Montrealský věstník                              Ročník 57

Září/September 2020                  5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                  Číslo 1

________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme!

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kalendář činností

 

4. – 7. 9.           Opékání selete, tábor Hostýn, 135 Dorilda, Saint-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0

9. 9.        St       Schůzka klubu seniorů, 5080 Glencairn Ave, Montreal, 13.00 h

 

Po prázdninách

A picture containing grass, outdoor, person, holding

Description automatically generatedDoufáme, že jste prožili hezké léto. Cestovat do zahraničí se sice stále ještě snadno nedá, ale na druhou stranu je to pro každého z nás dobrá příležitost poznávat krásy svého okolí a třeba i nasbírat nějaké houby. Potěšující je, že přes to, jak hrozivě vypadala situace na jaře, nemuseli jsme zatím vyškrtnout ani jednu adresu kvůli úmrtí na Covid-19! Z našich abonentů, a jsou to většinou staří lidé, byla obětí jen paní Eva Rodenová, která už asi dva roky Věstník nedostávala, protože už ho nemohla číst. Doufejme, že teď už nehrozí žádná další vlna a že se situace bude nadále zlepšovat. Zajímavým testem bude, jak se aktivity ve školách přizpůsobí předpisům, které určují počet studentů v určité části budovy, povinné nošení roušek a udržování odstupů. Na univerzitách se většina přednášek uskuteční po internetu, a také laboratorní práce se buď nahradí virtuálními, nebo se budou provádět ve velmi omezeném množství. Snad i vědecké výzkumy pokročí za těchto podmínek. V souladu se sokolským zvoláním "Tužme se!" je potřeba se dívat na překonávání současných dílčích problémů jako na přípravu na budoucí výzvy. (AM & LM)

 

Klub seniorů

Už je tu zase září, a ačkoliv se situace kolem pandemie ještě úplně nesrovnala, vypadá to, že se můžeme sejít v našem obvyklém počtu (který v posledních letech nepřesahuje 10 lidí). Naše první poprázdninová schůzka je naplánovaná na středu 9. září v 1 hodinu odpoledne v domě Aleny a Ludvíka Martinů, 5080 Ave Glencairn, asi 10 minut pěšky od stanice metra Snowdon. Na dalších setkáních se domluvíme na této schůzce.

 

O první "pokovidové" schůzce se psalo v červnovém Věstníku. Jak bylo na konci textu naznačeno, přece jenom se pět členek "před prázdninami" ještě jednou sešlo, a to ve středu 24. června. Zahrada u Aleny a Ludvíka Martinů teď slouží jako "Nový Český dům" či vlastně "Česká zahrada". Počasí se opět vydařilo, žádný liják nebo nesnesitelné vedro. Téměř každá z nás něco dobrého přinesla, paní Alena udělala výbornou kávu a zahradní stolek se jen prohýbal pod všemi těmi pochoutkami slané i sladké kuchyně. Jako obvykle nikdo z nás nezavřel na delší dobu ústa – během léta se neuvidíme a tyto hostiny i vzájemné popovídání nám budou chybět, tož jsme si to musely předem vynahradit. Probraly jsme všechno možné, ale protože jsme slušně vychované dámy, přece jen jsme musely občas zmlknout, jelikož s plnou pusou se mluvit nemá. Nakonec jsme si popřály hezké léto, méně starostí, a už se těšíme na příští schůzky – snad se "kovidová situace" již natolik zlepší, abychom se mohly sejít i ve větším počtu a uvnitř, nebude-li nám přát počasí. (IR)

 

Čs. sdružení

Kvůli pandemii byla naše výroční schůze zrušena a nahrazena virtuální výborovou schůzí. Doufali jsme, že v září se již normálně sejdeme, ale vzhledem k situaci ještě vyčkáme a výborovou schůzi uspořádáme až v říjnu.

     V pátek 21. srpna se prezidentka montrealské pobočky Čs. sdružení Míša Fuchsová sešla s českým velvyslancem Bořkem Lizcem, aby spolu projednali spolupráci českých úřadů a krajanských organizací. Jedním ze zajímavých bodů byla příprava oslav 28. října. České velvyslanectví v Ottawě chystá video, které by sestávalo z krátkých ukázek činnosti jednotlivých odboček Sdružení. Bylo by k dispozici na rozeslání po Kanadě a snad také k použití v České republice. Pan velvyslanec se též velmi zajímal o naši Českou školu a spojí se s jejími představitelkami. (AM)

 

