Montrealský věstník                         Ročník 59

Únor/February 2023                     5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                     Číslo 6


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "CZECH & SLOVAK ASSOCIATION – Vestnik Fund".

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

Vzhledem k pracovní příležitosti manžela paní šéfredaktorky se během příštího půl roku "vyrábí" Věstník pro změnu v Evropě. Prosíme proto všechny přispěvatele, aby se snažili dodat zprávy ne-li v předstihu, tedy alespoň včas a pokud možno po emailu. Zprávy nechané na telefonu nebo ve schránce budou eventuálně předány, ale reakce a odpovědi mohou mít výrazné zpoždění. V naléhavém případě kontaktujte telefonicky Ivu Radokovou na 514-747-2096. Děkujeme.

 

Klub seniorů

Na první schůzce v novém roce ve středu 18. ledna jsme si opět připomněly Karla Poláčka, neboť nás bylo pět. Na rozdíl od jeho známé knížky jsme se sešly pouze v dámském obsazení. Hostitelka Míša nás překvapila stolem prostřeným nejen ke svačině, ale i k obědu. Dámy se také zasloužily, každá z nás něco dobrého přinesla. Polévka, uzený losos, pomazánky, sýry, moučníky, ovoce, k pití víno a později káva – žádná z nás určitě už pak večeři nepotřebovala. A kolik toho nádobí po nás zbylo! Míšo, díky!

     Při jídle řeč opět nestála. Probraly jsme přípravu Vánoc a úklid po nich, srovnávaly jsme, jak jsme prožívaly svátky ještě v naší původní vlasti a jak v Kanadě, která z nás zdobila vánoční stromek a kdo se spokojil pouze s několika větvičkami. Jako už několikrát, musely jsme konstatovat, že "svět je malej": ukázalo se totiž, že Iva a její rodiče se znali s blízkým příbuzným Líby. Přiznaly jsme si také, že už nejsme "pevné v kramflecích", co se týká českého zeměpisu. Určit polohu různých pohoří táhnoucích se kolem Čech a Moravy nebylo zrovna lehké. Školní lavice jsme už přece dávno opustily. Probraly jsme místní a českou kulturu, hlavně opery, a zkritizovaly jejich inscenace. Málem jsme se pohádaly, když přišla řeč na český a quebecký folklór. No, nepopraly jsme se. Schůzka se protáhla, pořád bylo o čem si povídat. Už se těšíme na příští setkání.

     O schůzkách v únoru vám podá informace Iva na tel. 514-747-2096.

 

Česká škola Montreal

Nejdříve bychom chtěli poděkovat dvěma čtenářům Věstníku, kteří nám napsali a reagovali na příspěvek o naší škole v minulém čísle. Pedagogická situace se zlepšila, a také díky trvajícímu zájmu ze strany rodičů malých dětí jsme se rozhodli, že otevřeme naši první českou školku pro děti ve věku od tří do šesti let. První setkání proběhlo v sobotu 21. ledna a paní učitelka Veronika přivítala v naší školičce šest dětí, vždy v doprovodu česky mluvícího rodiče. Malé děti mají před sebou celkem devět setkání a budou se scházet v komunitním centru St-Michel podle stejného kalendáře jako naši školáci. Na pracovní schůzce našeho učitelského sboru, která proběhla začátkem ledna, jsme řešili prostory a jejich vybavení, pedagogický materiál pro malé děti, české knihy a leporela a různé hudební a sportovní pomůcky.

     Do skupiny žáků, která od ledna čítá 7 dětí, jsme uvítali novou paní učitelku Natálii Valoškovou. Seznámili jsme se s ní na našem bazaru, do Montrealu přijela před nedávnem. Pro začátek bude pomáhat učitelce Týně, ale v budoucnu bychom rádi rozdělili současnou třídu na dvě skupiny podle znalosti češtiny. První letošní vyučování proběhlo virtuálně, protože Centre St-Michel byl ještě kvůli prázdninám uzavřen. Žáci si mohli připomenout způsob výuky, jaký jsme provozovali v době kovidové. Z tohoto setkání je přiložená fotografie.

