Montrealský věstník                              Ročník 57

Květen/May 2021                        5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                   Číslo 9


 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme!

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

Klub seniorů

Těšíme se na teplejší počasí, aby bylo možné chvíli posedět venku. Doufáme, že do té doby již nebudou opatření tak přísná, abychom se spolu mohli sejít u Martinů na zahradě u kávy a moučníku a popovídat si.

     Velikonoce nám zpříjemnily dámy z Čs. sdružení, které nám připravily překvapení v podobě dárkových košíčků. Všem mockrát děkujeme – moc hezky to za nás vyjádřila doktorka Eva Procházková:

     "Právě se rozvinul krásný bílý květ, první z osmi poupat. Potěšil mne květ, potěšil dárek. Ochutnala perníček a do kuchyně dala "šnytlíček". Příjemný pocit patřit ke komunitě, která myslí i na své stařečky. Ač se pořád, safra, zapomínám za stařečka počítat, i když je mi právě 93 a půl. Srdečný dík všem, kteří na nás mysleli, srdečný dík těm, kteří pro nás pracovali, a srdečný dík těm, kteří nelitovali dlouhé cesty, aby dárek přivezli. A kteří přinesli jaro i do naší duše." (IR & AM)

 

Česká škola Montreal

Školní rok nám pomalu dobíhá do závěrečné cílové rovinky. Děti mají před sebou poslední dvě hodiny na  ZOOMu, a potom se těšíme na náš tradiční závěrečný piknik v parku. Držíme si palce, aby nám sanitární opatření na konci května umožnila piknik, soutěžní hry pro děti a rozdávání vysvědčení uskutečnit.

     Skupina mladších žáků paní učitelky Adély se na konci února pustila do gramatiky. Začali s měkkými souhláskami a v březnu k nim přidali tvrdé. Na virtuální hodině není snadné kontrolovat každého žáka, co doplnil, a proto mají všichni u sebe jako pomůcku jeden tvrdý a jeden měkký předmět. Pokud si děti myslí, že v daném slově se píše "y", ukazují na obrazovku třeba kámen, pokud "i", ukazují plyšáka.

     Taky skupina starších žáků se gramatice nevyhýbá. Úspěšně zakončili vzory podstatných a přídavných jmen, jejich skloňování, a stupňování přídavných jmen. Po Velikonocích se vrhli na slovesa a jejich časování. Dále pak paní učitelka Andrea probírala s dětmi české sporty a sportovce. Andrea říká: "Četli jsme o nejoblíbenějších sportech v České republice. V rámci cyklistiky jsem žákům vysvětlila, co to je kolová a krasojízda na kole a ukázala jim rekord bratrů Pospíšilových. To koukali! Používali jsme knihu 100 nej, kde si děti vybraly sportovce a pak o něm povídaly. Samozřejmě, že si někdo z kluků vybral Petra Čecha, českého fotbalového brankáře, a pak nám bratr Isabelly vyprávěl, jak s ním několikrát byl na fotbalovém táboře, a ukazoval nám fotky. Povídali jsme si i o Věře Čáslavské, o Spartě a Slávii, o Dominiku Haškovi... Ke každému sportu či sportovci jsem jim ukazovala krátké video. Dozvěděli jsme se, proč a od kdy je nevraživá rivalita mezi Spartou a Slávií a proč Věra Čáslavská bohužel ukončila svoji vynikající olympijskou kariéru. Vše jsme to spojili se stupňováním přídavných jmen, takže kdo byl nejrychlejší, kdo dal nejvíc gólů, skočil nejvýš a jiné."

     Žákům se moc líbila odlehčená velikonoční hodina plná her, která byla pro obě skupiny po dlouhé době společná. Pod vedením paní učitelky Andrey si děti povídaly o českých velikonočních tradicích, jak se říká těm několika dnům před velikonoční nedělí, i o pomlázce. Připomněly si původ a symboly českých Velikonoc, byly jim vysvětleny křesťanské důvody těchto svátků a jak se toto promítá v pečení tradičních velikonočních jidášů nebo proč se dělá kříž na mazanci. Na závěr si děti zahrály velikonoční online kvíz Kahoot, kterého se tentokrát mohli účastnit i rodiče.

