Montrealský věstník                             Ročník 59

Prosinec/December 2022                   5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                    Číslo 4


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "CZECH & SLOVAK ASSOCIATION – Vestnik Fund".

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

Klub seniorů

 

Příjemné prožití
vánočních svátků!
V prosinci bude poslední letošní schůzka seniorů ve středu 7. 12. už v 11 hodin dopoledne u Aleny a Ludvíka Martinů na 5080 Glencairn Ave. Toto setkání plánujeme jako VÁNOČNÍ POTLUCK místo našeho tradičního oběda. Přineste s sebou své oblíbené jídlo či pití, a pokud budete mít již napečené cukroví, můžete přinést trochu na ochutnání. Ozvěte se co nejdřív, abychom věděli, kolik lidí přijde a hlavně co hodláte přinést, aby byla nabídka pestrá a ode všeho trochu. I vy, kdo obvykle nechodíte, přijďte mezi nás, užijeme si více zábavy! Informace podá Iva na tel. 514-747-2096.

 

Schůzka 26. října proběhla v duchu blížícího se bazaru. Využili jsme toho, že většina z nás tam bude pomáhat, a se zaujetím jsme projednávali nejrůznější podrobnosti i zkušenosti z minulých bazarů.

     Vzpomínali jsme na Aničku, naši dlouholetou členku, která je již několik měsíců v nemocnici. Po ošklivém pádu, kdy zůstala doma bez pomoci několik dní, není prognóza příliš povzbudivá, ale přesto doufáme, že se její stav brzy zlepší. (Pozn. red.: Děkujeme obětavé Ivě, že se za ní do nemocnice na východě Montrealu vypravila a potěšila ji návštěvou.) Tato příhoda by měla být pro naše starší seniory, kteří žijí sami, varováním, jak snadno se může nehoda stát a jak je potřeba být na takové případy připraven, přinejmenším by každý měl mít telefon stále po ruce.

     Nimrod Josef nám povídal o svém podzimním loveckém úspěchu; tentokrát se svými kamarády skolili losa. Tím jsme se dostali k tématu zpracování divokých zvířat, probírali jsme recepty jídel ze zvěřiny i z masa méně exotického. Při té příležitosti nám Josef vyprávěl i další příhody z dřívějších loveckých výprav.

     Alice vzpomínala na Expo 67, kde pracovala jako hosteska, na úspěchy československého pavilonu a pobavila nás několika osobními zážitky z té doby. To nás jako obvykle vrátilo do minulosti – prohlíželi jsme pár starých fotek, které někteří z nás u sebe měli, a slíbili jsme si, že jich příště přineseme víc.

     Opět jsme se rozešli později, než jsme měli naplánováno, ale to je přece ten hlavní účel našich schůzek, dlouho si spolu povídat.

 

Schůzka 16. listopadu bohužel musela být zrušena, protože většina z nás se z různých důvodů nemohla dostavit. Odložili jsme ji o týden na středu 23. listopadu. V případě, že se někteří z nás ani této schůzky nebudou moci zúčastnit, těšíme se, že se sejdeme na vánoční sešlosti 7. prosince. (IR)

 

Bazar Čs. sdružení

Letošní velice úspěšný bazar se konal v sobotu 12. listopadu v hale kostela sv. Cyrila a Metoděje. Zúčastnilo se ho mnoho lidí z místní české a slovenské komunity, kteří se znovu setkali po dlouhé přestávce a mohli si pochutnat na dršťkové a gulášové polévce, na párcích, obložených chlebíčcích a také na bramborácích, které se podávaly u jídelního pultu. Pivo, houskové knedlíky a pečivo jako koláče, štrúdl a bábovka byly brzy vyprodány, mnozí využili možnosti zakoupit levné dárkové předměty a knihy, darované našimi krajany, a i tombola měla několik šťastných výherců. Žáci české školy se svými učitelkami se bazaru zúčastnili od začátku až do konce s nakažlivým nadšením. Bazar trval čtyři hodiny a jeho výnos, který je výsledkem velkorysosti našich dobrovolníků a účastníků, bude věnován na dobročinný fond, ze kterého se platí vánoční příspěvky rodinám, které mají finanční potíže.

