Montrealský věstník                              Ročník 58

Léto/Summer 2022                      5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 11


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "CZECH & SLOVAK ASSOCIATION – Vestnik Fund".

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

________________________________________________________________________________________________________________________

 

Klub seniorů

Naše téměř už letní schůzka ve středu 1. června se konala opět v domě Aleny a Ludvíka Martinů. Alena, která se pár dní předtím vrátila z měsíčního pobytu v Praze a i jinde v Evropě, nás pěkně přivítala u prostřeného stolu. Víno, káva, zákusky... nic nechybělo, hlavně ne radost z opětovného setkání. Alena se rozhovořila o své cestě, dojmech z Čech, Německa a Anglie. Samozřejmě, jak už to v dnešní době bývá, byla cesta znepříjemněna opatřeními a byrokracií na letištích. Česky se to výstižně řekne "jako u blbejch". Sice se pokud možno v našich rozhovorech nedotýkáme místní politiky, ale přece jenom jsme se vyjádřili k nejnovějšímu quebeckému zákonu 96. O tom, jaký na něj máme názor, se snad rozepisovat nemusíme.

     Přečetli jsme si článek "Krátká historie Ruska". Kdyby nebyl k pláči, byl by k smíchu. A naopak. Porovnávali jsme televizní pořady v Čechách, o kterých nám Alena povídala, s těmi místními. Zprávy, zábavné programy, různé kvízy – vše je rozdílné. Josef nám zase pověděl o několika nejnovějších plánech pro tábor Hostýn, bohužel jsou v této době potíže s nedostatkem personálu. Abychom nepřišli o již zavedenou chvilku poezie, spojili jsme blížící se svátek Jana Křtitele s Čelakovského básní "Toman a lesní panna". Zjistili jsme, že v dobách našeho mládí byla ve školních čítankách báseň poněkud zkrácena.

     Jako vždy odpoledne uteklo (a pamlsky zmizely), a i když jsme si pořád měli o čem povídat, přece jen jsme k večeru museli Aleně poděkovat za pohostinství a rozloučit se.

 

A group of people sitting around a table

Description automatically generated with medium confidenceNaše poslední předprázdninová schůzka 22. června – snad se nám odpustí, že se na stole objevilo několik lahví vína, bílé, rosé i červené. Sešlo se nás hodně, a tak jsme vše zvládli bez úhony na zdraví. Je přece třeba oslavit, že se po dosti dlouhé době můžeme takto scházet! Po přivítání a přípitku se Milan, který mezi nás přišel poprvé, rozhovořil o příhodách, které zažil během nedávného pobytu v Čechách. Jedna z nich připomínala Švejkovu anabázi, i když se týkala Horních Měcholup a Horních Počernic. Milan je prostě "lidový vypravěč".

     Srovnávali jsme rozdíly češtiny v různých oblastech České republiky (nyní se z nějakého pro nás nepochopitelného důvodu říká "regionech") a z Moravy jsme přešli na Slovensko. Po slovenských písničkách a úryvcích básní se nám do vyprávění připletl Jánošík a jeho zbojníci, a posléze jsme se vrátili do Čech ke Kozinovi a Lomikarovi. Promluvili jsme si o  tropických vedrech, která nedávno postihla Čechy a vlastně celou Evropu. Josefa, a hlavně Milana, který bude na dětském táboře na Hostýně dělat šéfkuchaře, jsme se vyptali na jídelní lístek a prodiskutovali jsme, jaká je to "fuška" vařit pro věčně hladovou mládež. Jen výroba knedlíků zabere spoustu času i energie. Obvyklá chvilka poezie tentokrát odpadla, i když Alena měla připraveny básničky Karla Šiktance, které většinou umí zpaměti. Přijdou vhod na první schůzce po prázdninách.

     Rozcházeli jsme se hodně pozdě, ještě ve dveřích jsme si měli o čem povídat. Těšíme se, že se zase začátkem podzimu uvidíme a budeme si vyprávět o letních dobrodružstvích. (IR)

 

Česká škola Montreal

Poslední hodina v sobotu 28. května v české škole se už tradičně odehrávala v parku u školy. Tentokrát ale byly děti v kombinaci s dospělými studenty. Dopoledne jsme se sešli s dětmi a jejich rodiči a ty jsme jako každý rok zapojili do sportovně-vědomostního soutěžního dopoledne. Každý rok se snažíme vymyslet nový systém a letos na děti kromě soutěžních stanic čekala i stanice trestná. Pokud na některé ze soutěžních stanic zodpověděly otázku špatně, musely běžet na trestní stanici, kde na ně čekal náš "trenér". Jeden z našich dospělých studentů nám pomohl jako sportovní instruktor a dával dětem úkoly jako například dřepy, kliky či výskoky, a věřte, že každé dítko se tam podívalo minimálně jednou. Otázky na soutěžních stanicích byly rozděleny do tří kategorií: gramatika, reálie a ústní zkouška, podle toho, co děti celý rok probíraly.

