Montrealský věstník                              Ročník 59

Říjen/October 2022                    5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 2


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "CZECH & SLOVAK ASSOCIATION – Vestnik Fund".

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

Klub seniorů

Sice nás mrzí, že krásné a teplé léto už odchází, ale jeho konec na druhou stranu znamená, že se náš Klub seniorů může opět scházet. V září už jsme se sešli dvakrát, v říjnu se sejdeme až po třech týdnech, ve středu 12. 10. a pak 26. 10., vždy v 1 hodinu odpoledne v domě Aleny a Ludvíka Martinů, 5080 Glencairn Ave. Naše obvyklé členy jako vždy obvoláme předem.

     Na naší schůzce 7. září jsme přivítali pana Miloše Šuchmu (viz foto), dlouholetého předsedu celokanadského Čs. sdružení, který nám vyprávěl o své nedávno vyšlé knize "Vzpomínky Čechokanaďana". Sešlo se nás o něco víc než obvykle, povídání bylo velice zajímavé. Během dlouhé přednášky se stolu zmizelo bohaté pohoštění, dámy se tentokrát opravdu vyznamenaly.

     Na další schůzce ve středu 21. září jsme oslavili 100. narozeniny naší bývalé předsedkyně, paní Olgy Novákové. Olga přišla v doprovodu své dcery Anne a byla přivítána bouřlivým potleskem. Čekalo na ni přáníčko podepsané námi všemi, na stole voněly růže i květiny v kořenáči. Zdalipak Olze pogratuluje také novopečený král Karel III.? Anne nás pohostila výborným dortem a ve skleničkách zašumělo šampaňské. Všichni jsme připili Olze s přáním pevného zdraví, spokojenosti a dobré nálady do dalších let. (Fotku z oslavy najdete na str. 4.)

     Samotná schůzka byla potom zahájena krátkou básní Ivana Blatného "Jitro v září", a abychom Olgu nezklamali, pokračovali jsme v tradici a pověděli jsme si o několika událostech týkajících se dnešního data ve světové historii. Že se tento den slaví Mezinárodní den míru, je v dnešní situaci poněkud paradoxní. Trochu jsme si vyprávěli o tom, co kdo dělal v létě, jaké byly naše houbařské úspěchy. Probrali jsme rozdíly mezi liškami, lošáky a lišáky. Jedna z nás se dokonce pochlubila černými stročky.

     Odpoledne rychle uběhlo. Doufáme, že se s Olgou zase brzy uvidíme, až se vzpamatuje z dalších rodinných oslav. Ta největší bude 1. října na Hostýně, kde se sejde celá její početná rodina. Ať jim počasí přeje! (IR)

 

České a slovenské sdružení

BAZAR. Po dvou letech, kdy jsme museli hromadné akce kvůli kovidu zrušit, se konečně chystáme uspořádat náš tradiční bazar, aby se členové české komunity mohli sejít se svými přáteli a pochutnat si na typických českých jídlech. Datum je určeno na sobotu 12. listopadu a sejdeme se v hale kostela sv. Cyrila a Metoděje na rohu Jean-Talon a 2nd Avenue, tam, kde se dřív konaly naše taneční zábavy. Přesný čas, od kdy do kdy se bazar bude konat, bude upřesněn později.

     Hledáme dobrovolníky, kteří by nám s bazarem pomohli. Vzhledem k tomu, že po těch třech letech již mnoho lidí, kteří se dřív ochotně účastnili příprav, není k dispozici, obracíme se na mladší generaci s prosbou, aby nám pomohli tuto naši tradici udržet. Potřebujeme především šikovné hospodyňky, které by napekly cukroví, pečivo a moučníky, dále pomocníky do kuchyně a k obsluze u pultů s výdejem jídla, i ochotné lidi na prodávání různých dárkových předmětů i českých knih. Budeme rádi, pokud nám chcete darovat drobné tradiční předměty, které bychom na bazaru prodávali. A v neposlední řadě potřebujeme dobrovolníky, kteří by pomohli s přípravou haly před bazarem a úklidem po skončení akce. CHCETE-LI NÁM POMOCI, ozvěte se Blanche Havlové na tel. 514-631-6772 nebo po emailu na blanche.havel@sympatico.ca. DĚKUJEME!

