Montrealský věstník                              Ročník 57

Léto/Summer 2021                      5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 11


 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme!

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

________________________________________________________________________________________________________________________

 

Pozdrav z Prahy

Ačkoliv jsem měla cestu do Prahy naplánovanou na září, zdravotní stav mé matky mě přiměl, abych tam odletěla již koncem května. Rozhodnutí padlo ze dne na den, naštěstí letenka v nynější době není problém a to ostatní se zařizuje stejně až na poslední chvíli. Tedy především test PCR na Covid-19 (pro Německo nesmí být starší 48 hodin, do Čech stejně jako do Kanady je limit 72 hodin), české úřady pak vyžadují vyplnění tzv. karty pasažéra online na https://plf.uzis.cz/ a nový test 5. až 14. den po příjezdu. Další důležitý fakt je to, že na kanadský pas se do Česka jet nedalo, naštěstí mám i český. Odbavení bylo rychlé. Oba papíry (test i karta) byly při check-in pečlivě zkontrolovány (lepší je mít vytisknuté). Ve Frankfurtu žádná kontrola nebyla a v Praze se paní za okénkem na oba dokumenty zeptala a stačilo, že jsem je z dálky ukázala.

     V Praze už se život vrací do normálu. Obchody jsou otevřené, v hospodách se může sedět i uvnitř (byla jsem na večeři a pivu jen dvakrát a ani jednou nikdo nic nekontroloval). Roušky se nosí jen v uzavřených prostorách a v dopravních prostředcích – přesněji řečeno, je stále ještě požadován respirátor, což většina nosí, ale viděla jsem i lidi v obyčejných nemocničních či látkových rouškách. Venku se lidé shlukují, sedí na trávnících a dokonce se na uvítanou i objímají a líbají. Že by se už vracely předkovidové časy?

     Na cestu zpět na konci června budu potřebovat další test, registraci na ArriveCAN (informace najdete na www.travel.gc.ca/travel), a stále ještě i rezervaci tří nocí ve vládou schváleném hotelu, kde vyčkám na výsledek testu udělaného po příletu do Kanady na letišti (na ten se také dá předem registrovat, i když to není nutné). Trochu jsem doufala, že to mě mine, ale vládní mlýny (zvláště v Kanadě) melou velmi pomalu. I když budou testy negativní, stejně mě nemine 14 dní karantény doma plus další test po 10 dnech po příletu. Co se dá dělat...

     Vzhledem k tomu, že se opatření a předpisy stále mění a v Evropě dokonce každý stát má jiné požadavky (na co ta EU vlastně je?), před cestou by si každý měl vše důkladně prostudovat. V každém případě vám doporučuji: jeďte letos na dovolenou raději jen do blízkého okolí a zahraniční cesty ještě odložte. Snad to už nebude trvat moc dlouho a budeme moci zase cestovat bez omezení. Hezké léto všem, AM

 

Klub seniorů

Konečně! Ve středu 2. června jsme se po roce přece jenom sešli v hojném, tedy maximálním povoleném počtu. Počasí bylo překrásné, ani zima ani horko, svěží vánek, nemohli jsme si datum schůzky lépe vybrat. Jenom nás mrzelo, že paní domu nemohla být přítomna, musela narychlo odjet do Prahy, starat se o maminku. Její manžel Ludvík za ni převzal povinnosti hostitele. Tentokráte, kromě posezení na zahradě kolem stolů, které se prohýbaly pod různými slanými a sladkými dobrotami a sklenkami vína, nás čekalo hudební představení. Moc děkujeme pianistovi Martinu Karlíčkovi a jeho manželce, houslistce Maně Shiraishi za nádherný program. Mohli jsme se utleskat. Poděkování patří také paní Aleně Berti, která, ač zdaleka ještě ne seniorka, se postarala o vaření kávy (nikdo jiný z nás by kávovar technicky nezvládl). Neradi jsme se loučili, doufáme ale, že "po prázdninách" se už budeme moci scházet pravidelně. V létě se sice mezi sebou také vídáme, ale většinou jen tak ve dvou. Společné posezení a popovídání nám už dlouho schází. (IR)