    Bazar stojí na dobrovolnících a ti jsou nejrůznějšího stáří. Nejmladší byla dvouměsíční Emily Rose, která "pomáhala" svým rodičům prodávat kávu a chlebíčky. Nejstarších dobrovolníků se samozřejmě na jejich věk neptáme. Mnozí ale právě proto přinášejí cenné zkušenosti získané během minulých let a rádi je sdílejí s ostatními. Také děti z české školy, jejich rodiče i učitelky na sebe tentokrát vzali více úkolů a zodpovědnosti. Čtyři studentky z konverzačního kurzu pro dospělé nám pomáhaly s přípravou, i pak během bazaru. Díky inzerci na internetu přišlo i dost lidí, kteří jsou v Montrealu teprve krátkou dobu a chtěli navázat kontakt s českou komunitou. Mnoho našich krajanů napeklo a navařilo; výsledky jejich práce měly velký úspěch u stolů s pečivem a cukrovím stejně jako u jídelního pultu. Poprvé se prodávaly bramboráky, což bylo uvítáno s nadšením. Dršťková polévka, kterou není jednoduché uvařit ve velkém množství, byla také výborná. Jedna paní s dcerou se odhodlaly napéct rakvičky. Ty, které přinesly na bazar, byly jak vymalované, ovšem obě se přiznaly, že doma zanechaly další, sice velmi dobré, ale nevzhledné. Najde se někdo z vás, kdo by se chtěl zdokonalit v tomto umění a přinést rakvičky, o které je vždy velký zájem, na příští bazar? Máte rok na to, abyste se to naučili! Uvítáme i jiné speciality, ať už upečete něco osvědčeného nebo vyzkoušíte nový recept. Oceníme jakoukoliv pomoc a každého dobrovolníka!

 

  

 

     Když jsme brzy na podzim rozhodli, že bazar po těch třech letech uspořádáme, měli jsme obavy, zda se to vůbec podaří. Hala kostela sv. Ignáce, kde jsme bazary po mnoho let pořádali, nebyla k dispozici, ale naštěstí jsme měli možnost pronajmout sál ve slovenském kostele sv. Cyrila a Metoděje. Inzerce byla vlastně jednodušší, kromě pozvánky ve Věstníku (tentokrát barevné!) jsme měli možnost dát upozornění i na internet (především facebook). Získat dost lidí, kteří by napekli, udělali bramborový salát ze 30 kg brambor a uvařili dršťkovou a gulášovou polévku ve velkém množství bylo náročné, ale naši krajané nezklamali, všechno se zvládlo. I párky nám na poslední chvíli dodal Mako Meat Market, když náš obvyklý dodavatel pár dní před bazarem natrvalo zavřel. Hořčici a oplatky, které jsme v minulosti na bazaru prodávali, se nepodařilo nikde najít, zato byla tentokrát k prodeji moravská bílá i červená vína. Děkujeme tímto všem dobrovolníkům za vynikající práci a všem návštěvníkům za podporu. Těšíme se na shledanou zase za rok! (Alice a Blanche Havlovy)

 

Česká škola Montreal

Největší událostí posledních týdnů byl předvánoční bazar pořádaný Čs. sdružením v nám dobře známém slovenském kostele, kde jsme v minulosti provozovali českou školu. Po těch třech letech jsme se na bazar těšili opravdu jako malé děti a do jeho příprav jsme vložili mnoho nápadů a ještě více času a energie. Na prezentaci naší činnosti jsme vytvořili slideshow složenou z více než 300 fotografií, které byly promítány na zeď za stolem školy. Naše vřelé poděkování patří mamince Kate, která se ozvala na naše volání o pomoc publikované v říjnovém Věstníku a fotosoubor nám vytvořila. Současně připravila barevné propagační letáčky pro českou školku. U školního stolu žáci nabízeli k prodeji tradiční české perníčky zdobené českými barvami, které napekly a vyzdobily maminka Vlaďka s žačkou Tarou. Paní učitelka Týna vyrobila vynikající pralinky a čokoládu, které mladší žáčci balíčkovali a ozdobili stužkou. Samozřejmě nechyběl tradiční ledový čaj připravený našimi dětmi. Také bylo možno si zakoupit záložky s Krtečkem vyrobené studentkou Emou nebo samolepky s Krtečkem. Na druhé části našeho stolu byly k prodeji klasické dětské knihy, které máme v několika exemplářích, a různé gramatické příručky češtiny, slovníky a další pedagogické materiály. Když byl bazar v plném proudu, začali starší žáci prodávat lístky do tomboly a u toho pilně trénovali češtinu. Ke konci bazaru jsme neprodané předměty a knihy rozdávali dětem a všem zájemcům, kteří zůstali v sále až do konce.