     Přesnější informace uveřejníme v příštím čísle Montrealského věstníku.

 

MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA pro děti se bude letos konat v neděli 4. prosince ve 14.00 h v prostorách Loisirs Communautaires v Saint-Michel, 7501 rue Francois-Perrault, tam, kde se koná česká škola. Přesnější informace uvedeme v příštích číslech Věstníku.

 

Česká škola Montreal

Letošní začátek školního roku je dosti hektický a v některých momentech už začínáme propadat beznaději. Člověk je vždy po prázdninách nabitý novými nápady, zajímavými projekty, ale když se objeví nečekané výzvy, bývá to dost krutým probuzením do reality. Zatím jsme v minulosti vždy byly pozitivní, jelikož se nám dařilo přicházející problémy a překážky docela rychle zvládnout, ovšem letos je opak pravdou. Potýkáme se s nedostatkem studentů, personálu, máme problémy s prostory a hlavně nedostatek času to vše řešit.

     Již několik let slýcháváme od rodičů malých dětí, že je škoda, že naši českou školu mohou navštěvovat jen děti starší sedmi let. A proto jsme přišly letos s nabídkou, že tedy školku pro malé děti otevřeme. Bohužel se nám ozvaly pouze tři rodiny, z nichž některé děti mohou školku navštěvovat jen do Vánoc a jiné zase až po Vánocích. Potíž je v tom, že rodiny s malými dětmi nemají zatím povinnou školní docházku a tudíž jezdívají za příbuznými do České republiky mimo letní prázdninové období. Potenciální otevření školky bylo tedy přesunuto na leden 2023. Co se týče tříd dětí školou povinných, i tam došlo k výraznému snížení počtu žáků, až jsme si pokládaly otázku, zda vůbec třídu starších žáků otevřít. Nakonec jsme se rozhodly, že ještě jeden rok vytrváme. Vyzýváme vás proto, přijďte na Bazar a Mikulášskou nadílku a zapište své dítko mezi naše školáky! Navažte nové vztahy s českou komunitou a předejte českou kulturu vašim dětem!

     Další velkou výzvou byl nábor nových posil do našeho týmu učitelek. Potřebovaly jsme novou učitelku či učitele pro dospělé začátečníky a do školky. Školka se neotevřela, ale první kurz pro dospělé měl začít v pondělí 12. září 2022. Stejně jako na mnoha místech všude kolem nás, byl i nábor pro školu obtížným hlavolamem. Zájemci prostě buď nejsou nebo jejich kandidatury jsou pro naši školu nevhodné. Navíc pro začátečníky potřebujeme někoho, kdo mluví francouzsky, protože naši studenti mají francouzštinu jako první jazyk. Tvrdý oříšek.  A když se nám podařilo na doslova poslední chvíli najít novou paní učitelku, zjistily jsme, že přihlášek je výrazně méně. V jednom okamžiku jsme diskutovaly o tom, zda vůbec skupinu české konverzace otevřeme. Nakonec bylo rozhodnuto, že ano, ale počet studentů je za celou dobu kurzů nejnižší.

     Je nám velkým potěšením uvítat v našem týmu paní Veroniku Evangelovou, která se s nadšením, elánem a notnou dávkou odvahy ujala skupiny dospělých začátečníků. Celkem se nám přihlásilo osm studentů, z toho tři studenti jsou zapsáni poprvé. Veronika měla méně než týden, aby se naučila pracovat se ZOOMem, s aplikací Word a udělat si přípravu na první hodinu. Skupina pokročilých dospělých má o jednoho spolužáka méně a první pondělí se nás před kamerou sešlo pět studentů a já, paní učitelka Katka. Tato skupina má stejné složení už téměř rok a půl a bylo vidět, že se na společnou češtinu všichni těšili. Největší úbytek studentů je ve skupině konverzace, do které jsou zapsáni pouze čtyři studenti. Paní učitelka Daniela má před sebou velkou výzvu, protože konverzace s malým počtem studentů je přípravově i pedagogicky více náročná a pro studenty méně zábavná. Snad se do této skupiny ještě přihlásí další studenti.

