Montrealský věstník                             Ročník 59

Duben/April 2023                          5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                         Číslo 8


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "CZECH & SLOVAK ASSOCIATION – Vestnik Fund".

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

Vzhledem k pracovní příležitosti manžela paní šéfredaktorky se během příštího půl roku "vyrábí" Věstník pro změnu v Evropě. Prosíme proto všechny přispěvatele, aby se snažili dodat zprávy ne-li v předstihu, tedy alespoň včas a pokud možno po emailu. Zprávy nechané na telefonu nebo ve schránce budou eventuálně předány, ale reakce a odpovědi mohou mít výrazné zpoždění. Mezi 7. a 25. dubnem bude možné paní šéfredaktorku zastihnout v Montrealu, ale z Evropy se trvale vrací až 8. července. V naléhavém případě kontaktujte telefonicky Ivu Radokovou na 514-747-2096. Děkujeme.

 

Klub seniorů

Kdyby se naše schůzka konala místo 1. března o den dříve, byli bychom nuceni na chodníku hrozit nebi zaťatou pěstí a vykřikovat, že "už je toho sněhu dost!" Asi bychom si to ale rychle rozmysleli a spěchali dovnitř, vzdyť u hostitelky Míši je vždy příjemné teplo. Ve středu, v den naší schůzky, zbyly ovšem z celé té nepohody pouze hluboké závěje. Lidové pranostiky nás nicméně moc netěší, vždyť "březen, za kamna vlezem." 

     Na minulé schůzce jsme se zapřísahali, že už nemůžeme, jak jsme si v poslední době během našich setkání zvykli, příliš bohatě stolovat. No, nikdo z nás ten den přesto dietu nezahájil. Povídali jsme si o všem možném – o českých televizních pořadech vysílaných z Toronta, o kulturním dění jak zde tak i v Čechách, o potížích, když potřebujeme sehnat opraváře ať už čehokoliv. Probrali jsme rozdíly mezi stromy rostoucími v Quebeku a v Evropě, vzpomínali na aleje lipových velikánů v některých českých vesnicích a připomněli si zážitky z našich cest do staré vlasti.

     Kritizovali jsme, jak se v Čechách míchají do psané i mluvené řeči anglická slova, často hodně zkomolená. No, vlastně bychom měli "zametat před vlastním prahem", protože za našich časů se nám do češtiny pletla slova převzatá z němčiny. Vždyť jsme "chodili na špacír, někdy nám bylo šoufl, na silnicích byl frkér, nikomu jsme nechtěli dělat trégra, obraz visel šejdrem, byli jsme švorc a leckdy jsme měli flek na ksichtě..." Však mnohé z toho v češtině zdomácnělo a stejně se asi tak stane s anglickými upravenými výrazy...

     Dny se přece jenom prodlužují, rozcházíme se, když je ještě jasný den, tedy pokud zrovna neprší či nesněží. Bude se už na příští schůzce hlásit jaro?

 

Na schůzce 15. března se nás sešlo neobvykle málo, několik členů mělo povinnosti jinde. Hostitelka Míša ani nemusela roztáhnout stůl. Pohostila nás výbornou zeleninovou polévkou, která prý spaluje tuky. Možná bychom spíše potřebovali, aby spalovala cukry, neboť jsme pokračovali se sladkým pečivem a ovocem. Víno, káva, a hned jsme se rozpovídali. Zkritizovali jsme místní zdravotní péči a porovnávali ji s tou v Čechách. Během našich návštěv v bývalém domově se někteří z nás s ní bohužel museli seznámit. Vzpomínali jsme na naše přátele, kteří žijí zde nebo v Čechách v domovech seniorů. Několik z nás se chystá na jaře jet na návstěvu do Prahy, možná si tam uděláme malou seniorskou schůzku.

     Doufáme, že se příště sejdeme opět v plném počtu a že už na chodnících nebude po sněhu ani památky. (IR)

 

O schůzkách v dubnu vám podá informace Iva na tel. 514-747-2096.

 

Čs. sdružení Montreal

Připomínáme, že valná hromada montrealské pobočky Čs. sdružení se bude konat ve čtvrtek 20. dubna 2023 v půl osmé večer v domě Aleny a Ludvíka Martinů na 5080 Glencairn Ave v Montrealu. Uvítáme mezi sebou nejen své členy ale i všechny zájemce o dění v naší komunitě.

