala v Číně a přes USA ji do Evropy zanesli američtí vojáci) zemřelo podle odhadů 50 až 100 miliónů lidí. Nakažena byla čtvrtina světové populace. Hlavní rozdíl oproti COVID-19 je ten, že tehdejší H1N1 virus (přenesený nejspíš z ptáků) napadal především mladé a zdravé jedince, u kterých docházelo k přehnané reakci imunitního systému. V dnešní době můžeme věřit, že až tak daleko to nedojde – medicína je pokročilejší, lidstvo co se týče hygieny a ochranných opatření (snad) uvědomělejší a lépe vybavené. Zatím nejdůležitější a nejúčinnější je mýt si ruce a pro ochranu okolí nosit roušku.

     Pandemie ovlivní všechny a všechno. Školy jsou zavřené, kdo může, pracuje z domova, a hromadné akce jsou zakázány. A tedy i naše komunitní, kterých je v poslední době už beztak málo. Senioři jsou obzvlášť ohroženi, a proto se od té poslední 11. března zatím žádná schůzka neplánuje. Valná hromada Čs. sdružení nebude, výroční schůze Asociace Hostýn se odkládá, Velikonoční pomlázka pro děti se letos ruší. Mše se odkládají na neurčito. Vypadá to, že do léta se nebude dít prostě nic, budeme sedět doma a povídat si jen po telefonu či internetu. Má to samozřejmě jisté výhody: můžeme například důkladně uklidit, srovnat, opravit a vyrobit v domě, v bytě či na zahradě věci, které jsme pro nedostatek času dosud odkládali.

     Hromadné akce se sice ruší, ale Velikonoce a Passover můžeme oslavit i tak – užijte si svátky v kruhu rodinném a ta velikonoční pomlázka ať vám podle tradice zaručí zdraví na celý rok! Snad to nebude dlouho trvat a náš život se vrátí k normálu. Zatím vám přejeme hodně trpělivosti, ohleduplnosti k ostatním, a ať se vám ten zákeřný virus vyhne obloukem! (AM)

 

Klub seniorů

V dubnu se zatím seniorské schůzky kvůli epidemii koronaviru neplánují. V případě změny dáme pravidelným členům včas vědět. Informace podá Iva Radoková, tel. 514-747-2096.

 

Ve středu 26. února jsme byly rády, že jsme mohly pěkně v teple u "Chez Martinu" sundat kabáty, čepice a rukavice. Schůzka se konala ještě během úplně zimního počasí. Káva a zákusky nám ale pomohly rychle rozmrznout. Paní Olga Nováková nám připravila svou obvyklou přednášku o událostech týkajících se tohoto data v historii. V roce 1815 Napoleon unikl z vyhnanství na ostrově Elba a v Paříži se znovu zmocnil vlády, která trvala 100 dní. USA založily Národní park Grand Canyon v roce 1919. Roku 1935 Adolf Hitler podepisuje tajnou smlouvu, kterou zakládá říšskou Luftwaffe.

     Paní Olga se potom vrátila ve vzpomínkách do doby svého mládí a vyprávěla o svých studiích ve francouzském lyceu ve Varšavě. Přidaly jsme se s příhodami z našich mladých let, s vyprávěním o módě těch dob (podkolenky versus punčocháče) a jaké příhody si ještě kdo z mládí pamatuje. A když už jsme se (tak jak už mnohokrát) vrátily do minulosti, přečetly jsme si několik půvabných básniček z dětské knížky "Kolik váží motýl" od Jindřicha Balíka. Následovaly vzpomínky na nejrannější dětství. Snad jsme tak chtěly alespoň na chvíli zapomenout na to, co se ve světě a kolem nás v dnešní době děje. Jedna z nás, prozíravě jako kněžna Libuše, nás na této schůzce varovala, abychom měly doma zásoby jídla a léků nejméně na dva týdny. Věděla, co se asi stane. Na závěr schůzky jsme si pustily film z šedesátých let "Poklad na Stříbrném jezeře". Pamatujete se na hrdiny našeho dětství? Vinnetou, náčelník Apačů, a Old Shatterhand, jeho bílý bratr...

 

A group of people sitting at a table eating food

Description automatically generated

 

Na fotce Aleny Martinů jsou kolem stolu zprava ve směru hodinových ručiček Míša Fuchsová,

Iva Radoková, zády Olga Nováková, Lída Janglová a dr. Eva Procházková na schůzce 19. února.

 

Na příští schůzce 11. března jsme se potřebovaly trochu rozveselit. Nejdříve jsme se podívaly na krátké video, které pro nás připravila paní Olga Nováková. Její kočička hrající si na schodech je opravdu roztomilá. Když už jsme měly počítač na stole, podívaly jsme se na další krátká videa: jedno byla kouzelně ilustrovaná Beethoveova 5. symfonie a jedno směs tanečních klipů z filmů 60. let minulého století.