     Tolik souhrnná zpráva z české školy za poslední měsíc. O novou školku pro malé děti není dostatečný zájem, ve třech třídách dospělých máme pouze 17 studentů a nyní pilně pracujeme na otevření 6. školního roku pro děti. Poprvé se sejdeme v sobotu 1. října a zatím řešíme nejrůznější organizační a personální problémy. Doufáme, že vše dobře dopadne a že se už brzy budeme věnovat pouze našim svěřencům a organizování zajímavých pedagogických aktivit pro výuku a zdokonalení jejich češtiny.

     Věřte nám, že toto není jen žádost o malou pomoc, my nutně potřebujeme posily s organizací a fungováním české školy. Při naší snaze vyřešit všechny ty letošní problémy nejednou padlo, že budeme muset školu zavřít. Na celou organizaci české školy jsme v podstatě dvě, obě pracující na plný úvazek, s rodinami, s dalšími vlastními zájmy. Záleží-li vám na udržení české školy v Montrealu, máte trochu volného času a zájem, ozvěte se nám na adresu ceskaskolamontreal@gmail.com. Budeme upřímně rády.

     Děkujeme, Katka Kwasniaková a Andrea Larocque

 

Tábor Hostýn

S příchodem podzimu zakončuje tábor Hostýn další úspěšnou sezónu. Kemp je stále otevřený a k dispozici pro rekreační využití minimálně do 9. října. Pro rezervaci volejte Milanovi na tel. 438 389-8522.

 

Podzimní brigáda na táboře Hostýn se bude konat během víkendu 8. a 9. října. Pokud možno přijeďte už v pátek večer nebo v sobotu brzy ráno (snídaně je v 9 hodin). Během víkendu se bude pro všechny dobrovolníky podávat zdarma jídlo. Ubytování je také zdarma, ale vezměte si spacák s polštářem pod hlavu. V sobotu večer chystáme velkou společenskou večeři, tradiční táborák a zábavu!

     Na táboře se najde práce pro všechny úrovně dovednosti (úklid, čištění, přesun věcí, malé a větší opravy a mnoho dalších potřebných aktivit). Uvítáme a oceníme všechny dobrovolníky. Pošlete tuto pozvánku dál, i svým kamarádům jiných národností, každá ruka se hodí! Máte-li dotazy, napište Zbyňkovi Najserovi na znajser@hotmail.com nebo Mathiasovi Krejčímu na mathias.kv@hotmail.com.

     Seznam prací, které potřebujeme během brigády udělat, najdete na

https://docs.google.com/document/d/1Uu0hFOoMvfdvb0dQcZZStI_mfw6U1Ccj8tX8Gp_nmyk/edit?usp=sharing.

 

Běh k 28. říjnu

Vzhledem k úspěšnému I. ročníku běhu u příležitosti výročí založení Československa bych vás chtěla i letos pozvat, ať se k nám přidáte a během či chůzí s námi oslavíte tento národní svátek. Sejdeme se v pátek 28. října v 16.45 h u Beaver Lake (Pavillon du Lac-aux-Castors, parc Mont Royal, 2000 Remembrance Road, Montreal) a společně spolu poběžíme 4 km trasu až k vrcholku a zpět (viz přiložená mapa). Poběžíme mluvícím tempem, takže žádný přípravný trénink není třeba. Pro ty, co běžet nemohou, máme připravenou zkrácenou trasu. Obě trasy vedou přes Belvedere Kondiaronk, kde se společně vyfotíme. Běh je vhodný pro všechny, jak malé, tak velké. Pokud máte zájem, oblečte se pohodlně, vezměte si s sebou českou vlajku nebo jiný národní doplněk, vodu a přidejte se k nám. Pro více informací mi napište na asberti@icloud.com. Těšíme se na vás. (Alena Berti)