 

Čs. sdružení

Celokanadský kongres Českého a slovenského sdružení (ČSSK) se konal 5. června 2021 tentokrát virtuálně po ZOOMu za účasti zástupců všech poboček v Kanadě. Kongres zahájil předseda ČSSK Miloš Šuchma, který všechny uvítal v tomto zvláštním kovidním roce a hlavně přivítal oficiální hosty. Pan Bořek Lizec, velvyslanec České republiky, ocenil přínos Čechů v zahraničí a zdůraznil finanční příspěvky, kterými Ministerstvo zahraničí ČR podporuje české akce a organizace, například i montrealskou Českou školu a tábor Hostýn. Generální konzul Petr Buriánek zavzpomínal na Václava Havla, se kterým dlouhou dobu pracoval, a připomněl jeho nezapomenutelnou návštěvu v Kanadě po Sametové revoluci, kdy přijel jako první prezident demokratického Československa. Předseda "Masaryk Memorial Institute", pan Robert Tmej, podal zprávu o situaci ohledně stavby Památníku obětem komunismu, která se o několik let opozdila a má být dokončena v roce 2022. Ten také uvedl, že české noviny Nový domov by měly brzy opět začít vycházet. Paní Věra Tichá, starostka Sokola Toronto, popsala činnost sokolských organizací v Kanadě. Po projevech se rozvinula diskuse na téma možnosti korespondenční volby do zastupitelských úřadů v ČR pro Čechy v zahraničí. Tento návrh nebyl stále ještě po několikaletém úsilí českou vládou přijat. I když se odhaduje, že v zahraničí žije asi půl miliónu lidí českého původu, není příliš jasné, kolik z nich by korespondenční volby využilo.

     Za montrealskou pobočku se kongresu zúčastnila předsedkyně Míša Fuchsová, místopředseda Ludvík Martinů a referentka pro českou školu v Montrealu Andrea Larocque. Bylo též zajímavé zjistit, že se v Kanadě zrodila nová pobočka na Yukonu, která již má asi 100 členů. V druhé části kongresu se odstupující předseda ČSSK Miloš Šuchma podělil o své paměti a zkušenosti během svého více než čtyřicetiletého působení. Ve svém proslovu se hlavně zaměřil na politický vývoj v ČR z kanadského hlediska a zdůraznil neblahé pokračování činnosti a vlivu komunistických struktur po Sametové revoluci, které zasáhly i do Kanady. Novou předsedkyní ČSSK byla zvolena paní Míša Gogela z Winnipegu. Rádi bychom jí touto cestou poblahopřáli s vírou, že příští kongres už bude zase prezenční. Současně bych chtěl za naši pobočku vyjádřit dík panu Šuchmovi za to, co pro ČSSK za tu dlouhou dobu v nejvyšší funkci udělal. (Ludvík Martinů)

 

Česká škola Montreal

Na konci května jsme díky uvolňování protiepidemických opatření mohli uspořádat tradiční závěrečné setkání našich školáků, jejich rodičů a kamarádů v parku Francois-Perrault v St-Michel. Zúčastnila se nás větší polovina, všichni jsme se letos viděli vůbec poprvé a setkání proběhlo ve více než radostné náladě. Prozřetelně jsme vypustili skupinovou hru pro žáky a připravili jsme individuální prozkoušení, aby bylo potvrzeno, že si to letošní vysvědčení všichni zaslouží. A zasloužili! Poté se děti společně rozutekly po parku a rodiče si v příjemném piknikovém posezení vyměňovali zkušenosti, plány a názory týkající se letošních cestovních plánů do České republiky. Ti odvážnější už měli koupené letenky, další ještě vyčkávají a větší skupinka odkládá cestování přes Atlantik na příští rok. Na jednom jsem se shodli jednoznačně: dnešní světová situace je velmi těžká a všem se nám po rodné domovině strašně moc stýská. 