     Bazaru jsme využili k rozsáhlé reklamě naší školy a především školičky pro malé děti, kterou chceme otevřít na začátku příštího roku. Tohoto úkolu se zdárně ujala paní učitelka Veronika, která měla svůj samostatný stůl hned u vchodu, aby mohla návštěvníky bazaru oslovit hned, jakmile sešli po schodech do kostelní haly. Zájem o kurzy češtiny projevilo taky několik dospělých jedinců, kterým jsme dali informace o zimním semestru, který začne v polovině ledna 2023.

 

 

 

     Předvánoční bazar se stal místem setkání dospělých studentů, kteří se povětšinou viděli poprvé, protože jejich kurzy jsou pouze virtuální. Až z Trois-Rivičres přijela paní učitelka Daniela, aby se setkala s většinou svých žáků. Naše bývalé studentky Jenny, Sarah, Natacha (na fotce vpravo) a Ema přiložily ruku k dílu při organizaci bazaru a mohli jsme je vidět při prodeji dárkových předmětů a u zákusků. Účast naší školy na letošním bazaru se povedla, stejně jako celý bazar. Organizace byla díky všem dobrovolníkům vynikající a všichni jsme strávili moc pěkný český den. Ještě jednou všem děkujeme a už se těšíme na příští rok.

     Na závěr připomínáme, že zápisy na pátý semestr virtuálních kurzů češtiny pro dospělé jsou již otevřeny. Začínáme v pondělí 16. ledna 2023 večer, a pokud bude dostatečný počet zájemců, plánujeme opět tři skupiny na různých jazykových úrovních. Pokud máte zájem se zapsat nebo se dozvědět víc podrobností, a nebo nám chcete pomoci jako dobrovolníci, napište nám na adresu ceskaskolamontreal@gmail.com. (K. Kwasniaková)

 

Tábor Hostýn

S prvním sněhem je tábor Hostýn po další sezóně na zimu oficiálně uzavřen. V následujících měsících bude Associace Hostýn pracovat na vylepšení některých svých administrativních struktur. Kromě jiného doufáme, že získáme nové granty na nábor zaměstnanců pro sezónu 2023.

     Associace Hostýn vytvořila podvýbor "Výstavba a opravy", který má za úkol koordinovat nezbytné opravy. Pokud vy nebo někdo, koho znáte, máte stavební dovednosti/znalosti a chtěli byste pomoci, kontaktujte nás přes email na znajser@hotmail.com.

     Pomalu připravujeme dětský tábor 2023. Budeme rádi, když nám pomůžete s propagací dětského tábora a se zajištěním personálu pro rok 2023 (kuchaři/ky, vedoucí, údržbáři/ky) jakož i s dalšími úkoly. Pokud byste chtěli pomoci s přípravou dětského tábora, kontaktujte Josefa Maxanta na emailu camphostyn@gmail.com. Pokud máte zájem v roce 2023 uspořádat akci na Hostýně, napište nám na reservationshostyn@gmail.com. Příklady vhodných akcí: retreaty, prázdniny, výročí, společenské setkání, workshopy, malé oslavy, rodinné oslavy, různé výtvarné aktivity, sportovní aktivity a další. (Zbyněk Najser)

 

Beseda

Zimní sezóna kurzů češtiny a konverzačních schůzek začne v týdnu od 9. do 13. ledna 2023. Kurz slovenštiny a konverzační schůzky začnou v týdnu od 6. do 10. února 2023. Tyto kurzy a konverzační schůzky trvají 10 týdnů (2 hodiny týdně), budou opět přes ZOOM a jsou doporučené pro mládež ve věku od 16 let a pro dospělé všech věkových kategorií. Budou je opět vyučovat rodilí mluvčí českého a slovenského jazyka. Vzhledem k velkým rozdílům ve znalostech jazyků mezi lidmi, kteří se registrují, bude prosinec a začátek ledna použit na hodnocení jazykových znalostí a vytvoření příslušných skupin na stejné úrovni.

