Montrealský věstník                             Ročník 59

Listopad/November 2022                   5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                    Číslo 3


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "CZECH & SLOVAK ASSOCIATION – Vestnik Fund".

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

VÁNOČNÍ POZDRAVY

Chcete-li popřát svým přátelům a známým prostřednictvím Montrealského věstníku,

napište nejpozději do 20. listopadu na adresu: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal, QC H3W 2B4.

Můžete také dát vědět po emailu na amartinu@yahoo.com nebo po telefonu na 514-484-6177.

Uvítáme příspěvek na vydávání Věstníku, který je pro mnoho lidí spojením s ostatními. Děkujeme!

--------------------------------------------------------

 

Klub seniorů

V listopadu se sejdeme 16. a 30. 11., vždy ve středu v jednu hodinu odpoledne u Aleny a Ludvíka Martinů na 5080 Glencairn Ave. V prosinci pak bude poslední letošní schůzka 7. 12. Toto setkání plánujeme jako VÁNOČNÍ POTLUCK už v 11 hodin dopoledne, místo našeho tradičního oběda – přineste s sebou své oblíbené jídlo či pití, pokud budete mít již napečené cukroví, můžete přinést trochu na ochutnání. Ozvěte se předem, co hodláte přinést, aby byla nabídka pestrá a ode všeho trochu. I vy, kdo obvykle nechodíte, přijďte mezi nás, užijeme si více zábavy! Informace podá Iva na tel. 514-747-2096.

 

Schůzky 12. října jsme se tentokráte zúčastnily pouze v nevelkém dámském obsazení. Mělo to výhodu, že na každou z nás připadlo více čokoládových dobrot z Brazílie (Alena se odtamtud krátce předtím vrátila) i z quebeckého Suttonu. Fotografiemi a Aleniným vyprávěním jsme se přenesly k vodopádům Iguaçú (španělsky Iguazu), do Ria de Janeira a do Săo Paula. Obdivovaly jsme pohled na hřmící proudy vody, rozhled od sochy Ježíše Krista, která ční nad Riem, i nejrůznější papoušky v ptačí zoologické zahradě. Pozoruhodný byl trh se spoustou pro nás neznámého ovoce a koření. Hodně času zabrala i konverzace o různých specialitách ať už v brazilských restauracích nebo ve stáncích na pláži Copacabana.

     V Brazílii začíná jaro, zde s podzimem jsme přešly na letošní celkem bohatou úrodu hub. Prohovořily jsme jejich zpracování, různé recepty, a i to, že je možné houbová jídla připravit nesprávně. Poté jsme mluvily o práci spojené s letošním listopadovým bazarem. Těšíme se, že se konečně uvidíme s mnoha přáteli a známými, se kterými jsme se kvůli pandemii několik let nesetkaly. (IR)

 

České a slovenské sdružení

Zveme vás na náš tradiční BAZAR, který se konečně po třech letech uskuteční 12. listopadu 2022, tentokrát na jiném místě, v hale slovenského kostela sv. Cyrila a Metoděje na rohu 2nd Avenue a Jean Talon. Doba konání je stejná jako vždy, od jedenácti dopoledne do tří hodin odpoledne (viz pozvánka přiložená k Věstníku). Dveře kostela budou označeny výrazným způsobem (barevná cedule, balonky). Parkování je možné za kostelem, ale počet míst je omezen a prosíme návštěvníky, aby dali přednost lidem s omezenou pohyblivostí. V této oblasti se dá dobře parkovat i v okolních ulicích. Dostanete se na místo snadno i veřejnou dopravou –kostel je asi 5 minut pěšky od stanice metra Iberville směrem na východ. Letos kromě hotovosti bude možné platit i debitní či kreditní kartou. Doufáme, že vás uvidíme na místě v hojném počtu!

     Stále uvítáme dobrovolníky, kteří by nám s bazarem pomohli. Můžete-li upéct moučník či cukroví nebo pomoci v kuchyni, s přípravou stolů či jejich úklidem po bazaru, ozvěte se Blanche Havlové na tel. 514-631-6772 nebo po emailu na blanche.havel@sympatico.ca. DĚKUJEME!

