Montrealský věstník                              Ročník 57

Červen/June 2021                       5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 10


 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme!

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

A léta běží, vážení...

Tento Věstník je svým způsobem jubilejní, tedy alespoň pro mě. Je to totiž právě dvacet let, co jsem ho po otci Janíčkovi převzala – červen 2001 bylo moje první číslo. Od té doby měsíc co měsíc (kromě července) vychází – samozřejmě s pomocí dalších dobrovolníků – většinou čtyři, někdy šest a ve výjimečných případech pouze dvě stránky informací o české komunitě v Montrealu a o jejích aktivitách. Formát se od té doby změnil jen nepatrně a víceméně jen proto, aby se přizpůsobil změnám v naší komunitě. Stále mě to baví – na jednu stranu mi to přináší dobrý pocit, že Věstník oznamuje důležité zprávy a pomáhá koordinaci a organizaci různých akcí (alespoň to tak bylo v době nekovidní, doufáme, že se to brzy vrátí do starých kolejí), a na druhou stranu mi  umožňuje styk s mnoha lidmi, kdy poznávám jejich životní příběhy a částečně sdílím jejich strasti i radosti.

     Je zajímavé srovnat, co se dělo před těmi dvaceti lety. V "Kalendáři činností" bylo tehdy cvičení Sokola každou středu (příprava na sokolský slet v Detroitu) a nácvik taneční skupiny "Dokola" každé úterý. V červnu se konal koncert skupiny "Přímá linka" ve Fraser Hickson Library, setkání s delegací senátorů na Generálním konzulátě České republiky (ano, tehdy jsme ještě měli v Montrealu konzulát!), byla schůze Sokola a Čs. sdružení, ve Vieux Port de Montréal tančila skupina "Dokola" na festivalu "Mondial de la bičre", Čs. konzulát organizoval promítání filmu "Zpráva o putování studentů Jakuba a Jana" v Office National du film du Canada na St. Denis a hlavní událostí byly dvě oslavy 100. narozenin pana Václava Pavelky, významného organizátora české školy v Montrealu, menší v Sanctuaire Mont-Royal a další pro širší českou a slovenskou veřejnost na táboře Hostýn. A to nepočítáme další akce na Hostýně (brigáda, diskotéka a opékané prase) a předběžnou pozvánku na letní sokolské hry, pouť na Hostýně a tenisový turnaj, pořádaný v srpnu Standou Skálou. Ano, tehdy byl život našich krajanů v Montrealu docela pestrý... Snad tomu bude tak i v příštích letech! (AM)

 

An older person sitting on a couch with a plate of food

Description automatically generated with low confidenceKlub seniorů

Máme tu hezký vzkaz od jedné z našich seniorek, mile překvapené velikonoční nadílkou: "Já se taky chci přidat k projevu díků za velkorysý a úplně nečekaný velikonoční dar. Byla jsem nejen skutečně překvapena, ale taky moc dojatá. Děkuji všem, kteří to vše tak obětavě organizovali, a hlavně Míše Fuchsové, která mimo všech svých odpovědností vzala na sebe rozdělování balíků, což znamená jezdit po celém městě! Ale nejvíce chci poděkovat všem dětem, které se na tom zúčastnily, za jejich krásné výtvory, za jejich trpělivost a taky za jejich umělecké nadání. Vše mně udělalo velkou radost a hlavně ty praktické a hezké záložky do knih, které denně používám. Mnoho, mnoho díků vám všem! Přeji vám zdraví a radost a těším se na shledanou! Vaše Věra Bondy."

 

Na obrázku paní Olga Nováková, která oslaví na podzim své 99. narozeniny, s talířkem velikonočních perníčků a cukroví.

