Montrealský věstník                                  Ročník 58

Prosinec/December 2021                   5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                              Číslo 4


 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme!

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Klub seniorů

 

Příjemné prožití
vánočních svátků!
V prosinci plánujeme pouze jednu schůzku, a to ve čtvrtek 16. 12., opět v jednu hodinu odpoledne v domě Aleny a Ludvíka Martinů, 5080 Glencairn Ave. Další setkání budou až po Novém roce.

 

Schůzku 27. října jsme zahájili, téměř jako pokaždé v době kovidu, velkými dohady o tom, které dokumenty jsou potřebné pro cesty do Evropy a také do USA. Stále se to všechno mění. Různé testy před a po... Když neovládáme hledat dokumenty na našich mobilních telefonech (nebo si je tam neumíme ani naládovat), tak to nervozitu na letištích ještě zvýší. Naši ještě starší příbuzní a známí s tím mají mnohdy velké potíže. Někteří z nás se těší, že se konečně vypraví na cestu do Prahy na jaře příštího roku, na procházky mezi rozkvetlými kaštany a šeříky, ale kdoví, jak to vše dopadne. Doktor Roden však říkával: "Bylo hůř a lid si chválil..." 

     Jelikož je nyní podzim, přečetli jsme si báseň nedávno zesnulého Josefa Čermáka "Bůh se tu zastavil", která se lépe hodí k současnému období. Básní Viktora Dyka "28. říjen" jsme si připomněli ono slavné datum. Bohužel v dnešní době koncert k tomuto výročí není možné uskutečnit.

     Vzpomínali jsme na knížky mladých let, pohádky, dobrodružné a historické romány a básničky. Každý z nás se alespoň takto rád vrátí do svého dětství a mládí. Josef nám vyprávěl o vlastním právě prožitém dobrodružství – nedávno se totiž vrátil z lovecké výpravy na severu Quebeku. Co ulovil? Řekl to slušně – nic. Ještě ale není všem dnům konec, na další výpravu se chystal za pár dní. Snad se po svém návratu bude mít čím pochlubit. My ostatní raději dáme přednost posedět si v příjemně vytopené místnosti při skleničce vína, kávě a zákuscích.

 

Na schůzce 10. listopadu jsme se opět vrátili ke stejnému, stále aktuálnímu tématu: k cestování v byrokratickém světě Franze Kafky. Alice, která se nedávno s manželem vrátila ze Slovenska, nás překvapila dalšími neuvěřitelnými příhodami. Do Prahy je kvůli zhoršené situaci na Slovensku ani nepustili.

     Raději jsme se vrátili k vyprávění příhod z našeho mládí, k básničkám, které jsme se učili ve škole nebo četli doma, k jinotajům ve filmech českých režisérů šedesátých let, hercům a herečkám té doby. Jménem i námětem jsme přešli do přítomnosti veršem, který složil básník František Listopad.

     Náležitě jsme také oslavili několik narozenin. Ve váze na stole zářila kytice podzimních květů a my jsme si přiťukli na zdraví Ivy, Alice a Lídy a také nepřítomného pána domu, který se právě ten den (alespoň formálně) zařadil mezi nás seniory. Samozřejmě nechyběl dort, i když raději pouze s jednou svíčkou. Jednohubky, borůvkový koláč a káva – vždy si náramně pochutnáme. Aleno a Ludvíku, díky za možnost scházet se u vás – pokaždé je nám v tom "novém českém domě" moc hezky. (IR)

 

Česká škola Montreal

Největší novinkou posledního měsíce je skutečnost, že naše sobotní vyučování pro děti probíhá v nových prostorech. Po tříleté spolupráci se slovenským kostelem jsme zjistili, že nám hala kostela přestala vyhovovat a uzavřeli jsme nájemní smlouvu s Loisirs Communautaires Saint-Michel (LCSM). Pro každou skupinku žáků pronajímáme samostatnou malou třídu, takže se děti navzájem neruší a místnost je uspořádaná jako v klasické škole. Máme k dispozici bílé tabule, připojení na internet, dostatek parkovacích míst a ke stanici metra St-Michel je to velmi blízko. Paní učitelky konstatovaly, že dětem se tady moc líbí, protože vše navozuje pravou školní náladu. Žáci se více soustředí, protože sedí v lavicích jako v opravdické škole a berou českou školu vážněji a zodpovědněji. Komunitní centrum se nachází v parku Parc François-Perrault, ve kterém jsme letos zahájili školní rok a kde na konci roku pravidelně organizujeme tradiční piknik pro děti, jejich rodiče i pro dospělé studenty. Během vyučování ho používáme na společné přestávky obou skupin. Tenhle park je prostě náš.

