Montrealský věstník                         Ročník 58

Květen/May 2022                        5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 9


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "CZECH & SLOVAK ASSOCIATION – Vestnik Fund".

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

Klub seniorů

Vzhledem k nepřítomnosti Aleny Martinů nebude v květnu jejich dům k seniorským schůzkám k dispozici. Informaci o místě a datu příštích schůzek podá stálým členům Iva, tel. 514-747-2096.

 

Dámy z Čs. sdružení připravily našim seniorům milé překvapení k Velikonocům. Tým dobrovolnic obstaral a rozvezl květiny s přáníčkem na šestnáct adres v Montrealu a obálky s přáním byly rozeslány dalším šesti seniorům, kteří bydlí mimo Montreal. Děkujeme našim dámám za jejich snahu a péči, všem obdarovaným to udělalo velkou radost! Obrázky najdete na přiložené barevné stránce.

 

Na schůzce 6. dubna jsme se opět setkali s naší bývalou předsedkyní paní Olgou Novákovou a její dcerou Annou. Naštěstí jsme nezapomněli na tradici, kterou Olga kdysi zavedla, a pověděli jsme si o historických událostech týkajících se tohoto dne. Roku 1320 Skotové znovu potvrdili svoji nezávislost tím, že podepsali Arbroathskou deklaraci. Zemětřesení v roce 1667 zničilo Dubrovník, tehdy svobodné město-stát. V roce 1848 byla Židům v Prusku udělena rovnoprávnost.

     Přečetli jsme si zprávu z Prahy o pořadu v Národním divadle, věnovaném Ukrajině, a také jednu z básní současných ukrajinských básníků. Poté jedna členka přečetla text ukrajinské hymny.

     Abychom přišli na jiné myšlenky, popovídali jsme si o různých značkách piva a vína. Rozvinula se čilá diskuze, při které jsme si pochutnávali na slaných i sladkých zákuscích, ovoci a výborné kávě. Trošku jsme předběhli čas a začali se těšit, jak budeme v létě zase sbírat houby. Ostatně i na jaře se na chatách i zahrádkách hned po odchodu zimy objevují jarní smrže. Než budeme moci zahradničit venku, spokojíme se s pěstováním zeleně doma v květináčích – mnozí z nás mají doma za oknem malé stromky vyrostlé z jader citrusových plodů, malá avokáda z pecky; některým se podařilo vypěstovat i malé palmičky z naklíčeného kokosu či datlových pecek. Paní domu má na parapetech oken spoustu kaktusů a dokonce i malé joshua stromečky, vše ze semínek.

     Vzpomínali jsme, kdo, kdy a kde už viděl polární záři a kde je nejkrásnější pohled na noční hvězdnatou oblohu. Nebylo nás mnoho, kdo již v přírodě polární záři viděl; v poslední době se nám zdá, že už to není tak častý jev. Před odchodem, o něco pozdějším než obvykle, jsme zavzpomínali na to, kdy a jak jsme odjížděli natrvalo z naší domoviny. Někdy jsou to zajímavé zážitky, které by stálo zato sepsat do dobrodružné knihy.

 

Ve středu 20. dubna, den po poslední (jak doufáme) sněhové chumelenici tohoto jara, jsme se sešli v hojném počtu. Tentokráte se dostavila i paní Lída, která je v tuto dobu obvykle plně zaměstnaná prací ve svém jabloňovém sadu. Ovšem když je sad pod sněhem, nic moc se dělat nedá...

     Schůzku jsme zahájili dvěma jarními básničkami, snad se nám za ně počasí nepomstí a nepošle na nás další sněhovou bouři. Josef nás překvapil hudebním minikoncertem, zazpíval nám s doprovodem kytary několik písniček, které sám složil, například "Jak jsem šel jednou lovit v Kanadě medvěda", "Poslední pozdrav" nebo žertovnou "Huronské děvenky". Moc dobře jsme se pobavili a odměnili ho mohutným potleskem. Povídal nám o tom, jak jednotlivé písně vznikaly. Zvláště nás zajímalo dobrodružství s medvědem. Milovníky zvířat můžeme ujistit, že žádného medvěda tehdy Josef nezastřelil.

     Od veselosti jsme přešli do nostalgie vzpomínkami na dávné přátele, spolužáky, a na ty, kteří už nás opustili. Alice nám pověděla něco o nedávno tragicky zesnulém Borisu Brottovi (nar. 1950). Byl to známý dirigent Orchestre classique de Montréal. Alice se s ním znala osobně a velice si ho vážila. 

     V této době je vždy aktuální hovořit o kovidové epidemii, očkování, účinnosti roušek, o výzkumu a použití případných léků. Tentokrát jsme toto téma probrali velice temperamentně, máme na to názory velice rozdílné.