 

Po dlouhé době opět plánujeme setkání seniorů na zahradě u manželů Martinů, 5080 Glencairn. Tentokrát jej chceme spojit s kulturním zážitkem: klavírista Martin Karlíček a jeho žena, houslistka Mana Shiraishi, uspořádají pro nás malý recitál (program ještě není určen). Sejdeme se tedy ve středu 2. června v 1 hodinu odpoledne na zahradě k malému občerstvení (kávu podá paní domu, zákusky budou podle toho, kdo co přinese) a ve 2 hodiny se zájemci mohou v rozestupech posadit uvnitř a vyslechnout malý koncert (kdo chce, ať si přinese roušku). Finanční příspěvky pro naše umělce jsou vítány. Dejte nám vědět předem, zda hodláte přijít, abychom věděli, kolik nás asi bude. Těšíme se na shledanou! (AM)

 

Čs. sdružení

Výborová schůze montrealské pobočky Čs. sdružení se konala opět pomocí aplikace ZOOM v neděli 16. května v 7.00 hodin večer. Sešli jsme se v menším počtu, ale diskuse byla o to zajímavější. Mluvilo se o české škole, která již uzavírá svůj čtvrtý rok, a také o kongresu Čs. sdružení, které se bude rovněž konat online ve dnech 5. a 6. června. Již máme připravenou spoustu otázek! (AM)

 

Výsledky dotazníku ČSSK ohledně krajanských aktivit v Montrealu

     Velmi děkujeme všem, kteří vyplnili dotazník ohledně aktivit pro českou komunitu v Montrealu a okolí. Zúčastnilo se celkem 84 osob, z toho 27 mužů a 57 žen. Nejvíce bylo osob nad 60 let (30), celkově 35%, další velkou skupinou byly osoby v rozmezí 36-40, 41-45 a 46-50 let, v každé 11 osob. 85% zúčastněných se narodilo v České republice, 55 % má dvojí občanství (české + kanadské) a 27% jen české. Co se počtu let strávených v Kanadě týče, zhruba stejně lidí je tu 21-30 let, 31-40 let a více než 51% (cca 17% v každé skupině). 11% je tu jen 2-5 let, a jen 8% se zde narodilo. V Quebeku celou dobu žije 84%.

     Přes 90% osob pochází ze 100% česky hovořící rodiny, ale jen 19% stále žije v česky hovořící rodině (t.j. oba partneři mluví česky). V jazykově smíšeném partnerství žije 57% a 20% žije samostatně. Z dotázaných má 80% děti, a z nich se většina narodila v Kanadě (80%). 30% osob hovoří na děti pouze česky, 36% většinou česky, 20% velmi zřídka a 15% jiným jazykem než českým. Většina potomků je již v dospělém věku, tedy nad 18 let (41, což je 61%), na střední škole je 7 dětí, na základní 15, v předškolní přípravce 2 děti, 10 dětí je ve věku 3-4 let a 8 dětí do věku 2 let. Pouze 15 z celkových 84 osob je členy Čs. sdružení, 17% bohužel ani netuší, že taková organizace existuje, 46% má minimální povědomí a pouze 37% má o Sdružení velmi dobré znalosti. Největší povědomí je o existenci tábora Hostýn jako takovém (91%), pak následuje Česká škola (85%) a bazar (84%). 71% ví o Mikulášské nadílce pro děti, 64% o dětském táboře Hostýn, cca 60% o klubu seniorů či Mikulášské taneční zábavě. 57% ví o zářijovém opékání prasete na Hostýnu a 54% o rodinném víkendu na Hostýnu i velikonoční pomlázce pro děti.

     Velmi rádi vidíme, že 43% dotázaných je ochotno pomáhat s organizací akcí pro Čechy. Z vašich návrhů, co by se mohlo pořádat, je nejvíc pro různé společenské akce (např. BBQ, setkání v parku, hudební, filmové a divadelní večery apod.), dále pak sportovní akce (volejbal, nohejbal, turistika, lyžování), společné akce rodin, ale někteří navrhují i krajanské aktivity (akce na podporu nově příchozích do Montrealu, "Paměti národa", besedy, čtenářský klub, kurzy české kuchyně či ručních prací). Těší nás, že nejvíce informací čerpáte z Věstníku (65%), dále pak Facebookové stránky Czechs in Montreal (55%) a v neposlední řadě z webové stránky velvyslanectví ČR v Ottawě (21%). Několikrát se objevila i Česká škola jako zdroj informací a dále je vidět, že spousta z vás má přátele, kteří je informují osobně. Předpokládáme, že ti mají zase informace z Věstníku či Facebooku. 

