Montrealský věstník                                  Ročník 58

Listopad/November 2021                    5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                              Číslo 3


 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme!

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

VÁNOČNÍ POZDRAVY

Chcete-li jako obvykle popřát svým přátelům a známým prostřednictvím Montrealského věstníku,

napište nejpozději do 20. listopadu na adresu: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal, QC H3W 2B4.

Můžete také dát vědět po emailu na amartinu@yahoo.com nebo po telefonu na 514-484-6177.

Uvítáme příspěvek na vydávání Věstníku, který je pro mnoho lidí spojením s ostatními. Děkujeme!

--------------------------------------------------------

 

Kalendář činností

 

10. 11.     St      Schůzka klubu seniorů, 5080 Glencairn Ave, Montreal, 13.00 h

24. 11.     St      Schůzka klubu seniorů, 5080 Glencairn Ave, Montreal, 13.00 h

 

Klub seniorů

Naše seniorské schůzky budou pokračovat i v listopadu každou druhou středu, vždy v jednu hodinu odpoledne v domě Aleny a Ludvíka Martinů na 5080 Glencairn Ave asi 10 minut pěšky od stanice metra Snowdon. Přijďte mezi nás, popovídat si, pochutnat si na domácích moučnících s kávou, případně i sklenkou vína, a podle nálady a možností se potěšit i kulturou – máme tu dost knížek, krátkých klipů i filmů, které si můžeme pustit.

 

Naši druhou záříjovou schůzku ve středu 29. září jsme zahájili vzájemným "vytahováním se". Pán domu Ludvík se pochlubil úspěchy během letního a podzimního lovu hub. Množstvím, kvalitou a rozmanitostí úlovků ho ale nejspíš "trumfla" Iva, vášnivá houbařka. Ostatně důkazy existují v podobě fotografií. Při výborné kávě, kterou jsme jako obvykle dostali, se nám o tom dobře diskutovalo.

     Několik našich členů je momentálně v Čechách či na Slovensku, takže se řeč stočila na cestování do Evropy, ať už s českým nebo kanadským pasem. Alena, která měla díky své nedávné cestě do Prahy čerstvé zkušenosti, nás o těchto věcech ráda poučila. Problémy teď jsou nejen s cestováním, ale také s hledáním rodinného lékaře. Doufáme tedy, že se všichni udržíme v "jakžtakž ucházejícím" zdravotním stavu.

     Paní Janglová nám přivezla jablka ze svého sadu – mockrát děkujeme, budou se hodit na jablkový závin či jiné zákusky, které můžeme přinést na další naše setkání!

 

Na schůzce 13. října se nás sešlo nemnoho, na prstech jedné ruky by nás mohli spočítat. Více členů je momentálně v Evropě než v Kanadě. Na oslavu narozenin dvou nepřítomných členek, paní Alice Holmanové a Lídy Janglové, jsme si přiťukli sklenkou vína a dali si k sladkému zákusku čerstvé jahody. Snad nás bude příště víc a oslavu si rádi zopakujeme.

     Hovořili jsme o všem možném a došlo i na vtipy. Musíme přiznat, že konverzaci osvěží, když máme mezi sebou muže. Abychom nezanedbávali kulturu, přečetli jsme si básničku od Jana Pilaře s podzimním tématem. (IR)

 

Česká škola

Poprvé jsme se sešly s Andreou Larocque v říjnu roku 2016 v Second Cup na kampusu Concordia University a rozhodly jsme se, že společně založíme v Montrealu českou školu pro děti. V září následujícího roku měla naše jediná třída 9 dětí a scházeli jsme se v Českém domě u Košackých. Dnes naše česká škola čítá celkem šest tříd pod vedením šesti učitelek, z toho čtyři třídy jsou virtuální a dvě probíhají v prezenční formě. Celkem je nás i se studenty a dětmi 38 a počet asi vzroste, protože máme novou dospělou zájemkyni. K naší škole patří dlouhý zástup našich fantastických rodičů a několik velmi nepostradatelných pomocníků žijících v České republice. Ti nám pomáhají na dálku třeba nákupem knih. Milá Andreo, úkol splněn. Můžeme být na sebe právem pyšné.