     Rozcházíme se čím dál tím později, je stále o čem debatovat a venku je ještě světlo, a ne jako když jsme odcházeli po našich schůzkách v zimě. Paní domu nám to ale odpouští, však se s námi vždy ráda pobaví. (IR)

                                                                                                                        

Čs. sdružení

Ve čtvrtek 7. dubna večer se v domě Aleny a Ludvíka Martinů konala výroční schůze montrealské pobočky Čs. sdružení. Sešlo se nás pouze devět, pouze členové výboru, bohužel z ostatních několika desítek členů neprojevil nikdo zájem se zúčastnit. Hlavním bodem programu byla volba nového výboru – předsedkyní byla zvolena Andrea Larocque, která tak vystřídala dosavadní dlouholetou předsedkyni Míšu Fuchsovou. Místopředsedou je Ludvík Martinů, jednatelem je i nadále Antonín Matoušek, pokladní Katka Kwasniaková, matrikářkou zůstává Alena Martinů a referentkou pro seniory Iva Radoková. Referentkou za Českou školu je nová členka Sdružení a učitelka z České školy Kristýna Poláčková.

     Diskuze se zaměřila především na Českou školu. Naše učitelky navázaly kontakt s ostatními českými školami v Kanadě i USA a chystají na rok 2023 setkání českých škol v Kanadě – uvažuje se o Ottawě nebo Torontu. Dále jsme plánovali naši tradiční akci pro děti, Velikonoční pomlázku a malování vajíček, která se konečně po dvou letech může konat. Doufáme, že i náš tradiční bazar bude možné letos uspořádat. Problém vidíme v tom, zda se najdou dobrovolníci, kteří s přípravou, průběhem i závěrečným úklidem pomohou – po dvou letech nebude jednoduché navázat, kde jsme skončili.

     Rádi bychom při této příležitosti poděkovali Míše Fuchsové za její dlouholetou činnost a úsilí v čele ČSSK. Byla předsedkyní naší pobočky od roku 2006 a během let 2013 až 2017 vykonávala i funkci předsedkyně celokanadského Čs. sdružení. Míša byla vždy velice aktivní, hlavně na poli sociálním. Obětavě pomáhala starším a nemocným krajanům, byla hlavním organizátorem našich zábav, koncertů, nepostradatelnou pomocnicí při bazaru, reprezentovala naši pobočku na mnohých veřejných akcích, ať už českých nebo jiných etnických slavnostech nebo na celokanadských oslavách. Za svou dlouholetou obětavou práci byla Míša na výborové schůzi zvolena doživotní čestnou členkou výboru. (AM)

 

Česká škola Montreal

Tady je další zpráva o tom, jak se v naší české škole děti i dospělí pilně učí česky. Skupinka pokročilých studentů strávila několik posledních hodin cestováním v čase. Začali jsme pověstí o Horymírovi, navázali povídáním o hradech a zámcích, kde jsme si vysvětlili hlavně jejich rozdíly. Téma "Husité" se žákům taky moc líbilo. Děti si doma nastudovaly a připravily povídání o jednom českém hradu či zámku. Dále jsme si četli pověst "O zapovězené hradní lásce na hradě Okoři", a potom jsme si povídali o tom, co vše museli umět a znát rytíři a jaké to bylo na rytířských turnajích. Celou dobu nás provázel český časopis "Časostroj".

     Skupina mírně pokročilých žáčků se učila o synonymech a antonymech, jak se v češtině zdrobňuje, povídalo se o českých pohádkách a s nimi spojenými pohádkovými bytostmi. Na poslední hodině před Velikonocemi se děti dozvěděly o českých tradicích jako pletení pomlázky, kreslení kraslic a pečení beránka. Na závěr výuky si děti včetně paní učitelky zasely osení, aby jim do Velikonoc vyrostlo a dělalo radost.

A group of people sitting at desks in a room

Description automatically generated with medium confidence     Online skupinka dětí měla v první půlce druhého pololetí časté posily v podobě dětí z prezenční skupiny, které se nemohly své výuky zúčastnit z důvodů karantény, alergie či nastydnutí. Na programu byly párové souhlásky, písmenko ě, minulý čas a také různé hry, které jsme si díky většímu počtu dětí mohly výjimečně zahrát. Od druhé poloviny dubna se výuka přesouvá opět na sobotní dopoledne, neboť paní učitelka Adéla se vrací natrvalo do České republiky.

     Konverzační skupina dospělých tradičně diskutuje o velmi zajímavých věcech. Jmenujme například tanec jako součást lidské kultury, lásku a mezilidské vztahy, významné české malíře, nejzajímavější světové univerzity, fakta o životě Madeleine Albrightové, astro-logické znaky a život pavouků. Mírně pokročilí studenti se učili minulý čas sloves, slovesa jít a jet, názvy měsíců, dnů a části dne. Velmi populární jsou malé individuální prezentace o zajímavých místech v České republice. Začátečníci se už prokousali ke třetí lekci učebnice "Česky prosím 1" a číslice umějí říkat popředu i pozpátku. (Na obrázku vpravo žáčci s paní učitelkou Kristýnou.)

