Montrealský věstník                              Ročník 58

Březen/March 2022                    5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                   Číslo 7


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "CZECH & SLOVAK ASSOCIATION – Vestnik Fund".

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

________________________________________________________________________________________________________________________

 

Klub seniorů

Ve středu 2. února se nás sešlo jen pár. Žádná závažná témata jsme neřešili, jen tak jsme si popovídali při sklence vína, kávě a zákuscích. Musíme přiznat, že jakékoliv setkání a přátelská diskuze jsou v této době nesmírně příjemné. Dohodli jsme se, že za další týden zahájíme naše víceméně pravidelné schůzky.

     Schůzka 9. února se konala už v téměř plném počtu (doufáme, že příště budeme moci vynechat slovo "téměř"). Na stole se objevily dokonce dvě láhve vína, slané i sladké zákusky a samozřejmě nezbytné hrnečky výborné kávy. Na poezii tentokrát nedošlo, i když se obvykle snažíme vnést do našich setkání trochu kultury. Jako už mnohokrát předtím jsme vzpomínali na příhody našich dětských let a na legrační historky, které jsme zažili se svými potomky (plynulo z nich poučení, že se děti nemají učit lhát, většinou to nedopadne dobře). Samozřejmě jsme probrali, kdo z nás se v nejbližší budoucnosti chystá k lékaři či do nemocnice, bohužel se tomu v našem věku nevyhneme. Probírali jsme ale i mnohem příjemnější věci; však ani nemusíme plánovat, o čem budeme hovořit, každý z nás vždy přijde "se svou troškou do mlýna".

     Další schůzku plánujeme na 23. února, a pak již pravidelně po dvou týdnech, tedy 9. a 23. března. To snad už bude počasí přívětivější, o žádnou sněhovou či ledovou bouři nestojíme. Našim členům a členkám oznámíme případné změny včas telefonicky, jinak pro informace můžete volat Ivu na 514-747-2096. (IR)

 

Pro veselejší náladu přikládáme baladu dnešní doby (na známé téma upravila Iva Radoková):

                        Koleda

            Kovide kovide po ránu,                         Džbán mi upad' na ledu –

            co to neseš ve džbánu?                          tady máte koledu!

            Nesu nesu virusy                                   Rozbil se mi na kusy

            dám je lidem do pusy.                           rozprchly se virusy.

            Nesu nesu virusa                                   Roky dva jsem sebral vám

            dám vám ho všem do nosa.                    na třetí se přichystám.

            S kým jen rýma zamává,                        Koleda koleda kovide

            ten se mě hned obává.                           ať už tě tu nevidět!

 

Čs. sdružení

Zdá se, že se letos přece jen uskuteční Velikonoční pomlázka pro děti, a to v sobotu 16. dubna 2022. Více podrobností uveřejníme v příštím čísle Montrealského věstníku. (Alena Berti)

 

Po dlouhé době se můžeme sejít ve větším počtu, a proto plánujeme schůzi výboru montrealského Čs. sdružení někdy v polovině března. Rádi bychom projednali budoucnost naší pobočky, především její vztah k celokanadské organizaci a otázku finančních povinností k ústředí ČSSK. V průběhu let se původní členská základna zmenšila na 41 členů, většinou přes 80 let starých. Pár nových členů přibylo hlavně díky rodičům s dětmi, kteří se zúčastňují aktivit České školy. Vzhledem k pandemickým opatřením se nekonal ani Bazar ani obvyklé dětské akce (Mikulášská nadílka a Velikonoční pomlázka). Poslední koncert byl u příležitosti 100. výročí založení Československa a zájem nebyl nijak velký, a taneční zábavy už několik let nejsou. Je tedy třeba naši činnost od základu přehodnotit. Valnou hromadu svoláme podle rozhodnutí výboru.

