Montrealský věstník                              Ročník 58

Říjen/October 2021                    5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                  Číslo 2


 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme!

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kalendář činností

 

29. 9.       St      Schůzka klubu seniorů, 5080 Glencairn Ave, Montreal, 13.00 h

13. 10.     St      Schůzka klubu seniorů, 5080 Glencairn Ave, Montreal, 13.00 h

27. 10.     St      Schůzka klubu seniorů, 5080 Glencairn Ave, Montreal, 13.00 h

28. 10.     Čt      Běh u příležitosti 28. října, Beaver Lake pavilon, 16.45 h

 

Klub seniorů

Několik minut před zahájením naší první schůzky 8. září jsme dostali smutnou zprávu o úmrtí našeho dlouholetého člena, pana Aloise Fogla. Zavzpomínali jsme, jak nám ještě v bývalém "českém domě" vyprávěl o svém dětství a mládí, o lidech, se kterými se seznámil během své kariéry, o své práci v české komunitě. Všichni si ještě pamatujeme, jak jsme spoléhali na jeho technické schopnosti při promítání českých filmů.

     Přivítali jsme mezi námi pana Josefa Maxanta a pana Jana Havelku, kteří se našich schůzek zúčastnili poprvé. Doufáme, že se s nimi opět brzy sejdeme, i když nyní odlétají na několik týdnů do Prahy. Vzhledem k tomu, že se i několik dalších z nás chystá k návštěvě Čech či Slovenska, rozhovořili jsme se o celkem nesmyslných vládních opatřeních a požadavcích týkajících se cestování, o protichůdných zprávách o testování a karanténě. Samozřejmě jsme si nezapomněli při hovoru pochutnávat na výborném občerstvení se skleničkou vína a dobrou kávou. Pan Josef Maxant vyprávěl o své práci na Hostýně, o který se stará už hezkou řádku let.

     V nepřítomnosti paní Olgy Novákové se předsednictví našeho klubu ujala paní Iva Radoková. Pokusíme si během budoucích schůzek vždy zvolit nějaké aktuální téma, které by nás zajímalo a o kterém bychom si mohli promluvit. Pan Maxant, i když teprve "začátečník" mezi námi "pokročilými" účastníky schůzek, se ochotně přihlásil do funkce místopředsedy klubu seniorů.

     Příště se sejdeme za tři týdny, ve středu 29. září, opět v 1 hodinu odpoledne na stejném místě. Doufáme, že pak už se budeme scházet pravidelně každou druhou středu.

 

Naše dosavadní předsedkyně a dlouholetá členka klubu seniorů paní Olga NOVÁKOVÁ se 29. září 2021 dožívá v plné svěžesti 99 let. Oličko, moc na tebe během schůzek seniorů vzpomínáme, zvláště nyní, koncem září, kdy slavíš své narozeniny, velice významné a úctyhodné. Vyprávěla jsi nám o své rozvětvené rodině, a my doufáme, že je s nimi můžeš oslavit. Přejeme ti do dalších let hlavně zdraví, spokojenost a každodenní dobrou náladu! (IR)

 

Mikulášská nadílka pro děti

Pokud se situace nezmění, uspořádáme tento rok Mikulášskou nadílku pro děti v sobotu 4. prosince 2021 v 15.00 hodin. Podrobnosti uveřejníme v příštím čísle Montrealského věstníku. Zatím můžete přemýšlet nad tím, v čem jsou vaše děti dobré a co by naopak mohly zlepšit – to si pak Mikuláš napíše do své knihy. Při troše štěstí k nám snad opravdu tento rok zavítá. (Alena Berti)

 

Běh u příležitosti 28. října

Zveme všechny Čechoslováky, aby se s námi zúčastnili běhu ve čtvrtek 28. října na vrchol Mont Royal. Sraz je v 16.45 u Beaver Lake (u Pavillon du Lac-aux-Castors). Oblečte se do národních barev, vezměte si s sebou čelovky či jiné svítilny, vodu, pohodlné boty a hlavně dobrou náladu. Poběžíme volným (mluvícím) tempem, a proto je běh vhodný pro všechny, i pro děti a seniory. Ti, co nejsou schopni běžet, nás mohou následovat pěšky. Pro více informací se obraťte na mě po emailu asberti@icloud.com. Těšíme se na vás. (Alena Berti)

 

Česká škola

Ze startovní rovinky nového školního 2021-2022 již zdárně vyrazily tři skupinky dospělých a za nimi se na start netrpělivě připravují tři třídy našich žáků, kterým vyučování začíná na konci září. Takhle to zní jednoduše, ale jak správně tušíte, před nástupem našich svěřenců na startovní čáru jsme museli zdolat náročný přípravný maratón. Letošní příprava školního roku probíhala ve znamení náboru nových sil do učitelského sboru dobrovolníků a nadšenců.