 

V této době je opět čas zaplatit roční členské příspěvky. Stejně jako vloni činí poplatek 30.00 $ na osobu. Pro členy nad 70 let je placení příspěvků dobrovolné, nicméně pobočka za ně platí ústředí 15.00 $ ročně, a proto jsme rádi, když svůj členský poplatek i přesto pošlete. Děkujeme těm, kteří už příspěvky zaplatili, a prosíme ostatní, aby vystavili šek na Czech and Slovak Association a poslali jej na adresu Alena Martinů, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC, H3W 2B4. Děkujeme. (AM)

 

Česká škola Montreal

Naše škola se v březnu přihlásila do první celokanadské překladatelské soutěže "Hrajeme si s češtinou" (viz https://skolaottawa.ca/2023/02/hrajeme-si-s-cestinou/ ). Tato zajímavá iniciativa je výsledkem spolupráce České školy Ottawa a velvyslanectví České republiky v Ottawě. Prostřednictvím soutěže chtějí organizátoři seznámit studenty s několika zajímavými díly české literatury, užít si spolu se studenty radosti z práce s literárním textem a dosáhnout užší spolupráce mezi českými školami v Kanadě.  

     Do prvního ročníku byly vybrány úryvky z děl klasických i moderních autorů (Čapek, Salivarová, Pawlovská a další). Účastníci mají za úkol přeložit krátký úryvek z díla české literatury do jednoho z oficiálních jazyků Kanady, angličtiny či francouzštiny, podle zvolené kategorie. Výsledky budou vyhlášeny 15. května 2023 (Den rodin v Ontariu) na webové stránce soutěže. Vítězové jednotlivých kategorií a školy, které se zúčastní, se můžou těšit na pěkné knižní ceny, diplomy a zvláštní ocenění.

     Naše učitelka Kristýna Poláčková se zúčastnila speciální akce knižního klubu v Ottawě nazvané České kuchařky v kanadských kuchyních / Czech Cookbooks in Canadian Kitchens, který se konal 28. února večer na velvyslanectví ČR v Ottawě. Společně s montrealskou kuchařkou Annou Vejvodovou z pizzerie Elena připravily nesoutěžní část občerstvení (chlebíčky, chodské koláče a pralinky) a pomohly ohodnotit všech 15 receptů, které do kuchařské soutěže přinesla téměř polovina hostů večera. Kristýna hostům vyprávěla o tom, jak se vaří na táboře Hostýn a jak se rozjíždí soukromá firma na ruční výrobu čokoládových pralinek. Druhý den pak své čokoládové umění předvedla našim kolegyním z České školy Ottawa.

     Stále hledáme pomoc s administratívou a organizací školy. Máte-li zájem nám pomoci nebo chcete-li se zapsat do naší české školy, kontaktujte nás prosím na emailové adrese ceskaskolamontreal@gmail.com.

(Kateřina Kwasniaková a Jaroslava Baconová z České školy Ottawa)

 

A picture containing calendar

Description automatically generatedTábor Hostýn

Dětský tábor se bude v létě 2023 konat opět pod vedením Josefa Maxanta po dobu 3 týdnů, a to od neděle 2. července do soboty 22. července. Ceny jsou 500 $ za 1 týden, 900 $ za 2 týdny a 1200 $ za 3 týdny. Pište na camphostyn@gmail.com, nebo můžete volat na 450-465-4844. Kapacita tábora je 66 dětí; v současné době máme již přihlášeno 53 dětí.

     V našem nově vylepšeném internetovém souboru na adrese www.hostyn.org můžete najít přihlášku do dětského tábora a také vidět mnoho zajímavých fotografií a videí. Jsou tam i odkazy na Facebook a YouTube. Na YouTube je mnoho nádherných videí od naší hlavní vedoucí děvčat Hany Jennerové.

     Před dětským táborem a po něm je možné si pronajmout chatičky pro soukromou dovolenou. Cena za noc je 36 $ za chatičku. Je ale třeba si udělat předem rezervaci na tel. 438-389-8522.

