Montrealský věstník                             Ročník 59

Leden/January 2023                      5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                         Číslo 5


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "CZECH & SLOVAK ASSOCIATION – Vestnik Fund".

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Klub seniorů

Vzhledem k tomu, že Prof. Ludvík Martinů bude opět půl roku pracovat mimo Kanadu a naše paní šéfredaktorka ho bude doprovázet, budeme se muset scházet jinde. O schůzkách v lednu vám podá informace Iva na tel. 514-747-2096.

 

Na schůzce 23. listopadu se nás sešlo velmi málo, jak do mariáše, jak se říká, ale užili jsme si příjemné odpoledne. Mluvilo se hlavně o bazaru, o blížících se Vánocích, zkritizovali jsme náš zdravotnický systém a politiky tady i v Evropě, a také jsme řešili, kde je vlastně "doma". Jedna z definic, na které jsme se nakonec shodli, je ta, že "doma je tam, kam se vracíme." A proto můžeme s čistým svědomím napsat, že po tom hezkém odpoledni se všichni spokojeně vrátili domů. (AM)

 

A group of people sitting around a table

Description automatically generated with medium confidenceSchůzka 7. prosince proběhla v podobném duchu. Bylo nám sice naznačeno, že naše setkání by měla mít pokaždé jinou náplň, že bychom měli diskutovat o vážných věcech, ba někdy i pozvat hosta, který by připravil přednášku s určitým námětem. V budoucnu se o to možná pokusíme, ale pro nás je nejdůležitější si spolu popovídat o čemkoliv, na co si kdo právě vzpomene... Několik z nás se minule pro nemoc nemohlo dostavit a tak, když jsme se tentokráte sešli v téměř plném počtu, řeč nestála. Toto setkání bylo skutečně slavnostní. Místo na odpolední občerstvení jsme se dostavili už před polednem, abychom spolu mohli poobědvat (na fotce Aleny Martinů zleva Iva Radoková, Lída Janglová, Alice Holmanová, Josef Maxant, Jitka Kirchnerová, Míša Fuchsová a Ivo Jirkovský).

     Na vánočně prostřeném stole se objevily nejdřív vynikající  jednohubky, jako hlavní chod jsme měli guláš z losice (připravený Josefem, kterému se povedl podzimní lov na severu Quebeku), samozřejmě s houskovými knedlíky. K pití pivo i víno. Míša upekla výbornou roládu a pochutnali jsme si na koláčcích, které pro nás upekla Lída. I trocha ovoce přišla k chuti. No, a při tom všem jsme si stačili povídat o všem možném, o přípravě onoho guláše, na kterém jsme si tak dobře pochutnali, o různých loveckých příhodách, o tom, jak nám na chatách srnky okusují, cokoliv zasadíme. Vrátili jsme se, jak to často děláme, do minulosti, a vzpomínali na dobu povinné školní docházky, na cesty do různých končin světa (velmi nás pobavilo vyprávění o cestě do Moskvy). Porovnávali jsme kulturu, zvláště divadlo v Čechách s tím místním, jak rozdílně se chovají diváci zde a v Evropě. Připomněli jsme si pražský Majáles z roku 1968 a naše studentská léta.

     Nakonec jsme si navzájem popřáli hezké svátky a každý dostal výslužku s sebou domů z toho, co zbylo. Poděkovali jsme hostitelce Aleně a slíbili si, že se zase všichni sejdeme v novém roce. (IR)

 

Všem členům i nečlenům našeho klubu přejeme do nového roku hlavně hodně zdraví a spokojenosti!

 

Čs. sdružení

Abychom potěšili ty, kteří se nemohli zúčastnit bazaru, rozhodl se náš bazarový tým rozeslat opět několik balíčků cukroví a vánoční kartičky. Básničku od Fráni Šrámka, která přání obohatila, zde přetiskujeme:

 

     Viděli jste v bílém sněhu                  Jenom děti ještě dojdou.                        Za černými jedličkami.

     růženeček dětských stop?                  my si už jen vzpomenem.                      Za stříbrnou pastvinou.

     Vedly, vedly ku betlému                   Za sedmerou horou, vodou                    A ty, hvězdo, kráčej s námi

     a nad nimi hvězdný strop.                 dřímá ona modrá zem.                           tou půlnoční hodinou.