 

Chcete-li nám věnovat knihy k prodeji během bazaru, zavolejte prosím Blanche Havlovou (514-631-6772) nebo Ivu Radokovou (514-747-2096). V úvahu přicházejí pouze ty v českém jazyce. Zájem je o dětskou a současnou literaturu, knihy pro mládež, detektivky, knihy vydané v exilu (např. 68 Publishers). Prosíme, nenoste nám české klasiky – každý už je ve své knihovničce má. Nemůžeme také přijmout knihy fotografií, knihy o různých oblastech České republiky či slovníky. Přímo na bazar knihy raději nenoste, nebyl by čas je roztřídit. Doporučujeme, abyste vzali s sebou drobnější peníze, velké bankovky těžko rozměníme. Děkujeme. (IR)

 

Česká škola Montreal

Tak se to přece nakonec povedlo a v sobotu 15. října jsme v Loisirs communautaires Saint Michel radostně otevřeli 6. školní rok se dvěma třídami a jedenácti dětmi. Původní zahájení školy mělo být o 14 dnů dříve, ale omluvila se víc než polovina žáků, tak jsme zahajovací piknik museli zrušit. Ve skupině menších dětí pod vedením učitelky Týny je letos sedm studentů a vybrali si jméno Chobotnice. Nastoupil k nám nový student Oliver, zbývajících šest žáků již školu navštěvovalo v minulých letech. Po seznámení a několika zahřívacích hrách jsme se bavili o létě; kde kdo byl, co navštívil a viděl. Skupina starších dětí, kterou navštěvují čtyři velcí kluci, se přihlásila do celonárodního projektu České republiky s názvem Paměti národa. O tomto projektu jsme se dověděli na konferenci českých škol v Chicagu v červnu letošního roku a paní učitelka Andrea se rozhodla svoji třídu přihlásit. Vše je zatím v přípravné fázi, více informací uveřejníme později.

     Dospělí studenti už mají za sebou první třetinu podzimního semestru. Skupina konverzace s učitelkou Danielou začala s podstatně menším počtem studentů než loni (4). Díky tomu je ale více času na konverzaci a na otázky týkající se české gramatiky. Kurzy skupiny sedmi začátečníků úspěšně pokračují pod taktovkou paní učitelky Veroniky. Procvičuje se výslovnost – nejoblíbenější písmenka jsou "ř" a "h" a všichni si na Zoomu užívají spoustu legrace. Ve skupině mírně pokročilých je také sedm studentů a tento semestr mají zajímavý projekt s názvem "Moje oblíbená česká osobnost". Vybraná osoba musí mít jako mateřský jazyk češtinu a zbytek si vybírají studenti podle svých zájmů. Díky projektu jsme se mohli podrobněji seznámit s Boženou Němcovou, s Josefem Ladou a s Jiřím Procházkou. Posledně jmenovaný je současný nejúspěšnější český bojovník ve smíšených bojových uměních na světě (mixed martial artist).

     Možná se ptáte, jaká je současná situace s českou školkou, kterou se nám zatím nepodařilo otevřít z důvodu nedostatečného počtu zájemců. Doufáme, že školku otevřeme v lednu nebo v únoru příštího roku. Pokud se chcete dovědět více o vyučování na všech úrovních v české škole, přijďte za námi na předvánoční bazar nebo na Mikulášskou nadílku. Budeme tam mít stánek, kde se můžete sejít s naším pedagogickým týmem včetně budoucí paní učitelky našich nejmenších.

     Úspěšně zapojujeme naše dospělé studenty do aktivit spojených s českou komunitou. Studentka Ema pomohla nakoupit a připravit tašky se školním materiálem pro žáky (viz foto). Čtyři studentky se přihlásily na pomoc při organizaci bazaru a další se jistě ještě přidají. Nadále dostáváme od krajanů české dětské knihy, které po opravách a zkatalogování nabízíme zájemcům. Za naši práci a úsilí se nám v září dostalo poděkování ze strany českého velvyslance pana Bořka Lizce, který nás pozval na galavečer do Ottawy. Tento večer byl oslavou předsednictví České republiky v Evropském parlamentu a měli jsme příležitost se setkat s mnoha zajímavými osobnostmi z politického a kulturního světa. Více informací najdete na stránce Velvyslanectví ČR v sekci Aktuality: www.mzv.cz/ottawa/cz/aktuality/galavecer_ceskeho_predsednictvi_eu_v.html

     Stále hledáme do našich řad nové posily, jakoukoliv pomocnou ruku. Pokud nám můžete věnovat pár hodin vašeho času, ozvěte se nám na adresu ceskaskolamontreal@gmail.com. (Zpracovala KK)

 

Tábor Hostýn

PODZIMNÍ BRIGÁDA: Během víkendu 8. až 9. října jsme měli na táboře další úspěšnou podzimní brigádu s hojnou účastí. Děkujeme všem dobrovolníkům, kteří přijeli a pomohli s mnoha úkoly! Dohromady přišlo pomoci 24 lidí. Kromě našich každoročních předzimních úkolů se nám také podařilo dokončit dva velké projekty terénních úprav: výkop odvodňovacího příkopu pro základy dívčí klubovny a vytvoření nové vodní bariéry s příkopem pro přesměrování vody, která erodovala naši vozovku.