Česká škola

Školní rok 2020/2021 – Česká škola otevírá již čtvrtý rok svoje dveře pro děti s českými kořeny pro "pilování" jejich češtiny. Tento rok bude trochu jiný: první pololetí otevřeme pouze virtuální dveře, škola tedy bude online, jelikož dáme čas dětem se aklimatizovat hlavně ve svých kmenových školách. Zároveň ale doufáme, že bude možnost se fyzicky setkat na Bazaru či Mikulášské nadílce. Pro druhé pololetí jsme otevřeny oběma variantám, tedy virtuální i fyzické, ovšem rozhodnutí bude učiněno až dle aktuální kovidové situace. Škola bude stále v sobotu, jednou za 2 týdny, mezi 10 a 12 hodinou. Začínat budeme koncem září / začátkem října. Více informací později. Přihlášky budou k dispozici pouze online, zaslané buď emailem nebo k nalezení na naší facebookové stránce "Česká škola Montreal". Těšíme se na nové žáčky. (Andrea Larocque)

 

A group of people posing for the camera

Description automatically generatedV sobotu 27. června 2020 se uskutečnil tradiční piknik České školy Montreal, který byl sportovně slavnostním zakončením letošního koronavirového školního roku 2019 - 2020. Piknik se uskutečnil v parku Francois-Perrault ve čtvrti St-Michel, tedy nedaleko slovenského kostela, kde se pravidelně scházíme. Paní učitelka Adéla připravila pro všechny účastníky pohádkovou rozhodovací hru zvanou Dračí stezka, kterou sama vymyslela. Hra to byla opravdu nápaditá a šikovně vytvořená. Žáci a jejich rodiče běhali po stanovištích, kde si vybírali podle odpovědí, jak bude jejich vlastní příběh po Dračí stezce probíhat. Závodilo se nejen na čas, ale účastníci museli též získat tři předměty: meč, stříbrný odznak a dvacet korun. Cílem Dračí stezky bylo dojít až do jeskyně a zachránit královskou korunu, kterou střežil nebezpečný drak. Nejrychleji proběhly Dračí stezkou Tara se svou maminkou Vlaďkou a těsně za nimi přiběhl do cíle Felix, který stezku absolvoval úplně sám. Ještě jednou blahopřejeme všem nadšeným účastníkům.

     Poté proběhlo předávání vysvědčení a drobných dárků, což bylo slavnostním zakončením školního roku. Oceňujeme nejen snahu našich žáků naučit se český jazyk a prohlubovat své znalosti, ale taky děkujeme rodičům za jejich trpělivost s domácími úkoly a za zprostředkování sobotního odvozu dětí. Nezapomněli jsme taky připomenout práci našich třech dobrovolnic, bez kterých by Česká škola Montreal nemohla existovat. Učitelkám Andree a Adéle a ředitelce Kateřině děkujeme za převelké úsilí, za kvalitní práci, za nenahraditelný čas a za neutuchající lásku k čestině, k českým kořenům a k našim žákům. Tento koronavirusový školní rok byl náročný, ale díky nim jsme vše zvládli na jedničku s hvězdičkou.

     Následoval polední piknik, kde jsme nejen jedli, ale hlavně si povídali o plánech na letošní poněkud zvláštní prázdniny. Všechny děti obvykle odjíždějí k babičkám a dědečkům do Čech na celé léto, letos se většinou chystají kempovat v přírodě nebo jedou na chaty. Nad naší vzájemnou sociální distancí pečlivě bděli dva policejní kadeti na kolech, kteří kolem nás několikrát projeli a mírně nás znervóznovali. Zanedlouho jsme se rozloučili – na viděnou na konci září, kdy otevřeme již 4. školní rok České školy Montreal.

     Chcete-li přijít mezi nás, pro bližší informace pište prosím na email ceskaskolamontreal@gmail.com. Navštivte také naši facebookovou stránku Česká škola Montreal. (Katka Kwasniaková)

 

Tábor Hostýn

Tradiční opékání selete se bude konat během Labor Day víkendu, od pátku 4. září do pondělí 7. září. Přijeďte na tábor Hostýn pobavit se s kamarády! Cílem této akce je získání dalších finančních prostředků pro tábor ("fundraiser"). Opékání selete je naplánováno na neděli, v sobotu večer bude táborák. Informace najdete na internetu na www.hostyn.org v sekci "zprávy" nebo na facebooku Czechs in Montreal. Dotazy a potvrzení vaší účasti na emailu mathias.kv@hotmail.com.