     Obě skupiny dospělých studentů taky pilně studují. Vždyť máme za sebou od ledna již 15 setkání! Začátečníci se naučili, jak se orientovat v Praze, a teď trénují číslovky například pomocí hry, kterou jsme nazvali "Nakupování v TESCU a placení v českých korunách." Pokročilí studenti mají v hodinách taky spoustu legrace. Třeba když si vyprávějí o svých fóbiích a nebo o tom, kdo má rád jakou hudbu. Na půlku června taky plánujeme společný piknik, kde bychom se chtěli poprvé setkat naživo. Tak nám držte palce! (KK)

 

Čs. sdružení – Velikonoční překvapení

Vánoční akce, kdy starší členové montrealské české komunity dostali balíčky cukroví, měla takový úspěch, že jsme už na začátku února začali mluvit o tom, co bychom mohli udělat na oslavu Velikonoc. Ačkoliv většina starších lidí už dostala první dávku vakcíny proti COVID-19, pandemie zdaleka neskončila, stále je naléhavě doporučováno, aby se lidé nestýkali a udržovali odstup, a proto ti, kteří žijí sami nebo jen v malých "bublinách", se zcela jistě i nadále musí cítit velice osamělí a izolovaní. Květiny jsou symbolem jara a naděje, ty jim určitě udělají radost. S těmi jsme samozřejmě počítali, ale co ještě bychom pro ně mohli udělat? V této chvíli nám pomohli žáci a učitelky z naší české školy. Děti vyrobily různé velmi zajímavé záložky do knih a na některé z nich i napsaly vzkazy v češtině. Jedna maminka napekla a ozdobila perníčky a jedna z učitelek vypěstovala trávu v malých květináčcích, které ozdobila ručně malovanými kraslicemi. K tomu jsme přidali pár čokoládových vajíček a vytištěné povzbudivé přání a vše naaranžovali do košíčků. Patnáct našich krajanů v Montrealu dostalo takový košíček a k němu i lilii v kořenáči. Další tři senioři, kteří teď žijí v oblasti Ottawy a Toronta, dostali balíčky poštou – v jejich případě pochopitelně bez květináčů.

     Co se seniorům líbilo nejvíc? Bezpochyby to jsou záložky, protože je pro ně udělaly děti! Jedna osoba stále opakovala, že nemůže uvěřit, že na ni krajané nezapomněli, ačkoliv se kvůli zhoršujícímu se zdraví už několik let žádných akcí nezúčastňovala. Při předávání balíčků jsme neměli moc možností si pohovořit, ale i těch pár slov, která jsme si vyměnili mezi dveřmi, působilo radost. Zcela určitě to všem, kdo se na tomto velikonočním projektu podíleli – a že jich bylo dobře kolem patnácti – přineslo nádherný pocit uspokojení.

     V této chvíli se nabízí dvě otázky. Máte nějaký nápad, co dalšího bychom mohli udělat, abychom našim seniorům zpříjemnili osamělý život během pandemie? A za druhé, znáte další starší krajany, kteří by měli být na našem seznamu? Pokud ano, napište nám na blanche.havel@sympatico.ca.

     Na závěr bychom chtěli poděkovat všem, kdo se na této akci podíleli. A pokud se k nám chce někdo přidat, neváhejte a napište nám na výše uvedený email. (Alice Havel)

 

Výborová schůze montrealské pobočky Čs. sdružení se bude konat online v neděli 16. května v 7.00 hodin večer. Link na ZOOM je stejný jako minule. Členům výboru pošleme upozornění emailem. (AM)

 

Tábor Hostýn

Dětský tábor je letos naplánován opět na dobu tří týdnů, od neděle 4. července do soboty 24. července. Ceny zůstávají stejné: 395 $ za 1 týden, 765$ za 2 týdny a 960$ za 3 týdny. Ceny jsou NET, tj. daně se neplatí. Každé další dítě ze stejné rodiny má 10% slevu. Kvůli současné pandemii mohou být předepsaná určitá opatření, např. počet dětí může být omezen, a proto přihlašte své děti co nejdříve. V případě, že by tábor byl zrušen, vrátíme vám peníze. Přihlášky jsou již na webu www.hostyn.org.