 

A group of children in a classroom

Description automatically generated with low confidence    A group of people sitting at desks in a classroom

Description automatically generated with low confidence

 

     Co mají naše děti na programu? Dětí ze skupiny mírně pokročilých paní učitelky Kristýny je šest a od začátku školního roku se už hodně naučily. V gramatice si osvojily nebo zopakovaly používání měkkých a tvrdých souhlásek, dále rozdíl mezi krátkým a dlouhým u. Virtuální skupina se projevila být velmi praktická, když musí být někteří z našich žáků v karanténě – v tom případě mají možnost připojit se on-line do hodiny učitelky Adély.

     Po zkušenostech z minulého roku dokážeme letos být velmi flexibilní. To se povedlo i 3. vyučovací hodinu, kdy se třída pokročilých studentů musela na poslední chvíli uchýlit za obrazovky. Děti stále věděly co a jak a hodina věnovaná 28. říjnu tedy proběhla velmi hladce. Další hodinu jsme si povídali o Jiřím Hanzelkovi a Miroslavu Zikmundovi, studovali jsme jejich trasu, počítali ujeté kilometry, projeté státy, atd. Nezapomněli jsme ani na Dušičky, které jsme si porovnali s obdobným dnem Dia de los Muertos v Mexiku. Na naší poslední listopadové hodině nesmělo samozřejmě chybět téma Sametové revoluce.

     Dospělí studenti nové prostory nepotřebují, ti se na vyučování připojují přes Zoom z domova, někdy i ze zahraničí. Konverzační skupina diskutuje jednak o aktuálních trendech (Netflix seriál "Hra na oliheň", Squid Game), ale také o umění: o obrazech, o sochařích nebo o umělcích, kteří pracují se sklem, kovem nebo dřevem.

     V prosinci čeká naše žáky jedna prezenční hodina 4. prosince a jedna online hodina 18. prosince 2021. Tradiční předvánoční bazar i Mikulášská nadílka pro děti z české a slovenské komunity byly letos zrušeny, a tak se je snažíme nahradit společnou akcí aspoň pro naši školu. Prosincové setkání bude prodloužené o kreativní odpoledne s vánočním tématem, kde si rodiče s dětmi mohou ozdobit adventní věnec. Zde budou přítomny všechny tři třídy.

     Nejenom Vánoce jsou za našimi dveřmi, ale taky příští, již třetí semestr pro dospělé studenty, který začne v pondělí 17. ledna 2022 a bude končit 9. května 2022. V rámci semestru proběhne celkem 15 setkání a vyučování bude přerušeno v době jarních prázdnin a na velikonoční pondělí. Pokud máte zájem se přihlásit, neváhejte a pište na ceskaskolamontreal@gmail.com. Na konci května 2022 plánujeme uspořádat společný piknik v parku.

     V neděli 7. listopadu 2021 proběhlo virtuální setkání zástupců českých škol v Kanadě. Bylo to naše první setkání letošního roku a na programu bylo mnoho užitečných bodů. Navzájem jsme se informovali o tom, jak probíhal začátek školního roku v Montrealu, Ottawě, Torontu, Calgary a Edmontonu. Nejvíce času se diskutovalo o společném Drivu, který založila škola v Calgary a kde jsme začali sdílet s ostatními školami v Kanadě pedagogické materiály, zajímavé nápady a organizační informace. Drive nám ušetří mnoho času, vše užitečné se nachází na jednom místě a je studnicí bohatých zdrojů informací. Děkujeme!

     Další velké poděkování bychom rádi vyjádřili našim ochotným maminkám Vlaďce Hlavaté a Johaně Genest Nešlehové, které se nám nabídly přivézt z Prahy knížky a učebnice pro školu. Vlaďka už přivezla půl kufru učebnic určených pro dospělé studenty. K tomu bylo přibaleno několik knížek určených pro výuku starších dětí. Pro Johanu máme připravený další seznam do knihkupectví Luxor a držíme palce, aby to dobře dopadlo.