 

Česká škola Montreal

Blíží se nový rok a já bych si dovolila zhodnotit poslední události v naší české škole. Jak jste mohli vyrozumět z našich minulých zpráv, už od jara řešíme organizační těžkosti a nedostatek času a pomocných sil na vše, co souvisí s provozem školy. Obvyklým řešením bylo to, že jsme si my dvě, Katka a Andrea, vždy vzaly každý další úkol na starost, i když jsme byly přesvědčené, že toho více už nezvládneme. Tato situace přetrvává dodnes.

     V létě jsme už měly silný dojem, že udržet školu v chodu další školní rok bude velmi náročné. Školáci stárnou a do školy přestávají chodit. Zájem o školku nebyl dostatečný a dnes, po třech měsících intezívního náboru, se situace zásadně nezměnila. V září jsme otevřely dvě třídy dětí, ovšem třídu starších dětí jsme po měsíci z organizačních důvodů musely zavřít. Skupina české konverzace dospělých čítá čtyři studenty a udržely jsme ji doslova z nostagických důvodů. Skupina začátečníků začala se sedmi studenty. Dnes, když se na pondělní Zoom připojí dva studenti, je paní učitelka velmi ráda. Leckdo ani nedá vědět, že už přestal chodit nebo že nepřijde. Vyučování je připraveno a paní učitelka sedí hodinu před počítačem a čeká.

     Je zřejmé, že tímto způsobem už se školou dál pokračovat nemůžeme. Od jara se přesvědčujeme, že se situace zlepší, ale marně. Na začátku ledna uvidíme, zda otevřeme školku pro malé děti. Nabízíme pátý semestr pro dospělé, ale otevřeme pouze skupiny, kde budeme mít dostatečný počet studentů. Všechny tři paní učitelky dospělých budou učit dál až do května 2023, ale co bude po letních prázdninách 2023, to nevíme. Rády bychom předaly štafetu těm, kdo školu povedou dál pro své děti nebo partnery. Jsme ochotné být plně k dispozici a nápomocné všem, kteří by měli zájem v projektu česká škola pokračovat – možná rodičům dětí, které mají o češtinu zájem. Máme bohaté zkušenosti a velmi rády poradíme a pomůžeme. K dispozici by měla být finanční podpora České republiky na rok 2023, takže po finanční stránce je škola zabezpečena.

     Připomínáme, že zápisy na zimní semestr virtuálních kurzů češtiny pro dospělé jsou již otevřeny. Začínáme v pondělí 16. ledna 2023 večer a uzávěrky závazných přihlášek jsou ve středu 11. ledna 2023. Cena kurzu je 96 $. Uzávěrky závazných přihlášek do české školky jsou 6. ledna 2023. Máte-li zájem nebo se chcete zeptat na podrobnosti, napište nám na adresu školy ceskaskolamontreal@gmail.com. (Katka Kwasniaková a Andrea Larocque, zakladatelky České školy Montreal)

 

Tábor Hostýn

Dětský tábor se bude v létě 2023 konat opět pod vedením Josefa Maxanta po dobu 3 týdnů, a to od neděle 2. července do soboty 22. července. Ceny jsou 500 $ za 1 týden, 900 $ za 2 týdny a 1200 $ za 3 týdny. Pokud máte zájem poslat svoje děti nebo vnoučata na náš tábor, pospěšte si. Vloni jsme měli první 2 týdny zcela obsazeny a museli jsme koupit stan, aby měli někteří vedoucí kde spát. Letos očekáváme, že tábor bude zase plně obsazen. K prvnímu lednu máme již 20 přihlášek a kapacita tábora je pouze 66 dětí. V našem nově vylepšeném internetovém souboru na adrese www.hostyn.org můžete najít přihlášku do dětského tábora a také vidět mnoho zajímavých fotografií a videí. Jsou tam i odkazy na Facebook a YouTube. Na YouTube je mnoho nádherných videí od naší hlavní vedoucí děvčat Hany Jennerové.

     Před dětským táborem a po něm je možné si pronajmout chatičky pro soukromou dovolenou. (Na obrázku chatky v dívčí sekci tábora.) Cena za noc je 36 $ za chatičku. Je ale třeba si udělat předem rezervaci na tel. 438-389-8522. (Josef Maxant)

 

Asociace Hostýn přeje všem hodně úspěchů v novém roce 2023 a těšíme se, že se s vámi setkáme na táboře.