 

Tábor hodláme otevřít pro veřejnost na začátku června. Chatičky pronajímáme za 32$ za den. Polovina tábora nebo celý tábor se dá také pronajmout.

 

Český piknik bude v neděli 25. července (pokud to dovolí vládní nařízení).

 

Hledáme vedoucí a pomocné kuchařky. Pro informace volejte Josefa Maxanta, tel. 450-465-4844.

Hledáme také správce tábora. Kontaktujte Zbyňka Najsera: znajser@hotmail.com.

POŽADAVKY: dobré komunikační schopnosti, mluvit česky nebo slovensky, francouzsky a/nebo anglicky.

POPIS PRÁCE: ubytovávat návštěvníky a dělat základní údržbu a úklid používaných infrastruktur.

Pozice je otevřená od července až do října, kratší pobyty jsou možné.

 

In memoriam – vzpomínka a kondolence

Vážená rodino Pohankova,

přijměte prosím od nás upřímnou soustrast nad úmrtím Dr. Pohanky. Dotklo se nás, že za našeho dlouholetého života v Montrealu jsme se osobně nesetkali. Netušili jsme, že on také dříve pracoval v Alžíru jako my. V Montrealu se nás totiž sešlo několik rodin z Československa, které žily dříve v Alžíru ve městě Oran. Oranská univerzita zaměstnávala tehdy čs. lékaře jako profesory. Tyto rodiny se znovu sešly v Kanadě a udržovali jsme zde přátelské kontakty. Byli jsme v Alžíru několik let. Jeden z našich synů se tam narodil. Alžír nám dal možnost cestování mimo uzavřené Československo. Jezdili jsme po oázách Sahary do centra. Sami kempovali s Tuaregy v horách. Také jsme jeli autem z Alžíru a zpět. Jindy zas z Prahy do Sýrie a Libanonu, prohlížet tamní římská města a země po cestě. Doba byla jiná. Stačilo koupit mapu, obstarat víza zemí, sednout do auta a jet. Svět se stále mění a COVID štěstí nepřidá.

Soucítíme s rodinou doktora Pohanky a přejeme Vám všem hodně zdraví do budoucnosti.

Dr. Miloš a Jana Jeníčkovi, Ontario

 

Dotazník Čs. sdružení v Montrealu

České a slovenské sdružení v Montrealu dělá průzkum mezi Čechy žijícími v Quebeku o fungování české komunity. Zajímá nás, co víte o ČSSK, o českých spolcích a jejich aktivitách, i co byste si přáli, aby fungovalo. Prosíme o vyplnění online dotazníků s 21 otázkami. Zabere to maximálně 3 minuty. Dotazník je anonymní a je určen pro Čechy žijící v Quebeku. Děkujeme, Andrea Larocque a Alena Martinů

Dotazník najdete na https://forms.gle/fbwWE3JT22msvTmo6

 

Festival současné české kinematografie

Vážení přátelé, Velvyslanectví České republiky v Ottawě Vás srdečně zve na již 10. ročník festivalu současné české kinematografie Czech That Film, který proběhne od 23. dubna do 2. května 2021 ve virtuálním severoamerickém prostředí.

     Letošní festival nabízí jak filmy celovečerní (jako např. Šarlatán, Havel, Modelář), dokumentární (Na krev, Postiženi muzikou, K2:Vlastní cestou), tak i krátké animované filmy (Dcera, Pouštět draka) a jeden TV seriál (Herec). Nenechte si ujít oceněné filmy jako je Šarlatán, který se dostal do užšího výběru filmové akademie na amerického Oskara nebo krátký animovaný film Dcera který získal cenu na festivalu Sundance. On-line sdílení nabízí také rozhovory s tvůrci filmů, herci a členy filmových štábů.

