Montrealský věstník                              Ročník 58

Září/September 2021                  5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                  Číslo 1


 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme!

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kalendář činností

 

3. – 6. 9.           Opékání selete, tábor Hostýn, 135 rue Dorilda, Saint-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0

8. 9.        St       Schůzka klubu seniorů, 5080 Glencairn Ave, Montreal, 13.00 h

18. – 19. 9.        Český víkend, tábor Hostýn, 135 rue Dorilda, Saint-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0

 

Klub seniorů

Pomalu se blíží konec "prázdnin" a s ním, po hrozně dlouhé době, i čas našich pravidelných schůzek. Alespoň tedy doufáme, že se schůzky budou konat pravidelně jako v minulosti, že nám je další virová vlna či úzkostlivá vládní opatření nepřekazí. Jsme všichni dvojitě oočkovaní, tak snad se budeme moci společně pobavit, zasmát se, zazpívat si spolu a zavzpomínat na ten nepěkný rok a půl. Začátkem léta jsme se sešli na koncertě manželů Karlíčkových, uspořádaným jenom pro nás; tentokrát to bude bez koncertu, ale tím víc budeme mít času na popovídání. Možná dojde i na nějaký ten film z videa nebo počítače.

     Naše hostitelka paní Alena Martinů se schůzky také zúčastní. Kromě toho, že ke schůzce poskytuje zahradu i dům, také nám udělá výbornou kávu. Setkáme se tedy v "novém českém domě" na 5080 Glencairn Ave (blízko stanice metra Snowdon) ve středu 8. září v 1 hodinu odpoledne. Našim obvyklým členům ještě Iva Radoková před schůzkou zatelefonuje, takže snad nikdo z nás nebude chybět. Samozřejmě zveme i další seniory, aby se mezi nás přišli podívat, po tom roce a půl sezení doma to jistě bude příjemná změna. (IR)

 

Mikulášská nadílka pro děti

Pokud se situace nezmění, uspořádáme tento rok Mikulášskou nadílku pro děti v sobotu 4. prosince 2021 v 15.00 hodin. Podrobnosti uveřejníme v příštím čísle Montrealského věstníku. Zatím můžete přemýšlet nad tím, v čem jsou vaše děti dobré a co by naopak mohly zlepšit – to si pak Mikuláš napíše do své knihy. Při troše štěstí k nám snad opravdu tento rok zavítá. (Alena Berti)

 

Běh u příležitosti 28. října

Minulý rok jsem přišla s myšlenkou, že bychom my Čechoslováci žijící v Montrealu a okolí mohli oslavit den založení samostatného československého státu, tedy 28. říjen, během na nejvyšší místo v Montrealu, na horu Mont Royal, kde budeme moci společně obdivovat západ slunce. Běh jsem minulý rok uskutečnila s tou nejlepší běžeckou partnerkou, co mohu mít, se svou desetiletou dcerou Isabellou, a s paní učitelkou z České školy Adélou (viz foto). Tento rok bych tento běh chtěla zopakovat, a proto vyzývám všechny Čechoslováky, aby se k nám ve čtvrtek 28. října přidali a běželi či šli s námi.

     Sraz bude v 16.45 u Beaver Lake (u Pavillon du Lac-aux-Castors). Oblečte se do národních barev, vezměte si s sebou čelovky či jiné svítilny, vodu, pohodlné boty a hlavně dobrou náladu. Poběžíme volným (mluvícím) tempem, a proto je běh vhodný pro všechny, i pro děti a seniory. Ti, co nejsou schopni běžet, nás mohou následovat pěšky. Pro více informací se obraťte na mě po emailu asberti@icloud.com.

     Těšíme se na vás, Alena, Isabella a Adéla.

 


 

Česká škola

S radostí právě otevíráme již pátý školní rok České školy v Montrealu pro děti. Dále pak po velkém úspěchu virtuálních kurzů pro dospělé nabízíme opět večerní kurz českého jazyka pro zájemce starší 16 let.