 

Beseda

Zimní sezóna kurzů češtiny a konverzačních schůzek začne v týdnu od 9. do 13. ledna 2023.  Kurz slovenštiny a konverzačních schůzek začne v týdnu od 6. do 10. února 2023. Tyto kurzy a konverzační schůzky trvají 10 týdnů (2 hodiny týdně), budou opět přes ZOOM a jsou doporučené pro mládež ve věku od 16 let a pro dospělé všech věkových kategorií. Kurzy a konverzační schůzky budou opět vyučovat rodilí mluvčí českého a slovenského jazyka. Vzhledem k velkým rozdílům ve znalostech jazyků mezi lidmi, kteří se registrují na jazykové kurzy a konverzační schůzky, bude prosinec 2022 a začátek ledna 2023 použit na hodnocení jazykových znalostí a vytvoření příslušných skupin na stejné jazykové úrovni. Kontaktujte Besedu co nejdříve pro registraci a vyhodnovací schůzku, jestliže se chcete zúčastnit těchto nových kurzů čestiny, slovenštiny a nebo konverzačních schůzek.

     Konečně, po několika letech, Beseda začíná skupinové nácviky lidových, historických a společenských tanců. Rádi přivítáme mezi námi nové tanečníky a tanečnice ve věku od 16 let. Nové kurzy začnou v lednu 2023. Kurzy pro mladší děti začnou v únoru 2023, když bude dostatek zájemců. Dejte nám prosím vědět, zda vy osobně a nebo někdo, koho znáte, by se chtěl zúčastnit (zúčastnit se, učit se, učit nebo organizovat).  

     Pro další informace, registraci a účast kontaktujte Besedu emailem na besedacanada@outlook.com nebo po telefonu na 450-667-1947. Prosím sdělte nebo pošlete tuto zprávu těm, kteří by mohli mít zájem. (V. Vonka) 

 

Mikulášská nadílka pro děti

Tak, Mikuláše máme za sebou a je třeba si to hezké odpoledne opravdu pochválit. Pořadatelé se snažili, česká hudba hrála, děti zpívaly, káva bublala a zákusků se sešlo tolik, že si každý přišel na své. Mikuláš byl, jak má být, a svou vysokou postavou budil zasloužený respekt. Anděl byl přepůvabný a čert čertoval tak, že snad ani holič Holeček na Pankráci, který nám dětem čerta s řetězem kdysi reprezentoval, nebyl tak čertovsky vypadající jako ten tady v Montrealu. No a dětí jako smetí, radost se podívat. Některé recitovaly či zpívaly české písničky a malý houslista s ještě menším bratrem z česko-japonské rodiny všechny překvapil svou češtinou a svým krásným houslovým přednesem české koledy. Těm, kterým čeština scházela, dal Mikuláš blahovolně odklad do příštího roku to dohonit, což všichni horlivě slibovali... Sympatický mladý táta za své dvě ratolesti zazpíval česky písničku, čímž svým holčičkám zajistil nášup dárků a sklidil za to bouřlivý potlesk. Nelze všechno do detailů popsat, jenom snad ještě to, jak všechny pobavila skupinka nastoupivších pěti kluků, kteří více či méně úspěšně jeden po druhém v lámané češtině dokazovali svůj původ. A jak ten třetí, nejmenší, když na něho znenadání přišla řada, z nedostatku ryzí češtiny všem pogratuloval svým  hlasitým "Merry Christmas". A ten klučina, co do mikrofonu s vervou zpíval své "Všichni jsou už v Mexiku", mne profesionála strčil do kapsy a potlesk si zasloužil. A bylo to všechno fajn a príma a je namístě poděkovat těm, kteří se organizování této opravdu zdařilé akce zúčastnili. Škoda, že ten Mikuláš je jen jednou do roka. (Jan Chlumský) 

 


 

Jmenování Dr. Opatrné prezidentkou MUHC

Dr. Lucie Opatrná byla jmenována prezidentkou a výkonnou ředitelkou McGill University Health Centre podle oznámení jeho představenstva (board of directors). V současné době je přidruženou náměstkyní ministra (associate deputy minister) přes akademické, lékařské, ošetřovatelské a farmaceutické záležitosti quebeckého ministerstva zdravotnictví.