     Více informací k jednotlivým filmům najdete na www.czechthatfilm.com či na facebooku CTF 2021. Informace ohledně zakoupení lístků, přístupu k rozhovorům s režiséry či jak se napojit na festivalovou platformu, jsou k dispozici na www.czechthatfilm.artinii.com. Po celou dobu trvání festivalu budou všechny nabízené filmy k dispozici on-line na této platformě.

     Přejeme Vám příjemný zážitek při sledování českých filmů z pohodlí Vašeho domova.    

(Po kliknutí na webovou stránku Artinie se musíte zaregistrovat. Napíšete svoje celé jméno, emailovou adresu a společnost vám na ni zašle kód, který doplníte do pole při registraci. Budete tedy pracovat s platformou a s vaším emailem. Vpravo nahoře dané platformy je možno změnit angličtinu v češtinu pro lepší porozumění. Po registraci uvidíte na jejich stránce "Jak přehrávat festivalové filmy online").

 

Trochu humoru ke svátku matek

Mám hodnou maminku, ale když na nás zařve, i děti u sousedů si rychle vyčistí zuby a jdou spát.

Maminka nepracuje tak těžce jako tatínek. Ona totiž udělá vše správně hned napoprvé.

Tatínek konečně přestal kouřit. Chtělo to jen silnou vůli – a maminka ji měla.

Někdy mám výčitky, že na děti křičím. Pak si vzpomenu, že některá zvířata svá mláďata žerou a jsem v klidu.

Životní pravda pro matky: Když vaše první dítě sní hlínu, trávu nebo žížalu, vezmete ho k doktorovi. Když vaše druhé dítě sní hlínu, trávu nebo žížalu, umyjete mu pusu a ruce mokrým ubrouskem. Když vaše třetí dítě sní hlínu, trávu nebo žížalu, přemýšlíte, zda bude nutné připravovat mu oběd.

 

Různé zprávy

Oznámení: Dr. Jitka PONKA ukončila po roce 2020 poznamenaném omezeními vzhledem ke koronaviru svou praxi v Seaforth Medical Building. Od března 2021 pracuje v ordinaci: Dr. M. Youssef, 2055 Peel St., Suite 825. Telefon 514-285-1624 a nebo původní tel. 514-737-4892.

 

Nově otevřená prodejna evropských specialit MARCHÉ BALKAN prodává i mnohé české výrobky (hořčice, nakládané okurky, uzeniny, sýry, různé druhy sladkostí apod. – viz inzerát na zvláštní stránce). Prodejna je na 1220 Curé-Labelle v Chomedey, Laval, H7V 2V5, asi v polovině mezi Boul. Saint-Martin a Notre-Dame.

 

A picture containing text, clipart

Description automatically generatedPotřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Hledáme nové příležitosti: zajímají nás hodnotné nemovitosti s potenciálem, za který jsme připraveni patřičně zaplatit. Dáme vám férovou nabídku a zaplatíme rychle. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz. Probouzíme domy k životu!

 

Na Věstník přispěli: Vera Bondy, Milada a Michael Foglovi, Jana Jeníčková, Lubo Jurásek, Jarmila Lechnerová, Dan Newman, Dr. Jitka Ponka. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.







Obrazová velikonoční příloha

 

Co vyráběly děti, maminky a učitelky pro naše seniory:

 

      

 

        Záložky se vzkazem                   Záložky s krtečkem                    Velikonoční perníčky          Travička ozdobená kraslicemi

 

Balíčky pro seniory, lilie a přáníčko od české školy:

 

    

 

Domácí velikonoční výtvory:

 

      

 

    Vajíčka Vlaďky Hlavaté           Pomlázka Ludvíka Martinů         Kraslice Andrey Larocque            Zajíček Aleny Berti







A close up of a sign

Description automatically generated

 

 

 


_____________________________________

 

          JuDr. Jaroslav Horký        .