     Paní Olga ovšem nezapomněla na svou "povinnost" zmínit se o dnešním datu v historii. Roku 537 Gothové obkličují Řím. Podle Williama Shakespeara se roku 1302 konala svatba Romea a Julie. V roce 1918 se stává Moskva hlavním městem revolučního Ruska. Michael Gorbačev je v roce 1985 jmenován předsedou sovětské komunistické strany místo Konstantina Černěnka. Zemětřesení v roce 2011 způsobilo tsunami, při kterém zahynulo několik tisíc lidí, a zavinilo nukleární kalamitu v japonském městě Fukušima.

     Jelikož jsme při přednášce upíjely výbornou kávu a pochutnávaly si na koláčcích, které pro nás upekla paní Lída Janglová, řeč se stočila na to, jaké kávě a čaji dává která z nás přednost. Asi nejsme správné Kanaďanky, protože nemáme kolektivně rády kávu od Tima Hortonse. Následovalo několik vtipů. Tři nám poslala paní Dagmar Mikešová (děkujeme!). Ptá se babička lékaře: "Pane doktore, jakže se jmenuje ten člověk, co mi pořád schovává moje věci?" "Alzheimer, babičko, Alzheimer." A jiná babička povídá doktorovi: "Já na zlepšení trávení piju pivo, při nechutenství piju bílé víno, při vysokém tlaku koňak, a když jsem nachlazená, dám si slivovici." Doktor na to: "A babičko, kdy pijete vodu?" "No, tak nemocná jsem ještě nikdy nebyla!" A ještě jedna babička, tentokrát povídá svému starouškovi: "Představ si, že se mi o tobě zdálo, že ses vrátil po smrti zpátky na svět převtělený do holuba!" Dědeček povídá: "To by se ti líbilo, viď, konečně bych ti zobal z ruky!"

     Nakonec jsme se podívaly na zbytek filmu "Poklad na Stříbrném jezeře". Dopadlo to dobře, zločinci byli po zásluze potrestáni – tak, jak to ve skutečnosti ne vždycky bývá.

     Rozloučily jsme se s přáním, ať jsme všichni zdraví a hlavně ať epidemie koronaviru co nejdříve pomine, abychom se mohly znovu brzy sejít bez obav, že někdo někomu předá nemilý dárek. (IR)

 

 

Misie sv. Václava

Vzhledem k opatřením kvůli koronaviru se česká mše zatím odkládá na neurčito. Doufáme, že se situace brzy zlepší. Datum příští mše oznámíme včas v Montrealském věstníku. Všem čtenářům přejeme požehnané Velikonoce a hlavně ať tuto náročnou dobu v bezpečí a zdraví přečkají. (Rose Mary Strban)

 

Tábor Hostýn

Kvůli pandemii jsme museli udělat několik změn:

Letošní výroční schůze (valná hromada), která byla plánována na čtvrtek 30. dubna v Casa Grecque, se odkládá. Prozatímní datum je stanoveno na čtvrtek 28. května v 19:00 hodin ve stejné restauraci. V květnovém Věstníku bude oznámeno, zda se schůze v náhradním termínu uskuteční nebo ne.

 

Letošní dětský tábor je prozatím naplánován na dobu 3 týdnů a to od neděle 5. července do soboty 25. července. Tábor je relativně  malý a maximální počet dětí, které se mohou zúčastnit, je 66. Ceny jsou stejné jako minulý rok, tj. 960 $ za 3 týdny, 765 $ za 2 týdny a 395 $ za 1 týden (daně se z těchto cen neplatí). Každé další dítě ze stejné rodiny má slevu 10 %. Vystavujeme potvrzení za pobyt na dětském táboře, která jsou použitelná ke snížení daní z příjmu. Přihlášky jsou na našem webu www.hostyn.org. Tam je také zpráva o loňském dětském táboře a další informace. Pokud by se dětský tábor kvůli současné epidemii musel zrušit, bylo by to oznámeno v červnovém čísle Montrealského věstníku.

 

Hledáme správce pro tábor Hostýn na dobu od června do konce října. Minimální doba smlouvy je jeden měsíc. Odměna podle dohody. Zájemci, napište po emailu na camphostyn@gmail.com nebo telefonujte na číslo 450-465-4844 či sekretářce Daně Palušové na číslo 514-967-3301.

 

Hledáme náhradního kuchaře pro případ, kdyby náš kuchař nebyl letos z rodinných důvodů k dispozici. (Josef Maxant)

 

Velikonoční pomlázka pro děti

Vzhledem ke zvláštním opatřením ohledně epidemie koronaviru České a slovenské sdružení letos ruší naši tradiční velikonoční pomlázku pro děti (malování vajíček a pletení pomlázky). Sejdeme se tedy opět až příští rok, do té doby už snad bude všechno jako obvykle! (AM)

 

Westmount Chamber Music Workshop 2020

We invite instrumentalists playing piano, violin, viola, cello, double bass and guitar to our Westmount Chamber Music Workshop that will take place on August 13 – 22, 2020 in the Westmount Piano Studio, 4910 Sherbrooke W., Westmount. All those who would like to improve and deepen their playing and understanding of music are welcome: children as well as adults! The workshop's focus is on chamber music. Being able to listen, coordinate, discuss and rehearse are essential qualities to be developed and enjoyed during this week of music, creativity, fun, friendship and hard work! We all hope to see you there this summer!