     Kurzy pořádá "BESEDA – České a slovenské kulturní centrum v Kanadě" již od roku 2000. Kontaktujte BESEDU co nejdříve pro registraci a vyhodnovací schůzku, jestliže se chcete zúčastnit. Informační ZOOM setkání bude 14. prosince 2022. Zájemcům zašleme pozvánku.

     Konečně, po několika letech, BESEDA začíná skupinové nácviky lidových, historických a společenských tanců. Rádi přivítáme mezi námi nové tanečníky a tanečnice ve věku od 16 let. Nové kurzy začnou v lednu 2023. Kurzy pro mladší děti začnou v únoru 2023, pokud bude dostatek registrovaných zájemců. Dejte nám prosím vědět, zda vy osobně a nebo někdo, koho znáte, máte o naše nácviky zájem (učit se, učit nebo organizovat). My se rovněž zúčastníme plesu "Bal des Anges" v La chapelle du Mont de La Salle na Lavalu v sobotu 10. prosince 2022 v 19 hodin, na který zveme i vás. Polky, valčíky, contra-dance a další tance z 19. století se tam budou tancovat. Tance budou vysvětleny a animovány, každý bude moci tancovat. V sobotu 26. listopadu bude navíc nácvik od 2 do 5 hodin, kterého se také můžete zúčastnit.

     Pro další informace, registraci a účast na kurzech nebo na plese "Bal des Anges" kontaktujte Besedu přes email besedacanada@outlook.com nebo po telefonu 450-667-1947. Prosím sdělte nebo pošlete tuto zprávu ostatním, kteří by mohli mít zájem. (Victor Voňka)

 

Běh k 28. říjnu

V pátek 28. října jsme společně oslavili český národní svátek během či chůzí až na vrcholek Mont Royal. Bylo skvělé vidět známé i nové tváře, společně si povykládat a přitom udělat něco pro své zdraví. Počasí nám přálo, podzim krásně maloval a nálada byla výborná. Sešlo se nás dvacet (na obrázku z terasy Kondiaronk Belvedere nejsme všichni, někteří odešli dřív, než k fotografování došlo) a nejmladší z nás byla šestitýdenní holčička Emily Rose. Už se těšíme, až s námi bude v příštích letech cupitat. Akci jsme ukončili společnou večeří, škoda jen, že tady nemáme někde poblíž českou restauraci! Příští rok zase nashledanou! (Alena Berti)

 

Koncert k výročí založení Československa

V sobotu 29. října se po delší pauze opět konal koncert u příležitosti výročí založení Československa, tentokrát v komorní a útulné atmosféře kaple Saint-Louis kostela Saint-Jean-Baptiste. Koncert uvedl velvyslanec České republiky pan Bořek Lizec (na fotce vlevo s předsedkyní ČSSK Andreou Larocque a Vlaďkou Hlavatou) a přednesl krátký proslov, ve kterém připomenul založení Československa a podporu Čechokanaďanů prezidentům Tomáši G. Masarykovi a Edvardu Benešovi. Vynikající hudebníci (viz foto vpravo) Martin Karlíček (klavír), Pierre Alain Bouvrette (violoncello), Maryna Krejcarová (soprán) a Mana Shiraishi (housle), nám přednesli skladby Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany a Josefa Suka. Jejich výkon odměnili diváci bouřlivým potleskem. Bylo milé vidět mezi diváky známé tváře a pravidelné návštěvníky našich akcí, ale také spoustu nových tváří z řad mladších generací a navíc diváky mimo českou a slovenskou komunitu, které na koncert přivedl zájem o díla českých skladatelů v podání našich hudebníků. Při této příležitosti bychom rádi poděkovali honorárnímu konzulovi panu Žikovskému za finanční podporu, která významně přispěla k uskutečnění tohoto koncertu. (Vladimíra Hlavatá)

