Montrealský věstník                              Ročník 58

Červen/June 2022                       5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                Číslo 10


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "CZECH & SLOVAK ASSOCIATION – Vestnik Fund".

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

Klub seniorů

Na první skutečně jarní schůzce jsme se mimořádně sešli o den dříve než obvykle, v úterý 3. května. Ve středu, kdy se scházíváme, by se několik z nás nemohlo dostavit. Tentokrát nás ve své rezidenci uvítala Míša Fuchsová; Alena Martinů, u níž se obvykle setkáváme, je momentálně v Praze. 

     Na stole se kromě cukrovinek objevily taštičky z listového těsta plněné dušenými liškami. Jitka, která tuto dobrotu pro nás připravila, použila vlastnoručně nasbírané a zmrazené houby z loňského léta. Moc jsme si pochutnali, a ti z nás, kdo v létě houbaří, se určitě pokusí si tuto delikatesu sami upéct.

     Musíme přiznat, že kulturou jsme se tentokrát nezdržovali. Iva pozapomněla na připravenou básničku a spíš básnila o dobrotách na stole. Objevila se i láhev vína, a dohodli jsme se, že Míša připravuje zrovna tak dobrou kávu jako Alena. Když už byla řeč o houbách, rozhovořili jsme se o nálezech během minulého léta a podzimu, který byl na hřiby, křemeňáky a kozáky nesmírně štědrý.

     Následovalo povídání o všem možném, o dětech a vnoučatech, o mezinárodní situaci, o tom, co se děje v Montrealu a okolí. Josef nám zase pověděl několik zajímavostí z historie tábora Hostýn a o přírodě v jeho okolí. Semleli jsme páté přes deváté, těžko vyjmenovat všechna témata, ale určitě se každý z nás vypovídal do sytosti. Moc se nám u Míši líbilo a těšili jsme se, že se u ní sejdeme znovu za dva týdny.

 

Na schůzce 18. května, opět u Míši Fuchsové a tentokráte pouze v dámském obsazení, jsme mezi námi přivítaly paní Věru Bondy. Stůl se prohýbal pod bohatou hostinou – tvarohový koláč, ořechovo-kávový dort, oříšky, marcipánové kuličky, slané zákusky. Abychom nezanedbaly pravidla zdravé výživy, pochutnaly jsme si také na čerstvých jahodách. Měly jsme dojem, že žádná z nás nebude potřebovat večeři. K tomu káva a rosé víno, které nám připomnělo, že je konečně jaro. Venku krásný den, zeleň, rozkvetlé stromy, příjemný vánek – ne jako minulý týden, kdy bylo skutečně až příliš horko. Lída pracovala ve svém jabloňovém sadu, my ostatní na zahrádkách, a už jsme se seznámily s letošními komáry a černými muškami. Příjemnější je sledovat kolibříky, kteří přiletí vždy začátkem jara ke krmítku s nektarem.

     Jitka nám povídala o dobrodružných cestách svého syna, plných nebezpečí, jak za mlada, tak i nyní s celou rodinou. Rozpovídaly jsme se o tom, kdy a jak jsme se dostaly do Kanady, a opět jsme se vrátily vzpomínkami do našich školních let. Vzpomínaly jsme, jak jsme ve škole probíraly latinu, ze které si bohužel pamatujeme jen několik citátů. Iva byla ještě schopna si vzpomenout na úryvek z Ovidiových Proměn. Zato němčinu, kterou jsme dříve ovládaly, jsme zapomněly skoro úplně. Věra a Iva našly společnou řeč – obě kdysi studovaly na pražském UMPRUM, dokonce příbuzné obory. Vůbec se nám nechtělo se rozejít, odpoledne ale pokročilo, a tak nám zbývalo jen poděkovat Míše, že se o nás tak dobře postarala.

 

Příští schůzka  bude ve středu 1. června. Našim členům jako obvykle předem zavoláme nebo napíšeme s určením místa. Pro přesné informace můžete zavolat Ivu na 514-747-2096. (IR)

 

