Montrealský věstník                         Ročník 59

Září/September 2022                  5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                             Číslo 1


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "CZECH & SLOVAK ASSOCIATION – Vestnik Fund".

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

Klub seniorů

Tak už je po prázdninách. Zase zasedneme do školních lavic... ne, to jenom když se nám v noci zdá, že děláme maturitní zkoušku a vůbec nejsme na písemnou práci připraveni. Honem, kde je ten tahák?

     Raději se posadíme k prostřenému stolu u Aleny a Ludvíka Martinů, a to vždy ve středu v 1 hodinu odpoledne, 7. a 21. září. Po více než dvou měsících se sejdeme a určitě si budeme mít o čem povídat. Letošní léto bylo často až nepříjemně horké, a tak si pochválíme chladnější počasí. Každý z nás určitě prožil v létě nějaké to zajímavé dobrodružství, o kterém nám bude vyprávět.

 

Naše bývalá předsedkyně, paní Olga Nováková, se koncem září dožije významného jubilea. K jejím stým narozeninám jí ze srdce přejeme všechno nejlepší, hlavně zdraví, veselou mysl a dobrou náladu. Doufáme, že je spolu s ní oslavíme na naší schůzce 21. září. (IR)

 

Tradiční akce v Montrealu

Již dva roky je náš komunitní život velice omezený. Doufáme, že letos bude situace příznivá a po třech letech se opět sejdeme na našem tradičním již 65. bazaru, který zatím chystáme na sobotu 12. listopadu.

     Mikulášská nadílka pro děti se vloni konala v omezeném rozsahu pouze pro děti z montrealské české školy. Letos snad uspořádáme tuto akci pro všechny zájemce v sobotu 3. prosince v prostorách Loisirs Communautaires v Saint-Michel. Přesnější informace uvedeme v příštích číslech Věstníku, ale pro jistotu si poznamenejte tato data ve vašem kalendáři již teď! (AM)

 

Česká škola Montreal

Hola hola, česká škola volá! Příjemné a aktivní letní prázdniny jsou už téměř za námi a za zatím zavřenými dveřmi naší školy je již slyšet čilý ruch. Oznamujeme všem našim rodičům, žákům a příznivcům, že letošní již 6. školní rok začíná tradičně na konci září 2022. On-line přihlášky jsou již připravené a čekají na vás na naší facebookové stránce. Letos bude vyučování pro děti pouze v prezenční formě a virtuální třída bude v tomto roce zavřená. Kurzy pro dospělé budou naopak probíhat stále virtuální formou.

     Na letošní školní rok připravujeme velkou novinku! Chtěli bychom otevřít školku pro děti od tří do šesti let. Setkání dětí budou probíhat v přítomnosti rodiče v prostorách Loisirs Communautaires St-Michel nedaleko metra St-Michel, ve stejné budově, kde se koná vyučování dvou starších skupin. Náš nápad je v embryonálním stadiu, a aby se nám školku podařilo otevřít, musíme splnit dvě základní podmínky: mít dostatek dětí a k nim učitelku. Nezávazné přihlášky naleznete na školní facebookové stránce Česká škola Montreal / Czech School of Montreal / École tchčque de Montréal. Plánujeme předběžné virtuální setkání s rodiči malých dětí, abychom prodiskutovali naše představy a vaše očekávání. Pokud v průběhu školního roku plánujete delší absenci mimo Montreal, je možné se také domluvit. Napište nám.

     Nezapomínáme ani na naše dvě tradiční skupiny mladších a starších žáků od věku od 6 do 15 let. Už se na ně moc těšíme a věříme, že se zapíšou do školy ve stejně hojném počtu jako loni. Rádi mezi sebou uvítáme taky nové tváře, přijďte mezi nás. Přihlášky naleznete opět na naší facebookové stránce (pokud nemáte facebook, napište nám na email uvedený dole, pošleme vám ji). Uzávěrky přihlášek pro všechny skupiny dětí včetně nové školky jsou v pátek 9. září 2022. Přihlášky pro děti zde: https://forms.gle/fgJABpTAue2jQPh9A

     Zápisy na podzimní semestr virtuálních kurzů češtiny pro mládež a dospělé jsou otevřeny již od června. Začínáme v pondělí 12. září 2022 večer a pokud bude dostatečný počet zájemců, chceme mít opět tři skupiny různých jazykových úrovní. Pokud jste u nás ještě nestudovali, napište nám na adresu uvedenou na konci příspěvku. Rádi vám zašleme detailní informace o kurzu a dotazník, abychom vás lépe poznali a zařadili do skupiny odpovídající vaší úrovni českého jazyka. Studenti, kteří už u nás studovali v minulosti, již pozvánku k zápisu obdrželi. Přihláška pro mládež a dospělé od 16 let zde: https://forms.gle/6mhTW1QKWqxu1bEd6

