Montrealský věstník                              Ročník 58

Leden/January 2022                   5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                   Číslo 5

________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "CZECH & SLOVAK ASSOCIATION – Vestnik Fund".

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

Poznámka pro přispěvatele

   
Vše nejlepší
v novém roce 2022
Banka se rozhodla, že máme příliš jednoduchý život, a minulý týden nám vrátila šek nadepsaný "Czech and Slovak Vestnik" s tím, že to neodpovídá názvu konta. Ačkoliv jsem zároveň ukládala víc stejně nadepsaných šeků (jak to už dělám po mnoho let), zatím pouze tento jeden neprošel. Znovu uložit to nejde, musím ho vrátit odesílateli, který (jak doufám) nadpis opraví nebo napíše nový šek. Přidat nové názvy do bankovního registru není jednoduché, museli bychom se tam sejít všichni, kdo máme podpisové právo (což v dnešní covidní době není vůbec snadné) a odsouhlasit to. A proto, abychom předešli podobné situaci v budoucnosti, prosím vás, abyste od nynějška psali šeky na "Czech and Slovak Association – Vestnik Fund". I když doufám, že postaru napsané šeky projdou (dařilo se mi uložit i ty napsané na "Věstník" nebo dokonce "Montrealský věstník"), lepší je bance vyhovět. Děkuji Vám všem za pochopení. Za redakci Alena Martinů

 

Klub seniorů

Do nového roku přejeme našim členům hlavně hodně zdraví a spokojenosti. Datum další schůzky oznámí předsedkyně klubu seniorů Iva telefonicky – pravděpodobně bude ve středu 12. ledna opět v domě manželů Martinů na 5080 Avenue Glencairn. Pro informace kontaktujte Ivu na telefonu 514-747-2096.

 

Na schůzce 24. listopadu jsme po dlouhé době radostně přivítaly (účastny byly pouze dámy) naši bývalou předsedkyni, již devětadevadesátiletou (!) paní Olgu Novákovou. Neviděly jsme ji už víc jak rok a půl – paní Olga se přestěhovala do domova pro seniory, který měl přísná opatření kvůli covidu. Naší schůzky se zúčastnily i její dvě dcery, také už v seniorském věku. Vyprávěla nám o svém novém domově, o svých dojmech a poznatcích. Připomněla nám, že ona vždy dávala našim schůzkám určitý řád, že nám vždy na úvod přednesla přehled událostí, co se ten den stalo v historii. Zastyděly jsme se, že jsme tuto tradici zanedbávaly – doufáme, že se polepšíme. (Na obrázku Aleny Martinů zleva Míša Fuchsová, Marie Nováková, Iva Radoková, Líba Proschková, Olga Nováková, Anna Vránová a Anička Mišurová.)

 

A group of people sitting around a table with food on it

Description automatically generated

 

 

 

 

                                  

 

     Přečetly jsme si krátkou básničku Jindřicha Balíka z knížky pro děti, která je ale určitě vhodná i pro nás. Následovala rýmovačka Jiřího Suchého – vždyť trocha poezie nikoho nezabije. Paní domu Alena nás překvapila tím, že nám domnělou báseň zazpívala. Ona jediná věděla, že to je populární písnička.

     Iva nás pobavila vyprávěním o svém "dobrodružství" během svého nedobrovolného putování po dvou nemocnicích, a to pouze kvůli nemocničním kartičkám! Připomínalo nám to příběhy z Kafkových knih či z Kocourkova. Proč by něco mělo jít jednoduše, když to jde složitě, že? Náladu nám naštěstí zvedlo vynikající pohoštění: jednohubky, zákusky, čokoláda, dorty a samozřejmě i káva. Pomalu se blíží doba vánoční, a tak jsme si ještě trochu popovídaly o našich přípravách. Jen abychom vše v poklidu stihly!