A group of people posing for a photo

Description automatically generated with medium confidence     Kolem 12. hodiny se k nám přidali dospělí studenti se svými rodi-nami, přišla jich asi třetina. Následně jsme rozdávali vysvědčení a certifikáty. Děti dostaly za ukončení soutěžního dopoledne potvrzení o závěrečné zkoušce a celoroční vysvědčení, a k tomu dárek z Čech. Dospělí dostali certifi-kát o ukončení školního roku. Na závěr všichni obdrželi háčkovanou hračku od paní Aleny Martinů, která má každý rok velký úspěch. Pak už následoval společný oběd. Děti běhaly po parku, dospělí si povídali a plánovali víkend na Hostýně na 24. až 26. června.

     Přejeme všem dětem i dospělým studentům krásné prázdniny a těšíme se na viděnou v září. (AL)

 

Za poslední měsíc se toho v naší české škole událo dost a dost. Závěrečný školní piknik byl jen zahřívacím kolem pro paní učitelky, které čekal další bohatý program. Nejdříve jsme se rozjely do Ottawy, kam jsme byly ve středu 1. června odpoledne pozvány velvyslancem České republiky, panem Bořkem Lizcem, na setkání s vládní delegací z Prahy. Ta byla tvořena členy senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, v čele s předsedou výboru Jiřím Drahošem.

A group of women posing for a photo in front of a fountain

Description automatically generated     Na velvyslanectví jsme delegaci seznámily se základními informacemi o všech českých školách v Kanadě, a poté jsme představily naši školu v Montrealu. O větší část oficiálního programu se zasloužila Česká škola Ottawa, která připravila s dětmi pro senátní delegaci krátký kulturní program, a pan Drahoš pak předal žákům vysvědčení. V podvečerních hodinách jsme se všichni přesunuli do rezidence pana velvyslance na slavnostní recepci. Zde probíhala zajímavá společenská konverzace, kdy jsme se s českou delegací podělily o naše zkušenosti, poznatky a výzvy při organizování české krajanské školy v Montrealu. Vše dopadlo báječně, jen do Montrealu jsme se vrátily hodinu po půlnoci. A ráno v 6 hodin nám zvonil budík, protože naše skupina čtyř učitelek odlétala na konferenci českých škol do Chicaga (viz foto).

     Z výletu do Chicaga a zpět jsme si přivezly poznání, že cestování v dnešní době je velmi náročné a že se cestující musí obrnit a ustát mnoho nepředvídaných situací. Prvním zážitkem bylo obstarání negativního kovid testu méně než 24 hodin před odletem. Daniele testování v lékárně zrušili a musela si najít na poslední chvíli novou laboratoř. Týně vydali doklad o negativním testu, ale laboratoř zapomněla napsat datum, kdy byl test proveden. Kolegyně z Ottawy se k nám měly připojit v Montrealu, ale jejich let byl odkloněn do Toronta, kde čekaly více než 10 hodin na let do Chicaga. Kolegyni zrušili let zpět z konference do Toronta úplně a musela na návrat domů čekat 24 hodin. Hrůza. Dokud člověk nedorazí na místo určení, nemůže si být ničím jistý.

     Konference byla rozdělena na dvě části. Doplňková kulturně-poznávací část začala ve čtvrtek 2. června na University of Chicago a pokračovala v pátek ráno procházkou po česko-hispánské čtvrti Pilsen. Odpoledne jsme se účastnili výletní plavby po řece Chicago River se zajížďkou na Michiganské jezero. Zajímavý den plný kultury a krásné architektury města Chicaga byl zakončen úžasnou divadelní hrou Pankrác '45 v podání členů Švandova divadla z Prahy. Od soboty do neděle 5. června byly na programu odborné přednášky zaměřené na výuku českého jazyka, na ukázky pedagogických aktivit pro děti i dospělé, na téma tvůrčí psaní a další. Nedělní program byl tradičně ve formě burzy nápadů a kulatých stolů, kde se živě diskutovalo, a učitelky češtiny z celé Ameriky i z Evropy si navzájem vyměňovaly své zkušenosti a nápady. Na konferenci bylo pozváno mnoho zajímavých přednášejících. Pokud by vás zajímaly detailní informace o konferenci, můžete navštívit webové stránky České školy v Chicagu: T. G. Masaryk Czech School | Facebook. Ucelenou zprávu o konferenci vysílala také Česká televize dne 3. června 2022 a poslechnout si ji můžete na: 3. červen - Události | Česká televize (ceskatelevize.cz) v části nazvané Výuka češtiny v USA a v Kanadě.

