Montrealský věstník                                Ročník 57

Říjen/October 2020                    5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                             Číslo 2


 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme!

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kalendář činností

21. 10.   St       Schůzka klubu seniorů, 5080 Glencairn Ave, Montreal, 13.00 h

27. 10.   Út       Výborová schůze Čs. sdružení, 5080 Glencairn Ave, Montreal, 19.30 h

 

Pozdrav z Prahy

Podařilo se! Po půlročním čekání a nejistotě, odstartované tím "hrozným virem", jsem konečně v Praze! Ačkoliv to nebylo zcela jednoduché, nakonec to vše vyšlo. Měla jsem kredit za letenku koupenou na duben, kterou jsem samozřejmě musela zrušit. Na léto jsem měla už dost plánů a předpokládala jsem, že v září už koronapanika pomine, děti půjdou do školy a maminka se konečně dočká, aby mě opět viděla. Panika sice stále trvá, ale děti do školy šly a já na tom začala pracovat. Chvíli mi trvalo, než jsem z internetu zjistila, jak kredit využít. Nejdřív si vybrat vhodný let do Prahy – kupodivu nebyl drahý, něco málo pod tisíc dolarů, což mi měl můj kredit pokrýt. Ačkoliv Expedia původně tvrdila, že nebude účtovat poplatek za změnu data, k mému překvapení stála letenka o dobrých 150 $ víc, než kdybych si ji koupila jako novou přímo z internetu!

     Cesta sama proběhla kupodivu bez jakýchkoliv problémů. Když nepočítám roušku, kterou jsem musela stále mít nasazenou jak na letišti, tak v letadle, tedy kromě krátké doby, kdy jsem jedla, proběhlo vše jako obvykle. Ano, letištní hala byla prakticky prázdná, u security nikdo, většina obchodů včetně Starbucks zavřená a před vstupem do odbavovacího prostoru mi změřili teplotu. Do Evropy ten den odlétalo pouze 13 letadel, z toho 4 do Paříže – letadlo do Frankfurtu jen jedno. Vpředu bylo téměř plné, vzadu skoro prázdno, takže si lidé mohli přesednout. Seděla jsem u okna a měla jsem tři sedadla pro sebe. Změna byla v servírování – nejdřív pytlík s dezinfekcí, maskou, rukavicemi a lahvička vody. Jídlo v krabici, předbalené a studené (a zkuste jíst špenátovou lasagnu přímo z ledničky!), k pití nic nalévaného, z alkoholu jen lahvička vína či plechovka piva, soft drinks jen v plechovkách. Po večeři dokonce nebyla ani káva a čaj, i když k snídani pak servírovali obojí. Ve Frankfurtu proběhla hraniční kontrola jako obvykle, jen se mě zeptali, zda nemám příznaky covidu. V Praze pak byla ještě jedna kontrola navíc– podala jsem svůj český pas, paní do něj mrkla a odmávla mě, že můžu jít. Zavazadlo přijelo brzy (žádné jiné letadlo v tu dobu nepřistálo) a já byla v Praze.

     V Čechách nemusím být v karanténě, zato po návratu do Kanady mě to nejspíš nemine – ale o tom zase příště. Snad bude i zpáteční cesta bez problémů, i když už mi mezitím změnili odlet o dva dny později... (AM)

 

Klub seniorů

Vzhledem k tomu, že paní Alena se vrací z Prahy až začátkem října a 14 dní musí být v karanténě, bude příští schůzka až ve středu 21. října. Sejdeme se v 1 hodinu odpoledne v domě Martinů na 5080 Ave Glencairn, asi 10 minut pěšky od stanice metra Snowdon. Na programu máme tentokrát kromě obvyklého pohoštění a zábavy i kulturní nabídku: promítneme si muzikál "Hamlet" Janka Ledeckého, záznam z divadla Kalich v Praze.

 

Ve středu 9. září jsme se sešly na první poprázdninové schůzce seniorek. No, nemůžeme ani říci s Karlem Poláčkem, že "Bylo nás pět". Seděly jsme pouze na čtyřech židlích (a v tom je započítána i naše hostitelka, která ještě nedosáhla seniorského věku – no, co není, bude), takže nebylo těžké dodržovat předepsané dvoumetrové vzdálenosti. Litovaly jsme, že některé z nás jsou ještě na chatách či se z jiných důvodů nemohly dostavit. Měly jsme si ovšem o čem povídat: horké léto jsme si užívaly alespoň několik týdnů v přírodě, sbíraly jsme houby, plavaly v jezerech, česaly jablka (či spíše sbíraly spadaná), pekly koláče s ovocem. Ty také spolu s výbornou kávou tvořily hlavní část naší obvyklé hostiny. Večeři pravděpodobně žádná z nás nepotřebovala.