     Velmi si vážíme vašich informací i kontaktů těch, kteří se nabízí jako pomocníci. Vaše návrhy prodiskutujeme na výborové schůzi Sdružení a eventuálně budeme kontaktovat dobrovolníky k organizaci některých aktivit. Prozatím vám přejeme krásné léto. Andrea Larocque a Alena Martinů

 

Česká škola Montreal

V České škole teď před letními prázdninami zůstává "pouze" administrativní práce. Konkrétně to znamená, že se musí vystavit a vytisknout 12 vysvědčení pro děti a 21 vysvědčení pro dospělé studenty. K tomu poděkování za práci paním učitelkám ve formě diplomů, takže připravujeme celkem 40 slavnostních dokumentů. Samozřejmě se musí uzavřít účetnictví prvního pololetí. Když vezmeme v úvahu, že škola od ledna přijala více než stovku plateb od rodičů a studentů, je nutné mít v účetnictví pořádek. Na konci června je uzávěrka podání žádostí o peněžní dary od ČR na rok 2022. Letos bychom o peněžní podporu na naši činnost chtěli požádat nejen Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, ale taky Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Potom bude chvíli klid a v srpnu budeme rozjíždět už náš pátý školní rok.

     Peněžní dary chceme prioritně použít na pronájem prostorů, kde by probíhala výuka dětí a kde bychom mohli dlouhodobě umístit školní knihovnu. Dále pak chceme investovat do průběžného vzdělávání našich dobrovolníků, kteří si chtějí doplnit pedagogické vzdělání. Účast na specializovaných workshopech a konferencích pro učitele češtiny v zahraničí je velmi oblíbenou formou vzdělávání. Nemalá část peněžních fondů je určena na nákup učebnic pro děti a studenty, na podporu nejrůznějších aktivit pro děti a na peněžní odměny dobrovolníkům naší školy.

     V květnu jsme obdrželi z velvyslanectví v Ottawě velmi dobrou zprávu o tom, že naše škola dostane knižní dary. Díky vynikající práci paní Mileny Levíčkové z velvyslanectví jsme si mohli vybrat z knih, které nakoupil a věnoval krajanský odbor MZV v Praze. Více než 40 českých knih je momentálně na cestě do Ottawy a zbývá už jen vyřešit přepravu knih z velvyslanectví do Montrealu. Další výbornou zprávou je skutečnost, že už máme nakoupený nový pedagogický materiál a učebnice pro školu na příští školní rok. Nákup vážící více než 20 kilo je zatím v Praze, ale pokud vše půjde podle plánu, na konci června už bude mít i po povinné karanténě v Kanadě. Tyto knihy a učebnice budou v září předány našim žákům jako povinná četba nebo celoroční učebnice. Nezapomněli jsme na naše dospěláky, kteří se mohou těšit na plastované karty s přehledy české gramatiky, s vyjmenovanými slovy, skloňováním, časováním a s pravidly českého pravopisu.

     Na virtuálním setkání českých škol v Kanadě, které se uskutečnilo v dubnu za přítomnosti pana velvyslance Bořka Lizce, nás inspirovala zajímavým projektem paní Jaroslava Baconová z české školy v Ottawě. Nadšeně vyprávěla o tom, jak v Ottawě vybírají od krajanů staré české knihy a připravují z nich zajímavý projekt. O samotném projektu vás budeme jistě informovat později, protože se ho budete moci v budoucnu virtuálně účastnit. Projekt české školy v Ottawě nám připomněl, že naše dětské knihy jsou už více než rok uložené ve slovenském kostele v Montrealu, kde probíhala výuka v předkovidové době. Nedalo nám to a knihy jsme si vyzvedli, abychom překontrolovali jejich stav. Téměř všechny knihy jsou v pořádku a už se těšíme na ty nové, co za námi putují z České republiky. Musíme jen vymyslet, kam je uložíme. Je škoda, že v dnešní kovidové době není moc možností, jak knihy dostat ke čtenářům.