 

     

 

Mikulášská nadílka pro děti

Čs. sdružení oznamuje, že po dvouleté odmlce se opět bude konat Mikulášská nadílka pro děti. Svatý Mikuláš společně s čertem a andělem dorazí v neděli 4. prosince 2022 ve 14.00 hodin do centra Loisirs communautaires St. Michel (7501, rue François-Perrault, Montréal). Vstup je zdarma. Nealkoholické nápoje a káva budou zajištěny, ale uvítali bychom, kdybyste mohli přispět menším občerstvením na společný stůl (bábovky, oplatky, ovoce, atd.). Přineste si prosím s sebou menší dárek pro vaše dítě/děti a nezapomeňte ho označit. Mikuláš ho vašemu dítěti s radostí předá. Pro ty děti, co nám buď zazpívají nebo přednesou něco česky/slovensky, mají anděl s čertem navíc zvláštní malý dárek. Pokud máte zájem, aby Mikuláš připomněl vašim dětem jejich dobré i špatné skutky, pošlete mi prosím stručný text. Příklad: Anička: dobrý skutek: ráda pomáhá mamince vařit, špatný skutek: chodí pozdě spát!

     Přihlášky nejpozději do 27. 11. na asberti@icloud.com. V emailu prosím uveďte počet zúčastněných, jak dětí, tak dospělých, a vzkaz pro děti od Mikuláše (není povinné). Těšíme se na shledanou! (Alena Berti)

 

Pár receptů na Vánoce

 

Generální konzulát České republiky v Torontu
přeje všem čtenářům časopisu Montrealský věstník
VESELÉ VÁNOCE A ÚSPĚŠNÝ ROK 2023
V každé české domácnosti se na Vánoce peče cukroví – někdo dělá jen pár druhů, zato hodně, někdo menší množství od více druhů. Snad nikde nechybí vanilkové rohlíčky, pracičky, perníčky a linecké. Však se podívejte na vánoční přání Generálního konzulátu ČR v Torontu, to se až sliny sbíhají! Přikládáme proto pro vás několik osvědčených receptů.

 

Vanilkové rohlíčky: 200 g hladké mouky, 120 g másla, 80 g mletých oříšků, 30 g cukru a lžičku vanilky vypracujeme v těsto, které necháme aspoň 2 hodiny uležet v lednici (ale klidně je tam můžeme nechat i přes noc). Z těsta pak tvoříme rohlíčky, které pečeme v troubě při 350 F do zlatova. Ještě teplé obalíme v práškovém cukru.

 

Pracičky: 250 g hladké mouky, 200 g másla, 180 g cukru, 90 g mletých oříšků, 1 vejce, lžíce kakaa, půl lžičky skořice a špetka tlučeného hřebíčku – vypracujeme těsto, necháme v lednici odpočinout. Plníme vymazané a moukou vysypané formičky, upečené obalujeme v práškovém cukru. Výhodné je použít teflonové plechy určené na pečení francouzských madeleines, nemusí se vymazávat a snadno se všechny najednou vyklopí.

 

Perníčky: 200 g hladké mouky, do které zamícháme vrchovatou lžičku prášku do pečiva, 100 g cukru, 1 vejce, 2 lžíce medu, půl lžičky skořice a špetka tlučeného hřebíčku, 20 g rozehřátého másla. Místo prášku do pečiva, skořice a hřebíčku můžeme dát prášek do perníku (dá se sehnat v polských obchodech – balíček je většinou na půl kila mouky, v tomto případě dáme půlku). Opět dáme těsto do lednice odpočinout. Vyválíme placku, ze které vykrajujeme tvary. Hotové zdobíme cukrem. Pokud nemáte čas či šikovné ruce na zdobení, můžete před pečením do každého perníčku vtisknout půlku mandle a potřít je rozšlehaným vajíčkem.