     V sekci virtuálních kurzů češtiny pro dospělé jsme rozšířili naši nabídku na tři skupiny a otevřeli jsme další třídu začátečníků pod vedením nové paní učitelky Jany Mičkové. Do této skupiny jsou zapsáni noví studenti, na které už nezbyla volná místa v lednu, a dále pak studenti, kteří zimní semestr museli předčasně ukončit. Do skupiny, kterou pozitivně nazýváme pokročilí, chodí loňští začátečníci a několik nových studentů, kteří už nabyli znalosti češtiny mimo naši školu. Tuto skupinu si ponechala paní učitelka Kateřina Kwasniaková. Složení skupiny české konverzace pod vedením paní učitelky Daniely Koktové se od loňska téměř nezměnilo, jen do ní nastoupila nová studentka, která musela trpělivě čekat na nový semestr už někdy od dubna. A dočkala se. Popřejme tedy našim dospělákům, ať se jim při studiu češtiny daří, a hlavně, ať se jim výuka líbí a mají v naší virtuální škole úspěch a radost.

     Kdo vlastně jsou naši dospělí studenti? Tři skupiny kurzů pro dospělé tvoří celkem 18 studentů, z toho je 5 žen a 13 mužů. Nejmladšímu je 16 let a nejstaršímu 61 let. Mateřskou řečí studentů je vedle češtiny taky francouzština, angličtina, španělština a portugalština. Většina bydlí na ostrově Montreal, ale máme taky bohaté zastoupení na jižním i severním břehu. Dále pak se k nám připojují účastníci z Trois-Rivičres a z města Québec. Provedli jsme synchronizaci našich setkání, a tak čeština rezonuje na zoomových vlnách každé pondělí mezi 18. a 20. hodinou, různě podle skupin. Máme ještě pár volných míst, rádi přivítáme další nové studenty.

     A co naše děti? Jak už jsme se zmiňovali v posledním Věstníku, rozhodli jsme se, že kromě dvou tradičních předkovidových tříd pro děti od 7 do 16 let, které se scházejí v hale slovenského kostela, rozšíříme naši nabídku o virtuální třídu. Tato skupina je určena pro děti, které bydlí mimo Montreal a pro které je cestování do školy komplikované, až nemožné. Náš plán měl jeden háček, chyběla nám třetí paní učitelka. Vrhli jsme se tedy do rozsáhlé náborové kampaně, kde jsme využili elektronický adresář Montrealského věstníku, sociální sítě a naše kontakty přes České školy v Kanadě. K našemu velmi milému překvapení se na náš inzerát ozvalo sedm zájemců, někteří dokonce až ze zámoří. Proběhlo první kolo čtení všech kandidatur a k virtuálnímu pohovoru byly pozvány tři kandidátky. Samozřejmě jsme je nemohli přijmout všechny. Ovšem kromě nové učitelky jsme získali nové potenciální dobrovolnice na výpomoc při speciálních akcích pro děti jako je Mikulášská nadílka, předvánoční bazar nebo velikonoční pomlázka. Výběrové řízení vyhrála paní Kristýna Poláčková, která bude mít na starost prezenční výuku mladších dětí. Paní učitelka Andrea Larocque zůstává se skupinou pokročilých starších žáků a paní učitelka Adéla Matajová bude učit virtuálně na platformě ZOOM.

     Naše první vyučování proběhne tradičně setkáním všech dětí, rodičů a přátel školy v parku Parc François-Perrault v Montrealu v sobotu 25. září 2021 dopoledne. Žáci obdrží učebnici na nový školní rok, kterou jsme jim přivezli letos v létě až z Prahy. Kniha se jmenuje "Hravý průvodce Prahou: Vycházky, na které se děti budou těšit" a bude používána ve všech skupinách jako pedagogický materiál. V parku budou k zapůjčení taky nové české knihy, které škola dostala darem z projektu "Čeština do světa" financovaného z prostředků Ministerstva zahraničních věcí ČR.

     Parkem François-Perrault bude poslední zářijovou sobotu znít čeština ze všech koutů. Dostaveníčko zde mají také studenti virtuálních kurzů pro dospělé. Jednak jsme i pro ně z Česka přivezli pedagogický materiál, který si v parku mohou vyzvednout. Ale především chceme vytvořit příjemné místo setkání všech zájemců o český jazyk, o českou kulturu a o českou komunitu v Montrealu. Máte-li chuť se k nám přidat, budeme v části u altánku od 10 do 12.30 hodin. Těšíme se na Vás.

     Pokud Vás naše činnost zaujala nebo máte zájem se opožděně do České školy zapsat, určitě nám napište na ceskaskolamontreal@gmail.com. Pár míst, ať už ve skupině dětí nebo dospělých, je stále k dispozici.