     Pokud byste měli zajímavý nápad nebo chuť nám s organizací zvětšující se české knihovny pomoci, určitě se nám ozvěte. Moc rádi vás přivítáme mezi námi. Katka Kwasniaková

 

Rodinný víkend na Hostýně

Rezervujte si čtvrtý víkend v červnu, 25. až 27. 6. pro naše už 6. tradiční setkání rodin na táboře Hostýn. Vzhledem k provinčním opatřením se nás může sejít jen 25, a proto si zamluvte místo co nejdříve. Přihlášku najdete na https://forms.gle/VRea6RN5toEFrFPy9 nebo napište na ceskaskolamontreal@gmail.com. Více informací najdete rovněž na Facebooku Czechs in Montreal. (A. Larocque)

 

Tábor Hostýn

Začátek sezóny: Tábor Hostýn se otevírá pro hosty od prvního červnového týdne. Správcem tábora bude během celého června Tereza Černochová.

Rezervace: Zřizujeme nový cell phone a nový email, přes který se budou organizovat běžné rezervace pobytů. Sledujte prosím nové zprávy na stránce www.hostyn.org v sekci Zprávy. Prozatím je možné rezervovat si pobyt přes stejný email jako minulý rok: znajser@hotmail.com.

 

Dětský tábor je letos naplánován opět na dobu tří týdnů, od neděle 4. července do soboty 24. července. Ceny zůstávají stejné: 395 $ za 1 týden, 765$ za 2 týdny a 960$ za 3 týdny. Ceny jsou NET, tj. daně se neplatí. Každé další dítě ze stejné rodiny má 10% slevu. Kvůli současné pandemii mohou být předepsaná určitá opatření, např. počet dětí může být omezen, a proto přihlašte své děti co nejdříve. V případě, že by tábor byl zrušen, vrátíme vám peníze. Přihlášky na letošek jsou již na webu www.hostyn.org.

 

Hledáme kuchaře nebo kuchařky a pomocné kuchařky pro dětský tábor od 4. července do 24. července 2021. John Misrahi, který vařil na dětském táboře během posledních let, nás právě informoval, že letos nebude moci na táboře vařit. Proto hledáme jeho náhradu. Bez kuchaře bychom museli letošní tábor zrušit. Odhadujeme, že letos se zúčastní asi 30 dětí. Zájemci, kontaktuje urychleně Josefa Maxanta na tel. 450-465-4844 nebo napište na camphostyn@gmail.com.

 

Hledáme také správce tábora. Kontaktujte Zbyňka Najsera: znajser@hotmail.com.

POŽADAVKY: dobré komunikační schopnosti, mluvit česky nebo slovensky, francouzsky a/nebo anglicky.

POPIS PRÁCE: ubytovávat návštěvníky a dělat základní údržbu a úklid používaných infrastruktur. Pozice je otevřená od července až do října, kratší pobyty jsou možné.

 

Brigáda. Jako po každé zimě je na Hostýně potřeba udělat spoustu přípravných prací pro otevření tábora. Během víkendu 29.-30. května se bude konat malá jarní brigáda. Malá, protože vládní nařízení nám povolují pozvat na brigádu pouze 8 lidí. Z tohoto důvodu je důležité, abyste nám potvrdili účast. Chcete-li přijít na brigádu anebo potřebujete více informací o brigádě, napište Zbyňkovi Najserovi na znajser@hotmail.com.

 

Renovace kuchyně. Momentálně probíhá na táboře velká renovace hlavní kuchyně. Přestože je nedostatek různého materiálu, práce prozatím pokračuje dobře. Velká část prací je již udělená: výměna oken, nové stěny a stropy, nová izolace, kompletní výměna elektrického vedení v celé kuchyni.

 

Český piknik bude v neděli 25. července (pokud to dovolí vládní nařízení).

 

Blahopřání k narozeninám

Koncem května oslavují své narozeniny dva významní členové české komunity v Montrealu.