 

Ve středu 8. prosince jsme se ještě naposledy před svátky setkaly, tentokráte u Míši Fuchsové. Moc jí děkujeme nejen za to, že nás přivítala ve svém domě, ale také za výborný dort, který pro nás upekla. Kromě dvou dortů se sešly další pochoutky, dokonce i v rámci pravidel zdravé výživy, i když o sladkosti je vždy větší zájem. Pro radost jsme si přečetly báseň s vánočním tématem ze sbírky Viktora Dyka. Bohužel jedna dáma měla schůzku značně pokaženou tím, že cestou na ni na zledovatělém chodníku uklouzla a upadla. Sice s námi celý ten čas hrdinně přetrpěla, ale nakonec přece jen musela do nemocnice. Přejeme jí, aby se jí zlomená ruka co nejrychleji zahojila.

     Při rozhovoru o vánočních přípravách jsme prohlížely sáček s kořením s nápisem v ruštině a snažily se rozluštit, co obsahuje. Většina z nás si sice ještě pamatuje azbuku, ale přesto nám přesný obsah zůstal tajemstvím. Je dobře, že už nás z ruštiny nikdo zkoušet nebude. Na závěr jsme si popřály hezké svátky a budeme se těšit na další setkání v novém roce 2022. Snad nám je pandemie nezkazí. (IR)

 

Vánoční nadílka pro seniory. Za všechny seniory chci poděkovat Alici a Blanche Havlovým a všem ostatním dámám, které se postaraly, stejně jako vloni, aby nám na štědrovečerním stole nechybělo vánoční cukroví. Ve vlastním předvánočním shonu nám obětavě věnovaly svůj čas a práci. Díky! Iva Radoková

 

Během vánočních svátků vzpomínáme na naše přátele a známé a těší nás, že ani senioři nejsou zapomenuti. Děkujeme všem dobrovolnicím a dobrovolníkům a hlavně hospodyňkám za dobroty. Je to obdivuhodné, že bazarová tradice pečení cukroví pokračuje a dodá nám jiskřičku štěstí v našem životě.

     Hodně štěstí do nového roku přeje Iva Brožová

 

A table full of food

Description automatically generated with low confidence A picture containing indoor

Description automatically generated A group of gingerbread houses

Description automatically generated with low confidence

 

 

Česká škola Montreal

Mikuláš, přišel s čertem na koláč, Mikuláš, přinesl nám zimní čas.

Tahle písnička se nesla třídou a přilehlou chodbou v Loisirs Communautaires v Saint-Michel v sobotu 4. prosince krátce po poledni. Všechny tři třídy našich žáčků se sešly a společně si připomněly tradiční předvánoční svátek sv. Mikuláše. Nejdříve samozřejmě proběhlo dopolední vyučování v jednotlivých třídách. Kolem poledne začali přicházet rodiče a přivedli s sebou i malé sourozence. Dorazila totiž důležitá zpráva, že se do naší školy dostaví sám Mikuláš. A opravdu přišel. Důstojně nakráčel do místnosti podezřele ztichlých dítek, v ruce knihu zásluh i hříchů, plnou pravdivých informací. Nastal čas se zamyslet nad tím, co by bylo dobré zlepšit: dost bylo těch, kteří by si mohli lépe uklízet pokojíček, hračky nebo oblečení pohozené na zemi. Kniha děti samozřejmě i chválila, a tak každé dítko dostalo od Mikuláše dárek a nebyly to jenom sladkosti nebo ovoce. Nejhodnější ze všech byly paní učitelky, kterým Mikuláš nadělil houbičky na stírání bílých tabulí. Na každé houbičce byla ručně nakreslena česká vlajka a napsáno jméno učitelky. Moc se jim dárek líbil. Na rozloučenou zazpívaly děti Mikuláši pěknou písničku, při které je na kytaru doprovázela paní učitelka Adéla.