 

Pronájem chatiček a návštěva Hostýna je možná po Labor Day víkendu do konce října pouze s rezervací. Momentálně jsme v kontaktu s několika většími skupinami ohledně pronájmu tábora během několika víkendů v září, a proto kvůli rezervaci napište předem na znajser@hotmail.com.

 

Podzimní brigáda se bude nejspíš konat až v říjnu. Máte-li zájem se zúčastnit, napište Zbyňkovi Najserovi na znajser@hotmail.com.

 

Sezóna na táboře Hostýn probíhá velice pozitivně. Během léta se neobvykle zvýšila účast a zájem o pronájem chatiček. Mnoho návštěvníků nám sdělilo, jak jsou rádi, že tábor stále existuje a že je možné si tam jet z města oddechnout, hlavně v současné době pandemie, kdy je přemísťování velice omezené. Během léta jsme na táboře uvítali rodiny s dětmi, skupiny kamarádů, a také se zde uskutečnilo několik větších akcí, například oslavy narozenin.

     Během víkendu 17. až 19. července se uskutečnila další brigáda. Bylo hezké počasí, zúčastnilo se celkem třicet dobrovolníků. Udělalo se spousta užitečné práce, mimo jiné velký úklid tábora, instalace nové podlahy v kuchyni, výroba nových venkovních laviček, posekání trávy v celém táboře, vykopání plevele z volejbalového hřiště, atd.

     O víkendu 1. a 2. srpna přijela na Hostýn větší skupina českých rodin s dětmi. Tuto aktivitu organizovala Česká škola v Montrealu (viz článek na další stránce). Někteří účastníci přijeli až z Ottawy.

     Český piknik se pořádal v neděli 2. srpna. Bohužel nám celé odpoledne pršelo, přesto se ale sešlo poměrně dost lidí. Velice užitečné se ukázalo kryté jeviště poblíž stánku, kde se mohli účastníci bavit, i když pršelo. I přes nepříznivé počasí byla akce celkem úspěšná.

     Rádi bychom poděkovali Pavlu Krejčímu, který táboru daroval velké množství nového nářadí. Díky si také zaslouží nová generace pomocníků: Jakub Palus, Mathias Krejčí, Karel Krejčí a John Misrahi. Během srpna si vzali na starost péči o tábor. Kromě běžné údržby a vítání návštěvníků udělali na táboře mnoho dalších užitečných prací, jako například vyrovnání, obroušení a natření venkovních stolů před stánkem (6 stolů a 12 laviček), obroušení a natření vjezdové brány barvami české vlajky, rozvoz nového písku na volejbalové hřiště, posekání trávy a mnoho drobných oprav.

     Během srpna jsme na táboře Hostýn uvítali českého velvyslance Bořka Lizce a jeho poradce Jiřího Muchky. Velmi jim děkujeme za jejich zájem o náš tábor. (Zbyněk Najser)

 

Rodinný víkend na Hostýně

Během víkendu na přelomu července a srpna se na českém táboře Hostýn v Saint-Calixte uskutečnil tradiční již 5. rodinný víkend pro česko-slovenské děti a jejich rodiče. Tuto úspěšnou a velmi oblíbenou akci zorganizovala a finančně podpořila Česká škola Montreal pod vedením paní učitelky Andrey a za neodmyslitelné pomoci paní učitelky Adély a ředitelky Kateřiny. Naše poděkování patří taky kamarádům, manželům a všem dobrovolníkům, bez kterých by byl náš víkend méně bohatý na nezapomenutelné zážitky.

A group of young children standing next to a fence

Description automatically generated     Tak jaké že to bylo? Většina účastníků přijela na Hostýn už v pátek odpoledne, ti nejvzdálenější dorazili až z Ottawy. Poté, co jsme se zabydleli v dívčí části tábora, jsme vyrazili se koupat k jezeru. V podvečer připravili tatínkové s dětmi oheň, kde jsme si opékali párky, buřty, klobásky, kabanosy a další dobroty. Když začaly pomalu vycházet hvězdy a svítit měsíc, vytáhla Adéla kytaru, Lucka rozdala zpěvníky a nad táborákem se začaly ozývat krásné české písně. 

     V sobotu dorazily zbývající rodiny s dětmi, a protože bylo krásně a teplo, šli jsme se všichni osvěžit k vodě. Na konci odpoledne odstartovala Andrea bojovou hru s názvem "Honba za pokladem". Děti byly rozděleny do skupin, ve které musel alespoň jeden bojovník umět dobře číst otázky kvízu v češtině. Lov pokladu se skládal z 18 otázek se třemi možnými odpověďmi. Vytištěné otázky byly pověšeny na stromech v lese za táborem a trať byla označena oranžovými fáborky. Správné odpovědi byly spojeny s písmenky, ze kterých děti musely na posledním stanovišti sestavit hádanku. "Která řeka protéká Prahou?" zněla tajemná otázka a slovo "Vltava" bylo heslem k otevření pokladu. Po zakřičení správného hesla spadl poklad z korun stromů hledačům doslova k nohám. To bylo radosti! Ovšem tím táborové soutěžení neskončilo. 