 

A group of people sitting at a table with wine glasses

Description automatically generatedPan Alois FOGL se 20. května dožívá 96 let. Stál u založení montrealské sokolské jednoty, kde zastával během let mnoho funkcí, stejně jako v Českém a slovenském sdružení. Spolu s páterem Janíčkem a dalšími dobrovolníky vybudoval tábor Hostýn, pomáhal s vydáváním Věstníku a byl duší Misie sv. Václava. Žádná akce, žádná taneční zábava či koncert se bez jeho účasti a pomoci neobešla. K jeho narozeninám mu z celého srdce přejeme, ať mu zdraví slouží a užije si ještě dlouhou dobu se svou rodinou v pohodě a spokojenosti!

 

Paní Ema KOŠACKÁ oslaví 28. května své 91. narozeniny. V podstatě celý život prožila v Montrealu, až v roce 2019 se odstěhovala za svou dcerou do Toronta. Velice nám tu chybí! Stejně jako pan Fogl, i ona byla hybnou silou našeho komunitního života. Jak v Sokole tak i ve Sdružení zastávala důležité funkce, všechny akce jako byl bazar, zábavy či koncerty se bez její pomoci neobešly, a pro mnohé nebyla jen pomocnicí a funkcionářkou, ale hlavně přítelkyní. Její optimismus, nezdolná energie a veselá nálada pro nás byla inspirací i povzbuzením. K jejím narozeninám jí přejeme všechno nejlepší, hlavně zdraví! (AM)

 

Trochu humoru

Přijeďte navšívit Českou republiku: je to krásná země plná pozitivních lidí!

Když mi bylo patnáct let, musel jsem být do půlnoci doma. Teď je mi čtyřicet a musím být doma do devíti.

Chudáci muži mají teď špatné období: stát je nechce vidět v hospodě, manželky doma a policie venku.

Jules Verne byl génius, většina jeho fantazií se vyplnila: letadla, ponorky a teď i dva roky prázdnin!

Někteří rodiče právě zjišťují, že učitel není ten problém...

Virolog v televizi říkal, že nejlepší zbraní proti coroně je zdravý rozum. V tom případě je spousta lidí v háji!

Nechci se chlubit, ale své novoroční předsevzetí zatím plním na 100% - v hospodě jsem letos ještě nebyl!

Už si připadám jako cikán: stát mi platí za to, abych zůstal doma, děti nemusí chodit do školy a lidi na ulici se mi vyhýbají na dva metry!

Na všem lze najít něco dobrého: je to poprvé v historii od doby Jana Žižky, co se nás Němci opravdu bojí!

A na závěr všem přejeme, aby "Corona" byla opět jen pivo, aby slovo "pozitivní" zase znamenalo něco skvělého, aby se "testy" zase dělaly jen ve škole, aby "izolace" byla už jen na domech, aby se "maska" nosila jen na karneval a abychom si "odstup" udržovali ode všeho zlého a ne od sebe navzájem.

 

Různé zprávy

Oznámení: Dr. Jitka PONKA ukončila po roce 2020 poznamenaném omezeními vzhledem ke koronaviru svou praxi v Seaforth Medical Building. Od března 2021 pracuje v ordinaci: Dr. M. Youssef, 2055 Peel St., Suite 825. Telefon 514-285-1624 a nebo původní tel. 514-737-4892.

 

Nově otevřená prodejna evropských specialit MARCHÉ BALKAN prodává i mnohé české výrobky (hořčice, nakládané okurky, uzeniny, sýry, různé druhy sladkostí apod. – viz inzerát na zvláštní stránce). Prodejna je na 1220 Curé-Labelle v Chomedey, Laval, H7V 2V5, asi v polovině mezi Boul. Saint-Martin a Notre-Dame.

 

A picture containing text, clipart

Description automatically generatedPotřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Hledáme nové příležitosti: zajímají nás hodnotné nemovitosti s potenciálem, za který jsme připraveni patřičně zaplatit. Dáme vám férovou nabídku a zaplatíme rychle. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz. Probouzíme domy k životu!

 

Na Věstník přispěli: Josef Pechousek (V.J. Screw Machine Inc.), Jaroslava Pechousek, Hynek Žikovský. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.








A close up of a sign

Description automatically generated

 

 

 

_____________________________________

 

          JuDr. Jaroslav Horký        .