     Po Mikulášově odchodu se pokračovalo s obědem. Každá rodina přinesla něco dobrého na společný stůl a na chuť si přišel i ten nejvybíravější host. Mohli jsme ochutnat nejen tradiční bramborový salát, ale i těstovinový salát. Nejvíce se na stole sešlo doma upečených sladkých dobrot, jako jsou perníky, kakaová buchta, jablečný koláč a nechybělo tradiční vánoční cukroví a vykrajované perníčky. Ovšem největší úspěch sklidilo cukrářské umění paní učitelky Kristýny. Nejenomže vyrobila pro každého žáka, své kolegyně i pro pana Mikuláše adventní 24 políčkovou čokoládu (celkem 18 kousků!), ale přinesla navíc krabici doma vyrobených pralinek a kandovaného ovoce politého čokoládou. Mňam!

 

A group of people posing for a photo

Description automatically generated with medium confidence   A christmas tree decorated with ornaments and lights

Description automatically generated with low confidence

 

     Po vydatném obědě jsme otevřeli naši rukodělnou dílnu na výrobu adventních věnců se čtyřmi svíčkami. Paní učitelky opět ukázaly, jaké jsou skvělé organizátorky, a jednoznačně potěšily dodaným materiálem. Kromě mnoha dalších věcí se Andrea zasloužila o zelené větve a větvičky, Kristýna nasušila plátky pomerančů a vyrobila bodce na svíce, Adéla posháněla šišky, svíčky, dráty, tradiční ozdoby a mnoho dalších ozdobných předmětů. Výsledkem byly nádherné věnce, jeden z nich můžete vidět na fotografii.

     V době, kdy vyjde tento článek, budeme mít za sebou vánoční bonusovou hodinu pro celou rodinu, kde si malí i velcí zahrají virtuální soutěže na téma Vánoc na platformě Kahoout. S touto pedagogickou aktivitou jsme začali pod vedením učitelky Adély a za pomoci Andrey a Kristýny.

     Stojíme na prahu roku 2022, který nám přinese nová dobrudružství, radosti i starosti každodenního života. Chtěla bych touto cestou popřát všem členům a přátelům naší české školy HODNĚ ŠTĚSTÍ, ZDRAVÍ, ČASU A NADŠENÍ do dalších 365 dnů.  Pohodový nový rok 2022 přeji všem děvčatům z učitelského sboru a totéž přejeme našim žáčkům a jejich rodičům, našim studentům a jejich rodinám.

     Nezapomeňte, že zimní semestr 2022 pro dospělé začíná v pondělí 17. ledna 2022 a bude končit 9. května 2022. V rámci semestru proběhne celkem 15 setkání. Máte-li zájem se přihlásit, pište nám. Pokud Vás naše činnost zaujala, napište na ceskaskolamontreal@gmail.com. Máme volná místa ve skupině dětí i dospělých. (Katka Kwasniaková)

 

Tábor Hostýn

Dne 18. prosince tohoto roku se konala v Montrealu v sále pod polským kostelem Svaté Trojice mimořádná valná hromada Asociace Hostýn. Celkem se jí zúčastnilo 35 lidí. Byly schváleny dvě finanční zprávy, a to za roky 2019 a 2020. Během tajných voleb byl zvolen nový jedenáctičlenný výbor. Členové tohoto výboru v alfabetickém pořadí jsou: Tereza Černochová, Karel Krejčí, Mathias Krejčí, Josef Maxant, Vítek Maxant, Zbyněk Najser, Barbara Nosek, Marek Nosek, Dana Palušová, Ernest Paluš a Jirka Snítil. Funkce v tomto novém výboru (předseda, místopředseda, pokladník a sekretářka) budou určeny na příští výborové schůzi. Asociace Hostýn přeje všem úspěšný rok 2022 a těšíme se, že se spolu setkáme na táboře Hostýn. (J. Maxant)

 

Vánoční punč

Vánoce jsou sice již vlastně za námi, ale tento punč vhodný na oslazení čaje se hodí i na mrazivé zimní dny v lednu či únoru. Potřebujete správný český tuzemský (to slovo nám Evropská unie zakázala říkat, tak ho prostě vynecháme), neboli tuzemák, což dnes už není problém si z Čech přivézt. Dáte vařit půl litru vody, čtvrt litru červeného vína, 400 g cukru, do toho lusk vanilky a tyčku skořice, necháte přejít var a odstavíte. Do toho nalejete čtvrt litru rumu a přidáte 5 lžic malinové šťávy. Vychladlý slejete do lahví. Nejlepší je tak rok (či dva i více, pokud to vydržíte nevypít) uležený. Dobrou chuť! (AM)

 

Trochu humoru

Na obrázku: Historicky první PCR test provedený Dr. Pytlíkem, zdokumentovaný O. Sekorou v roce 1939.