 

VÝROČNÍ ČLENSKÁ SCHŮZE, tzv. valná hromada Asociace Hostýn se bude konat 28. dubna v hale pod polským kostelem Most Holy Trinity na adrese 1670 rue Centre, Montreal, od 18:30 hodin. Všichni členové, kteří budou moci volit nový výbor, musí mít zaplacený členský poplatek 20 $. Členský příspěvek je splatný od 1. ledna do 31. prosince. Platit můžete i po internetu (interac): pošlete peníze na adresu camphostyn@gmail.com. Pokud potřebujete informaci o členství, kontaktuje sekretáře Jirku Snítila na adrese snitilj@outlook.com.

 

Hledáme firmu pro postavení nových záchodů. V současné době máme splachovací záchody se sprchami pouze v dívčí sekci tábora. Nové záchody se sprchami mají být v chlapecké sekci tábora.

Hledáme firmu pro postavení nové chatičky. Chatička pro 4 lidi má být v dívčí sekci tábora. (J. Maxant)

 

Koncert

Join us for an inspiring "Concert for Hope" featuring talented Ukrainian and Polish musicians, as we come together to support families affected by the ongoing war in Ukraine. The concert will take place on April 2nd at 2 p.m. at the Summerlea United Church in Lachine. Tickets are $25 in advance on Eventbrite or $30 at the door. Enjoy a diverse repertoire of classical and crossover pieces including much-loved Polish and Ukrainian songs, as well as melodies made famous by Andrea Bocelli and Sarah Brightman. The program includes: Adagio by Albinoni, Polonaise A major by Chopin, Summertime by Gershwin, Violin Sonata Nr. 3, 2nd movement by Grieg, Prayer for Ukraine by Lysenko, Pie Jesu by Weber and many others. Don't miss this opportunity to experience a heartwarming performance and support a great cause. Come and show your support for the people of Ukraine who are still facing the challenges of war. (Maryna Krejcarová)

 

Velikonoční pomlázka pro děti

03 VelikonoceČeské a slovenské sdružení opět chystá pro děti tradiční velikonoční pomlázku (malování vajíček a pletení pomlázky). Bude se konat jako obvykle na Bílou sobotu, která letos vychází na 8. dubna. Sejdeme se ve 13.30 hodin v komunitním centru Saint-Michel (Loisirs communautaires Saint-Michel), 7501 rue François-Perrault, Montreal, H2A 1M1.

     Všichni si opět budou moci uplést správnou velikonoční pomlázku a namalovat velikonoční kraslice. Proutky na pomlázky i mašle obstaráme. Doporučujeme, aby si děti přinesly z domova barvičky a vyfouknuté skořápky vajec nebo vejce natvrdo, která budou malovat. Také uvítáme tvořivé maminky, které dětem s malováním a zdobením vajíček pomohou. Jako obvykle budeme mít pro děti připraveno malé pohoštění. Budeme rádi, když maminky či babičky opět něco dobrého upečou a přinesou. Prosím, ozvěte se nejpozději do pátku 31. března Vlaďce Hlavaté na email vladimira.hlavata@gmail.com, s kolika dětmi hodláte přijít. Děkujeme a budeme se těšit na shledanou.

 

In memoriam

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že 8. března zemřela paní Sonia JELÍNKOVÁ-PEČMANOVÁ. Opustila nás náhle ale tiše, bez utrpení, ve věku 99 let.

A person holding a picture

Description automatically generated with low confidence     Narodila se v Hamburku jako dcera diplomata Čs. republiky Karla Pečmana. Hudbu začala studovat v Lille ve Francii, a tam také ve svých 7 letech vystupovala jako "zázračné dítě". Před II. světovou válkou žila a studovala v Praze, ale od 1938 žila se svými rodiči v Montrealu. Tady začala studie na McGillu, byla členkou a sólistkou McGill Orchestra. Ve studiu pokračovala ve Philadelphii a v roce 1948 se vrátila do Československa, kde vyučovala a hrála v orchestru Pražského národního baletního souboru, dirigovaného Vladimírem Jelínkem, za něhož se v roce 1957 provdala. S orchestrem i jako tým housle-klavír cestovali po celém světě. V roce 1965 se odstěhovali do Montrealu. Vladimír byl jmenován dirigentem orchestru Les Grands Ballets Canadiens a Sonia dostala místo v Montrealském symfonickém orchestru. Dlouhá léta pak vyučovala na Konzervatoři univerzity McGill a na Provincial Conservatory of Music of Montreal.