     První červnový víkend proběhla dlouho očekávaná on-line konference nazvaná Virtuální setkání českých škol ve světě 2021. Sešlo se přes 200 představitelů 90 českých škol z 28 zemí světa a mnoho dalších hostů včetně našich učitelek. Nabitý program byl rozložen do dvou dnů, v sobotu pod záštitou Ministerstva zahraničních věcí ČR, Senátu PČR a zastupitelských úřadů ČR. Nedělní program probíhal pod hlavičkou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, za účasti Národního pedagogického institutu, Domu zahraniční spolupráce a v doprovodu světových univerzit včetně Univerzity Karlovy. Sobotní večer byl tradičně ukončen kulturním programem, kde jsme si mohli v podání houslisty Michaela Hejče poslechnout mimo jiné Smetanovu Mou vlast. Později nám z krásných českých knih předčítal známý a charismatický herec Jan Čenský.

 

    

 

Zleva mladší žáci české školy, paní učitelky Kateřina a Daniela a dospělí studenti s vysvědčením.

 

     Následující víkend, v sobotu 12. června, jsme uspořádali závěrečný piknik a předávání vysvědčení našim dospělým studentům. Z celkového počtu 21 studentů, kteří od 11. ledna tohoto roku navštěvovali kurzy češtiny, jsme se setkali opět v parku Francois-Perrault s přibližně polovinou. Pozváni byli také rodinní přislušníci, takže nejmladší účastnici českého pikniku bylo pár měsíců a nejstaršímu tatínkovi úctihodných 92 let. Až z Trois-Rivičres přijela paní učitelka pokročilé konverzace Daniela a všichni jsme byli nesmírně rádi, že se můžeme po více než dvaceti večerech strávených společně na ZOOMu konečně vidět na vlastní oči. Rozdávání vysvědčení bylo pro všechny překvapením a vězte, že v naší české škole dostávají děkovná vysvědčení i paní učitelky! Za vynalézavost, za nepřehledný oceán vynikajících nápadů, za nenahraditelný čas a za lásku k čestině, k českým kořenům a k našim studentům. Druhá část rozdávání vysvědčení proběhla o týden později pro malou skupinku čtyř studentů, kteří v den D museli být v práci. A protože pár fotek vydá za tisíc slov, potěšte se s námi pohledem na naše šikovné žáky i studenty.

 

    

 

Účastníci pikniku pro dospělé studenty: ti nejmladší, ten nejstarší, a zábava kolem piknikových stolů.

 

     Na konci června pořádáme již 6. rodinný víkend na táboře Hostýn. Přihlášeno máme rekordních 50 účastníků, z toho je 20 dětí. Plánujeme uspořádání oblíbené bojové hry a hledání pokladu v lese a nebude chybět ani noční stezka odvahy. Pouze pro odvážné.

     Máme před sebou prázdniny, letní radovánky a bohužel stále omezené cestování. Přejeme všem našim žákům a jejich rodičům, našim studentům a jejich rodinám, našim učitelkám, našim příznivcům a dobrovolníkům, abychom všichni strávili krásné, odpočinkové a  bezpečné prázdniny. V září budeme otevírat již 5. školní rok. Naše dveře jsou otevřené pro nové žáky, studenty, dobrovolníky a podle počtu zapsaných budeme možná potřebovat novou učitelku pro virtuální skupinu dospělých. Máte-li zájem a chuť, napište nám na ceskaskolamontreal@gmail.com. (Katka Kwasniaková)

 

Tábor Hostýn

Dětský tábor bude letos od 4. do 24. července. Přihláška je na našem webu: www.hostyn.org. Zatím máme 43 přihlášených dětí. Problém ovšem máme, že nám nemohou přijet dvě pravidelné vedoucí k děvčatům. Jedna je zablokovaná v USA a druhá v Evropě. Proto hledáme vedoucí k děvčatům. Odměna bude podle dohody. 

Hledáme také kuchařku nebo pomocnou kuchařku. Zájemci prosím kontaktujete Josefa Maxanta na tel. 450-465-4844 nebo napište na camphostyn@gmail.com. Během tábora je kemp uzavřen pro rodinné dovolené.