     V pondělí 16. ledna jsem otevřeli již 5. semestr kurzů češtiny pro dospělé. Díky reklamě na českém bazaru a informacím o naší škole ve Věstníku jsme mohli ve skupině začátečníků uvítat dvě nové studentky, Barbaru a Jiliane. Celkově je ve třech skupinách zapsaných 15 studentů. V současném zimním období jsou k dispozici zajímavé virtuální vzdělávací semináře, které pro učitele češtiny v zahraničí nabízí Česká škola T. G. Masaryka v Chicagu. V těchto krátkých a dynamických workshopech se paní učitelky Kateřina s Veronikou přiučily, jak rozmluvit dospělé studenty a v čem je výuka dospělých specifická.

 

     Na závěr bych jménem našich žáků i pedagogů chtěla poděkovat paní konzulce z Velvyslanectví České republiky paní Janě Staré, která nám před Vánocemi přivezla z Ottawy krabici plnou nových dětských knih. Knihy byly věnované českým školám v Kanadě nakladatelstvím v Brně a pracovníci ambasády zajistili dopravu až k nám do Montrealu. Nové učebnice a pracovní sešity dostali naši žáci domů, aby si mohli procvičovat češtinu o vánočních prázdninách, a knihy byly zakatalogovány do naší školní knihovny. 

     Pokud máte chuť nám pomoci s organizováním školy nebo se chcete zapsat do české školy, ozvěte se nám na adresu ceskaskolamontreal@gmail.com. (Kateřina Kwasniaková, ředitelka)

 

Tábor Hostýn

Dětský tábor se bude v létě 2023 konat opět pod vedením Josefa Maxanta po dobu 3 týdnů, a to od neděle 2. července do soboty 22. července. Ceny jsou 500 $ za 1 týden, 900 $ za 2 týdny a 1200 $ za 3 týdny. V našem nově vylepšeném internetovém souboru na adrese www.hostyn.org můžete najít přihlášku do dětského tábora a také vidět mnoho zajímavých fotografií a videí. Jsou tam i odkazy na Facebook a YouTube. Na YouTube je mnoho nádherných videí od naší hlavní vedoucí děvčat Hany Jennerové.

     Před dětským táborem a po něm je možné si pronajmout chatičky pro soukromou dovolenou. Cena za noc je 36 $ za chatičku. Je ale třeba si udělat předem rezervaci na tel. 438-389-8522. (Josef Maxant)

 

Představení "Zloději snů"

Quebecká premiéra programu česko-kanadské umělkyně Lenky Lichtenberg "ZLODĚJI SNŮ: písně tajemné básnířky Terezína" se bude konat v Congregation Dorshei Emet v sobotu 4. února v 19:30 hodin.

     Anna Hana Friesová strávila dva a půl roku v koncentračním táboře Terezín (1942-1945). Napsala tam 65 básní. Její vnučka Lenka Lichtenberg, významná česko-kanadská zpěvačka a skladatelka a jedna z tzv. ‘semaforskych dětí’ (Hartlová), tyto básně nedávno objevila a se sedmi dalšími skladatelkami je zhudebnila. Básně jsou překvapivé, upřímné. Mnohé jsou o lásce, anebo přemýšlí o lidském údělu a charakteru v obtížných podmínkách, o beznadějnosti a nedostatku vůle k přežití, ale i o nevyčerpatelných zdrojích naděje. Hudba je silná i něžná, klasická i moderní. Album "Zloději snů" bylo jmenované jako jedno z nejlepších za rok 2022 (World Music Charts Europe) a i nadále sklízí nadšené recenze ve světovém tisku a pozornost na CBC Radio. Lenka Lichtenberg za album získala dvě nominace od Canadian Folk Music Awards.

     V koncertním programu "Zloději snů" vystupuje Lenka Lichtenberg (zpěv, syntetizér, harmonium), Jessica Deutsch (housle, basa), Auri Fell (zpěv, ukulele, saxofon) a Fern Lindzon (zpěv, klavír). Projekce vytvořil Lumír Hladík. Program je v angličtině s několika písněmi v češtině; překlady písní jsou zároveň promítány.

     Informace a vstupenky na https://www.dorsheiemet.com/form/shabbat-shira-5783.html.

 

Různé zprávy

Na Věstník přispěli: Jana Kapičková, Miloš Novotný (Bohemia Restaurant). Srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.