     Naše škola pro děti je školou sobotní a probíhá od září do května každé druhé sobotní dopoledne. Doba výuky je 2,5 hodiny, učíme se od 10 do 12.30 h a setkání zahrnuje i půlhodinovou přestávku. Provedli jsme průzkum mezi rodiči z loňského roku a bylo rozhodnuto, že se vracíme k prezenční výuce. Začínáme v sobotu 25. září 2021 a končíme v sobotu 28. května 2022. Plánujeme pronajmout prostory slovenského kostela jako v minulosti. Letos máme novinku! Připravujeme vánoční překvapení pro žáky ve formě bonusové virtuální hodiny, která se bude konat 18. prosince. Pokud by byl zájem a dostatečný počet přihlášených dětí, plánujeme též otevřít jednu třídu virtuální. Tato třída je určena pro děti, které bydlí mimo Montreal a pro které je cestování do školy nemožné.

     Škola je určena pro děti s ukončeným 1. ročníkem základní školy a do 15 let. Žáci starší 16 let se mohou přihlásit do večerního kurzu pro dospělé. Děti MUSÍ umět číst a psát alespoň v jednom jazyce, tedy francouzsky či anglicky, dle školy, kterou navštěvují. V tomto školním roce budeme mít žáky opět rozdělené na dvě skupiny podle znalosti českého jazyka. Virtuální třída je podmíněna dostatečným počtem žáků.

     Výuka probíhá formou her a poznávání České republiky, její historie, důležitých osobností, kulturních událostí a tradic za pomoci psaného a mluveného slova. Starší žáci probírají základy české gramatiky. Děti pracují samostatně či ve skupinách a součástí školních povinností jsou i domácí úkoly. Škola je místem setkání českých dětí, kde mohou trénovat svoji češtinu a navázat nová přátelství. Milí rodiče! Neváhejte nás kontaktovat, pokud máte dotazy nebo chcete zapsat Vaše dítě do naší školy. Rádi Vás mezi sebou přivítáme.

     Podzimní semestr pro dospělé začíná v týdnu od 13. září 2021 a bude probíhat ve virtuální formě na platformě ZOOM po dobu 14 týdnů. Vyučujeme jednou týdně večer po dobu 60 minut. Plánujeme otevřít jednu třídu začátečníků, jednu třídu mírně pokročilých a taky skupinu pokročilé české konverzace. Kurzy pro začátečníky a české konverzace budou probíhat v pondělí a mírně pokročilí studenti se budou scházet ve čtvrtek večer. O kurzy pro dospělé je tradičně velký zájem a počet míst omezujeme, abychom zaručili dobrou kvalitu výuky. Máte-li zájem, napište nám co nejrychleji, abychom Vám mohli zaslat přihlášku. 

     Je zřejmé, že naše česká škola v Montrealu se rozrůstá, a proto do našeho týmu hledáme učitele/učitelku čestiny pro děti. Požadujeme běžnou znalost českého jazyka, zájem o práci s dětmi, kreativitu a volný čas každou druhou sobotu během školního roku. Pedagogické vzdělání ani učitelská praxe nejsou podmínkou. Nabízíme prima kolektiv nadšených kolegyň, vyzkoušený a dobře fungující výukový materiál i učebnice z Česka, peněžní odměnu a účast na konferencích a školeních. Pokud Vás naše nabídka zaujala nebo máte otázky, napište nám. Kontakt na Českou školu v Montrealu: ceskaskolamontreal@gmail.com.