 

Renovace kuchyně. V současné době se dokončuje kompletní přestavba kuchyně v hlavní budově. Doufáme, že do začátku dětského tábora bude kuchyň funkční. Informace o postupu prací vám může podat Zbyněk Najser, znajser@hotmail.com.

 

Český piknik. Náš tradiční piknik (bývalá pouť) je plánovaný na neděli 25. července. Je možné, že se budou prodávat pouze párky a pivo. Přijďte se po dlouhé době pobavit s přáteli a zapomenout na dobu kdy nám tyto akce znemožňoval virus. Přesnější informace budou včas zveřejněny na www.hostyn.org v sekci zprávy.

 

Rezervace chatiček. Máme nové telefonní číslo a novou emailovou adresu pro rezervace. Pište nám na reservationshostyn@gmail.com nebo zavolejte na tel. 438 389-8522.

 

Celý tábor je již pronajatý v těchto termínech: 20. až 22. srpen (Productions Carmagnole), 3. až 5. září se bude konat tradiční opékání selete – "fundraiser" a 11. a 12. září (Nicolas Levy).

 

Beseda

Vážení přátelé českého a slovenského jazyka a kultury z Montrealu a okolí.

Podzimní sezóna kurzů češtiny, slovenštiny a konverzačních schůzek začne 14. září 2021. Tyto kurzy a konverzační schůzky budou opět přes ZOOM nebo v učebnách a jsou doporučené pro mládež ve věku od 15 let a starší a pro dospělé všech věkových kategorií. Kurzy a konverzační schůzky budou opět vyučovat rodilí mluvčí českého a slovenského jazyka. Vzhledem k velkým rozdílům ve znalostech jazyků mezi lidmi, kteří se registrují, bude léto 2021 použito pro hodnocení jazykových znalostí a vytvoření příslušných skupin na stejné jazykové úrovni. Kontaktujte Besedu co nejdříve pro vyhodnovací schůzku, jestliže se chcete zúčastnit těchto nových kurzů čestiny, slovenštiny a nebo konverzačních schůzek.  

 

Beseda také plánuje v září 2021 (když to covidová situace dovolí) obnovit tradiční aktivity jako kurzy a nácviky lidových, historických a společenských tanců a jiné kulturní akce. Kontaktujte Besedu pro další informace přes email besedacanada@outlook.com nebo telefon: 450-667-1947.  

Prosím sdělte nebo pošlete tuto zprávu ostatním, kteří by mohli mít zájem. (Viktor Vonka)

 

Trochu humoru

V Čechách se údajně muži rozdělují do pěti kategorií, podle toho, čím jezdí, co pijí a s kým se milují:

   1. Ferrari, whisky, modelka

   2. Mercedes, koňak, sekretářka

   3. Škodovka, víno, kolegyně

   4. Dacia, káva, stopařka

   5. Tramvaj, pivo, manželka.

   Podle posledních výzkumů existuje prý ještě šestá kategorie: chodí pěšky, pije vodu a to třetí už nemůže.

 

Když muž řekne ženě, že pro ni udělá cokoliv, myslí tím, že se postaví kulce do cesty, bude bojovat s drakem a podobně. A ne to, že bude mýt nádobí nebo luxovat...

 

 

 

    Čekání na turisty: medvědi ve Starém Smokovci ..........................a bobr v kanadské divočině

 

Různé zprávy

Oznámení: Dr. Jitka PONKA ukončila svou praxi v Seaforth Medical Building. Potřebujete-li se objednat, zavolejte na 514-735-6963 nebo na původním čísle 514-737-4892.

 

A picture containing text, clipart

Description automatically generatedPotřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Hledáme nové příležitosti: zajímají nás hodnotné nemovitosti s potenciálem, za který jsme připraveni patřičně zaplatit. Dáme vám férovou nabídku a zaplatíme rychle. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz. Probouzíme domy k životu!

 

Na Věstník přispěli: Marta a Vladimír Dvořákovi, Míla Horáková, JUDr. Jaroslav Horký, Darina Kačír a Dušan Lámoš, Míla Pohanková, Misha a George Smidovi, Anne-Marie Podlesak. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.