     Faculty concert will be on August 15 at 3 p.m., final student concert will be on August 22 at 3 p.m., both in Mountainside United Church, 687 Roslyn Ave, Westmount.

     Application deadline for the workshop is June 15, 2020. Information wchambermusicw@gmail.com. For the details, you can also look at our web page https://wchambermusicw.wordpress.com

 

Kniha o dramatických útěcích na západ

Pomozte svým příběhem vytvořit působivou knihu, která bude navždy připomínat dramatické momenty emigrace z komunistického Československa. Mnohdy neuvěřitelné příběhy, jak lidé utíkali přes hranice na západ, by měly být zaznamenány pro další generace. Kniha by měla být výpovědí o tom, čím tito lidé prošli, co je zachránilo, jaké byly oběti, které museli přinést, apod. Máte-li zájem, aby váš příběh byl zaznamenán, kontaktujte pana Libora Ptáčníka na emailu cssk.yeg@gmail.com.

 

A person holding a book shelf

Description automatically generatedIn memoriam

Se smutkem oznamujeme, že paní Věra KOHOUTOVÁ zemřela 23. února 2020.

     Narodila se 4. 9. 1948 v Krnově. Vystudovala pedagogickou školu a asi 15 let pracovala pro časopis firmy Průmstav, než odešla do Kanady. Byla velice aktivní v torontském kulturním životě, byla členkou Čs. sdružení, od začátku spolupracovala s Novým divadlem, pracovala pro českou televizi Nová vize a posledních 10 let byla redaktorkou novin Nového domova. Před Vánoci 2019 odjela už těžce nemocná za svou rodinou do Prahy, kde v jejich kruhu zemřela. (AM)

 

Trocha poezie...

... nikoho nezabije, a proto nabízíme čtenářům několik básniček Jindřicha Balíka, které potěšily naše seniory.

 

  Vítr   Sněhuláci   Veselý duben   Honily se myši
Kluci vítr
chytli
Slavný to byl
skutek
Měli díru
v pytli
Tou jim zase
utek
Smluvili se sněhuláci
že si letos dají práci
a snad se jim podaří
vydržet až do září.

Jestli slovu dostáli?
Kdepak – v březnu roztáli!

Prší a prší
a ještě a ještě...
Kdepak se nahoře
berou ty deště?
Nech toho pršení
veselý dubne
nebo nám obloha
dočista zhubne!
Honily se myši spolu
kolem židle, kolem stolu
Zpívaly si o-la-la

Zpívaly si, dováděly
velikánskou radost měly
Kočka právě stonala...
    (Z knížky "Kolik váží motýl")

 

Trochu humoru

Jedním z nejlepších způsobů, jak se vyrovnat s krizí, je jak známo humor. Několik vtipů na momentální situaci, kdy lidé pořádají nájezdy na obchody a vykupují neznámo proč toaletní papír, vám tady přetiskujeme:

 

A picture containing table, indoor, sitting, paper

Description automatically generated A picture containing indoor, table, object, cup

Description automatically generated
Nabízíme toaletní papír za 3999 $,a k tomu zdarma jednokarátový diamantový prstýnek! Vyměním za Cadillac Escalade ročník 2020 nebo za 30,000 $. Nesnažte se smlouvat, vím, jakou mají tyto předměty cenu!

 

Prosba psychiatrické společnosti: "Přátelé, to, že v karanténě mluvíte se svými zvířátky, rostlinami nebo vybavením domácnosti, je NORMÁLNÍ. Kvůli tomu volat nemusíte. Odbornou pomoc vyhledejte, až když vám začnou odpovídat. Děkujeme." / V letadle: "Hovoří k vám kapitán. Vzhledem k epidemii koronaviru dnes pracuji z domova." / Vzkaz na facebooku: "Dnes mám narozeniny, ale kvůli koronaviru je zatím odkládám. Bude mi 30 až někdy později." / John Travolta byl hospitalizován s podezřením na koronavirus, ale zjistilo se, že to je jen horečka sobotní noci. / Divadla kvůli koronaviru odvolala premiéry... Nemohla by i vláda?

 

Různé zprávy

Hledám pomoc pro starší paní – seeking part-time companion for an elderly lady. Musí mluvit česky – must speak Czech. Pro informace volejte Janu na tel. 438-931-5832.

 

Masaryk Memorial Institute dal do provozu svou novou web stránku – upravený a zmodernizovaný vzhled, zlepšená navigace, všechny informace jsou aktualizované. Návštěvníkům nabízí jednoduchý přehled událostí a chystaných akcí na Masaryktownu i těch, které MMI sponzoruje. Máte-li k obsahu či formě připomínky či návrhy, napište na office@masaryktown.ca. Podívejte se sami na www.masaryktown.ca !

 

Na Věstník přispěli: Dr. Olga Ajvazová, Kateřina Jurásková, Miloš Kačír, Dagmar Mikešová, Regina a Philip Misner, Ivan Štecko. Všem srdečně děkujeme!

 

Dotazy a informace můžete psát na email montrealvestnik@gmail.com nebo amartinu@yahoo.com.

________________________________________________________________________________________________________________________

Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.