     Naše předsedkyně, paní Olga Nováková, místo aby stárla, tak snad mládne, i když se zmínila, že jí v tomto měsíci bude už 98 let. A to během léta utrpěla menší zranění a musela několik týdnů polehávat. Dobrá nálada a humor ji však neopustily, během schůzky nám pověděla hezký vtip: Dva pánové stojí před obchodem, jeden vytáhne peněženku, a jak zafouká vítr, uletí mu pětidolarovka do hlubokého blátivého příkopu. Muž vytáhne z peněženky dvacetidolarovku a hodí ji také do příkopu. "Co blázníš?" říká jeho kamarád. "Já ti to vysvětlím. Nejsem žádný žebrák, abych tam lezl pro pět dolarů, ale pro pětadvacet už to stojí za to".

     Pogratulovaly jsme paní Olze k blížícím se narozeninám raději hned, vždyť se příště uvidíme až ke konci října. Náš "Český dům" do té doby nebude k dispozici. Řeč se stočila na dobu minulou, na naše začátky v Kanadě, první návstěvy Čech po sametové revoluci, na shledání s příbuznými a přáteli. Paní Lída Janglová nám přivezla jablka z vlastního sadu, měla, jako obvykle v tuto dobu, plno práce. Moc jí děkujeme.

     Nakonec jsme přešly na poezii, básně, které každý Čech zná ze školy. Dohodly jsme se, že v dnešní době by "šel starý Magdon z Ostravy domů, v bartovské harendě večer se stavil, nemaje roušky z ní vyletěl ven." Ovšem Maryčka by neplakala, z truhly by vyndala šicí potřeby a zbytky látek, do práce by zapojila čtvero mladších sourozenců i maminku. Všichni by od rána do večera šili roušky, které by v širokém okolí prodávali. Brzy by si vydělali tolik peněz, že by se z mrazivé chýše na Starých Hamrech mohli přestěhovat do novostavby ve městě. (Petr Bezruč nám snad odpustí.) (IR)

 

Čs. sdružení

Výborovou schůzi montrealské pobočky Čs. sdružení máme zatím naplánovánu na úterý 27. října v půl osmé večer u Martinů na 5080 Glencairn. V případě změn členy výboru obvoláme. (Míša Fuchsová)

 

Český bazar

During the past six months there has been a lot of uncertainty due to COVID-19. However, one thing we are sure of is that there will not be a Czech and Slovak Bazaar this year. It would just be too difficult to maintain the physical distancing required and we do not want to be responsible for the spread of this virus. Nonetheless, we are looking into options that would allow us to continue some of the activities of the bazaar but in a non-traditional way. Look for more information about our plans in the November Vestnik.

 

Během posledních šesti měsíců jsme zažili spoustu nejistoty. Jedna věc je teď ale jistá, a totiž to, že letos Český a slovenský bazar nebude. Udržovat předepsanou fyzickou vzdálenost by bylo příliš obtížné a my nechceme zavinit další rozšíření tohoto viru. Snažíme se najít jiný způsob, jak bychom zachovali aspoň některé bazarové tradice i když v netradiční formě. Více informací o našich plánech najdete v listopadovém Věstníku. (Alice a Blanche Havlovy)

 

Tábor Hostýn

Během Labor Day víkendu 4. až 6. září se sešlo na táboře spousta lidí na tradiční opékání selete. Počasí bylo krásné a všechny kabinky tábora byly pronajaté. V sobotu večer během táboráku se sešlo v dolní části kempu mnoho Čechů a Slováků. Vládla pozitivní nálada, zpívaly se písničky a tancovalo se. V neděli bylo opravdu krásně a na hlavní jídlo v neděli večer přijeli ještě další účastníci. Jídla bylo mnoho a bylo opravdu výborné!

     Tato akce byla pořádaná jako "fundraiser" pro tábor Hostýn. Z této stránky to byl taky velký úspěch. Děkujem všem učastníkům. Poděkování za organizaci si zaslouží: Marek Nosek, Barbara Nosek, Gábina Chlumská, David Franche, David Ricard a další pomocníci.

 

Hned po víkendu, od 8. do 13. září, se na táboře pořádal týden umělecké tvorby organizovaný Asociací "Productions Carmagnole". Přes týden přijelo jen pár lidí, ale na víkend se tábor znovu naplnil. Akce byla úpěšná a účastníkům se na táboře líbilo.

 

Během zbylých dvou víkendů v září se na Hostýně pořádají dvě soukromé akce.

 

Na začátku října je stále možné přijet na tábor, ale je opravdu nutné si udělat rezervaci dopředu na emailu znajser@hotmail.com. Tábor bude otevřený jen podle potřeby, jinak se hlavní brána zamyká.

 

Podzimní brigáda se bude konat v polovině října. Přesné datum bude ohlášeno dopředu na facebookové stránce "Czechs in Montreal" a taky v sekci "Zprávy" na webové stránce "hostyn.org". (Zbyněk Najser)

 

Různé zprávy

Na Věstník přispěli: Václav Fait, Pavla Fofana, Sonia Jelínková, Dr. Eva Procházková, Milada Teichmanová. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.