     Fotografie a videa ze školních akcí a pedagogických aktivit můžete shlédnout na Facebookové stránce školy Česká škola Montreal. (Katka Kwasniaková)

 

Tábor Hostýn

Tábor Hostýn je v říjnu ještě otevřen pro rodinné dovolené. Přijďte se projít podzimním lesem a nasbírat houby! Pro rezervaci a informace o ubytování volejte Milana na tel. 438-389-8522.

 

Kultura

Muzeum MUMAQ (Musée des métiers d'art du Québec) na 615 Sainte Croix Ave ve Ville Saint-Laurent uspořádalo výstavu "La céramique du Québec de 1800 a nos jours: un regard de collectionneurs", kde mezi 90 díly umělců je i plastika výtvarnice Evy LAPKOVÉ nazvaná "Illusion". Výstava trvá do 3. října. Vzhledem k opatřením ohledně covidu je třeba rezervovat si čas návštěvy. (AM)

 

Závod našich Mud Girls

Ve dnech 18. – 19. září se v Montrealu uskutečnila charitativní akce na podporu boje proti rakovině prsu nazvaná MUD GIRL. Jedná se o 5 km trasu se 17 překážkami v bahně. Tato zábavní akce se pořádá po celé Kanadě, v montrealské oblasti byla v lesním prostoru Sainte-Julie. Závod je jen pro dívky a ženy všech věkových kategorií. Není to ovšem závod, kde vám měří čas, ale spíš míru zábavy. Je tedy možné běžet či pouze celou trasu projít. Poprvé se letos v neděli účastnil i český tým nazvaný CHECK THE CZECH GIRLS složený ze 3 maminek a 4 slečen z České školy Montreal. Počasí nám náramně přálo a díky naší organizátorce Vlaďce Hlavaté jsme měly i velmi pěkné týmové oděvy: růžová trička s českou vlajkou a jménem týmu na prsou a nápis Mud Girl a vlastní jméno na zádech, a k tomu velmi elegantní barevné sukýnky. Celá akce byla velmi dobře připravena, a to i díky podpoře dobrovolnice Aleny Berti, která nás vítala na startu. Po krátkém běhu lesíkem jsme se ocitly u první bahnité překážky. A hned natvrdo: bahnitý bazén, kde zavěšené provazy asi 10 cm nad hladinou hnědé, nevábné vody nutily, aby se člověk ponořil až po ramena. Plazem vpřed! Přes prvotní obavy jsme tam nakonec vlezly všechny. Pak už člověku další překážky nepřipadaly tak "divné". Nejnáročnější překážkou byla asi ta, kde se muselo strategicky pracovat v týmu a navzájem se vystrkat a vytahat na bahnitý kopec vysoký asi 2,5 metru. Byť to není nic extra vysokého, podmínky byly drsné. Při sebemenším zaváhání a nezdaru byla garancí skluzavka zpět do bahnitého bazénku. Největší zábavou byl ovšem nafukovací tunel s bahnitým bazénem na závěr, který si některé účastnice našeho týmu daly dokonce i několikrát, a to i hlavou napřed, s plným ponorem! Každá dívka a žena, která proběhla či prošla cílem, dostala medaili. Na místě byla i možnost se ostříkat hadicí a převléknout se, dokonce si i koupit něco k jídlu. Všechny jsme to přežily bez újmy na zdraví, ovšem i po tak krátkém úseku jsme byly večer dost strhané. Jediná ztráta, která se konala, byla podrážka mé boty, která zůstala kdesi v lese v bahně...

     Tak kdo se přidá příští rok do našeho týmu "Check the Czech Girls"? (Andrea Larocque)

 

In memoriam

Pan Alois FOGL nás opustil v klidu a pokoji v pondělí 6. září 2021 ve věku 96 let, když vzdoroval nejrůznějším zdravotním problémům během posledních dvou let.

     Alois se narodil 20. května 1925 ve vesničce Mistrovice blízko města Jablonné nad Orlicí, kam chodil do školy. Život v této krásné oblasti nebyl zrovna lehký. Do školy se tentokrát nejezdilo školním autobusem, ale každý den šlapal pět kilometrů pěšky, aby byl ve škole v osm hodin ráno. V zimě v Orlických horách to samozřejmě bylo většinou v hlubokém sněhu. A do školy se chodilo i v sobotu!

     Během války a po válce pracoval jako nábytkový truhlář, a po roce 1948 odešel pracovat do hudebního podniku Cremona v Senbachu (Luby) nedaleko Chebu. V roce 1950 přešel hranice do západního Německa, a pak odjel do Kanady. Podle jeho vyprávění cesta v zimě přes severní Atlantik trvala 15 dní, kdy si každý den myslel, že to už bude konec jeho života. V Montrealu založil se svým tchánem Anton Wilfer Reg'd obchod a opravnu hudebních nástrojů, který provozoval až do svých 75 let. Brzy se zapojil do aktivit československé komunity: stal se členem montrealského Sokola a Národního sdružení (dnešní Čs. sdružení), kde zastával různé významné funkce, mezi jinými byl i starostou Sokola Montreal. Za jeho práci mu byla udělena mimo jiné i Masarykova cena za jeho práci ve prospěch Čechů v zahraničí.