     Dr. Opatrná získala svůj lékařský diplom v epidemiologii a biostatistice na Univerzitě McGill a diplom v managementu zdravotní péče a vyjednávání na Univerzitě Harvard. Má zkušenosti jako ředitelka na CISSS na Lavalu a v nemocnici St. Mary's. Pracovala jako lékařka na MUHC a učila na lékařské fakultě McGillu.

     Blahopřejeme Dr. Opatrné k jejímu jmenování a přejeme jí v její nové práci hodně úspěchů. (Podle zprávy v Montreal Gazette zpracovala AM)

Silvestrovské drinky po česku

Legendární české míchané nápoje se vždy vyznačovaly nízkou cenou, originální recepturou a kreativními názvy. Velmi oblíbeným nápojem je houba. Ta nekombinuje žádné destiláty, ale colu s červeným vínem (využití bílého vína je méně obvyklé). Víno lze ovšem kombinovat i s dalšími alkoholickými nápoji. Obvyklé je přidání velkého panáka rumu. Tento nápoj se nazývá bambus s motorem nebo v případě dvojnásobné dávky rumu hypermičuda. Pokud do vína kromě rumu přidáme ještě fernet, výsledkem je buď rudý kladivo, případně Leninova pomsta. Vaječňák, griotka a zelená – všechny tři likéry lze vzájemně kombinovat. Kombinace zelené a vaječňáku je známá buď jako vejce se špenátem, respektive pod dvěma méně přitažlivými názvy: žabí hlen či jednoduše flusanec. Přestože se jedná o poněkud "eklhaftní" označení, zajímavé jsou vzniklé asymetrické obrazce v nápoji. Smíchání griotky s vodkou ve sklenici, kdy dojde ke zmírnění červenosti likéru, se nazývá zoomorfně plameňák nebo také růžovka. Protože je však vodka jiné hustoty než griotka, lze tento nápoj udržet v rámci jedné skleničky též nepromíchaný. Když vodka shora přikrývá griotku, jedná se o utopeného komunistu. Spojením griotky a tuzemáku vzniká nápoj zvaný čert nebo také šavle meče anebo táta s mámou. Velmi populární je long-drink v podobě rumem vylepšené coly. Název kolomaz odkazuje na barvu tohoto nápoje i použitou limonádu, rumkola nebo zkráceně rumko pak na obě ingredience. Zajímavě umí rum doplnit kávu. V nejjednodušší verzi je to zkrátka kafe se šutrem nebo též kafe s chladičem. V případě, že zalijeme poctivého turka horkým rumem, získáme nápoj vlčí dech, případně také šakalí dech. (Vybráno z článku "Legendární míchané české nápoje" z internetového magazínu Lidovky)

Trochu silvestrovského humoru

"Jak jsi prožil Silvestra?" "Nevím, ještě mi to nevyprávěli."

Řada lidí neslaví Nový rok. Slaví to, že přežili ten starý.

"Mamí, já bych chtěl na Vánoce psa!" "Nic, budeš mít kapra jako každý rok."

 

"Doufám, pane Husárek, že si při naší silvestrovské veselici zatančíte i s mou ženou!"

"Zajisté, šéfe, zatančím. Však jsem nepřišel jen pro zábavu."

 

Muž se probudí s těžkou hlavou a ptá se manželky: "Kolikátého je dnes?"

"Druhého ledna." "A prvního bylo taky?"

 

Manželé odcházeli na silvestrovskou párty. Zakryli klec s kanárem a vyhnali kočku na dvůr. Zavolali si taxíka, ale když vycházeli ven, kočka jim proklouzla mezi nohama zpět do domu. Žena si šla sednout do taxíku, zatímco muž se vrátil dovnitř, aby znovu vyhnal kočku ven. Žena, která čekala v taxíku, nechtěla, aby řidič věděl, že dům bude prázdný, tak řekla, že manžel šel jen dát dobrou noc své matce. Po pár minutách se muž vrátil a sedl si do taxíku vedle své ženy.