     Členům Sdružení připomínáme, že je třeba zaplatit členské příspěvky na rok 2022, které po mnoha letech zvyšujeme z 20 dolarů na 30 dolarů za člena. Placení je pro seniory nad 70 let dobrovolné. Prosíme vás, abyste vystavili šek na Czech and Slovak Association a poslali jej na adresu: Alena Martinů, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Členům, kteří Věstník dostávají poštou, přikládáme obálku. Děkujeme! (AM)

 

Česká škola Montreal

Nečekejte, že dnešní příspěvek bude o našich žácích nebo o studentech! Tentokrát budeme mluvit o učitelkách a o českých knihách. Světe zboř se, konečně se nám to povedlo! Po několika měsících plánování a slibování jsme se my učitelky sešly, abychom si daly společnou večeři a strávily pohromadě příjemný sobotní večer. Hostitelkou byla paní ředitelka, která pro nás připravila tradiční české vepřo-knedlo-zelo. Paní učitelka Týna, nejlepší cukrářka našeho týmu, upekla čokoládový dort a společně jsme si přiťukly na zdraví naší kolegyně Adély, která zrovna slavila narozeniny. Hodovaly a dobrou vůli jsme spolu měly. Když se přiblížila osmá hodina večerní, začaly jsme se pomalu zvedat od stolu. Protože práce nepočká, ta pořád volá, až křičí.

     Možná byste si mysleli, že jsme se přesunuly do obývacího pokoje a pokračovaly v narozeninových oslavách. Ne, tak to nebylo. To nás neznáte! Naše kroky vedly do spodní části domu, kde se nachází naše školní knihovna. Už někdy loni v létě jsme si slíbily, že za dlouhých zimních večerů zkatalogujeme všechny české knížky a hromady dětských časopisů, které česká škola vlastní a spravuje. Bylo nutno titul každé knihy zanést do katalogu, abychom přesně věděly, co v knihovně máme a jakou knihu si kdo a kdy vypůjčil. Připomeňme si, že původní část knih pro děti pochází z Českého domu u manželů Košackých. Další část pochází z darů, které občas dostáváme od různých krajanů, od rodičů našich žáků a od dalších přátel školy. Loni v létě naše česká škola navíc obdržela knižní dar z Prahy věnovaný Ministerstvem zahraničních věcí ČR na projekt Čeština do světa. Počet knih se zvýšil natolik, že jsme koupily knihovnu, tedy police na knihy, které jsou již skoro všechny zaplněné.

 

A group of women sitting at a table with food

Description automatically generated with medium confidence   A picture containing text, shelf, book, indoor

Description automatically generated

 

     Paní učitelka Andrea umí psát všemi deseti, tak dělala sekretářku a tituly každé knihy zapisovala do Excel tabulky. Paní učitelka Kristýna diktovala názvy a zbytek týmu měl za úkol vytištěné čárové kódy vystřihnout a nalepovat na knihy. Bohužel se vyskytl technický zádrhel a tištění štítků s kódy bude provedeno dodatečně. Nevadí, bude prima se znovu sejít a dokončit rozdělanou práci. Nakonec trvalo téměř tři hodiny, než Kristýna vzala do ruky poslední knížku a Andrea mohla vypnout počítač. Vždyť se už pomalu blížila půlnoc a nastal čas se rozloučit. Každá paní učitelka dostala od hostitelky výslužku: borůvkové knedlíky z kynutého těsta. Všechny si tu dobrotu zasloužily.

     Část našich knih je od vánočních prázdnin rozpůjčována mezi naše žáky a jejich rodiny, a proto bude nutné je do nově vzniklého katalogu přidat. Je to skvělé, že teď už bude možné vést přesnou elektronickou evidenci knih a jejich půjčování a nebudeme muset fotografovat půjčované knížky společně s portrétem toho, kdo s ní odchází domů. A potom přepisovat informace do deníku půjček. Jsme upřímně rády, že tu dlouho odkládanou práci máme hotovou.

     Je zřejmé, že naše školní knihovna je malá a že bychom se mohly inspirovat u kolegů, jak zdokonalit vedení knihovny a jak rozšířit počet knih. Proto jsme se přihlásily na Mezinárodní konferenci krajanských knihoven, jež se bude konat online v neděli 27. 3 2022. Jedná se o novou krajanskou konferenci, organizovanou Českou asociací v Řecku. Podle slov organizátorů si konference "klade za cíl poukázat na neoddiskutovatelnou důležitost krajanských knihoven jako na pojítko krajanské komunity s českou kulturou a literaturou, položit základní stavební kámen jejich vzájemné spolupráci a otevřít dialog ke společnému hledání jejich cílů."