 

Veškeré právní služby

na území České republiky

 

     - občanské právo

     - obchodní právo

     - správa majetku

     - ostatní právní poradenství

 

     Sokolovská 6/85, 185 00 Praha 8

     Tel. 420 221 719 041

     Fax 420 221 719 059

     email info@ak-hp.cz

      www.ak-hp.cz

 

Parodontologie et implantologie

 

Dr. Lauren Spevack  Parodontiste

BSc. DMD Cert.Perio FRCD(C)

 

1155 rue University (Boul. Robert-Bourassa) #1405

Montreal, QC H3B 3A7

Tel. 514-303-7276  Fax 514-419-5227

lacliniqueparo@gmail.com  

www.ParoProsthoExcellence.com

 

 

Predaj, prenájom a kúpa

nehnuteľností

 

ZUZANA KARABOVÁ

Courtier immobilier résidentiel

et commercial

514 746 2540

zuzana@londonogroup.com

 

 

MARCHÉ BALKAN

 

1220 Curé-Labelle

Chomedey, Laval, H7V 2V5

 

CHARCUTERIE, ÉPICERIE, FROMAGERIE

SPÉCIALITÉS EUROPÉENNES

 

Tel. 450-934-2877

marchebalkan@gmail.com

 

Nabízíme:

Tatranky, Horalky, Kofila, Miňonky, různé druhy perníčků, želé, zelí kysané, červené a bílé, nakládané okurky a papriky, halušky a knedlíky v prášku,

Maggi, hořčice (kremžská i plnotučná), Kofola,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, český ocet,

salámy a klobásy evropského typu (uherský salám, čabajka, kabanos), vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, feta, bulharské ovčí sýry a jiné),

makové a ořechové záviny, tvaroh a další.

 

 

 

Výkup

 

zlatých a stříbrných předmětů,

šperků, mincí a podobných cenností

 

Diskrétní jednání zaručeno

 

Jiří  514-616-9257

 

 

 

Pechousek%20logo%20CB%20upr 

    VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

        2715 LOUIS A. AMOS                 TEL.: (514) 631-2047

        LACHINE, QUEBEC                  FAX: (514) 631-3209

        CANADA H8T 1C3                      josef@usinagevj.com

 

 

Knihovna exilové literatury

Libri Prohibiti

Senovážné náměstí 2, 110 00 Praha 1

 

Máte-li doma staré samizdatové nebo exilové

knihy, noviny, časopisy, nahrávky, filmy,

brožury, letáky, oběžníky a podobné tiskoviny,

ozvěte se! Finanční pomoc je rovněž vítána.

 

www.libriprohibiti.cz      info@libpro.cz

 

 

BARBARA ASGARY

 

artist

 

514-488-5514

 

www.barbaraasgary.com

 

barbara.asgary@gmail.com

 

 

 

 

Dr. Tomáš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

 

PhDr. OLGA AJVAZOVÁ

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

Honorární konzulát
České republiky v Montrealu
 
JUDr. Hynek Žikovský, konzul
 
2020 boul. R. Bourassa,  Suite 1920
Montreal, QC H3A 2A5
Tel.: 514-316-4383
e-mail: consul.czech.qc@gmail.com

montreal@honorary.mzv.cz

 

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

 

 

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

                  Jiří  514-616-9257

 

 

VÁŠ INZERÁT

YOUR BUSINESS CARD

 

může být zde

can be here

 

90 dolarů za rok/11 čísel

$90 per year/11 issues

 

Děkujeme za podporu Montrealského věstníku

Thank you for supporting Czech & Slovak Vestnik

 

Bohemia 2011

 

 

 

PRENÁJOM VOZIDIEL

PRÍVESNÝCH VOZÍKOV                                  Mgr. Peter Németh

LIMUZÍNOVÝ SERVIS                                           Tomanova 70

Auto může být přistaveno ve Vídni                      83107 Bratislava

                                                                   Tel. 0903 24 24 26

 www.pozicanieauta.sk                     e-mail: info@svenscar.sk