     Fotografie a videa ze školních akcí a pedagogických aktivit můžete shlédnout na Facebookové stránce školy Česká škola Montreal. (Katka Kwasniaková)

 

Tábor Hostýn

Zveme vás na TRADIČNÍ OPÉKÁNÍ PRASETE během víkendu 3. až 6. září 2021 (Labor Day weekend). Přivezte si spací pytel a prostěradlo, snídani, svůj alkohol, oblečení podle počasí, nezapomeňte repelent a kapesní lampičku (baterku). Účastníci mají přístup na naši pláž, mohou jít na procházky do lesa, budeme hrát volejbal a večer uděláme táborák pod širým nebem. Poplatek za celý víkend 100 $ (dospělí), 40 $ (děti od 5 do 14 let), 10 $ (děti 2 až 5 let), děti do dvou let zdarma. V ceně je oběd a večeře v sobotu i v neděli, plus káva v neděli ráno, a dvě noci v kabince. Pokud přijedete pouze na neděli, je to 50 $, pokud zůstanete od neděle do pondělí, je to 60 $. Navíc si můžete odvézt suvenýr v podobě trička s logem Hostýna!

     Pro rezervaci a informace napište Gabině na gabrielachlumska@yahoo.ca, nebo Barunce na barunka01@hotmail.com, nebo zavolejte Gabině na tel. 438-939-9505. Instrukce, jak se na Hostýn dostanete, najdete na www.hostyn.org. Výtěžek této akce jde celý na údržbu tábora Hostýn.

 

Český víkend na Hostýně. Nový správce na táboře Hostýn srdečně zve všechny přátele na ČESKÝ VÍKEND – rozloučení s létem na táboře v sobotu a v neděli 18. a 19. září 2021. V sobotu uděláme táborák, kdo umí, přineste si kytary či jiné nástroje, svoje pivo a buřty k opékání. V neděli vás zveme na oběd k polednímu menu za dvacku: polévka s játrovými knedlíčky, knedlo-vepřo-zelo, štrúdl a káva nebo čaj. Pro rezervace volejte Milana, tel. 438-389-8522. Kdo nechce kempovat, je vítán třeba jen na nedělní oběd a posezení při diskusi o nadcházejících volbách v Česku, pro ty, kterým poslední vývoj ve vlasti není lhostejný. Pokud se počasí vydaří, rádi vás uvítáme už v pátek 17. 8. Těšíme se na vás, zveme i bratry Slováky a všechny naše příznivce.

     Nashledanou na Hostýně se těší váš hostitel i šéfkuchař Milan Hakršmíd a jeho tým.

 


 

Jaký byl letošní dětský tábor?

Letošní tábor byl již devatenáctý (včetně loňského, který byl nakonec zrušen), který jsem zdarma organizoval a vedl. Byl to zvláštní tábor. Za prvé byl rekordní počet dětí a za druhé byla zavedena celá řada hygienických opatření, které byly publikovány v brožurce s více než 30 stránkami. Rekordní počet dětí byl způsoben nejen zvýšenou popularitou tábora, nízkými cenami, výborným programem a jídlem, ale také tím, že se nemohlo snadno cestovat přes hranice, takže místo k moři nebo k babičce do Evropy poslali rodiče své děti na Hostýn.

A group of women posing for a photo

Description automatically generated with medium confidence     Před začátkem dětského tábora jsme měli dramatickou situaci. Přihlášených dětí bylo sice hodně, ale neměli jsme dost vedoucích, pouze jednoho u chlapců. Přihlásila se jen jedna kuchařka, Kristýna, která už vařila asi na pěti dětských táborech, a vaření tedy zvládla na jedničku. Příští rok chce přijít znovu vařit. S pomocí našeho velvyslanectví v Ottawě a Masaryk Memorial Institutu v Torontu jsme získali druhou kuchařku Jarku a k ní přibyla ještě jedna, Jana, plus občasné pomocnice. Díky zvýšeným odměnám jsme nakonec měli nový tým tří kuchařek a sedmi vedoucích.