Česká škola Montreal

Děti z naší školy si užily poslední hodiny češtiny. Na konci dubna jsme se s paní učitelkou Týnou spontánně rozhodly na přestávku v parku navázat i výukou v parku. Povídali jsme si o tom, co na jaře roste a jak se nazývají jednotlivé části květin a stromů. Děti pak běhaly po parku a hledaly různé druhy šišek, listů stromů a stébel trávy. Poslední hodina byla před Dnem matek, a tak děti vyráběly papírové tulipány a psaly přáníčka maminkám. Starší děti si u příležitosti výročí ukončení 2. světové války povídaly o tom, jak to za války vypadalo v Československu. Co se tam dělo, co to byla Mnichovská dohoda a protektorát, kdo to byli sudetští Němci a kdo byli Gabčík a Kubiš. Vysvětlili jsme si výrazy jako sabotáž, abdikace, mobilizace, kapitulace, i výraz "O nás, bez nás!" Děti pracovaly s mapou Evropy z roku 1944, kde si zakreslovaly tehdejší hranice států a postup sovětských, amerických a britských vojsk. Celou dobou nás provázel dětmi velmi oblíbený český lev a videa "Dějiny udatného českého národa". Teď nás čeká jen závěrečný soutěžní piknik, který se uskuteční 28.  května v našem oblíbeném parku u školy. Široká veřejnost je vítána – může se k nám připojit od 12 hodin a strávit tak odpoledne mezi krajany. (Andrea Larocque)

 

Můžeme si připsat další úspěšný školní rok 2021-22 naší české konverzace pro dospělé. Každé pondělí večer jsme se společně ponořili do tajemství, rozmarnosti a gramatické obtížnosti českého jazyka. Probírali jsme různá témata, která nám umožnila rozšířit si slovní zásobu. Jenom za poslední semestr jsme diskutovali o významných osobnostech v oboru malířství, lékařství, politiky a sportu. Také jsme mluvili o jarní přírodě, o různých druzích ptactva, hmyzu a květin. Probírali jsme naši oblíbenou hudbu a zajímavé knihy. Nesmím zapomenout na naši hodinu otázek a hodinu vtipů. Zasmáli jsme se! Myslím si, že jsme odvedli kus dobré práce. Z celého srdce děkuji všem svým studentům za jejich přítomnost, snahu, elán, humor a těším se na další společný školní rok. Jsem ráda, že se v mnohých studentech probudila hrdost na mateřský jazyk jejich rodičů a prarodičů. (Daniela Skarvadová-Kokta)

 

  

 

Na obrázcích hledání listů a šišek v parku a skupina dětí s přáníčky a tulipány vyrobenými ke Dni matek.

 

Také skupina mírně pokročilých studentů úspěšně zakončila další školní rok. Za rok a půl, co se pravidelně virtuálně scházíme, jsme už sympaticky sehraná parta, která si umí dělat ze sebe legraci, když se z češtiny stává moc tvrdý oříšek. Nedávno jsme začali pracovat s krátkými texty, kde rozebíráme věty a snažíme se pochopit jejich obsah. V rámci českých jarních tradic jsme si četli upravenou verzi povídání o otevírání jeskyň a lesních pokladů na Velký pátek. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že o této pověsti nikdo z mých studentů nikdy neslyšel. A studenti si zase mysleli, že jsem si vše vymyslela! Vůbec ne! Tuhle pověst mi vyprávěl můj tatínek, když jsme na chalupě v Beskydech během velikonočních víkendů běhali po lese kolem velkých skal a hledali otevřenou bránu k pokladům země. Tak jsem hledala a našla... Na následující hodině jsem studentům mohla představit Karla Jaromíra Erbena a ukázat autentickou krásu jeho sbírky Kytice, kde se pověst Poklad nachází hned v úvodu sborníku. A víte, že si na internetu můžete prohlédnout digitální kopii Kytice z pověstí národních, publikovanou v Praze v roce 1853 v nakladatelství J. Pospíšil? Když jsem dílo sdílela se studenty, byli jednoduše unešeni. Ráda se podělím i s našimi čtenáři: Kytice z pověstí národních | Národní­ knihovna České republiky | Kramerius - Digital Library (nkp.cz).

     V červnu už bude oficiálně ukončena výuka dospělých studentů i žáků, ale našim učitelkám prázdniny ještě  nezačínají. Ve středu 1. 6. odpoledne jsme pozvány velvyslancem České republiky, panem Bořkem Lizcem, na setkání s českou vládní delegací v Ottawě. Ta je vedena ministrem školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petrem Gazdíkem. V doprovodu jsou také členové senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, v čele s předsedou výboru Jiřím Drahošem. Cílem je uskutečnit setkání pana ministra a jeho delegace s představiteli a žáky České školy Ottawa a také dalších českých škol. S potěšením jsme nabídku přijaly.

     Hned následující den, 2. 6., odlétá čtyřčlenná skupina našich učitelek na konferenci českých škol do Chicaga. O tom vás budeme informovat v příštím čísle. (Kateřina Kwasniaková)

 

Zápisy na podzimní semestr virtuálních kurzů češtiny pro dospělé jsou otevřeny již dnes!

Začínáme v pondělí 12. září 2022 večer, a pokud jste u nás ještě nestudovali, napište nám na naši adresu ceskaskolamontreal@gmail.com. Rádi vám zašleme detailní informace o kurzu a dotazník, abychom vás lépe poznali a zařadili do skupiny odpovídající vaší úrovni českého jazyka. Děkujeme!