     Jak jsme se zmiňovali v posledním vydání Věstníku, začal dětem nový školní rok v sobotu 25. září v parku François-Perrault. Počasí nám vyšlo na jedničku s hvězdičkou, a jak jsme si přáli, zněla čeština parkem skutečně celé dopoledne. Přivítali jsme mezi sebou nového žáčka Richarda a i pro několik dalších studentů to bylo první setkání se spolužáky naživo. Nesmíme zapomínat, že celý loňský rok probíhala výuka jen on-line. Abychom si připomněli nedávno skončené prázdniny, začal školní rok bojovou hrou a honbou za pokladem. Co bylo ukryto v pokladu? No přece knížka v češtině "Hravý průvodce Prahou"! K ní děti dostaly psací potřeby, sešit a sladkost na svačinu. Po přestávce už pokračovalo vyučování na ostro. Žáci se rozsadili podle svých skupin kolem piknikových stolů a pracovali ve svých sešitech. Maminky se nám tentokrát nerozběhly po nákupech, ale zůstaly v parku. Měly plné ruce práce: pomáhaly totiž skládat do obálek poslední vydání Věstníku. Bylo skutečně moc milé je pozorovat, jak si spolu přátelsky povídají a vyprávějí si zážitky z prázdninového cestování do Česka. Je sympatické, že naše škola přispívá i k takovým velmi užitečným setkáním. Nemluvě o tom, že do parku dorazili i naši dospěláci, kteří si přišli vyzvednout studijní materiály z Prahy. Na konci vyučování si žáci odnesli domů nové knížky ze školní knihovny, která je prozatímně pojízdná a přijela za čtenáři až do parku.

     Dnes už mají děti za sebou další sobotní vyučování, které proběhlo ve slovenském kostele. Existence virtuální třídy se ukázala být velmi praktická, když jsou naši žáci nemocní nebo jsou v povinné karanténě či čekají na výsledek testu. Pokud mají rodiče zájem, nabízíme jim možnost se připojit dočasně on-line, aby dítě nepřišlo o výuku, byť to není v jeho původní třídě. Připomínáme, že máme ve virtuální třídě pokročilejších začátečníků ještě volná místa a určitě nás kontaktujte, pokud byste měli zájem výuku třeba jenom s dítětem vyzkoušet.

     Dospěláci mají za sebou už první třetinu semestru a všechny tři třídy pilně studují, pracují a konverzují. Právě probíhá emailová anketa o tom, jak jsou studenti ve svých skupinách spokojeni a co bychom mohli do budoucna ve výuce zlepšit. Studenti mohou taky virtuálně navštívit ostatní třídy, aby viděli úroveň češtiny a mohli se sami rozhodnout, zda jim jiná třída vyhovuje lépe. Snažíme se být flexibilní, aby byli naši žáci maximálně spokojeni.

     Pokud Vás naše činnost zaujala nebo máte zájem se opožděně do České školy zapsat, určitě nám napište na ceskaskolamontreal@gmail.com. Pár míst, ať už ve skupině dětí nebo dospělých, je stále k dispozici.

     Fotografie a videa ze školních akcí a pedagogických aktivit můžete shlédnout na facebookové stránce Česká škola Montreal. Album fotek České školy přidáme také na webovou stránku Věstníku. (Katka Kwasniaková)

 

Předvánoční bazar

Letošní tradiční bazar, který organizuje Čs. sdružení v Montrealu, se bohužel kvůli vládním opatřením nekoná. Důvodem je především to, že hlavní atrakcí je prodej a konzumace jídla, což je za současných podmínek neproveditelné. Snad se situace zlepší a sejdeme se příští rok. (Alice a Blanche Havel)

 

Mikulášská nadílka pro děti

S lítostí oznamujeme, že vzhledem ke stávajícím protikovidním opatřením se Mikulášská nadílka, plánovaná na 4. prosince 2021, ruší. I když tady Mikuláš fyzicky tento rok nebude, neznamená to, že zmizel! Spoléháme na Vás, drazí rodiče, že svým dětem připomenete tuto dlouholetou tradici, a pevně doufáme, že Vaše děti byly tento rok tak hodné, že v punčoše nenajdou žádné brambory či snad dokonce uhlí, ale samé dobroty! (Alena Berti)