     Jak jsem psala v úvodu, za zavřenými dveřmi české školy je čilý ruch. Pro všechny naše děti, studenty a mládež máme připravená mnohá překvapení. Z Prahy jsme pro školu přivezli více než 30 kg knih a učebnic, nový pedagogický materiál, nejrůznější gramatické tabulky se skloňováním, pády, s vyjmenovanými slovy, mapy České republiky a české vlaječky. To všechno čeká na naše studenty, aby se jim lépe a snadněji studovala čeština. Školní knihovna se obohatila o několik krabic darovaných dětských knih, speciálně pro ty nejmladší děti, které bychom chtěli přivítat mezi námi. Máte-li jakékoliv dotazy, napište nám na adresu uvedenou níže.

     Před několika dny jsme rozeslali email o tom, že hledáme do svých řad učitelů nové členy. Chybí nám učitelka nebo učitel pro jednu z virtuálních tříd dospělých studentů a dále pak jedna učitelka do prezenční školky k malým dětem. Připomínáme, že nepožadujeme ani učitelské vzdělání, ani zkušenosti s učením, pouze běžnou znalost češtiny. Jsme tým nadšenců, kteří se s vámi velmi rádi podělí o své zkušenosti a dodají potřebný materiál k výuce. Za práci je vyplácena finanční odměna. (Katka Kwasniaková)

     Všechny dotazy a informace na adrese ceskaskolamontreal@gmail.com.

 

Tábor Hostýn

Dětský tábor. Letošní dětský tábor opět trval tři týdny. Přihlásilo se do něj rekordní množství dětí, celkem 92. To je největší počet za dobu, kdy je tábor organizován Asociací Hostýn, tedy od roku 2002. Děti byly z Česka, z USA, z Quebeku, z Ontaria i odjinud z Kanady.

     Kapacita tábora je oficiálně 66 dětí. Protože jsme první dva týdny měli 68 dětí a velký počet personálu, museli jsme přikoupit velký stan a někteří vedoucí spali na půdě chlapecké klubovny. O děti se staralo 14 vedoucích: Veronika, Daniel, Elina, Emma, Ema, Jeremy, Hana, Karel, Keyla, Roy, Radek, Eliška, Nikita a Filip. Mathias se staral o údržbu, pomáhal v kuchyni a někdy i s dětmi. V kuchyni výborně vařil tým kuchařů, vedený již osvědčeným Milanem Hackeršmídem, kterému pomáhaly Alena, Gabriela a Markéta. Během prvních dvou týdnů pomáhaly také Vanessa Nosek se svojí kamarádkou Barborou z České republiky.

     Výborná videa, která připravila Hana, mohu být vidět na YouTube pod titulem Camp Hostýn. Kromě obvyklých her ("catch the flag", olympijské hry, fotbal, volejbal, výlety do okolí, plavání u naší pláže atd.), letos děti také vyráběly loutky pod vedením Terezy a Anne-Marie, která je vnučkou paní Olgy Novákové, která oslaví koncem září již stoleté narozeniny. (Josef Maxant)

 

 

 

Piknik. Letošní piknik se vydařil jako obvykle. Počasí se pokazilo až odpoledne. Protože podle předpovědi mělo celý den pršet, připravili jsme také stoly pod plachtami u hlavní budovy. Celkem se prodalo 48 obědů. Návštěvníků tedy bylo společně s personálem asi 60. Chyběli nám obvyklí návštěvníci "old timers" z české komunity, snad kvůli obavám z kovidu. Doufáme, že se příští rok zase objeví. Odpoledne vylepšoval náladu svou hrou na harmoniku na jevišti pan Jerry Homolka.

 

Připomínáme si, že před 20 roky, 7. září 2002, zemřel zakladatel Tábora Hostýn jezuita Bohuslav Janíček. Je pochován na jezuitském hřbitově v městě Guelph v Ontariu, daleko od místa svého narození, od své vlasti, od poutního místa Hostýn, i od svého Tábora Hostýn, aniž by jeho hrob někdo navštěvoval. Čest jeho památce.

 

ČESKÝ VÍKEND pro všechny přátele Hostýna a Československa během víkendu 24. a 25. září 2022.