     Rozloučení s Aloisem Foglem bude 8. října 2021 v kapli Mont Royal Cemetery. Kvůli omezením se může společnost sejít v 10 hodin a mše bude v kapli v 11 hodin dopoledne. Zájemci mohou vidět jeho pohřeb na ZOOMu 8. října v 11 hodin na funeraweb.tv.

     Alois nám bude všem chybět, ale jeho myšlenky s námi zůstanou navždy. (Anita Zicha, dcera)

 

Interaktivní mapa krajanů v Kanadě

Pod záštitou ČSSK vznikla interaktivní mapa krajanů v Kanadě. Jedná se o Google mapu se sedmi kategoriemi: ČSSK, ambasády a konzuláty, školy, důležitá krajanská místa, firmy vedené či vlastněné Čechy či Slováky, restaurace s česko-slovenskou kuchyní a obchody s českým a slovenským zbožím. Cílem je propojit krajany po Kanadě, zviditelnit jejich stopu či zjednodušit nově příchozím Čechům a Slovákům kontakt s krajany, nabídnout možnosti nákupu domácích produktů či navštívit restaurace s domácí kuchyní, pokud se někomu zasteskne. Mapu krajanů najdete na https://www.google.com/maps/d/u/2/edit?mid=1mO0Uq_MxvrVP3Vti-yVpJSgB6jvUFdNs&usp=sharing. Pokud se domníváte, že nějaké místo na mapě chybí, můžete vyplnit dotazník na https://forms.gle/gWPvWvzN39PkBJK47 nebo kontaktovat českou školu na emailu ceskaskolamontreal@gmail.com, a místo bude přidáno. (Andrea Larocque)

 

Trochu humoru

Někdo touží mít velký dům, rychlé auto a spoustu peněz. Jiným stačí malá chata v lese co nejdál od těchto lidí.

 

Oči má člověk na to, aby viděl, uši na to, aby slyšel, a rozum, aby včas zapomněl, co viděl a slyšel.

 

Lyžař radí do kopce těžce stoupající lyžařce: "Slečno, příště si vezměte malé boty, budou vás do kopce tlačit!"

 

Král Karel IV. zase jednou zasedl s Buškem z Velhartic k dubovému stolu a povídá: "Bušku, uděláme si malou oslavu, dnes mám svátek." Bušek namítl: "Ale dnes není Karla!" A král odpověděl: "Ale je čtvrtého!"

Potká Babiš kouzelného dědečka a povídá: "Chcel by som byť ministrom." Kouzelný dědeček se podrbal na bradě, ťuknul mu holí na rameno a udělal z Babiše bonsai.

 

Paní, která neumí anglicky, přijde v Londýně do cukrárny a ukazuje: "Vezmu si ten, ten a ten." Dostala jich celkem třicet...

 

Co je to: nejí to, nepije to a přece to roste? – Ceny.

 

Do nemocnice přišlo několik postřelených policistů. Lékař se jich ptá, co se jim všem stalo? Jeden z nich odpoví: "No, měli jsme kurz střelby a instruktor nám řekl, ať střílíme jeden po druhém."

 

Text k obrázku: Tady za ohromného úsilí a hromadu peněz vyvíjíme technologii, která v budoucnosti dokáže nahradit zdravý selský rozum...

 

Různé zprávy

Torontské noviny NOVÝ DOMOV opět začaly po roce a půl vycházet, tentokrát jako online digitální zpravodaj. Jeho novou redaktorkou je Martina Tomšů. K pravidelnému odběru Nového domova po internetu pomocí emailu se můžete přihlásit na webové stránce Masaryktownu. Formulář na vyplnění najdete www.masaryktown.ca/newslettersignup. Komentáře a připomínky můžete posílat na adresu office@masaryktown.ca.

 

Oznámení: Dr. Jitka PONKA ukončila svou praxi v Seaforth Medical Building. Potřebujete-li se objednat, zavolejte na 514-735-6963 nebo na původní číslo 514-737-4892.

 

A picture containing text, clipart

Description automatically generatedPotřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Hledáme nové příležitosti: zajímají nás hodnotné nemovitosti s potenciálem, za který jsme připraveni patřičně zaplatit. Dáme vám férovou nabídku a zaplatíme rychle. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz. Probouzíme domy k životu!

 

Na Věstník přispěli: Jan Havelka a Pavla Fofana. Srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.