     Přihlášeno bylo 73 dětí, dostavilo se jich pak pouze 68, což je ovšem rekord za posledních 20 let. Naštěstí tam nebyly všechny najednou, oficiální kapacita tábora je totiž 66 dětí. První týden bylo na táboře 47 dětí, druhý týden 41 dětí a třetí týden 37 dětí. Z přihlášených dětí nemohly přijet dvě z Texasu kvůli uzavřeným hranicím s USA a další dvě kvůli tomu, že jejich matka nesouhlasila s povinným testováním na Covid-19. Jedno další dítě zrušilo účast z neznámého důvodu. Z Ontaria bylo 18 dětí a z Quebeku 50 dětí. Kdyby byly otevřeny hranice s USA, přijelo by nejspíš dalších deset dětí z okolí Chicaga. Zajímavé je, že bylo skoro dvakrát tolik chlapců než děvčat (44 chlapců a 24 děvčat). Za éry otce Janíčka to bylo většinou vyrovnané. Co se týká věkového rozložení, dětem bylo od 7 do 16 let a početně nejsilnější skupina byla od 11 do 13 let.

     Program byl bohatý jako obvykle: koupání v jezeře, vycházky do lesa, volejbal, fotbal, soutěž talentů, diskotéka, večerní táboráky, chození po strašidelné stezce, střílení z luku, vyrábění keramických srdíček, noční bojové hry, apod. Několik alb, které jsem vytvořil, si můžete prohlédnout na následujících adresách:

 

https://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Camp_Hostyn_July_4_to_July_8/

https://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Camp_2021-07-09/

https://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Camp_2021-07-09_night/ 

https://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Camp_-_2021-07-10/

https://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Camp_2021-07-15_Olympic_games/

 

https://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Camp_2019-07-19_to_25_-_Photos_were_supplied_by_Blanka_Michale_Description_Joe_Maxant/

 

     Všichni, děti i personál, museli být před příjezdem testováni. Výjimku měli ti, kteří obdrželi již obě vakcíny, z nichž tu druhou museli dostat nejpozději 7 dní před příjezdem to tábora, anebo ten, kdo již prodělal covid během posledních 6 měsíců. Podle předpisu jsme vytvořili z dětí několik tzv. bublin. Děti ve stejné bublině nemusely nosit roušky a mohly se mezi sebou volně stýkat. Pokud se setkaly děti z různých bublin, měly si nasadit roušky a udržovat mezi sebou vzdálenost alespoň 2 metry. To je řečeno velice zjednodušeně, předpisy byly totiž také různé podle toho, zda se tábor nacházel v oblasti označené vládou jako zelená, žlutá, oranžová či červená. Velikost bublin záležela na věku. Např. bublina pro děti ve věku 7 až 8 let měla obsahovat 7 dětí, bublina pro děti ve věku 12 až 14 roků měla obsahovat 9 dětí apod. Z praktických důvodů jsme vytvořili pět bublin po přibližně 10 dětech. Každé dítě dostalo barevnou pásku kolem ruky (zelenou, žlutou, červenou, modrou nebo černou), malou láhev s dezinfekcí, dvě roušky a instrukce, jak se chovat. Děti byly varovány, že pokud nebudou respektovat hygienická nařízení, pojedou domů. Protože jsme nikoho domů poslat nemuseli, znamená to, že děti všechny předpisy respektovaly. Nakonec všechno dopadlo dobře, nikdo na covid neonemocněl.

     Těšíme se, že příští rok už bude tábor probíhat normálně bez těchto zvláštních opatření. (Josef Maxant)

 


 

Český piknik se konal v neděli po skončení dětského tábora. Letos to bylo v neděli 25. července.

     I když počasí nebylo nejhorší, dostavilo se poměrně málo lidí zřejmě z obavy před covidem. Přesto, kdo se dostavil, nelitoval. K obědu byl guláš s knedlíky a pivem nebo s kávou a zákuskem. Guláš výborně navařila šéfkuchařka Kristýna Poláčková se svým týmem. Knedlíky poskytnul zdarma Radek Korda. Bábovku upekla Jana. Celkově se prodalo 38 obědů v hlavní budově a několik párků s pivem ve stánku. O muziku se postarali bratři Krejčí.