     Na závěr připomínáme, že naše školní knihovna má několik desítek centimetrů volných poliček. Pokud byste nám chtěli věnovat vaše dětské knihy, které už nepotřebujete, rády si pro ně přijedeme. Stačí nám napsat na adresu ceskaskolamontreal@gmail.com. Děkujeme. (Kateřina Kwasniaková)

 

Tábor Hostýn

Dětský tábor na Hostýně bude letos opět po dobu 3 týdnů, a to od 3. do 23. července 2022.

     Asi po pěti letech jsme museli mírně zvýšit ceny za účast na dětském táboře. Nyní se bude platit 440 $ za jeden týden, 840 $ za dva týdny a 1040 $ za tři týdny. Stále jsou ale naše ceny jedny z nejnižších v severní Americe za pobyt na táborech, kde děti zůstávají přes noc. Přihlášky pro účast na táboře najdete na naší webové stránce www.hostyn.org v sekci "Dětský tábor". Pro informace se můžete obrátit na Josefa Maxanta, tel. 450-465-4844.

     Hledáme vedoucí k dětem a kuchaře/kuchařky a pomocné kuchaře/kuchařky. Odměny jsme letos zdvojnásobili, nyní jsou 500 $ za týden. Přihlášky na pozici vedoucího či kuchaře/kuchařky najdete rovněž na naší webstránce www.hostyn.org.

 

Výzkum o našich lidech v Kanadě

Dobrý den, vážení,

Obracím se na Vás s prosbou o spolupráci na akademickém výzkumu věnovaném české a slovenské komunitě v Kanadě. Dovolte mi, abych se v krátkosti představil. Momentálně působím jako výzkumník v Centre for Culture and Evolution, Brunel University London (UK), a zároveň dokončuji doktorát ze sociální psychologie na Univerzitě Karlově. V letech 2019-20 jsem byl na výměnném studijním pobytu na Simon Fraser University ve Vancouveru. Budu-li osobnější, mnohé z kontextu života v Kanadě tak dobře znám, s manželkou a dětmi máme nejen na Britskou Kolumbii krásné vzpomínky.  

Připravil jsem výzkum věnovaný Češkám a Čechům, Slovenkám a Slovákům, kteří momentálně žijí v Kanadě alespoň 6 měsíců. Vyplnění trvá cca 15 minut. Jakékoliv případné otázky rád zodpovím.

Dotazník najdete na: https://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/czech-slovak-community/

Předem děkuji a srdečně Vás zdravím,

PhDr. Mgr. Ondřej Cerha, Psychologist, Ph.D. candidate in Social Psychology

email: ondrej.cerha@brunel.ac.uk

 

Kniha "Vzpomínky Čechokanaďana"

Muzeum 20. století v Praze vydalo knihu Miloše Šuchmy, dlouholetého předsedy Čs. sdružení v Kanadě, "Vzpomínky Čechokanaďana". Kniha má 448 stran, 70 fotek. Můžete ji objednat na emailové adrese Kosmasu, který knihu bude distribuovat poštou nebo i do knihkupectví. Lze ji objednat přes košík Kosmasu např. do Kanady za 892 Kč (245 Kč kniha, 494 Kč prioritní dodávka a 90 Kč balné). Je možné zaplatit kreditní kartou nebo internetovým převodem. Knihu je také možno koupit v Muzeu 20. století v Praze, Opletalova 22 za 220 Kč. Informace o knize najdete na https://www.kosmas.cz/knihy/500559/vzpominky-cechokanadana/ a obsah je na https://www.muzeum20stoleti.cz/wp-content/uploads/2021/11/Obsah_Vzpominky_Cechokandana.pdf

 

Z dopisu zmocněnce MZV pro krajanské záležitosti (zkráceno)

Vážení přátelé, milí krajané, dovoluji si navázat na dlouholetou tradici a oslovit vás v roce 2022 dopisem krajanského zmocněnce. Rád bych vás informoval o hlavních akcích a důležitých termínech letošního roku.

     V současné době již probíhá přihlašování krajanů do tří hlavních programů výuky českého jazyka konaných v ČR. Termín pro podání přihlášek končí 15. března 2022. Kurzy pro krajany jsou následující:

1. Semestrální stipendijní studijní pobyty (jedno- i dvousemestrální, září 2022 - červen 2023)

2. Čtyřtýdenní kurz českého jazyka pro krajany (18. 7. - 12. 8. 2022 v Poděbradech)

3. Dvoutýdenní kurz metodiky výuky českého jazyka pro vyučující z krajanských komunit (23. 8. - 3. 9. 2022)

     K přihlášení do kurzů je potřeba vyplnit online formulář dostupný na webových stránkách Domu zahraniční spolupráce - DZS (Pozn. red.: zájemcům zašleme celý dopis s přesnými informacemi).