     Po západu slunce a v pokročilém večerním soumraku vykročily děti na stezku odvahy. Nejdříve šly do lesa malé a menší děti, mnohé v bezpečném doprovodu svých maminek. Na konci stezky se děti musely pod dozorem tajemné Jezinky s dlouhými vlasy podepsat na účastnický diplom krvavě rudým fixem. Poté se vracely zpět na start, kde je čekala zasloužená sladká odměna. Po 22. hodině se na stezku odvahy vydaly starší děti. Jejich trasa odbočila za třetí svíčkou prudce do hlubokého lesa, kde přestala být legrace. Odvážlivci museli statečně projít kolem křičícího hejkala, o kus dál je znenadání oslovil neznámý muž s černým kloboukem na hlavě, jehož strašidelný obrys zvýrazňoval měsíc v úplňku. Na konci stezky odvahy seděla na mechu čarodějnice s kapucí na hlavě, s krvavýma rukama a promlouvající strašidelně hlubokým hlasem. U ní museli odvážlivci napsat svoje jméno na diplom sami za pomoci fixu naplněného krví... Bububu...

     V neděli před obědem začalo bohužel pršet, a tak se rodiny začaly pomalu rozjíždět domů. Na párek s chlebem připraveným u příležitosti Českého dne nás zůstalo jen pár. Ale o Českém dni na Hostýně už necháme vyprávět samotné organizátory této akce. Náš rodinný víkend dopadl na jedničku a těšíme se na příští setkání. Třeba na konci září, kdy zahájíme již 4. školní rok České školy Montreal. Chcete-li přijít mezi nás, pro bližší informace pište prosím na email ceskaskolamontreal@gmail.com. Navštivte také naši facebookovou stránku Česká škola Montreal. (Katka Kwasniaková)

In memoriam

Se smutkem oznamujeme, že paní Jarmila TRAXLEROVÁ zemřela 12. července 2020 v Edmontonu ve věku 98 let. Její manžel, swingový hudebník a skladatel Jiří Traxler, který odešel do Kanady přes Halifax v roce 1951, zemřel v srpnu 2011 ve věku nedožitých sta let. Mnozí znají jeho knihu "Já nic, já muzikant", vydanou 68 Publishers. Později vyšlo i její pokračování, "Já nic, já muzikant... na penzi". Manželé Traxlerovi bydleli dlouhou dobu v Montrealu a v Sokolském údolí, kde se v 90. letech minulého století konaly sokolské tábory a hry, a kde měli chatu. Kdo jste paní Jarmilu znali, věnujte jí tichou vzpomínku. (AM)

Trochu upravené poezie

Redakci se zalíbily verše Karla Jaromíra Erbena a zde je tedy další moderní úprava Vodníka:

 

            Ráno raníčko manžel vstal                                 První kotletu jak uchopil

            síťovky sobě přichystal:                                     tu hlídač se naň osopil.

            "Půjdu, miláčku, na nákup,                                "Pane, vy roušku nemáte,

            nazpátek budu covi dup."                                   tak co se tady couráte?

 

            "Ach nechoď, nechoď do IGA,                          Pokutu já vám napařím,

            zůstaň dnes doma, ty můj drahej!                       čímž vám to doma zavařím.

            Já měla zlý té noci sen,                                      Cesta zpět bude nehezká,

            nechoď, drahoušku, dneska ven!                        těžko vám žena zatleská."

 

            Bílé klobásy covid tají,                                      Neveselá, truchlivá,

            v mrkvi se viry ukrývají,                                    cesta domů vedla,

            a pátek nešťastný je den:                                    kde s kafíčkem na zahrádku

            nechoď, zlatíčko, vůbec ven!"                            manželka si sedla.

 

            Nemá, manžílek, nemá stání,                             Neveselá, truchlivá,

            na nákup ho cos pohání,                                    vedla domů cesta,

            na nákup ho cosi nutí,                                        za trest jedl škubánky

            v ledničce nic mu po chuti.                                z mazlavého těsta.          (IR)

 

A raccoon standing on a rock

Description automatically generatedA trochu humoru: oficiální maskot roku 2020

Na obrázku vpravo je oficiální maskot roku 2020: medvídek mýval. Proč? Stále nosí masku, stále si myje tlapky, a když přerovnáte písmena jeho anglického názvu (racoon), dostanete slovo corona!