     Opět jsme toho hodně udělali v zábavné společenské atmosféře. Byla spousta skvělého jídla a velký táborák, jak bylo slíbeno.

 

OPRAVA KAPLIČKY: Během víkendu 14. až 15. října se provedla nutná, dost velká oprava základů Hostýnské kapličky. Kapličku jsme nejdřív částečně zvedli pomocí heveru, a potom jsme tu část základů, která byla viditelně rozpadlá, vykopali a znovu vybetonovali.

 

DARY: Associace Hostýn by chtěla veřejně poděkovat dvěma dárcům, kteří v říjnu darovali Hostýnu velké peněžní dary: Markétě Hřebcové, která darovala Associaci Hostýn 1000 $! A Milanu Hackeršmídovi, který daroval Associaci Hostýn také 1000 $, speciálně na opravu kapličky. Vloni přispěl na tábor Hostýn také pan Czagan z Ontaria stejně velkorysou částkou 1000 dolarů.

 

SOUHRN 2022: Děkujeme všem účastníkům hostýnských aktivit v roce 2022. Celkově byla letošní sezóna na táboře velmi úspěšná. Připomínáme, že tábor Hostýn je otevřený pro všechny, ale rádi bychom viděli více aktivit organizovaných Čechy a Slováky. Jestliže máte událost, která se hodí pro tábor, dejte nám vědět. Těšíme se na další zážitky v roce 2023! Náš email: reservationshostyn@gmail.com  (Zbyněk Najser)

 

Vážení a milí přátelé a příznivci Hostýna, nejdříve mi dovolte, abych ze srdce poděkoval těm věrným z vás, kteří se i přes nepříliš přívětivé počasí dostavili na náš Český víkend 24. září, i když v malém počtu. Díky tomu si ale v klidu a pohodě pochutnávali na kachničce s červeným zelím a na všech ostatních slíbených pochoutkách, které náš tým připravil. Podle jejich slov jim "chutnalo jako doma", a také co se neprodalo, si odvezli domů za režijní ceny, díky čemuž Hostýn nakonec neprodělal. A na náš tým se na rozdíl od loňského oběda také hojně dostalo. Teď bych si tady dovolil trochu postěžovat na to, jak málo lidí se dostavilo. Není to lehké připravit dobrý oběd a správně nakoupit, když nevíte, kolik lidí přijede. Máme pro krajany z Montrealu a jeho okolí, pokud vím, už jen toto jediné místo, sice maličko z ruky, ale o to příjemnější, uprostřed lesů plných hub, s vlastní pláží, s budovou se 4 pokoji, jídelnou a velkou kuchyní, s útulnými chatičkami, kde v sezóně můžeme uvítat naše lidi za velmi příznivých finančních podmínek (jsme nezisková organizace), a pokud nám někdo přispěje svou účastí, je to i pro něj velká výhoda. Není nás tu tolik jako dříve, ale je nás stále dost, abychom se tady na Hostýně mohli občas scházet na obědy nebo i na krásné víkendy v přírodě a večery při táboráku, kytaře a zpěvu i družné zábavě. Dnes už je po sezóně, ale můžete se podívat na naše webové stránky (www.hostyn.org), o co jste letos přišli vy, kteří jste nepřijeli. Pěkná videa z dětského tábora vytvořila vedoucí Hana Jenner z USA. Najdete je na youtube pod heslem Camp Hostyn.