 

Linecké slepované: 200 g hladké mouky, 120 g cukru, 125 g másla, 2 žloutky, lžička vanilky. Vypracujeme těsto, dáme odpočinout. Vyválíme tenkou placku, vykrajujeme kolečka – do poloviny z nich uděláme v prostředku otvor. Je třeba je při pečení hlídat, hlavně ty s dírkou se snadno spálí. Hotové slepujeme rybízovou nebo malinovou marmeládou, dobrá je i šípková marmeláda, která je bez peciček a dobře se roztírá.

 

Tipy: Drobí-li se těsto, přidáme 1 nebo 2 lžíce mléka. Cukroví je lepší, když se pár týdnů uleží v chladu. Do krabice s hotovými perníčky můžeme přidat kousky jablka, aby více změkly. (Soukromé recepty AM)

 

Filmový festival v Torontu

Vážení přátelé, rádi bychom Vás pozvali na další ročník filmového festivalu Evropské unie (EUFF), který se bude konat od 17. listopadu do 2. prosince.  Letošní, již 18. ročník festivalu, bude probíhat v tzv. hybridním formátu – filmy je možné shlédnout jak v kině tak on-line. 

     Festival se v tomto roce přesunul do nového kina "Spadina Theatre-Alliance Francaise", 24 Spadina Road, Toronto. V on-line prostředí je festival dostupný na celém území Kanady. Diváci si mohou vybrat z rozmanité škály filmů, od dramatu ke komedii, přes dokument k rodinnému filmu. Filmy jsou uváděny v původních jazycích s anglickými nebo francouzskými titulky. Pokud se rozhodnete na film podívat z domova, každý film bude dostupný po dobu 48 hodin v návaznosti na jeho živé vysílání v kině.

     Česká republika jako předsednická země Evropské Unie festival zahájí a to filmem "Havel" režiséra Slávka Horáka. Film bude promítán na státní svátek České republiky, výročí Sametové revoluce – 17. listopadu, od 18:00. Více informací k filmu "Havel" najdete na euffto.com.

     Informace k festivalu najdete na euffto.com. Vstup na živé vysílání v kině je zdarma v den promítání. Limitovaný počet vstupenek je možné zakoupit rovněž na www.euffto.com. (Generální konzulát ČR v Torontu)

 

Trochu humoru

"Pane doktore, co mám dělat? Na určitých místech pořád tloustnu!" Doktor: "Tak na ta místa nechoďte."

 

Můj dědeček začal chodit 5 km denně, když mu bylo 60 let. Teď je mu 97 a my nemáme tušení, kde je.

 

Lucifer se vrací do pekla ke své manželce a za ruku vede svého syna. "Nevím, nevím, co z toho našeho čertíka bude. On byl dneska prý hodný jako andílek."

 

Pepíček se svěřuje rodičům: "Dneska byl u nás ve školce Mikuláš, ale kdyby se oholil, tak by vypadal jako náš kotelník pan Bureš!" Tatínek v klidu vysvětluje: "To je tím, že kdysi dávno zlá čarodějnice zaklela svatého Mikuláše do pana Bureše, který se jen jednou v roce může objevit ve své pravé podobě."

A group of people in clothing

Description automatically generated with medium confidence

V životě muže jsou čtyři období:

1. období, kdy věří na Mikuláše,

2. období, kdy nevěří na Mikuláše,

3. období, kdy dělají Mikuláše a

4. období, kdy vypadají jako Mikuláš.

 

Chlápek jede domů autem a překročí rychlost. Všimne si, že za ním jede policejní auto, pomyslí si, že se svým autem ujede a dupne na plyn. Když už se řítí 180 km v hodině, řekne si, že by to nemuselo dopadnout dobře, a zastaví. Policajt přijde k okýnku a povídá: "Chlape, já už toho mám za dnešek dost, jsem unavenej a rád bych byl doma – jestli máte nějakou dobrou výmluvu, tak sem s ní a můžeme každý jet po svém." Chlápek se zamyslí a povídá: "Víte, před měsícem mi utekla manželka s policistou. No a když jsem v zrcátku viděl vaše auto, myslel jsem si, že jste ten policista a chcete mi ji vrátit!"

 

A navíc vtip od Vladimíra Renčína: "Pokud jde o léky, myslím, že je na čase přijmout velmi radikální opatření."