 

Různé zprávy

Prodám nábytek Biedermeier, soubor vitrína, jídelní stůl a odkládací stolek za 4,000 $. Zájemci prosím volejte na 514-519-6314.

 

Na Věstník přispěli: Václav Fait, Milan Jírava, Jaroslava Miler, Eva Voleská. Všem srdečně děkujeme!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.






A close up of a sign

Description automatically generated

 

 

 

_____________________________________

 

          JuDr. Jaroslav Horký        .

 

Veškeré právní služby

na území České republiky

 

     - občanské právo

     - obchodní právo

     - správa majetku

     - ostatní právní poradenství

 

     Sokolovská 6/85, 185 00 Praha 8

     Tel. 420 221 719 041

     Fax 420 221 719 059

     email info@ak-hp.cz

      www.ak-hp.cz

 

Parodontologie et implantologie

 

Dr. Lauren Spevack  Parodontiste

BSc. DMD Cert.Perio FRCD(C)

 

1155 rue University (Boul. Robert-Bourassa) #1405

Montreal, QC H3B 3A7

Tel. 514-303-7276  Fax 514-419-5227

lacliniqueparo@gmail.com  

www.ParoProsthoExcellence.com

 

 

Predaj, prenájom a kúpa

nehnuteľností

 

ZUZANA KARABOVÁ

Courtier immobilier résidentiel

et commercial

514 746 2540

zuzana@londonogroup.com

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

Nabízíme:

Mattoni (regular, lemon, orange, grapefruit), Kofola,

Tatranky, Horalky, Kávěnky, Fidorky (4 druhy), Mila, Amigo, Nugetta, zelí kysané, červené a bílé, halušky

a knedlíky v prášku, nakládané okurky, hořčice

(kremžská, plnotučná a další), Maggi,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, salámy a klobásy

evropského typu (čabajka, uherský salám),

vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, oštiepok, párenica, korbáčik a jiné)

 

 

 

Výkup

 

zlatých a stříbrných předmětů,

šperků, mincí a podobných cenností

 

Diskrétní jednání zaručeno

 

Jiří  514-616-9257

 

 

 

Pechousek%20logo%20CB%20upr 

    VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

        2715 LOUIS A. AMOS                 TEL.: (514) 631-2047

        LACHINE, QUEBEC                  FAX: (514) 631-3209

        CANADA H8T 1C3                      josef@usinagevj.com

 

Misner KW fin

 

 

BARBARA ASGARY

 

artist

 

514-488-5514

 

www.barbaraasgary.com

 

barbara.asgary@gmail.com

 

 

 

Dr. Tomáš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

 

PhDr. OLGA AJVAZOVÁ

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

MILOŠ  G.  KACIR

 

CHARTERED PROFESSIONAL ACCOUNTANT

 

2530 Perrot Blvd., Ile Perrot J7V 8P4

 

Tel.: (514) 425-6556   Cell: (514) 895-2840

 

E-mail: mkacircpa@gmail.com

 

 

Telephone: (514) 737-4892

 

Dr. Jitka Ponka

Dental Surgeon/Chirurgien dentiste

 

    Office hours                       3550 Cote des Neiges

    By appointment                                      Suite 375

                                            Montreal, PQ H3H 1V4

 

Honorární konzulát
České republiky v Montrealu
 
JUDr. Hynek Žikovský, konzul
 
2020 boul. R. Bourassa,  Suite 1920
Montreal, QC H3A 2A5
Tel.: 514-316-4383
e-mail: consul.czech.qc@gmail.com

montreal@honorary.mzv.cz

Forman 4a

 

VÁŠ INZERÁT

YOUR BUSINESS CARD

 

může být zde

can be here

 

90 dolarů za rok/11 čísel

$90 per year/11 issues

 

Děkujeme za podporu Montrealského věstníku

Thank you for supporting Czech & Slovak Vestnik

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

                  Jiří  514-616-9257

      

 

Bohemia 2011

 

 

 

PRENÁJOM VOZIDIEL

PRÍVESNÝCH VOZÍKOV                                  Mgr. Peter Németh

LIMUZÍNOVÝ SERVIS                                           Tomanova 70

Auto může být přistaveno ve Vídni                      83107 Bratislava

                                                                   Tel. 0903 24 24 26

 www.pozicanieauta.sk                     e-mail: info@svenscar.sk