     Pokud Vás naše činnost zaujala, nebo máte zájem se zapsat do zimního semestru pro dospělé, určitě nám napište na ceskaskolamontreal@gmail.com. Pár míst, ať už ve skupině dětí nebo dospělých, je stále k dispozici. (Příspěvky kolektivu učitelek zpracovala a upravila Katka Kwasniaková)

 

Říjnový běh

Ve čtvrtek 28. října jsme společně oslavili den založení Československa během na nejvyšší místo v Montrealu, Mont Royal. Sešlo se nás celkem třináct, což bylo na I. ročník Říjnového běhu celkem dost! Počasí nám přálo: nepršelo, dokonce ani nesněžilo a bylo krásných 12 stupňů nad nulou, což je na místní podmínky velmi nezvyklé. Přidal se k nám i kameraman z televize Nova a společně jsme běželi, či šli, čtyřkilometrový okruh na Mont Royal. Začali jsme u Beaver Lake, pokračovali k televizní věži, následovně ke kříži, dále pak k terase Belvederu Kondiaronk, kde jsme se společně vyfotili, a potom již zpět k Beaver Lake. Někteří z nás byli oblečeni v národních barvách, jiní měli buď doplňky anebo vlajku. Byli mezi námi běžci i neběžci, malí i velcí (nejmladšímu účastníkovi bylo 10 let a nejstaršímu asi 75), ale všichni jsme to zvládli na jedničku! Atmosféra byla výborná – dokonce jsme narazili i na starší pár Čechů, kteří se zrovna v tu dobu po parku procházeli ... snad se k nám příští rok přidají? Příští rok připadne 28. říjen na pátek, takže se na Vás těším v tento den v 16.45 u Beaver Lake. (Alena Berti)

 

A group of people holding a flag

Description automatically generated  A group of people posing for a photo

Description automatically generated with medium confidence

 

Na obrázcích skupina běžců před pavilónem u Beaver Lake a na terase Belvederu

 

Beseda

Zimní sezóna kurzů češtiny, slovenštiny a konverzačních schůzek začne v úterý 18. ledna 2022. Tyto kurzy trvají 10 týdnů (2 hodiny týdně v úterý) a budou opět přes ZOOM nebo v učebnách a jsou doporučené pro mládež ve věku od 16 let a pro dospělé všech věkových kategorií. Budou je vyučovat rodilí mluvčí českého a slovenského jazyka. Vzhledem k velkým rozdílům ve znalostech bude prosinec a začátek ledna použit na hodnocení znalostí a vytvoření příslušných skupin na stejné jazykové úrovni. Kontaktujte Besedu co nejdříve pro vyhodnovací schůzku, jestliže se chcete zúčastnit – zašleme vám pozvánku. Informační ZOOM setkání bude 13. prosince 2021.

     BESEDA také plánuje na únor 2022 (když to kovidová situace dovolí) obnovit tradiční aktivity jako kurzy a nácviky lidových, historických a společenských tanců a jiné kulturní akce. Kontaktujte nás emailem na besedacanada@outlook.com nebo telefonem na 450-667-1947.

     Prosím sdělte nebo pošlete tuto zprávu ostatním, kteří by mohli mít zájem. (Victor Vonka)

 

Kultura

Eva LAPKOVÁ se účastní skupinové výstavy nazvané "Peaux Immédiates" v Galerii Bernard, 3926 rue Saint-Denis, od 1. do 23. prosince 2021. Vernisáž se nekoná, ale galerie organizuje jednotlivá setkání s umělci – s Evou si můžete popovídat v sobotu 18. prosince od 14.00 do 17.00 hodin odpoledne.

 

Cestující senioři – vítejte doma!

Zažil jsem tuhle zvláštní sen, že jsem se probudil v podivné neznámé zemi. V té zemi údajně řádil virus a obyvatelstvo se rozdělilo na ortodoxní věřící (v účinnost vládních opatření) a ubohé nedůvěřivé, kteří byli v menšině. Ačkoliv důkazy jsou pohříchu ambiguózní, vláda se rozhodla, že si důvěru prostě vynutí, a mediálním koniášům nařídila, aby odevzdali nedůvěřivce plamenům pekelným. Všichni jsme se někdy učili "on the job", tak proč by to tak nedělala i vláda, že ano? No a pak se mi zdálo pořád dál, že každá vláda chce být taky někdy hezká, chce být Vládičkou, Vladuškou, Vladěnkou. Tak se stalo, že ve slabé chvilce dovolila občanům (dokonce i seniorům s esenciálním důvodem) vycestovat do zahraničí. Rozumí se jen občanům řádně testovaným a proočkovaným! Esenciálním důvodem zřejmě není filmování vrabců v Kostarice, ale pro seniora třeba návštěva ještě staršího seniora v Česku. O cestující občany je však nutno patřičně pečovat. I přišla Vladuška s příjezdovým formulářem (říkejme mu PŘIFÓR), který umožňuje hned za čerstva zpověď cestujícím hříšníkům. Bohužel, dotazník je dílkem po výtce amatérským, jako by vymyšlený studentem mezi dvěma fajfkami maryšky. Uvažoval snad někdo, kolik důchodců vlastní smartphone a kolik může říct, že ho plně ovládá? Že by tedy diskriminace? To ať vás ani nenapadne! Jak to, dědku, že vám to nefunguje? Copak nevíte, že musíte mít poslední operační systém? A vy, babi, chcete tištěný formulář? To byste nám přidělala moc práce, hajdy online! Máte jistě vnoučata, ať vám s tím pomůžou! A všichni pozor na hackery, na ty nestačí ani pánbůh, natož my! Pojednou jsem ve snu spatřil vedle sebe obrovské škorně a vysokou postavu, mizející v oblacích. Hned jsem věděl, že to je Big Brother, a takto jsem ho oslovil: Veliký Bratře, bohužel nevidím do tvého brutálního obličeje, ale věz, že stáří není zločin, ale přirozený proces, který jednou postihne i tebe. Buď shovívavý ke starcům. Nemůžeš-li se lépe vzdělat, pokus se alespoň trochu zlidštit! V tom jsem se probudil z obou snů najednou. Usnul jsem na letišti při dvouhodinovém prošetřování mého dotazníku. Posléze jsem byl vrchností propuštěn a zavazadlo mi nikdo neukradl. (KN)