 

Tábor Hostýn

Český víkend na Hostýně. Díky iniciativě Milana Hackeršmída se na Hostýně během soboty 18. a neděle 19. září pořádal "Český víkend". Tato nová akce zaujala neočekávaně velký počet hostů: na Hostýn jich přijelo skoro šedesát! Protože si však udělalo rezervaci jen 32 lidí, na každého se nedostalo, ale přesto se najedlo asi 50 lidí. Omlouváme se všem za malé zpoždění, které způsobila nefunkční míchačka na těsto a velký nával všech netrpělivých hostů, který také zapříčinil, že se nestačil dodělat slíbený štrůdl. Příště vám to vynahradíme. Někteří pozdější brigádníci tuto lahůdku ochutnali a velmi si libovali. V neděli se podával tradiční český oběd, připravený Milanem za pomoci našeho "čechofila" Johna, který se již jako kuchař mnohokrát na Hostýně osvědčil, a mnoha  dalších dobrovolníků, bez jejichž pomoci by celá akce nebyla možná. Podávala se polévka s játrovými knedlíčky, vepřo-knedlo-zelo (dva druhy zelí, čerstvé bílé a kyselé), k tomu navíc asi 12 porcí kachny s červeným zelím na objednávku některých hostů, štrúdl a káva nebo čaj. Za pouhou "dvacku" k tomu byl i velký výběr českých piv: Plzeň, Kozel, tmavý Budvar a dokonce i slovenský Zlatý bažant, vše dovezeno až z Toronta našimi novými členy Pavlem a Renátou Novákovými, kteří přivezli mimo jiné i čestného hosta, Simonu Chaloupkovou, referentku Velvyslanectví České republiky v Ottawě. Jídlo bylo opravdu výborné! Doufáme, že podobné akce se budou zase pořádat příští rok. Po zkušenostech z letoška vypilujeme drobné organizační nedostatky a hosté s rezervací budou obslouženi přednostně, jak je to také všude zvykem.

 

Podzimní brigáda. Děkujeme všem dobrovolníkům, kteří se zúčastnili podzimní brigády během víkendu 16. a 17. října. Přestože v sobotu dost pršelo, dobrovolníky to neodradilo a dohromady udělali spoustu nutné práce. Například: oprava a zabetonování vjezdové brány, oprava a částečná výměna střechy na kapli, úklid všech venkovních zařízení a mnoho dalších prací. Během víkendu panovala příjemná družná nálada a v sobotu večer byl tradiční táborák a zábava. Vařilo nám několik výborných kuchařů s nezbytným pomocníkem Stanislavem a jídlo pro dobrovolníky během víkendu bylo vynikající a v hojné míře, včetně štrúdlu!

 

Konec sezóny. Během brigády se už tábor připravoval na zimu. Zavřela se budova se záchody a sprchami, ale původní suché záchody stále fungují stejně jako umývárna pod marodkou, kde jsou i sprchy s teplou vodou. Díky teplému počasí je stále možné projnamout si chatičku až do konce října, nebo pro členy Asociace Hostýn i pokoj v hlavní budově za 25 $ na osobu. Do chatiček případně zapůjčíme elektrická kamínka za 5 $ na noc.

Pro rezervaci kontaktujte správce Milana Hackeršmída na tel. 438-389-8522. (Zbyněk Najser a Milan Hackeršmíd)

 

CSPBA Festive Evening

It is with great pleasure that we announce that the Canadian Slovak Professional and Business Association’s 2021 Festive Evening will be held on Saturday, November 13, 2021. This year, the special event will be held at Plaza Vogue, located at 4371 Boulevard des Grandes-Prairies, St-Leonard, Quebec H1R 3G8, starting at 6 pm. The Festive Evening is a gala affair with cocktails and fine music, and it is a widely anticipated highlight of the annual Slovak social calendar. We hope you will be able to join us this year as we celebrate the success and achievements of our young people.

     For more information and to reserve your tickets, please contact Dr. Joseph Brody at 514-947-7971. For more details and updates on the event visit cspba2021.blogspot.com. Please note that all guests must comply with applicable Québec regulations. A Covid-19 vaccination passport is required to allow those who are adequately protected or have a recognized vaccine contraindication to gain admittance to the venue.