 

Tábor Hostýn

Brigáda: Na táboře sníh už zcela roztál a je třeba začít s přípravou tábora pro nadcházející sezónu. Jarní brigáda bude během víkendu 4. a 5. června. Je možné přijet už i v pátek. Na táboře je práce pro všechny úrovně dovednosti. Během brigády je ubytování a jídlo zdarma pro všechny dobrovolníky. Vezměte si ale spacák a polštář. V sobotu večer bude táborák a zábava! Oceníme všechny dobrovolníky – pošlete tuto zprávu dál! Pro potvrzení vaší účasti na brigádě a pro jiné otázky napište Zbyňkovi Najserovi na znajser@hotmail.com.

Předběžný seznam prací najdete (pouze v angličtině) na:

https://docs.google.com/document/d/1ZOGHbVOpuhpKjOs4yaQEbNXDOPwpnJtXe94GhoCEKo/edit?usp=sharing

 

Dětský tábor na Hostýně bude letos opět po dobu 3 týdnů, a to od 3. do 23. července 2022. Ještě zbývá několik posledních míst pro děti. Cena je 440 $ za jeden týden, 840 $ za dva týdny a 1040 $ za tři týdny. Stále jsou naše ceny jedny z nejnižších v Severní Americe za pobyt na táborech, kde děti zůstávají přes noc. Přihlášky pro účast na táboře najdete na naší webové stránce www.hostyn.org v sekci "Dětský tábor". Pro informace se můžete obrátit na Josefa Maxanta, tel. 450-465-4844.

Hledáme vedoucí k dětem. Odměna je letos 500 $ za týden. Přihlášky na pozici vedoucího najdete rovněž na naší webstránce www.hostyn.org.

 

Československý piknik se bude konat 24. července hned po dětském táboře. Nebude chybět skvělé tradiční jídlo podávané v poledne, pivo a nejrůznější české a slovenské kulturní aktivity. Sledujete další novinky v příštím Věstníku! Tato akce se původně jmenovala "Pouť k Panně Marii Hostýnské" a poté "Český piknik". Název byl letos změněn na "Československý piknik", abychom podpořili účast jak Čechů, tak Slováků a jejich přátel. Na všechny se tam těšíme! Pokud se chcete zúčastnit nebo pomoci, napište prosím Mathiasovi Krejčímu na mathias.kv@hotmail.com

 

Pronájem chatiček. Kvůli zvýšení cen materiálu a výdajů pro údržbu tábora se cena pronájmu chatiček zvedla z 32 $ na 36 $ za noc. Veškerý zisk z pronájmu je investován zpátky do oprav a administrace tábora. V rámci našeho mandátu se snažíme držet ceny pronájmu nízko, aby si i nadále mohli užívat tábora i jednotlivci s omezenými finančními možnostmi.

     Chatičky je možné si pronajmout od 3. června do 2. července (pouze s rezervací). Po dětském táboře bude možné chatičky znovu pronajmout od 24. července až do konce sezóny (přibližně do poloviny října). Rezervace chatiček na tel. 438 389-8522 nebo po emailu na reservationhostyn@gmail.com.

 

Po úspěšné loňské sezóně v kempu se pan Milan Hackeršmíd letos (od srpna) vrací jako náš správce. Hledáme ale někoho, kdo by nám mohl přijít pomoci s úklidem na táboře po velkých akcích v srpnu a v září. Pomocník se může dostavit do tábora pouze v případě potřeby úklidových prací nebo po domluvě zůstat na táboře. Podmínky a plat podle dohody. V případě zájmu kontaktujte Zbynka Najsera na znajser@hotmail.com.

 

Kalendář akcí na táboře Hostýn v roce 2022 najdete na

https://docs.google.com/document/d/1PbRdt112G2woxMldAAi6uheaGSe4OHucidAkOxJpn5I/edit?usp=sharing

Uschovejte si tento odkaz pro budoucnost, protože kalendář bude v průběhu sezóny aktualizován. (Z. Najser)

 

Letní filmová škola v Praze

Quebecká univerzita v Montrealu (UQAM) uspořádá tento rok v Praze 4. ročník své letní filmové školy. Tato akce, kterou studenti UQAM velmi oceňují, se s výjimkou dvouleté covidové přestávky každoročně opakuje již od roku 2017. Od 1. června do 30. července 2022 bude téměř 50 quebeckých studentů objevovat českou kulturu prostřednictvím kurzů české filmografie a historie. Jejich pobyt v České republice vyvrcholí promítáním desítky filmů, které tam napíší a natočí ve spolupráci s českými herečkami a herci. Projekce se uskuteční v sobotu 30. července v 19:30 v kině Ponrepo v Bartolomějské ulici v Praze. V Montrealu budou filmy promítnuty na podzim tohoto roku. Před odletem do Prahy studenti absolvovali online lekce základů českého jazyka díky České škole v Montrealu pod vedením Kateřiny Kwasniakové. Doufáme, že si mladí Quebečané během svého pobytu tento krásný jazyk oblíbí a že budou své znalosti dále rozvíjet i poté, co se koncem léta vrátí do Montrealu.