 

A picture containing text, fabric

Description automatically generatedPřeje pan Kršek sousedovi: "Tak hodně štěstí do nového roku!"

"Neblbněte," říká soused, "vždyť už je únor!"

"A sakra, to zas bude doma mazec," zakleje pan Kršek. "Přetáhl jsem Silvestra ještě víc než vloni!"

 

"Co tě stál Silvestr se snoubenkou?"  "No, asi stovku."

"Tak to ještě jde." "Víš, ona u sebe víc neměla."

 

Ulicí se řítí motocyklista. V zatáčce dostane smyk a srazí chodce na přechodu. Motocyklista, ještě notně opilý ze silvestrovské zábavy, se vzpamatuje, rychle naskočí na motorku a zmizí v dálce. Vzápětí k poškozenému chodci přiběhne policista, který nehodu viděl. V té chvíli vyjde najevo, že chodec je policistovi dobře známý kapesní zloděj.

"Zapamatoval jste si jeho číslo?" ptá se ho.

"Nejen to, pane příslušníku, mám dokonce i jeho náprsní tašku!"

 

"Tak co, jak jsi prožil Silvestra?"

"Ani nevím. Nejdřív jsem nevěděl, kam jít, a teď si zase nemohu vzpomenout, kde jsem to byl."

 

Jaký je rozdíl mezi budíkem a opilcem? Když se natáhne budík, jde. Když se natáhne opilec, leží.

 

Kam je nejlépe investovat své úspory? Do tvrdého alkoholu. Kde jinde dostanete 40 procent?

 

V dnešní době většina lidí neslaví Nový rok. Slaví jen to, že přežili ten starý.

 

Různé zprávy

Ajvazova title.JPGDr. Olga AJVAZOVÁ, která už dlouhá léta inzeruje v našem Věstníku a mnozí čtenáři ji velmi dobře znají i osobně, je nejen překladatelka a tlumočnice, ale i spisovatelka. V Praze jí vyšla knížka povídek pod názvem "Podivné příběhy". Některé lze zařadit k žánrům fantastiky, jiné jsou inspirované autorčinými cestami, setkáními, tlumočením v různých prostředích. V četných z nich se odráží její láska k literatuře, výtvarnému umění a filmu. Povídky se odehrávají v nejrůznějších zemích světa, ve vesmíru a na surreálních místech. Jak dopadne první lidské klonování, láska muže k vidině, vzpoura počítačů či pobyt moderní ženy v Atlantidě? Jaký bude svět v roce 2084? Chtěli byste vcházet do obrazů slavných mistrů nebo se setkat s tajemnou osobou, schopnou ovlivňovat osud? Lákalo by vás putovat po bizarně krásných planetách? O tom všem se můžete dočíst ve třiatřiceti zajímavých povídkách, které jsou k dostání v Čechách i na Slovensku, nebo na objednávku po internetu.                                                                                     (AM)

 

A picture containing text, clipart

Description automatically generatedPotřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Hledáme nové příležitosti: zajímají nás hodnotné nemovitosti s potenciálem, za který jsme připraveni patřičně zaplatit. Dáme vám férovou nabídku a zaplatíme rychle. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz. Probouzíme domy k životu!

 

Na Věstník přispěli: Ivan Banzet, Míša Fuchsová, Marie a Josef Hřibovi, Darina Kacir a Dušan Lamos, Jana Kapičková, Zuzana Karabová, Dr. Eva Každanová, Ema Košacká, Jitka Křivánková, Libuše Kudrnáčová, Anna Mišurová, Olga Nováková, Dr. Eva Procházková, Hana Svobodová, Jiří Vok a jeden dárce, který nechce být jmenován. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.