     Na závěr bych chtěla jménem celého našeho učitelského týmu, jménem našich dětí a jejich rodičů i jménem svým poděkovat paní učitelce Adéle Matajové za čtyřleté působení v naší škole. Adéla se vrací do rodné Prahy, kde začíná novou etapu svého života. Děkujeme Ti, Adélo, za všechny vyučovací hodiny strávené s dětmi ve škole nebo virtuálně, za Tvoje písničky a hraní na kytaru, za bojové hry v parku a na Hostýně, za sokolská cvičení a tanečky a za Tvoji lásku k dětem, k českému jazyku a ke kultuře. Budeš nám všem moc chybět. V našich srdcích zůstáváš s námi všemi v Montrealu. Přejeme Ti hodně štěstí a zdraví.

 

Na závěr tohoto školního roku se sejdeme s žáky naší České školy v sobotu 28. května v 10 hodin v parku François-Perrault (7525 rue François-Perrault, Montréal, H2A 1M1), kde proběhne poslední vyučování a soutěžení a poté slavnostní rozdávání vysvědčení. Naši dospělí studenti jsou pozváni na 12. hodinu a společně s rodiči a všemi učitelkami uspořádáme společný piknik. Zveme celou českou komunitu v Montrealu i širokém okolí, aby se k nám přidali. (Příspěvky učitelek zpracovala a doplnila Kateřina Kwasniaková)

 

Velikonoční pomlázka pro děti

V sobotu 16. dubna jsme se sešli v komunitním centru St. Michel na tradiční velikonoční pomlázku pro děti. Zúčastnilo se 14 dětí s rodiči nebo prarodiči a přišel také jeden žák z české školy z kurzu češtiny pro dospělé se svojí přítelkyní. Alena a Ludvík Martinů jako vždy obstarali vrbové proutí u Aničky Skamene, která pro děti připravila i vyfouknutá vajíčka na malování, a paní učitelka Adéla z České školy a její přítel Martin učili děti plést a zdobit pomlázky. Do pletení pomlázek se nadšeně zapojilo i několik rodičů a prarodičů. Moje dcera Tara mi pomohla připravit řadu výtvarných aktivit. Nejmenší děti si užily omalovánky s velikonočními tématy a výrobu masek ve tvaru králíčků. Starší děti a maminky si vyzkoušely malování vajíček horkým voskem. Oblíbené bylo také malování vodovými a temperovými barvami a výroba papírových králíčků. Rodiče a prarodiče přinesli občerstvení na společný stůl, k tomu byla k dispozici káva, čaj a džusy. Bylo moc milé se opět sejít a užít si příjemné odpoledne. Děti se opět potkaly se svými kamarády a domů si spokojeně odnášely svoje výrobky. Na rozloučenou každý dostal čokoládové lízátko vyrobené paní učitelkou Kristýnou. Těšíme se, že se příští rok opět sejdeme. (Vlaďka Hlavatá)

 

Na výzvu ve Věstníku jsem zareagoval zaregistrováním našeho malého čerta Evičky na akci "barvení velikonočních vajíček". Coby absolutní neznalci toho, co a jak bude, jsme stydlivě seděli a sledovali mladé, nám neznámé lidi, kteří nosili stoly a židle a připravovali všechno potřebné pro ty očekávané caparty české komunity. No, stárneme, nás starších tam bylo jen pomálu, ale i tak se nám akce založená na absolutní nesobecké snaze pořadatelů děti zabavit vajíčky a proutky k pletení pomlázek moc líbila. Pití a jídlo, co kdo přinesl, se ukázalo být velice populární mezi přítomnými dětmi a přispělo k dobré náladě všech, hlavně ale těch malých, kteří pendlovali od jedné atraktivní vajíčkové akce ke druhé. Nálada byla výborná a toho, že jsme se konečně na akci české školy dostali, jsme pranic nelitovali. Dělají to ti mladí dobře, s elánem, a je to tak dobře. Vím, je s tím plno práce, tahání, shánění a organizování, ale co by člověk pro ty naše malé ratolesti neudělal, že? Až to rouškové bláznění opadne, měli bychom se možná sejít na nějaké malé zábavě či párty, aby se vaše práce podpořila a zhodnotila i finančně. Díky, bylo to hezké. (Jan Chlumský)

 

Obrázky z Velikonoční pomlázky najdete na přiložené barevné stránce.

 

Tábor Hostýn

Dětský tábor na Hostýně bude letos opět po dobu 3 týdnů, a to od 3. do 23. července 2022.