 

Sokolský běh v Ottawě

Registrace druhého ročníku sokolského běhu v Ottawě je zahájena! Připojte se k oslavě založení Československa a přijďte si s námi v neděli 23.10.2022 zasportovat do parku Mooney´s Bay v Ottawě! Sokolská tradice má počátek v prvním roce oslav nově vzniklého československého státu, kdy členové Sokola zorganizovali výroční běh na jeho podporu. Organizátoři měli myšlenku podobnou štafetě s olympijskou pochodní, jen místo plamene nesli pouzdro s pozdravným poselstvím prezidentu T. G. Masarykovi. Před čtyřmi lety sokolské organizace tuto tradici obnovily. Sokolský běh je organizován ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Ottawě a Českou školou Ottawa. Hlavní závod pro děti začíná v 9:30 am a pro dospělé v 10:30 am v parku Mooney´s Bay v Ottawě.

     Více informací najdete na www.BehRepubliky.cz a návod, jak se zaregistrovat a přihlásit, najdete na www.youtube.com/watch?v=4yQUGy4qqko.

S pozdravem, David Beneš, ČSSK Ottawa/Czech School Ottawa, tel. 873-660-2417 a Jura Krupka, Sokol Ottawa, tel. 613-581-2804.

 

Koncert k výročí založení Československa

Zveme vás na koncert, který se bude konat v sobotu 29. října 2022 v 7 hodin večer v kapli Saint-Louis kostela St. Jean-Baptiste, 309 rue Rachel Est. Kaple má vchod z ulice Drolet, číslo 4230.

     Účinkují: Maryna Krejcarová (zpěv), Martin Karlíček (klavír), Mana Shiraishi (housle) a Pierre-Alain Bouvrette (violoncello). Na programu jsou díla B. Smetany, A. Dvořáka a dalších českých skladatelů. Vstupné 30 $, děti do 16 let 15 $. Po koncertě chystáme malé občerstvení.

     Informace a rezervace lístků: Vlaďka Hlavatá, tel. 514-746-7746 nebo email vladimira.hlavata@gmail.com.

 

Výroční ples CSPBA

Canadian Slovak Professional and Business Association vás zve na 56. výroční ples s večeří, který se bude konat v sobotu 5. listopadu 2022 v Plaza Vogue, 4371 Blvd. Des Grandes-Prairies, Saint Leonard, Quebec, H1R 3G8. Cena 110 $ (dospělí) nebo 90 $ (studenti). Koktejly, punč a předkrmy v 18 hodin, slavnostní večeře v 19 hodin (4 chody, 2 láhve vína na stůl), k poslechu hraje Ištván Lakatoš. Parkování zdarma na místě.

Informace a rezervace (nejpozději do 30. října 2022):

     Dr. Josef Brody, tel.: 514-947-7971, e-mail: josef.brody@concordia.ca

     Jozef Pozdech, tel.: 514-808-7076, e-mail: pozdech@hotmail.com

     Bea Janurová, tel.: 514-421-4201, e-mail: beajanurova@gmail.com

     Miki Arendas, tel.: 514-502-0235, e-mail: marendas8@gmail.com

Lístky můžete zaplatit i elektronicky na jméno Mark Vandzura, e-mail: ctc064@bell.net  

Více informací na cspba.org.

 

Beseda

Podzimní sezóna kurzů češtiny, slovenštiny a konverzačních schůzek začne v týdnu od 26. září 2022. Tyto kurzy a konverzační schůzky trvají 10 týdnů (2 hodiny týdně) a budou opět přes ZOOM a jsou doporučeny pro mládež ve věku od 16 let a starší a pro dospělé všech věkových kategorií. Budou je opět vyučovat a řídit rodilí mluvčí českého a slovenského jazyka. Kurzy pořádá Beseda již od roku 2000. Kontaktujte nás co nejdříve, jestliže se chcete zúčastnit. Beseda také plánuje pokračovat v tradičních činnostech jako jsou kurzy a nácviky lidových, historických a společenských tanců a organizování kulturních akcí.