 

In memoriam

S hlubokým zármutkem sdělujeme, že nás dne 20. září 2021 opustil pan Josef ČERMÁK, vynikající člověk, neúnavný organizátor krajanského života v Kanadě, člen mnoha krajanských spolků, advokát, spisovatel, podporovatel českých studií na Torontské univerzitě, aktivní zastánce svobody a demokracie.

A picture containing person, outdoor, tree, standing

Description automatically generated     Narodil se 15. listopadu 1924, po válce studoval na právnické fakultě Univerzity Karlovy a po roce 1948 odešel do Kanady, kde první rok pracoval na farmě, a pak v několika různých zaměstnáních, než byl přijat na univerzitu, kde vystudoval práva. Stal se advokátem a po čase společníkem velké advokátní firmy v Torontu.

     Josef Čermák byl jedním z nejvýznamnějších a nejviditelnějších členů české a slovenské krajanské komunity. Byl členem a vedoucím pracovníkem v mnoha krajanských organizacích: Čs. sdružení, Masarykův ústav, Společnost pro vědy a umění, Sokol, Nové divadlo v Torontu. Vždy se zajímal o dění v Československu a později v České republice, vždy vystupoval za obnovení svobody ve své rodné zemi. Ve své veřejné činnosti vypracoval četná prohlášení, memoranda a podání ke kanadské vládě, a byl členem delegace, která se několik hodin po sovětské invazi v srpnu 1968 intervencí u kanadské vlády zasloužila o přijetí velkého počtu Čechoslováků do Kanady. Věnoval se též činnosti literární, přispíval do řady časopisů a sepsal též několik knih, ve kterých se věnoval historii české krajanské komunity v Kanadě a životním příběhům mnoha jejích významných představitelů. V roce 2006 udělilo Ministerstvo zahraničních věcí Josefu Čermákovi ocenění Gratias Agit za jeho mnohaletou činnost a šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.

     Josef Čermák zemřel v Torontu v požehnaném věku 96 let. Jeho život byl naplněn láskou k lidem, ke své rodné vlasti, k novému domovu, k literatuře a umění, ke svobodě.

     Všem nám bude chybět. (zpráva Generálního konzulátu České republiky v Torontu)

 

Paní Anna ROHANOVÁ-KINDLOVÁ zemřela 10. října 2021 v Montrealu ve věku nedožitých 83 let.

     Narodila se 24. října 1938 v Praze. Vystudovala farmakologii a vdala se za dr. Pavla Rohana, slovenského lékaře. Spolu pracovali v Tunisu a v roce 1965 se přestěhovali do Kanady. V Montrealu se Anna věnovala umění a její díla se nyní nacházejí v soukromých sbírkách po celém světě. Byla velmi praktická, šikovná a talentovaná žena s velkou fantazií, a pro mnoho z nás i velkorysá přítelkyně. Zůstane v našich srdcích navždy. (AM)

 

Jak se dnes cestuje.

Cestování bývalo jednoduché. Člověk koupil letenku, šel na letiště, nasedl do letadla, přistál, ukázal pas a konec. V dnešní době je to komplikovanější, ale když má člověk správné informace, je očkován a má správné dokumenty, není to zase tak strašné. Tento týden jsem se vrátil z Evropy, kde jsem navštívil Portugalsko a Česko, a rád bych se podělil o informace, jak se dnes cestuje a co je zapotřebí. Před odletem do Portugalska jsem musel mít antigenní test, který mě stál 75$ ve Fairview Shopping Center (najdete na internetu na www.gotestrapide.com). Test nesmí být starší než 48 hodin před odletem. PCR test není zapotřebí. Uděláte si appointment na jejich website, test se dělá z auta (výtěr z nosu), trvá to pár minut, a než jsem dojel domů, poslali mi výsledek a certifikát na mobil. Pro jistotu jsem si ten certifikát doma vytisknul, kdybych náhodou ztratil mobil nebo se mi vybila baterie. V Montrealu na letišti tento certifikát chtěli vidět a k tomu potvrzení o očkování. Musíte také dopředu vyplnit příjezdový formulář on-line do země, do které letíte. Jsou to velmi základní informace, jméno, adresa, kde žijete, číslo pasu a odkud letíte. Při příletu do Lisabonu chtěli vidět jen ten antigenní test. V případě tranzitu, kdybyste rovnou pokračovali dál do jiné země, například do ČR, museli byste vyplnit příjezdový formulář jenom pro ČR. V případě, že letíte přímo do ČR přes Německo a jste očkováni, test není zapotřebí.