     Doufáme, že příští rok se na našem pikniku sejdeme ve větším počtu. (Josef Maxant)

 

Rodinný víkend na Hostýně

Prázdniny jsou bohužel téměř za námi a pomalu začínáme třídit v našich mobilních telefonech fotky plné letních radovánek a dobrodružství. Z mého se na mě usmívá ještě teplý borůvkový koláč, který upekla na rodinné setkání českých rodin na Hostýně v červnu paní učitelka Andrea. Bohužel si na něm pochutnala pouze rodinka mývalů, která se zabydlela v lesíku vedle letní táborové kuchyně. To by jeden nevěřil, jak mohou být drápky mývalů šikovné při otevírání dvojitého uzávěru na krabici Tupperware. Polovina koláče byla sežrána, druhou polovinu jsme našli pohozenou v lese. Mývalové se asi chtěli s námi přece jenom podělit.

A group of people in costumes

Description automatically generated with medium confidence     Fotky ze sobotního odpoledne jsou plné mokrých deštníků a pestrobarevných pláštěnek dětí a mládeže, kteří se statečně vydali na bojovou hru a cestu za pokladem. Stejně statečné byly paní učitelky Andrea a Katka, které v silném letním dešti rozvěšovaly 17 bojových otázek po táboře a okolním lese. Všechna čtyři družstva s celkem 16 účastníky hru úspěšně dokončila a odměnou nám všem byla asi čtyřhodinová přestávka, kdy přestalo pršet. Během ní tatínci rozdělali obrovský táborový oheň, kde jsme si všichni mohli upéct dobrého buřta na klacku. S narůstající tmou sobotního večera začalo znovu pršet a noční stezka odvahy musela být zrušena. Namísto toho jsme si příjemně poseděli v dívčí klubovně. Pro mládež byla stejně největším důkazem odvahy skutečnost, že vydržela více než 24 hodin bez wifi a zábavných elektronických her.

     Z dalších fotek na mě dýchá příjemná rodinná pohoda vytvořená v sobotu v letní kuchyni našimi malými i velkými kuchařinkami, které nám připravily palačinky s ovocem. Kuchtík Květo strávil nedělní ráno přípravou lívanců pro všechny, kteří na Hostýně zůstali a neodradil je intenzívní déšť a promáčená sobota.

     Na závěrečné fotce úspěšného rodinného víkendu vidím usměvavé tváře Andrey a Katky z České školy Montreal, které se radují nad hromadou nových knih pro své žáky a studenty. Na konci června se konečně otevřely hranice s Ontariem, a proto jsme si mohli vyzvednout na velvyslanectví v Ottawě knižní dar z Prahy věnovaný Ministerstvem zahraničních věcí ČR na projekt Čeština do světa. Tímto chceme poděkovat paní Mileně Levíčkové z ambasády, že nám nové české knihy z Prahy zajistila a taky naší věrné mamince Aleně Berti, že nám knížky z Ottawy přivezla až do naší školní knihovny. (Katka Kwasniaková)

 

A picture containing person, people

Description automatically generated  A picture containing grass, outdoor, tree, wooden

Description automatically generated

 

 


 

In memoriam

A person wearing glasses

Description automatically generated with medium confidenceSe smutkem oznamujeme, že paní Anna JANOUŠOVÁ, rozená Havlová, dlouholetá a oddaná Sokolka, zemřela 10. července 2021 v Torontu ve věku 79 let.