     Kontaktujte BESEDU pro další informace a registrace přes email besedacanada@outlook.com nebo po telefonu 450-667-1947. Prosím sdělte nebo pošlete tuto zprávu ostatním, kteří by mohli mít zájem. (V. Vonka)

 

Významná jubilea

Paní Olga NOVÁKOVÁ, rozená Horníčková, bývalá předsedkyně Klubu seniorů, se koncem září dožívá sta let. Oslava jejích narozenin se bude konat 1. října na táboře Hostýn, kde se sejde její rodina a její přátelé. Jsem šťastná, že mohu oznámit, že naše maminka se pořád těší pevnému zdraví, tělesnému i duševnímu.

     Olga se narodila 29. září 1922 v polské Varšavě, kde byl její otec zaměstnán jako diplomat na Českém velvyslanectví. Společně se svou starší sestrou Vlastou studovala v polské základní škole a později ve francouzském lyceu. Kromě toho, že se výborně učila, ještě i závodně plavala a hrála tenis. Život ve Varšavě byl kulturně a společensky bohatý.

     Na začátku 2. světové války všichni členové Českého velvyslanectví museli ze země utéci, aniž si mohli cokoliv vzít s sebou. Během dalších měsíců rodina žila v několika dočasných bydlištích ve Francii. Obě sestry tam pokračovaly ve svých studiích. Po mnoha měsících se Olga rodinou přemístili do Londýna, kde všichni zůstali až do konce války. Olga s Vlastou vystudovaly St. Hilda's College v Oxfordu, kde Olga získala titul Bachelor of Arts in French studies.

     Olga se seznámila s mým otcem Milošem Novákem, českým právníkem a vojenským důstojníkem, v roce 1941 a během roku slavili svatbu. Jejich první dcera Libuše se narodila, když Olga skládala závěrečné univerzitní zkoušky. Za dva roky poté se jim narodila dcera Marie. Po válce se celá rodina vrátila do Prahy. Tam ale pobyli jen sedm měsíců, protože Olžin manžel přijal místo v Bruselu v Inter-Allied Reparations Agency. Tam se jim narodil syn Jan. V roce 1949 se rodina odstěhovala do Montrealu. V Kanadě se Olze a Milošovi narodily další čtyři děti: Michal, Anna, Petr a Pavel. Olga zůstala s dětmi doma až do té doby, než šel nejmladší syn do školy. Tehdy začala pracovat jako učitelka francouzštiny. Učila až do roku 1982, kdy odešla na zasloužený odpočinek.

     Naše maminka byla vždy velice aktivní osobou a její odchod do penze ji nezměnil. Kolem roku 2004 se znovu vrátila ke svému deníku, který psala mezi lety 1938 a 1942, a rozhodla se ho publikovat, napřed v češtině a potom ve francouzštině a angličtině.

     Olga je pyšná maminka sedmi dětí, babička třiceti sedmi vnoučat, prababička padesáti devíti pravnoučat a praprababička šesti prapravnoučat. Když se jí ptáme, jaké je tajemství jejího dlouhého a plného života, odpoví, že její životní filozofie je být vždy pozitivní, odpouštějící a vděčná. (Anne Vrana)

 

Různé zprávy

A picture containing text, bottle, indoor, laying

Description automatically generatedTries Distribution Inc. oznamuje, že v SAQ jsou k dostání moravská vína z Bzence: bílé Vetlínské zelené kabinetní, bílé Müller-Thurgau a červené Rulandské modré. Ceny mezi 18 a 21 dolary za láhev. Možno koupit po lahvích či po kartonech. (Pavel Auersperg)

 

Potřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz.

 

Na Věstník přispěli: Václav Fait, Sonia Jelínková, Antonín Matoušek, Miloš Šuchma a jeden dárce, který nechce být jmenován. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.




A close up of a sign

Description automatically generated

 

 

 

_____________________________________

 

          JuDr. Jaroslav Horký        .