     Srdečně zdraví správce a kuchař na Hostýně, Milan Hackeršmíd 

 

Běh k 28. říjnu

Připomínáme, že běh u příležitosti výročí založení Československa se koná v pátek 28. října v 16.45 h. Sejdeme se u Beaver Lake (Pavillon du Lac-aux-Castors, parc Mont Royal, 2000 Remembrance Road) a společně poběžíme 4 km trasu až k vrcholku a zpět. Poběžíme mluvícím tempem, takže žádný přípravný trénink není třeba. Pro ty, co běžet nemohou, máme připravenou zkrácenou trasu. Obě trasy vedou přes Belvedere Kondiaronk, kde se společně vyfotíme. Běh je vhodný pro všechny, jak malé, tak velké. Pokud máte zájem, oblečte se pohodlně, vezměte si s sebou českou vlajku nebo jiný národní doplněk, vodu a přidejte se k nám. Pro více informací mi napište na asberti@icloud.com. Těšíme se na vás. (Alena Berti)

 

Koncert k výročí založení Československa

Připomínáme, že koncert se bude konat v sobotu 29. října 2022 v 7 hodin večer v kapli Saint-Louis kostela St. Jean-Baptiste, 309 rue Rachel Est. Kaple má vchod z ulice Drolet, číslo 4230.

     Účinkují: Maryna Krejcarová (zpěv), Martin Karlíček (klavír), Mana Shiraishi (housle) a Pierre-Alain Bouvrette (violoncello). Na programu jsou díla B. Smetany, A. Dvořáka a dalších českých skladatelů. Vstupné 30 $, děti do 16 let 15 $. Po koncertě chystáme malé občerstvení.

     Informace a rezervace lístků: Vlaďka Hlavatá, tel. 514-746-7746 nebo email vladimira.hlavata@gmail.com.

 

Výroční ples CSPBA

Canadian Slovak Professional and Business Association vás zve na 56. výroční ples s večeří, který se bude konat v sobotu 5. listopadu 2022 v Plaza Vogue, 4371 Blvd. Des Grandes-Prairies, Saint Leonard, Quebec, H1R 3G8. Cena 110 $ (dospělí) nebo 90 $ (studenti). Koktejly, punč a předkrmy v 18 hodin, slavnostní večeře v 19 hodin (4 chody, 2 láhve vína na stůl), k poslechu hraje Ištván Lakatoš. Parkování zdarma na místě.

Informace a rezervace (nejpozději do 30. října 2022):

     Dr. Josef Brody, tel.: 514-947-7971, e-mail: josef.brody@concordia.ca

     Jozef Pozdech, tel.: 514-808-7076, e-mail: pozdech@hotmail.com

     Bea Janurová, tel.: 514-421-4201, e-mail: beajanurova@gmail.com

     Miki Arendas, tel.: 514-502-0235, e-mail: marendas8@gmail.com

Lístky můžete zaplatit i elektronicky na jméno Mark Vandzura, e-mail: ctc064@bell.net  

Více informací na cspba.org.

 


 

Mikulášská nadílka pro děti

http://www.receptyonline.cz/data/pics/gastronomicky-kalendar-mikulas/mikulas-andel-cert2.jpgČs. sdružení vám s radostí oznamuje, že po dvouleté odmlce se opět bude konat Mikulášská nadílka pro děti. Svatý Mikuláš společně s čertem a andělem dorazí v neděli 4. prosince 2022 ve 14.00 hodin do centra Loisirs communautaires St. Michel (7501, rue François-Perrault, Montréal). Vstup je zdarma. Nealkoholické nápoje a káva budou zajištěny, ale uvítali bychom, kdybyste mohli přispět menším občerstvením na společný stůl (bábovky, oplatky, atd.). Přineste si prosím s sebou menší dárek pro vaše dítě/děti a nezapomeňte ho označit. Mikuláš ho vašemu dítěti s radostí předá. Pro ty děti, co nám buď zazpívají nebo přednesou něco česky/slovensky, mají anděl s čertem navíc zvláštní malý dárek. Pokud máte zájem, aby Mikuláš připomněl vašim dětem jejich dobré i špatné skutky, pošlete mi prosím stručný text. Příklad: Anička: dobrý skutek: ráda pomáhá mamince vařit, špatný skutek: chodí pozdě spát!

     Přihlášky nejpozději do 27. 11. 2022 na asberti@icloud.com. V emailu prosím uveďte počet zúčastněných, jak dětí, tak dospělých (kapacita sálu je omezena), a vzkaz pro děti od Mikuláše (není povinné).