     Po třech týdnech krásné dovolené v Portugalsku jsem letěl do ČR. Musel jsem si zase udělat v Lisabonu antigenní test (za 24 €), který chtěli vidět před vstupem do letadla, a také jsem vyplnil příjezdový formulář pro ČR, který pak v Praze chtěli vidět. Jelikož jsem přiletěl z EU země, žádná jiná prohlídka nebo kontrola už nebyla.

     V Česku se musí nosit v metru, autobuse, tramvaji a v obchodech masky, v restauracích jak kde. Na letišti v Praze vyžadovali respirátory FFP2 nebo N95.

     Let zpátky do Kanady je trochu jiný. Musíte mít PCR test, ne starší než 72 hodin před odletem. Ceny se pohybují od 1000 – 1800 Kč a výsledek trvá asi 24 hodin. Já jsem si ho nechal udělat v Praze blízko stanice metra Florenc (na internetu ho najdete na www.covidpoint.cz). Expres test je možný za 1600 Kč, ten je hotový za 12 hodin. Je spousta jiných míst, kde se dá test udělat. Například ve sběrném centru Na Bojišti 1 je test do 24 hodin za 815 Kč, zprávu na cizí telefon nepošlou, ale test vytisknou, musí se příští den vyzvednout. V mém případě mi zpráva o výsledku přišla za 24 hodin, ale bylo to zmatené kvůli mému kanadskému telefonnímu číslu, tak jsem tam zašel a oni to na místě vytiskli. Letěl jsem přes Amsterdam. Na letišti v Praze chtěli vidět PCR test a také příjezdový formulář do Kanady, "ArriveCan", který najdete na internetu. Ten jsem neměl, ale vyplnil jsem ho, když jsem čekal na odbavení. V Amsterdamu chtěli znovu vidět PCR test a potvrzení o očkování. Při příletu do Montrealu chtěli vidět "ArriveCan" formulář a potvrzení o očkování. Bylo to rychlé, byl jsem z letiště venku za 30 minut.

     V Praze na Hlavním nádraží jsem si také nechal udělat "EU Digital Covid Certificate", který se dá použít při cestování do všech zemí EU a na Island, do Norska, Lichtenštejnska a Švýcarska bez nutnosti dalšího testu. Dal jsem jim své potvrzení o očkování z Kanady. Certifikát vám udělají kdekoliv, kde se očkuje.

     Zdá se to komplikované, ale když máte všechny dokumenty buď elektronicky nebo vytisknuté (nebo oboje), je to relativně jednoduché. Zabere to trochu času a organizace, ale dá se to snadno zvládnout. Lidé začínají zase cestovat, letadla se zaplňují, snad se to vše v dohledné době zas nezmění. Šťastnou cestu, Jan Marek

 

Trochu humoru

Jedním z nejdůležitějších rozdílů mezi lidmi a zvířaty je to, že zvířata nedovolí, aby se největší idiot stal vůdcem smečky. / Nikdy nebojujte se sviní. Oba budete špinaví, ale jen jí se to bude líbit. / Hospodský zákazníkovi: "Černé pivo už nevedeme. Dáte si afroamerické?" / Všichni chtějí vaše dobro. Nedejte si ho vzít!

 

Různé zprávy

A picture containing text, clipart

Description automatically generatedPotřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Hledáme nové příležitosti: zajímají nás hodnotné nemovitosti s potenciálem, za který jsme připraveni patřičně zaplatit. Dáme vám férovou nabídku a zaplatíme rychle. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz. Probouzíme domy k životu!

 

Na Věstník přispěli: Sonia Jelínková, Milan Jírava, Ivan Stecko. Srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.