     Narodila se 11. srpna 1941 v Praze Břevnově. Členkou Sokola byla od svých 5 let a bylo pro ni zklamáním, že se nemohla pro zranění účastnit sletu v roce 1948, když jí bylo 7 let. V roce 1960 se vdala a se svým manželem a čtyřletou dcerkou Vendulkou odešla v roce 1969 do Kanady. V krátké době se zapojila do činnosti torontského Sokola, kde pak po dlouhá léta zastávala funkci náčelnice. S manžely Waldaufovými byla hlavní vedoucí sletových cvičení a organizátorkou sletů, které se v Torontu konaly v letech 1980, 1995 a 2004. Později zastávala i funkci starostky, náčelnice župy a posléze i starostky Sokola Canada. Byla duší torontského Sokola, žádná sokolská akce se bez ní neobešla, ať už to byly schůze, jarní gymnastráda v Torontu (spolu se zimními hrami v Ottawě a letními v Montrealu to byla jedna ze tří nejdůležitějších akcí kanadského sokola), sokolské vystoupení na Masaryktownu během Československého dne v červnu, nebo pak i vánoční nadílky. Zájezdy na slet v Zurychu v roce 1976, na četné americké slety a nakonec i na Všesokolský slet v Praze v roce 1994 patří k nezapomenutelným. V posledních letech se i přes zdravotní potíže účastnila sletů v Pittsburghu (2016), Cedar Rapids (2017) a v Buffalo (2019) alespoň jako divák.

     Anička Sokolem žila – byla inspirací pro mnoho mladých lidí jak v Torontu tak po celém světě. Pocházela ze sokolské rodiny – její matka navrhla, zhotovila a vyšila prapory kanadského, torontského a montrealského Sokola. Anička po ní zdědila umělecké nadání, malovala obrazy a velikonoční kraslice. Její neutuchající energie a nadšení nám chybí vlastně už od roku 2015, kdy ji postihla mozková mrtvice a ona se musela sokolských funkcí vzdát. Mnoho z nás na ni bude dlouho vzpomínat. (Podle informací dcery Wendy Malysakové zpracovala AM)

 

Významná jubilea

Skamene.jpgDr. Emil SKAMENE, jeden z nejuznávanějších světových imunologů a genetiků, oslavil 27. srpna své 80. narozeniny.

     Dr. Skamene se narodil v Bučači, tehdy polském, nyní ukrajinském městečku, kde jeho rodiče zemřeli během Holokaustu. Ani ne dvouleté dítě tehdy zachránil důstojník SS, když ho pronesl v baťohu až do bezpečí Prahy, kde se ho ujali příbuzní jeho rodičů. Tam Emil vyrostl a vystudoval na Karlově univerzitě medicínu. Po roce 1968 pokračoval ve studiích imunologie a genetiky na Harvardu. V roce 1970 přišel do Montrealu, kde se od té doby věnuje klinické imunologii na McGill University. Výčet jeho pracovních zájmů a úspěchů je dlouhý: byl profesorem na katedře medicíny a genetiky, zakladatelem a ředitelem výzkumného ústavu zdravotního centra McGillu (MUHC), dosáhl významných výsledků v oboru genetické imunologie infekčních nemocí identifikací genů, které jsou zodpovědné za náchylnost či odolnost vůči specifickým chorobám. V listopadu 2001 získal cenu Prix du Québec Armand Frappier v oblasti vědy a lékařství, v roce 2005 byl pasován na Rytíře národního řádu (Chevalier de l'Ordre National). Získal mnoho cen od nejrůznějších světových organizací (např. Fellow of Royal Society of Canada a Master of American College of Physicians). V rodné zemi byl oceněn jedním z nejvyšších uznání, které se českému vědci může dostat: byl jmenován členem České učené společnosti. Tato instituce byla ustanovena za První republiky a zastává významnou poradní roli vládě, univerzitě i Akademii věd ČR – a podle Ústavy může mít jen 100 členů.

     Dr. Emil Skamene je pilný, pracovitý a ctižádostivý, a po osobní stránce skromný, srdečný a obětavý, vždy ochotný pomoci. Jeho neobvyklý životní příběh je námětem televizního filmu "Identita ES", který o něm natočila Alena Činčerová a který měl být uveden k jeho osmdesátinám. Doufáme, že budeme mít možnost uvidět ho i v Montrealu. Film má podobu dokudramatu, tedy dokumentu s hranými pasážemi. Je z něj patrno, jaké podivuhodné potíže mu život připravil hned od narození, a s jakou vytrvalostí a pílí se mu podařilo dosáhnout významných úspěchů jak v osobním tak v profesionálním životě. Podle poetického vyjádření režisérky je to příběh člověka, který celý život studoval geny, aniž by znal své vlastní.