     Zlatým hřebem konference byla oslava 100. výročí založení České školy T. G. Masaryka v Chicagu, na kterou se dostavila delegace vedená předsedou Senátu Parlamentu ČR panem Milošem Vystrčilem. Z blahopřejných proslovů jsme se dozvěděli, že Česká škola T. G. Masaryka v Chicagu je nejstarší a poslední kamennou školou na severoamerickém kontinentu a že měla být před necelými deseti lety zbouraná a na jejím místě mělo být uděláno parkoviště. Díky obětavosti, práci a solidaritě české komunity škola dnes stále stojí a učí se v ní okolo 85 dětí a dospělých. Za všechny tyto zásluhy obdržela Škola z rukou pana Vystrčila děkovnou státní medaili J. A. Komenského.

     A jak si užívaly konference v Chicagu naše paní učitelky z Montrealu? Vydatně, plnými doušky a se spoustou úsměvných historek. Třeba o tom, jak jsme na nábřeží jezera Michigan našly zapomenutý mobil a postaraly jsme se o to, aby se šťastně vrátil ke svému majiteli. Jako poděkování jsme dostaly dobře vychlazené pivo. Ubytování čtyř ženských v jednom hotelovém pokoji s sebou přináší taky plno zábavných situací. Většina z nás byla v Chicagu poprvé a město se nám moc líbilo. Nejvíce nás potěšila všudypřítomná stopa českých krajanů, kterých v Chicagu žilo před 100 lety více než 100 tisíc. Bylo nádherné vidět v dnešní již hispánské čtvrti Pilsner na průčelí kostela český nápis Chrám Sv. Víta nebo o kus dál na budově vyrytý název Škola J. A. Komenského. A co říct o divadelním představení v češtině Pankrác ‘45? To bylo vskutku pohlazení našich vyprahlých duší po dvou letech kovidové kulturní abstinence.

     Na závěr ještě pár slov o úžasném pohoštění účastníků konference. Máme našim krajanům v Chicagu co závidět! O žádné přestávce nechyběl zákusek ke kávě. Školní cukrář připravil originální české větrníky, rumové špičky, namáčené tyčinky, tvarohové palačinky, makové koláčky a bavorské vdolečky. Nemluvě o tatrankách, horalkách, Kofolách nebo Mattonkách. Ano, tohle je v Montrealu exkluzivní až nedostatkové zboží. Ale vraťme se zpět do naší reality. Z Chicaga jsme se vrátily nabité tvůrčí energií do dalšího školního roku a s hlavami plnými nápadů na nové projekty pro naše žáky a studenty. Na konferenci jsme se setkaly s našimi kolegyněmi a kolegy z ostatních kanadských škol, konečně jsme se viděli osobně a utvrdili jsme si výhody a smysluplnost naší celokanadské spolupráce.

     Tak, a teď ještě dokončit žádosti o peněžní dary na rok 2023, udělat vyúčtování prvního pololetí, dokončit seznam nákupu nových knih a učebních pomůcek v Čechách a můžeme odjet na letní prázdniny domů. Na viděnou v srpnu, kdy nás čekají nové výzvy. Budeme potřebovat posily do učitelského týmu, pomoc s administrací školy, přemýšlíme o otevření nové třídy pro děti mladší sedmi let a další. Sledujte pečlivě naši webovou stránku. Těšíme se na Vás po prázdninách. (KK)

 

Zápisy na podzimní semestr virtuálních kurzů češtiny pro dospělé jsou otevřeny již dnes!

Začínáme v pondělí 12. září 2022 večer, a pokud jste u nás ještě nestudovali, napište nám na naši adresu ceskaskolamontreal@gmail.com. Rádi vám zašleme detailní informace o kurzu a dotazník, abychom vás lépe poznali a zařadili do skupiny odpovídající vaší úrovni českého jazyka. Děkujeme!

 

Tábor Hostýn

Jarní brigáda. Děkujeme všem třiceti dobrovolníkům, kteří se zúčastnili jarní brigády 4. a 5. června. Díky vám jsme udělali neuvěřitelné množství práce za krátkou dobu! Spousta iniciativy, skvělé jídlo, nadšení a zábavná společná atmosféra – a pak legrace u sobotního večerního táboráku!