Zveme vás na tradiční českou kuchyni, letos s malou obměnou: na jídelníčku nedělního oběda je pečená kachna s knedlíkem a červeným zelím za 30 $, hovězí guláš s houskovým knedlíkem nebo s brambory za 25 $. K tomu je v ceně hovězí polévka s játrovými knedlíčky, jablkový závin (štrúdl) a káva nebo čaj. Pro ty, na které se vloni nedostalo, dvojitá porce závinu! Pivo a víno si můžete přivézt s sebou, ale české pivo tu bude také k mání za 5 $. Oběd se podává od 13 do 15 hodin. V sobotu opékání buřtů při táboráku s písničkami při kytaře. Pro rezervace volejte tábor Hostýn, 450-222-2006, nebo Milana, 438-389-8522. Chatička je 36 $ za noc, pokoj v hlavní budově 44 $ za noc, 5 $ sleva za celý víkend. Volejte včas, dokud jsou volná místa! Kdo nechce zůstat celý víkend, je vítán třeba jen na nedělní oběd a posezení při kávě.

     Na shledanou na Hostýně se těší váš hostitel i šéfkuchař Milan Hackeršmíd a jeho tým.          

Beseda

Blahopřejeme třem skupinám studentů k úspěšnému zakončení kurzů jarní sezóny 2022. V této sezóně jsme měli opět studenty nejen z Montrealu, ale i z jiných měst Kanady a ze zahraničí.

     Podzimní sezóna kurzů češtiny, slovenštiny a konverzačních schůzek začne v týdnu od 26. září 2022. Tyto kurzy a konverzační schůzky trvají 10 týdnů (2 hodiny týdně) a budou opět přes ZOOM a jsou doporučeny pro mládež ve věku od 16 let a starší a pro dospělé všech věkových kategorií. Kurzy a konverzační schůzky budou opět vyučovat a řídit rodilí mluvčí českého a slovenského jazyka. Vzhledem k velkým rozdílům ve znalostech jazyků mezi lidmi, kteří se registrují, budou srpen a září použity na vyhodnocení jazykových znalostí a vytvoření příslušných skupin na stejné jazykové úrovni.

     Kurzy pořádá "BESEDA – České a slovenské kulturní centrum v Kanadě" již od roku 2000. Kontaktujte BESEDU co nejdříve pro vyhodnovací schůzku, jestliže se chcete zúčastnit těchto nových kurzů čestiny, slovenštiny a nebo konverzačních schůzek. BESEDA také plánuje na řijen 2022 (když to kovidní situace dovolí) pokračovat v tradičních činnostech jako jsou kurzy a nácviky lidových, historických a společenských tanců a organizování kulturních akcí.

     Kontaktujte BESEDU pro další informace a registrace přes email besedacanada@outlook.com nebo po telefonu 450-667-1947. Prosím sdělte nebo pošlete tuto zprávu ostatním, kteří by mohli mít zájem se zúčastnit nebo pomoci s organizováním. (Victor Vonka)

 

In memoriam

Dvacátého osmého června 2022 zemřel v Montrealu Jan HELGE ve věku 59 roků. Honza byl pražský rodák a syn známého režiséra Vladislava Helgeho, který zemřel v roce 2016 ve věku 88 let. Honza se živil renovacemi. Má sestru, přijela z Prahy na jeho pohřeb.

     Honza se nikdy neoženil, říkal, že manželství pro něj není. Staral se ovšem o svoji nevlastní dceru Kristýnu. Po roce 1998, kdy Asociace Hostýn převzala zpátky Tábor Hostýn, se Honza aktivně zúčastňoval potřebných oprav na táboře. Po roce 2002 byl po dobu několika let předsedou Asociace Hostýn. Pak se odstěhoval na Floridu, kde bydlel asi 10 roků. Po návštěvě své dcery v Montrealu před asi čtyřmi lety mu nebylo povoleno vrátit se do USA, a tak zůstal v Montrealu. V USA zůstala jeho plachetnice a malý pronajatý sklad s jeho věcmi. (Foto poskytl V. Souček.)