 

Veškeré právní služby

na území České republiky

 

     - občanské právo

     - obchodní právo

     - správa majetku

     - ostatní právní poradenství

 

     Sokolovská 6/85, 185 00 Praha 8

     Tel. 420 221 719 041

     Fax 420 221 719 059

     email info@ak-hp.cz

      www.ak-hp.cz

 

Parodontologie et implantologie

 

Dr. Lauren Spevack  Parodontiste

BSc. DMD Cert.Perio FRCD(C)

 

1155 rue University (Boul. Robert-Bourassa) #1405

Montreal, QC H3B 3A7

Tel. 514-303-7276  Fax 514-419-5227

lacliniqueparo@gmail.com  

www.ParoProsthoExcellence.com

 

 

Predaj, prenájom a kúpa

nehnuteľností

 

ZUZANA KARABOVÁ

Courtier immobilier résidentiel

et commercial

514 746 2540

zuzana@londonogroup.com

 

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

Nabízíme:

Mattoni (regular, lemon, orange, grapefruit), Kofola,

Tatranky, Horalky, Kávěnky, Fidorky (4 druhy), Mila, Amigo, Nugetta, zelí kysané, červené a bílé, halušky

a knedlíky v prášku, nakládané okurky, hořčice

(kremžská, plnotučná a další), Maggi,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, salámy a klobásy

evropského typu (čabajka, uherský salám),

vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, oštiepok, párenica, korbáčik a jiné)

 

 

 

Výkup

 

zlatých a stříbrných předmětů,

šperků, mincí a podobných cenností

 

Diskrétní jednání zaručeno

 

Jiří  514-616-9257

 

 

 

Pechousek%20logo%20CB%20upr 

    VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

        2715 LOUIS A. AMOS                 TEL.: (514) 631-2047

        LACHINE, QUEBEC                  FAX: (514) 631-3209

        CANADA H8T 1C3                      josef@usinagevj.com

 

 

Knihovna exilové literatury

Libri Prohibiti

Senovážné náměstí 2, 110 00 Praha 1

 

Máte-li doma staré samizdatové nebo exilové

knihy, noviny, časopisy, nahrávky, filmy,

brožury, letáky, oběžníky a podobné tiskoviny,

ozvěte se! Finanční pomoc je rovněž vítána.

 

www.libriprohibiti.cz      info@libpro.cz

 

 

BARBARA ASGARY

 

artist

 

514-488-5514

 

www.barbaraasgary.com

 

barbara.asgary@gmail.com

 

 

 

 

Dr. Tomáš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

 

PhDr. OLGA AJVAZOVÁ

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

Honorární konzulát
České republiky v Montrealu
 
JUDr. Hynek Žikovský, konzul
 
2020 boul. R. Bourassa,  Suite 1920
Montreal, QC H3A 2A5
Tel.: 514-316-4383
e-mail: consul.czech.qc@gmail.com

montreal@honorary.mzv.cz

 

 

 

MARCHÉ BALKAN

 

1220 Curé-Labelle

Chomedey, Laval, H7V 2V5

 

CHARCUTERIE, ÉPICERIE, FROMAGERIE

SPÉCIALITÉS EUROPÉENNES

 

Tel. 450-934-2877

marchebalkan@gmail.com

 

Nabízíme:

Tatranky, Horalky, Kofila, Miňonky, různé druhy perníčků, želé, zelí kysané, červené a bílé, nakládané okurky a papriky, halušky a knedlíky v prášku,

Maggi, hořčice (kremžská i plnotučná), Kofola,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, český ocet,

salámy a klobásy evropského typu (uherský salám, čabajka, kabanos), vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, feta, bulharské ovčí sýry a jiné),

makové a ořechové záviny, tvaroh a další.

 

 

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

                  Jiří  514-616-9257

 

 

Bohemia 2011

 

 

 

PRENÁJOM VOZIDIEL

PRÍVESNÝCH VOZÍKOV                                  Mgr. Peter Németh

LIMUZÍNOVÝ SERVIS                                           Tomanova 70

Auto může být přistaveno ve Vídni                      83107 Bratislava

                                                                   Tel. 0903 24 24 26

 www.pozicanieauta.sk                     e-mail: info@svenscar.sk