 

Letní škola UQAM v Praze má své webové stránky, https://prague.uqam.ca/, a filmy natočené v České republice quebeckými studenty jsou k dispozici ke shlédnutí zde: https://prague.uqam.ca/portfolio/. Doufáme, že se vám budou líbit! (Denis Chouinard, profesor, École des médias, UQAM)

 


 

Vzpomínka na Borise Brotta

Jsou to vlastně jen dva měsíce, co kulturní a hlavně hudební diaspora v Montrealu zažila šok. Tragicky zahynul pod koly automobilu Boris Brott, dirigent a umělecký šéf Komorního orchestru McGill, jednoho z nejlepších hudebních těles svého druhu v Kanadě.

     Při této příležitosti vzpomínáme na zajímavý večer, který zorganizoval Comenius Institut Montreal 12. listopadu 2003 v Club Sportiff MAA. Comenius Institute v ten večer připravil večeři spojenou s inspirační přednáškou Borise Brotta pro 52 členů Comenia a jejich hosty nazvanou "Tapping the Creativity Within You". Ve své přednášce se Maestro Brott s jemným humorem a hlubokou znalostí lidské povahy zabýval schopností každého z nás využít, rozvinout a uplatnit svůj talent.

     Přednáška byla zahájena Dr. T. Pavláskem, osobním přítelem Alexandra a Lotte Brottových, rodičů Borise Brotta. Maestra Brotta pobavily historky o jeho rodičích a rodinné zážitky z jeho dětství. Ve své přednášce, která následovala, se Maestro Brott snažil odpovědět na otázky jako "Je tvořivost hodna našeho času a energie?" anebo "Proč bychom měli být tvořiví?"

     Přednáška byla ukončena tím, že Maestro dirigoval Beethovenovu Ódu na radost s přítomnými hosty. Audienci rozdělil na několik skupin a každá skupina měla na stole předem připravený malý hudební nástroj s určitým tónem. Maestro dirigoval tím, že ukázal na určitou skupinu, která zahrála svůj tón a byla následována jinou skupinou s jiným tónem, takže Mestro docílil krásného znění melodie Ódy na radost. Nezapomenutelný večer byl zakončen k velké spokojenosti přítomných z hudebního zážitku pod vedením Maestra Brotta.

     Vzpomínáme na tento večer s Borisem Brottem s vděčností a úctou k mimořádnému muži. (Za Comenius Institute VA a AH)

Trochu humoru

"Mám s manželem šest dětí, a teď mi prozradil, že mě nikdy nemiloval!"

"Buď ráda," povídá přítelkyně. "Představ si, kolik bys měla dětí, kdyby tě miloval!"

 

Až půjdu do důchodu, koupím si malý domek u jezera...
Cestou na svatební obřad dojde k autonehodě a oba snoubenci na místě zahynou. Jdou spolu do nebe. Čekají na příjmu na Svatého Petra. Když přijde, hned se ho ptají, jestli je možné v nebi uzavřít manželství. Svatý Petr říká: "No, je to poprvé, co se na tohle někdo ptá. Musím to jít zjistit." Pár sedí v přijímací místnosti několik měsíců a oba už ztrácejí trpělivost, když se Svatý Petr objeví s odpovědí: "Je to dobré, v nebi můžete být oddáni." Nato se mladík ptá: "Jen pro případ, že by nám to neklapalo... Bylo by možné se v nebi i rozvést?" "To si snad děláte legraci. Tři měsíce jsem tady hledal kněze. Dovedete si představit, jak dlouho bych hledal právníka?"

 

"Já jsem dostala nádherný kožich," povídá jedna přítelkyně druhé. "Ale toho zvířete, ze kterého ho sedřeli, je mi opravdu líto." Uslyší to její manžel a povídá:  "Najednou mě budeš litovat..."                                              

 

Různé zprávy

A picture containing text, clipart

Description automatically generatedPotřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Hledáme nové příležitosti: zajímají nás hodnotné nemovitosti s potenciálem, za který jsme připraveni patřičně zaplatit. Dáme vám férovou nabídku a zaplatíme rychle. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz. Probouzíme domy k životu!

 

Na Věstník tento měsíc přispěla pouze paní Soňa Jelínková. Srdečně jí děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.