     Honza byl dobrodruh. Na kánoi sjel část řeky Yukon se svým kamarádem Jirkou Švagrovským až do Whitehorse. Cestou se živili i zvířaty, která zastřelili. Několikrát byl Honza na lovu losů s Maxantovými. Měl rád vodu a moře. Čest jeho památce. (Josef Maxant)

Album s fotkami z jeho života je na adrese:

https://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Jan_Helge_11_02_1963_az_28_06_2022/ a album z jeho pohřbu je zde: https://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Pohreb_Honzy_Helgeho/

 

Jiří ŠVAGROVSKÝ zemřel letos na jaře na rakovinu ve věku 69 let. Narodil se v Litoměřicích, v Kanadě bydlel v Chateauguay, kde pracoval jako řezník. Po změně režimu v Československu se vrátil do své rodné země a bydlel v Kladně u Prahy. Na svůj pobyt v Kanadě rád vzpomínal. Kdo jste ho znali, vzpomeňte si na něj. (Foto je převzaté z facebooku.) (Josef Maxant)

 

Paní Liselotte IVRY (rozená Epsteinová) zemřela 21. června v Montrealu ve věku 96 let. Lisl, jak jí přátelé říkali, se narodila v Líšťanech na Lounsku v roce 1925. Její rodiče vlastnili obchod se smíšeným zbožím. V roce 1942 byla s rodinou poslána do Terezína a pak do Osvětimi. Zatímco její matka a bratr zahynuli v Osvětimi (otec zemřel již před válkou), Lisl byla osvobozena v Bergen-Belsen, vrátila se do Prahy a pak v roce 1949 emigrovala do Kanady, kde se provdala. Když její děti odrostly, začala studovat na Concordia University a po čtyřech letech ukončila studia ve Fine Arts. Učila pak předškolní děti a jako "witness to history" přednášela v Montreal Holocaust Centre a na mnoha školách a univerzitách.

     Kdo jste ji znali, věnujte jí tichou vzpomínku. (AM)

 

Oznamujeme, že paní Milada TEICHMANNOVÁ (rozená Matušková) zemřela v neděli 14. srpna v Montrealu ve věku 91 let. Její manžel, univerzitní profesor Jiří Teichmann, zemřel již v roce 2012. Ona sama byla stavební inženýrka a doprovázela svého manžela na jeho cestách po světě – v roce 1969 Jiří pracoval v Paříži, v roce 1971 se přestěhovali do Montrealu. Milada byla velká sportovkyně a vlastenka, velmi se zajímala o politiku. Měla ráda přírodu a hudbu, svá vnoučata vedla ke hře na klavír. Její vánoční cukroví bylo vynikající.

     Jejím pozůstalým vyjadřujeme tímto upřímnou soustrast. (Míša Fuchsová)

 

Co Češi říkají jinak

Letos se mnozí z vás vypravili po dvou letech do Čech a možná i vás trklo, co vše říkají Češi jinak než tady:

Češi neříkají: "Better than nothing." ale: "Lepší než rezatým drátem do oka."

Češi neříkají: "Wow, you're so lucky, good for you!" ale: "Když je štěstí unavený, sedne i na vola."

Češi neříkají: "Hm, foreign beer, let me taste it." ale: "Co je to zas za splašky?"

Češi neříkají: "I'm afraid this is not the best solution." ale: "Kterej blbec tohle zase vymyslel?"

Češi neříkají: "Would you be so kind and close the door?" ale: "Máš za sebou sluhu nebo kdo bude zavírat?"

Češi neříkají: "Please, do not touch it!" ale: "Sáhni na to a ruku ti přerazím!"

Češi neříkají: "I cannot give you money right now." ale "To si myslíš, že kradu, nebo co?"

Češi neříkají: "I'm full." ale: "To jsem se zas přežral."

Češi neříkají: "Can you move a little?" ale "Máš tlustý sklo."

Češi neříkají: "Do you need help?" ale: "Ty vole, dej mi to nebo tu budeme ještě zejtra!"

Češi neříkají: "This driver is terrible!" ale: "Kdo tomu volovi dal papíry?"

Češi neříkají: "Bless you!" ale: "Chcípni, potvoro!"

A české matky dětem neříkají: "We will solve your mental health problem together." ale: "Přestaň řvát nebo ti jednu vrazím, abys měl proč!"

A také jim neříkají: "You don't have to eat that." ale: "Tady si sedni a dokud to sesníš, tak se odtud nehneš!"

(Mnohá další rčení najdete v knížce "In Czechia We Don't Say... Co se v češtině říká trochu jinak" od Jaroslava Salona)

 

Různé zprávy

A picture containing text, clipart

Description automatically generatedPotřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Hledáme nové příležitosti: zajímají nás hodnotné nemovitosti s potenciálem, za který jsme připraveni patřičně zaplatit. Dáme vám férovou nabídku a zaplatíme rychle. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz. Probouzíme domy k životu!

 

Na Věstník přispěli: Marta a Vladimír Dvořákovi, Jana Jeníčková, J. Pechousek (V.J. Screw Machine Inc.), Jan Valášek, Eva Voleská. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.