 

Příští brigáda. Na dobu od 29. června (středa) do začátku dětského tábora 3. července (neděle) hledáme další dobrovolníky. Během těchto dnů potřebujeme pomoc s posledními opravami a s přípravou kempu na dětský tábor. Jestliže máte zájem přijet, kontaktujte Zbynka Najsera na znajser@hotmail.com.

 

Dětský tábor na Hostýně bude letos opět po dobu 3 týdnů, a to od 3. do 23. července 2022. Ještě zbývá několik posledních míst pro děti na třetí týden. Na první dva týdny je tábor plně obsazený. Cena je 440 $ za týden. Stále jsou naše ceny jedny z nejnižších v Severní Americe za pobyt na táborech, kde děti zůstávají přes noc. Přihlášky pro účast na táboře najdete na naší webové stránce www.hostyn.org v sekci "Dětský tábor". Pro informace se můžete obrátit na Josefa Maxanta, tel. 450-465-4844.

 

Československý piknik se bude konat 24. července hned po skončení dětského tábora. Pro lepší náladu nám bude hrát na harmoniku český hudebník Jerry Homolka. K obědu, který se bude podávat od 12 hodin, bude polévka, guláš, vepřo-knedlo-zelo, a české pivo. Také budeme mít na prodej perníková srdce. Vstupné je 25 $ a zahrnuje hlavní jídlo a jedno pivo. Piknik se bude konat za každého počasí.

     Abychom věděli kolik máme připravit jídla, buďte tak laskaví a zaregistrujte se u Mathiase Krejčího buď  písemně na emailu mathias.kv@hotmail.com nebo volejte na číslo 438-879-1994. Na všechny se těšíme!

 

Opékání selete. Každoroční opékání selete se bude znovu konat během prvního víkendu v září: od pátku 2. září do pondělí 4. září. Pro více informací kontaktujte Barbaru Noskovou na barunka01@hotmail.com.

 

Pronájem chatiček. Kvůli zvýšení cen materiálu a výdajů na údržbu tábora se cena pronájmu chatiček zvedla z 32 $ na 36 $ za noc. Veškerý zisk z pronájmu je investován zpátky do oprav a administrace tábora. V rámci našeho mandátu se snažíme držet ceny pronájmu nízko, aby si i nadále mohli užívat tábora i jednotlivci s omezenými finančními možnostmi.

     Chatičky je možné si pronajmout do 2. července (pouze s rezervací). Po dětském táboře bude možné chatičky znovu pronajmout od 24. července až do konce sezóny (přibližně do poloviny října). Rezervace chatiček na tel. 438 389-8522 nebo po emailu na reservationhostyn@gmail.com.

 

Po úspěšné loňské sezóně v kempu se pan Milan Hackeršmíd letos (od srpna) vrací jako náš správce. Hledáme ale stále ještě někoho, kdo by nám mohl přijít pomoci s úklidem na táboře po velkých akcích v srpnu a v září. Pomocník se může dostavit do tábora pouze v případě potřeby úklidových prací nebo po domluvě zůstat na táboře. Podmínky a plat podle dohody. V případě zájmu kontaktujte Zbynka Najsera na znajser@hotmail.com.

 

Kalendář akcí na táboře Hostýn v roce 2022 najdete na

Diagram

Description automatically generatedhttps://docs.google.com/document/d/1PbRdt112G2woxMldAAi6uheaGSe4OHucidAkOxJpn5I/edit?usp=sharing

 

Trochu humoru

Červenec a 30 stupňů ve stínu... Walmart už asi brzy nainstaluje ve svých obchodech vánoční výzdobu.

Žena stráví 3 hodiny vybíráním trička, které pak nosí 30 minut. Muž koupí za 30 vteřin tričko, které pak nosí 3 roky.

Paradox je, když počítačový program po nás chce důkaz, že nejsme robot.

Kdyby se zapnul v parlamentu detektor lži, vyhodilo by to pojistky v celé zemi.

Jak je to možné, že jedna neopatrně odhozená zápalka rozpoutá obrovský lesní požár, ale přitom potřebujete celou krabičku, abyste zapálili jeden táborák?

 

Text k obrázku: "Co jen jí může tak dlouho trvat? Šla se jen nahoru převléknout."

 

Různé zprávy

A picture containing text, clipart

Description automatically generatedPotřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Hledáme nové příležitosti: zajímají nás hodnotné nemovitosti s potenciálem, za který jsme připraveni patřičně zaplatit. Dáme vám férovou nabídku a zaplatíme rychle. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz. Probouzíme domy k životu!

 

Na Věstník přispěli: Asociace Hostýn, Lída Janglová, Míla Pohanková. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.