     Asi po pěti letech jsme museli mírně zvýšit ceny za účast na dětském táboře. Nyní se bude platit 440 $ za jeden týden, 840 $ za dva týdny a 1040 $ za tři týdny. Stále jsou ale naše ceny jedny z nejnižších v Severní Americe za pobyt na táborech, kde děti zůstávají přes noc. Přihlášky pro účast na táboře najdete na naší webové stránce www.hostyn.org v sekci "Dětský tábor". Pro informace se můžete obrátit na Josefa Maxanta, tel. 450-465-4844.

     Hledáme vedoucí k dětem a kuchaře/kuchařky a pomocné kuchaře/kuchařky. Odměny jsme letos zdvojnásobili, nyní jsou 500 $ za týden. Přihlášky na pozici vedoucího či kuchaře/kuchařky najdete rovněž na naší webstránce www.hostyn.org.

 

Koncert Duo Ventapane – Pendulum in the Mirror

Martin Karlíček (klavír), Mana Shiraishi (housle) a Marie-Annick Béliveau (mezzosoprán) se představí v rámci festivalu Accčs Asie ve čtvrtek 12. května v 8 hodin večer v Centre de Créativité, 1200 Bleury St., místnost 111, Montreal H3B 3J3. Na programu jsou díla japonská i kanadská včetně cyklu písní skladatele Elliota Weingerbera, inspirovaných básněmi anglického spisovatele Thomase Hardyho. Informace dostanete na tel. 514-298-0757 nebo na info@accesasie.com

 

Letní filmová škola v Praze

Quebecká univerzita v Montrealu (UQAM) uspořádá tento rok v Praze 4. ročník své letní filmové školy. Tato akce, kterou studenti UQAM velmi oceňují, se s výjimkou dvouleté covidové přestávky každoročně opakuje již od roku 2017. Od 1. června do 30. července 2022 bude téměř 50 quebeckých studentů objevovat českou kulturu prostřednictvím kurzů české filmografie a historie. Jejich pobyt v České republice vyvrcholí promítáním desítky filmů, které tam napíší a natočí ve spolupráci s českými herečkami a herci. Projekce se uskuteční v sobotu 30. července v 19:30 v kině Ponrepo v Bartolomějské ulici v Praze. V Montrealu budou filmy promítnuty na podzim tohoto roku. Před odletem do Prahy studenti absolvují online lekce základů českého jazyka díky České škole v Montrealu pod vedením Kateřiny Kwasniakové. Doufáme, že si mladí Quebečané během svého pobytu tento krásný jazyk oblíbí a že budou své znalosti dále rozvíjet i poté, co se koncem léta vrátí do Montrealu.

 

Letní škola UQAM v Praze má své webové stránky, https://prague.uqam.ca/, a filmy natočené v České republice quebeckými studenty jsou k dispozici ke shlédnutí zde: https://prague.uqam.ca/portfolio/. Doufáme, že se vám budou líbit! (Denis Chouinard, profesor, École des médias, UQAM)

 

A group of zebras

Description automatically generated with low confidence
Koukej se aktualizovat, člověče!

Trochu humoru

Přišla na návštěvu babička. Malý Bohoušek se ptá:

"Přijela jsi autem?"

"Ne, vlakem."

"Jak to," ptá se Bohoušek svého tatínka, "že babička má vlak a my jen auto?"

 

Rybáři si povídají o svých úlovcích.

"Včera mi trvalo dvacet minut, než jsem dostal tu rybu ven!"

"Měl jste asi špatný otvírač konzerv..."

 

Manželka se rozhodne svého muže opustit a vrátit se k mamince.

Muž jí to schvaluje. "Alespoň se jednou pořádně najíš, tvá matka je opravdu skvělá kuchařka!"                                                                   

 

Na palačinky potřebujete mléko, mouku, vajíčko a ženu, která vám je bude chtít udělat.

U ptáků je zajímavé pozorovat, jak vyvádějí mladý, a u lidí zase, jak mladý vyvádějí.

Kdo chce hezky a klidně spát, musí na tom pracovat celý den.

Není snadné vymyslet něco nového, protože lidé už všechny hlouposti vyzkoušeli.

A na závěr citát Fjodora Michajloviče Dostojevského: "Jednou tolerance dosáhne takové úrovně, že inteligentním lidem bude zakázáno přemýšlet, aby neurazili imbecily."

 

Různé zprávy

A picture containing text, clipart

Description automatically generatedPotřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Hledáme nové příležitosti: zajímají nás hodnotné nemovitosti s potenciálem, za který jsme připraveni patřičně zaplatit. Dáme vám férovou nabídku a zaplatíme rychle. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz. Probouzíme domy k životu!

 

Na Věstník přispěli: Laco Briestenský, Kateřina Jurásková, Jarmila Lechner. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.