 

Různé zprávy

Oznamujeme, že Honorární konzulát v Montrealu končí svou činnost k 10. prosinci 2022. Veškeré žádosti a dotazy adresujte nadále na Velvyslanectví České republiky v Ottawě, telefon (613) 562-3875, email consular_ottawa@embassy.mzv.cz. Montrealský telefon i email budou po 10. prosinci 2022 zrušeny.

 

Na Věstník přispěli: Iva Brožová, Pavla Fofana, Alice Gergelová, Jana Glavašová, Jana Jeníčková, Zdena Kozáková, Jitka Křivánková, Slávka Nesvadbová, Marie Pánková, Iva Radoková, Anita a Vladimír Zichovi, a jeden dárce, který nechce být jmenován. Srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.






A close up of a sign

Description automatically generated

 

 

 

_____________________________________

 

          JuDr. Jaroslav Horký        .

 

Veškeré právní služby

na území České republiky

 

     - občanské právo

     - obchodní právo

     - správa majetku

     - ostatní právní poradenství

 

     Sokolovská 6/85, 185 00 Praha 8

     Tel. 420 221 719 041

     Fax 420 221 719 059

     email info@ak-hp.cz

      www.ak-hp.cz

 

 

PARO WESTMOUNT

Parodontie et implantologie

 

Dr. Lauren Spevack  Parodontiste

BSc. DMD Cert.Perio FRCD(C) Dip.ABP

 

4458 rue Sherbrooke O., Westmount, QC H3Z 1E6

Tel. 514-932-0932

info@parowestmount.com

www.parowestmount.com

 

 

Predaj, prenájom a kúpa

nehnuteľností

 

ZUZANA KARABOVÁ

Courtier immobilier résidentiel

et commercial

514 746 2540

zuzana@londonogroup.com

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

Nabízíme:

Mattoni (regular, lemon, orange, grapefruit), Kofola,

Tatranky, Horalky, Kávěnky, Fidorky (4 druhy), Mila, Amigo, Nugetta, zelí kysané, červené a bílé, halušky

a knedlíky v prášku, nakládané okurky, hořčice

(kremžská, plnotučná a další), Maggi,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, salámy a klobásy

evropského typu (čabajka, uherský salám),

vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, oštiepok, párenica, korbáčik a jiné)

 

 

 

Výkup

 

zlatých a stříbrných předmětů,

šperků, mincí a podobných cenností

 

Diskrétní jednání zaručeno

 

Jiří  514-616-9257

 

 

 

Pechousek%20logo%20CB%20upr 

    VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

        2715 LOUIS A. AMOS                  TEL.: (514) 631-2047

        LACHINE, QUEBEC                    FAX: (514) 631-3209

        CANADA H8T 1C3                       josef@usinagevj.com

 

 

Knihovna exilové literatury

Libri Prohibiti

Senovážné náměstí 2, 110 00 Praha 1

 

Máte-li doma staré samizdatové nebo exilové

knihy, noviny, časopisy, nahrávky, filmy,

brožury, letáky, oběžníky a podobné tiskoviny,

ozvěte se! Finanční pomoc je rovněž vítána.

 

www.libriprohibiti.cz      info@libpro.cz

 

 

BARBARA ASGARY

 

artist

 

514-488-5514

 

www.barbaraasgary.com

 

barbara.asgary@gmail.com

 

 

 

 

Dr. Tomáš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

 

PhDr. OLGA AJVAZOVÁ

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

 

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

Jiří  514-616-9257

 

 

VÁŠ INZERÁT

YOUR BUSINESS CARD

 

může být zde / can be here

 

90 dolarů za rok/11 čísel

$90 per year/11 issues

 

Děkujeme za podporu Montrealského věstníku

Thank you for supporting Czech & Slovak Vestnik

 

Bohemia 2011

 

 

 

PRENÁJOM VOZIDIEL

PRÍVESNÝCH VOZÍKOV                               Mgr. Peter Németh

LIMUZÍNOVÝ SERVIS                                        Tomanova 70

Auto může být přistaveno ve Vídni                   83107 Bratislava

                                                                  Tel. 0903 24 24 26

 www.pozicanieauta.sk                    e-mail: info@svenscar.sk