 

Veškeré právní služby

na území České republiky

 

     - občanské právo

     - obchodní právo

     - správa majetku

     - ostatní právní poradenství

 

     Sokolovská 6/85, 185 00 Praha 8

     Tel. 420 221 719 041

     Fax 420 221 719 059

     email info@ak-hp.cz

      www.ak-hp.cz

 

 

PARO WESTMOUNT

Parodontie et implantologie

 

Dr. Lauren Spevack  Parodontiste

BSc. DMD Cert.Perio FRCD(C) Dip.ABP

 

4458 rue Sherbrooke O., Westmount, QC H3Z 1E6

Tel. 514-932-0932

info@parowestmount.com

www.parowestmount.com

 

 

Predaj, prenájom a kúpa

nehnuteľností

 

ZUZANA KARABOVÁ

Courtier immobilier résidentiel

et commercial

514 746 2540

zuzana@londonogroup.com

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

Nabízíme:

Mattoni (regular, lemon, orange, grapefruit), Kofola,

Tatranky, Horalky, Kávěnky, Fidorky (4 druhy), Mila, Amigo, Nugetta, zelí kysané, červené a bílé, halušky

a knedlíky v prášku, nakládané okurky, hořčice

(kremžská, plnotučná a další), Maggi,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, salámy a klobásy

evropského typu (čabajka, uherský salám),

vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, oštiepok, párenica, korbáčik a jiné)

 

 

 

Výkup

 

zlatých a stříbrných předmětů,

šperků, mincí a podobných cenností

 

Diskrétní jednání zaručeno

 

Jiří  514-616-9257

 

 

 

Pechousek%20logo%20CB%20upr 

    VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

        2715 LOUIS A. AMOS                 TEL.: (514) 631-2047

        LACHINE, QUEBEC                  FAX: (514) 631-3209

        CANADA H8T 1C3                      josef@usinagevj.com

 

 

Knihovna exilové literatury

Libri Prohibiti

Senovážné náměstí 2, 110 00 Praha 1

 

Máte-li doma staré samizdatové nebo exilové

knihy, noviny, časopisy, nahrávky, filmy,

brožury, letáky, oběžníky a podobné tiskoviny,

ozvěte se! Finanční pomoc je rovněž vítána.

 

www.libriprohibiti.cz      info@libpro.cz

 

 

BARBARA ASGARY

 

artist

 

514-488-5514

 

www.barbaraasgary.com

 

barbara.asgary@gmail.com

 

 

 

 

Dr. Tomáš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

 

PhDr. OLGA AJVAZOVÁ

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

 

Honorární konzulát
České republiky v Montrealu
 
JUDr. Hynek Žikovský, konzul
 
2020 boul. R. Bourassa,  Suite 1920
Montreal, QC H3A 2A5
Tel.: 514-316-4383
e-mail: consul.czech.qc@gmail.com

montreal@honorary.mzv.cz

 

 

MARCHÉ BALKAN

1220 Curé-Labelle

Chomedey, Laval, H7V 2V5

CHARCUTERIE, ÉPICERIE, FROMAGERIE

SPÉCIALITÉS EUROPÉENNES

Tel. 450-934-2877

marchebalkan@gmail.com

 

DOČASNĚ ZAVŘENO PRO RENOVACE

 

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

Jiří  514-616-9257

 

 

VÁŠ INZERÁT

YOUR BUSINESS CARD

 

může být zde / can be here

 

90 dolarů za rok/11 čísel

$90 per year/11 issues

 

Děkujeme za podporu Montrealského věstníku

Thank you for supporting Czech & Slovak Vestnik

 

Bohemia 2011

 

 

 

PRENÁJOM VOZIDIEL

PRÍVESNÝCH VOZÍKOV                              Mgr. Peter Németh

LIMUZÍNOVÝ SERVIS                                          Tomanova 70

Auto může být přistaveno ve Vídni                     83107 Bratislava

                                                                  Tel. 0903 24 24 26

 www.pozicanieauta.sk                    e-mail: info@svenscar.sk