"Lituji, že to trvalo tak dlouho," řekl, když se taxík rozjel. "Ta mrcha pitomá se schovávala pod postelí. Musel jsem ji šťouchat ramínkem do zadku, abych ji dostal ven. Snažila se mi utéct, tak jsem ji chytil pod krkem a musel jsem ji zabalit do deky, aby mě nepoškrábala. Odtáhl jsem ji po schodech dolů a vyhodil zpátky na dvorek." Ticho v taxíku bylo ohlušující...

 

Různé zprávy

Na Věstník přispěli: Věra Bondy, Míša Fuchsová, Alice Havel, Lída Janglová, Sonia Jelínková, Jitka Kirchnerová, Henry Nesvadba, Hana a Vladimír Novotný, Dr. Jitka Ponka, Dr. Jan Schulz, Ivan Stecko a dva dárci, kteří nechtějí být jmenováni. Srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.





A close up of a sign

Description automatically generated

 

 

 

_____________________________________

 

          JuDr. Jaroslav Horký        .

 

Veškeré právní služby

na území České republiky

 

     - občanské právo

     - obchodní právo

     - správa majetku

     - ostatní právní poradenství

 

     Sokolovská 6/85, 185 00 Praha 8

     Tel. 420 221 719 041

     Fax 420 221 719 059

     email info@ak-hp.cz

      www.ak-hp.cz

 

 

PARO WESTMOUNT

Parodontie et implantologie

 

Dr. Lauren Spevack  Parodontiste

BSc. DMD Cert.Perio FRCD(C) Dip.ABP

 

4458 rue Sherbrooke O., Westmount, QC H3Z 1E6

Tel. 514-932-0932

info@parowestmount.com

www.parowestmount.com

 

 

Predaj, prenájom a kúpa

nehnuteľností

 

ZUZANA KARABOVÁ

Courtier immobilier résidentiel

et commercial

514 746 2540

zuzana@londonogroup.com

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

Nabízíme:

Mattoni (regular, lemon, orange, grapefruit), Kofola,

Tatranky, Horalky, Kávěnky, Fidorky (4 druhy), Mila, Amigo, Nugetta, zelí kysané, červené a bílé, halušky

a knedlíky v prášku, nakládané okurky, hořčice

(kremžská, plnotučná a další), Maggi,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, salámy a klobásy

evropského typu (čabajka, uherský salám),

vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, oštiepok, párenica, korbáčik a jiné)

 

 

 

Výkup

 

zlatých a stříbrných předmětů,

šperků, mincí a podobných cenností

 

Diskrétní jednání zaručeno

 

Jiří  514-616-9257

 

 

 

Pechousek%20logo%20CB%20upr 

    VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

        2715 LOUIS A. AMOS                  TEL.: (514) 631-2047

        LACHINE, QUEBEC                    FAX: (514) 631-3209

        CANADA H8T 1C3                       josef@usinagevj.com

 

 

Knihovna exilové literatury

Libri Prohibiti

Senovážné náměstí 2, 110 00 Praha 1

 

Máte-li doma staré samizdatové nebo exilové

knihy, noviny, časopisy, nahrávky, filmy,

brožury, letáky, oběžníky a podobné tiskoviny,

ozvěte se! Finanční pomoc je rovněž vítána.

 

www.libriprohibiti.cz      info@libpro.cz

 

 

Potřeujete koupit nebo prodat nemovitost v Ontariu?

 

Text, logo

Description automatically generatedExSELLence

Team Realty Inc. Brokerage

Hana Novotny

Broker of Record

407B Pitt St., Cornwall, ON K6J 3R3

 

Tel. 613-330-2866

hananovotny13@gmail.com

 

 

 

Dr. Tomáš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

 

PhDr. OLGA AJVAZOVÁ

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

 

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

Jiří  514-616-9257

 

 

VÁŠ INZERÁT

YOUR BUSINESS CARD

 

může být zde / can be here

 

90 dolarů za rok/11 čísel

$90 per year/11 issues

 

Děkujeme za podporu Montrealského věstníku

Thank you for supporting Czech & Slovak Vestnik

 

Bohemia 2011

 

 

 

PRENÁJOM VOZIDIEL

PRÍVESNÝCH VOZÍKOV                                Mgr. Peter Németh

LIMUZÍNOVÝ SERVIS                                         Tomanova 70

Auto může být přistaveno ve Vídni                    83107 Bratislava

                                                                  Tel. 0903 24 24 26

 www.pozicanieauta.sk                   e-mail: info@svenscar.sk