     Těšíme se na shledanou! (A. Berti)

 

Literární večer v Ottawě

Dovolujeme si vás srdečně pozvat na zajímavé literární setkání s českou spisovatelkou a talentovanou vypravěčkou Biancou Bellovou, která 3. listopadu v 17:00 v prostorách Velvyslanectví ČR v Ottawě představí jeden ze svých sedmi zajímavých románů "Jezero". Pokud máte o toto setkání zájem, prosím vyplňte dotazník umístěný na našich webových stránkách www.mzv.cz/ottawa, kde zároveň najdete více informací o autorce a její tvorbě. Večer je pořádán ve spolupráci s Českou školou Ottawa a Generálním konzulátem ČR v Torontu. Všichni jste srdečně zváni. (Miloslava Minnes, Velvyslanectví ČR, Ottawa)

 

Trochu humoru (přejeme vesele strašidelný Halloween!)

Halloween je jediný den v roce, kdy můžete použít lichotku "Vypadáš hrozně!"

Je to komické – na hřbitově přes tebe položí dvoumetrákový kámen a na něm je nápis: "Budiž ti země lehká."

Zatkli mě za to, že jsem imitoval politika. Nevím proč, jen tak jsem seděl a nic nedělal.

 

Dohadují se Francouz, Angličan a Čech, jaké národnosti byl Adam. Francouz říká: "Jedině Francouze napadne taková móda, jako je fíkový list." Angličan na to: "Gentleman, který kvůli ženě obětuje své žebro, musí být jedině Angličan." A Čech na to řekne: "Ten, kdo dokáže jíst kyselá jablka, chodit s nahým zadkem a myslet si, že je v ráji, nemůže být nikdo jiný než Čech."

 

Jeli spolu Kanaďan, Skot a Američan v autě, vybourali se a cestou do nemocnice všichni zemřeli. Když je vezli do márnice, Kanaďan se najednou probral. Zřízenci vyvalili oči, co se to děje, a on povídá: "Pamatuji si ránu a záblesk, a pak jsme všichni tři stáli před svatým Petrem. Řekl, že jsme ještě moc mladí na to, abychom zemřeli, a když mu dáme 50 dolarů, vrátí nás na zem. Tak jsem mu zaplatil a jsem tady." "No a co ti druzí dva?" "Poslední, co vím, tak Skot se s ním hádal o cenu a Američan řekl, že počká, až to za něj zaplatí vláda."

 

Různé zprávy

A picture containing text, bottle, indoor, laying

Description automatically generatedTries Distribution Inc. oznamuje, že v SAQ jsou k dostání moravská vína z Bzence: bílé Vetlínské zelené kabinetní, bílé Müller-Thurgau a červené Rulandské modré. Ceny mezi 18 a 21 dolary za láhev. Možno koupit po lahvích či po kartonech.   (Pavel Auersperg)

 

Potřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz.

 

Na Věstník přispěli: Sonia Jelínková, Věra Zabrodská. Srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.





ČESKÉ A SLOVENSKÉ SDRUŽENÍ V MONTREALU

 

vás srdečně zve na náš

 

A picture containing stationary, writing implement

Description automatically generatedA plate of food

Description automatically generated with medium confidence ČESKÝ  VÝROČNÍ  BAZAR

 

pořádaný

 

DNE 12. LISTOPADU 2022

KOSTEL SV. CYRILA A METODĚJE

2nd Avenue (roh Jean Talon)

 

Bazar otevřen od 11 hodin ráno

do 3 hodin odpoledne

 

Teplá a studená jídla, domácí pečivo,

drobné dárkové předměty, české knihy.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

CZECH AND SLOVAK ASSOCIATION IN MONTREAL

 

cordially invites you to our

 

A loaf of bread on a plate

Description automatically generated with medium confidenceMap

Description automatically generatedANNUAL  CZECH  BAZAAR

 

to be held on

 

NOVEMBER 12th, 2022

CHURCH OF STS. CYRIL AND METHOD

2nd Avenue (corner of Jean Talon)

 

Bazaar open from 11 a.m. until 3 p.m.

 

Hot and cold meals, home-made Czech pastries,

various small gift items, Czech books.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

L'ASSOCIATION TCHČQUE ET SLOVAQUE Ŕ MONTRÉAL

 

vous invite cordialement ŕ son

 

A picture containing table, food, plate, indoor

Description automatically generatedA stack of pancakes

Description automatically generated with low confidenceBAZAR  ANNUEL  TCHČQUE

 

qui aura lieu

 

LE 12 NOVEMBRE 2022

L'ČGLISE STS. CYRIL ET METHODE

2čme Avenue (coin de Jean Talon)

 

Bazar est ouvert de 11h00 ŕ 15h00

 

Repas chauds et froids, pâtisseries tchčques traditionnelles,

divers petits cadeaux, livres tchčques.