 

Trochu humoru

Letos žádné dárky na Vánoce nebudou. Řekl jsem Ježíškovi, že jsem byl celý rok hodný a on umřel smíchy.

Jak víme, že je Santa Claus muž? Žádná žena se špetkou důstojnosti by na sebe nebrala stejné šaty rok co rok.

Občas potřebuji někoho, kdo by přišel, objal mě a řekl: "Já vím, je to těžké, ale to bude v pořádku. Tady máš čokoládu a milión dolarů."

Říká se, že ranní rozcvička přidá pár let života. Je to pravda – dnes se po dvaceti dřepech cítím na osmdesát.

Povídám přítelkyni: "To je romantika, co? Teplo, svíčky, olej..." Odpověděla: "Přestaň blbnout a zavři tu kapotu."

Povídá jedna Havajanka druhé: "Manžel mi slíbil dát k Vánocům exotickou dovolenou na příští rok." Druhá říká: "Na mužské sliby nedej. Ten můj mi už deset let slibuje výlet k Máchovu jezeru a pořád trčíme tady na Havaji!"


-------------------------------------------------------------------------------------


A picture containing text, plant

Description automatically generated


-------------------------------------------------------------------------------------


Různé zprávy

A picture containing text, clipart

Description automatically generatedPotřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Hledáme nové příležitosti: zajímají nás hodnotné nemovitosti s potenciálem, za který jsme připraveni patřičně zaplatit. Dáme vám férovou nabídku a zaplatíme rychle. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz. Probouzíme domy k životu!

 

Na Věstník přispěli: Iva Brožová, Jana Glavašová, Eva Jačeková, Jana Jeníčková, Zdena Kozáková, George Liby, Jan Marek, Henry Nesvadba, Miloš Novotný (Bohemia Restaurant), Marie Pánková, Dr. Jan Schulz, Eva Voleská, Věra Zabrodská, Vladimír Zicha a jeden dárce, který si nepřeje být jmenován. Srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.




 

Ales%20Jezisek

 

 

Všem přátelům

radostné vánoční svátky,

štěstí, zdraví a úspěch

v roce 2022 přejí

 

 

 

Iva Brožová

Dr. Radan Čapek

Míša Fuchsová

Věra Gazdová (Ont.)

Jana Glavašová s rodinou (B.C.)

Rodina Hřibova

Eva Jačeková

Rodina Janglova

Dr. Miloš a Jana Jeníček (Ont.),

Tom, Janice a Richard Jenicek (N.B.)

Andy, Chantal, Jared

a Brooke Jenicek (Ont.)

Chris a Cameron Jenicek (USA)

Soňa Jelínková

Eva a Vlad Kocmanovi

Ema Košacká s rodinou

Jitka Křivánková s rodinou

Dr. Tomáš Machán

Dagmar Mikešová

Henry Nesvadba

Olga Nováková

Maruš Pánková s rodinou

Jaruš a Antonín Pechouskovi

s rodinou

Karel Pelz

Dr. Jitka Ponka

Rodina Procházkova

Líba Proschek

Iva Radoková-Kučerová s rodinou

Dr. Jan Schulz

Lucy M. Ševčíková (Ont.)

Milada Teichmannová

Eva Voleská

Věra Zabrodská

Anita a Vladimír Zichovi s rodinou