     V průběhu celého roku plánujeme řadu online setkání, na která upozorňujeme prostřednictvím našich webových stránek www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/krajane/index.html. Jednou z nich je například XIV. mezinárodní konference českých škol v zahraničí, která se koná ve dnech 25. až 29. 7. 2022 v Praze.

     Odpovědi na řadu Vašich otázek týkajících se propojení krajanského života v zahraničí se životem v ČR najdete v rubrice užitečné informace pro Čechy v zahraničí www.mzv.cz/cesi_v_zahranici/cz/index.html. Dalším užitečným vodítkem jsou stránky portálu veřejné správy portal.gov.cz/, kde je vyčleněna zvláštní kapitola konkrétně pro cestování a Čechy v zahraničí.

     Užitečnou pomoc krajanům a metodickou oporu pro výuku českého jazyka v zahraničí naleznete v Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy http://ujop.cuni.cz. Dům zahraniční spolupráce www.dzs.cz vám nabízí informace o českém vysokém školství pro zahraniční studenty na www.studyin.cz. Tradičním informačním kanálem pro krajany je Radio Prague International www.radio.cz, které má i webovou stránku www.rozhlas.cz/krajane a facebookové stránky.

     Pokud byste nenašli odpovědi na vaše otázky v žádném ze zmíněných zdrojů, můj mail jiri_kratky@mvz.cz a mail krajanského oddělení zkz@mzv.cz jsou vám k dispozici.

     Závěrem bych vám chtěl poděkovat jménem svým i celého našeho oddělení pro krajanské záležitosti za výbornou práci, kterou odvádíte v této těžké době. S uctivým pozdravem, JUDr. Jiří Krátký M.A.

 

Trochu humoru

A picture containing person, person, wall, indoor

Description automatically generatedInspektora Colomba z americké kriminální televizní série asi všichni znáte (viz foto). Tady máme několik otázek, které by ho napadly v rámci vyšetřování kovidní situace:

   "Promiňte, madam, jedna věc mi nejde do hlavy: Výrobce odmítl za látku převzít odpovědnost. Stát, který ji nakoupil, nepřebral odpovědnost. Lékař, který ji podává, nepřebírá odpovědnost. A váš manžel si ji nechal aplikovat, protože je zodpovědný občan? Promiňte, ale tomu nějak nerozumím."

   "Promiňte, chtěl jsem se ještě zeptat. Proč je nutné šťourat hluboko v nose, abyste našli ten vir? Nestačilo by dýchnout na tu tyčinku, když se domníváte, že ten virus je nakažlivý do dvou metrů a nosíte kvůli tomu roušky?"

   "Promiňte, madam, ještě jednu otázku. Říkáte opravdu, že neočkovaný člověk ohrožuje očkovaného tím, že by ho mohl nakazit nemocí, proti které je očkovaný očkován?"

 

A drawing of a group of people

Description automatically generated with low confidenceNová vláda České republiky ve svém programovém prohlášení oznámila, že České republice chybí národní pták. Proto se zavazuje, že spolu s ornitology podpoří celostátní kampaň, která ho vybere. Ale nač čekat, my nabízíme volbu národního ptáka už teď. Toto jsou naše návrhy:

   1. Orel skalní

   2. Sokol stěhovavý

   3. Čáp bílý

   4. Kukačka obecná

   5. Kachna s knedlíkem a se zelím.

 

Kresba V. Renčína: "Tenhle současnej svět je tak děsně složitej, že se v něm orientuju až tak po třech litrech."

 

Různé zprávy

A picture containing text, clipart

Description automatically generatedPotřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Hledáme nové příležitosti: zajímají nás hodnotné nemovitosti s potenciálem, za který jsme připraveni patřičně zaplatit. Dáme vám férovou nabídku a zaplatíme rychle. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz. Probouzíme domy k životu!

 

Na Věstník přispěli: Sonia Jelínková, Emilia Strmen, Lidmila Špačková, Milo Šuchma, Eva Voleská a jeden dárce, který nechce být jmenován. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.