     K jeho významnému jubileu mu přejeme všechno nejlepší a do dalšího života hlavně hodně zdraví a spokojenosti! (Alena Martinů)

 

Trochu humoru

Lékař: Chcete vakcínu?

Angličan: Ne.

Lékař: Ale gentlemani se očkují.

Angličan: No tak jo.

 

Lékař: Chcete vakcínu?

Němec: Ne.

Lékař: Je to rozkaz!

Němec: V tom případě ano.

 

Lékař: Chcete vakcínu?

Američan: Ne.

Lékař: Ale váš soused ji má.

Američan: Fakt? Tak jo.

 

Lékař: Chcete vakcínu?

Francouz: Ne.

Lékař: Ale gentlemani se očkují...

Francouz: No a?

Lékař: Je to rozkaz!

Francouz: Na to kašlu.

Lékař: Ale váš soused ji má...

Francouz: Co je mi po tom?

Lékař: Počkejte, vy jste Francouz, že jo? Tak to na ni vlastně nemáte nárok.

Francouz: Jak, nemám nárok? Koukněte mi ji píchnout!

 

Lékař: Chcete vakcínu?

Čech: Ne. A nemusíte se namáhat, i když s tím Anglánem, Němčourem, Amíkem a Frantíkem to bylo fakt dobrý, slyšel jsem ty vaše frky.

Lékař (šeptá): Víte, já jim píchnul ruskou vakcínu. Ale mám tu ještě jednu americkou, je jen pro lékaře, vlastně bych vám ji neměl nabízet, je to dokonce trestný. Ta tedy není zadarmo, jako ta ruská, stojí 900 Kč...

Čech (vytahuje z peněženky 1000 Kč a šeptá): Tady máte, pane doktore. To je v pořádku.

 

Na vratech nápis: "Pozor, strašně línej pes. Pokousejte se sami."

Za tohle divné počasí může 12 měsíčků. Prý se tak ožrali, že zapomněli, kde kdo sedí.

Období blbé totality bylo po kolapsu komunismu nahrazeno obdobím totální blbosti.

Logika: Žluté víno se nazývá bílým, protože se dělá ze zelených hroznů.

On: Neštvi mě, nebo ve mně probudíš zvíře! Ona: ...si myslíš, že se bojím osla?

S manželkou si často vyměňujeme názory. Já přicházím se svým a odcházím s jejím.

Proč mají včely med? Protože mají královnu. Kdyby měly premiéra, taky by měly houbelec.

Baví se dva vysokoškoláci: Ty vole, když si uvědomím, jaký já jsem inženýr, tak mám strach jít k doktorovi!

Nakonec vždy všechno dobře dopadne. A jestli to dobře nedopadlo, tak to ještě není konec.

 

Různé zprávy

Torontské noviny NOVÝ DOMOV opět začaly po roce a půl vycházet, tentokrát jako online digitální zpravodaj. Jeho novou redaktorkou je Martina Tomšů. K pravidelnému odběru Nového domova po internetu pomocí emailu se můžete přihlásit na webové stránce Masaryktownu. Formulář na vyplnění najdete www.masaryktown.ca/newslettersignup. Komentáře a připomínky můžete posílat na adresu office@masaryktown.ca.

 

Oznámení: Dr. Jitka PONKA ukončila svou praxi v Seaforth Medical Building. Potřebujete-li se objednat, zavolejte na 514-735-6963 nebo na původním čísle 514-737-4892.

 

A picture containing text, clipart

Description automatically generatedPotřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Hledáme nové příležitosti: zajímají nás hodnotné nemovitosti s potenciálem, za který jsme připraveni patřičně zaplatit. Dáme vám férovou nabídku a zaplatíme rychle. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz. Probouzíme domy k životu!

 

Na Věstník přispěli: Václav Fait, Alice Gergel, Dr. Tomáš Machán a jeden dárce, který si nepřeje být jmenován. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.