     Během svého dlouhého života učila a výrazně ovlivnila několik generací hudebníků, kteří na ni vzpomínají s vděčností a láskou. Její morální síla a přísnost zároveň se shovívavostí a ohleduplností, její neúnavná energie, optimismus a zvídavost byly pro všechny vzorem i oporou. Její bezmezná láska k manželovi, vysoká profesionální úroveň i pracovní kázeň zůstane navždy v paměti těch, co ji znali. Svá poslední léta strávila v domově pro staré lidi Château Westmount, kde byla spokojená a kde se o ni dobře starali.

     Budeme na ni dlouho vzpomínat. (Podle článku bývalých studentů upravila AM)

 


 

Pozdrav z Madeiry

Když už jsme jednou v Portugalsku, rozhodli jsme se navštívit ostrov Madeiru. Pro Evropany, Čechy, Němce a zvláště Poláky je to oblíbená destinace. Američany tam nepotkáte, pro ty je to už trochu z ruky. A kromě toho, když si půjčíte auto, dostanete manuál, což pro ně znamená příliš velký problém.

     Můj manžel je na manuál zvyklý, ale ukázalo se, že na tomto hornatém ostrově to opravdu není jednoduché. Podél pobřeží je široká čtyřproudová dálnice, ale jakmile zahnete do vnitrozemí, silnice jsou úzké a plné serpentin. Když jsem vybírala hotel, rozhodla jsem se pro malý guest house ve vesničce Gaula. Sliboval ticho, výhled na hory, pekárnu s kavárnou, hospodu a malý obchod hned za rohem. To, co nebylo z mapy vidět, byl výškový rozdíl od dálnice, ze které se odbočovalo. Jak jsme zjistili, silnice k němu byla prudce do kopce, tak, že ani na jedničku to nechtěl malý opel vyjet. Navíc byla úzká na jedno auto s občasným rozšířením, aby se mohlo uhnout náklaďáku v protisměru – což se nám stalo a manžel musel kus couvat, a pak znovu chudáka autíčko rozjet. Když jsme celí roztřesení dorazili do hotýlku, majitel nás uvítal slovy: "Podle GPS tady jezdit nemůžete!" Teprve dodatečně, když jsem prohlédla všechna hodnocení, našla jsem toto: "Kvůli zrušenému letu jsme museli honem najít jiné ubytování, ale dva taxíkáři nás odmítli na toto místo dovézt!" Ani jsme se nedivili. Kromě této silnice, kterou nás GPS vedlo, se dalo jet do vesničky dvěma dalšími silnicemi, širšími a ne tak strmými – však tudy jezdil i autobus. Ovšem to nám pan Google nenabídl, byly totiž podstatně delší.

     Na pohled vypadá Madeira krásně: zelené vršky poseté domky, úhledné terasy políček či hustý porost stromů. Nejvyšší hora Pico Ruivo měří 1861 m a dá se na ni dojít po hřebenech z třetí nejvyšší hory, Pico Areeiro, která je o pouhých 43 m nižší. Nejlepší je jít brzy po ránu, než se na hřebenech začnou houlit mraky – a než se na cestičkách vyrojí turisté. Těch tam bylo i v tuto roční dobu až moc. Na východním cípu Madeiry, na výběžku Săo Lourenço, jich byly průvody. Však také bylo krásné počasí a výhled na prudké skály, moře a ostrovy v pozadí byl přímo úchvatný. Je to jednak na východě Porto Santo, kde jsou pláže, a na jihu pak ostrovy Desertas, holé skály, kde není pitná voda a proto nikdy nebyly obydleny – dnes je to přírodní rezervace, kam je přístup jen na zvláštní povolení.

     Madeira nejsou jen prudké kopce. Specialitou tu jsou levady, koryta, kterými se zavlažují terasovitá políčka na místech, kde dost neprší. Současná délka těchto kanálů je přes 2 tisíce km. Cesty podél nich jsou pohodlné, v mírném sklonu a většinou vedou lesem s bujným porostem. Na těchto místech se drží ptáci a máte-li trochu zrní a dost trpělivosti, sedne vám pěnkava či sýkorka na ruku a zobe z nastavené dlaně. Další specialitou je dezertní víno madeira – fortifikované vinným destilátem, brandy, aby se nekazilo (má 22 % alkoholu). Na to přišli v dobách námořních cest do Jižní Ameriky. Horko v tropických oblastech obyčejné víno kazí, ale madeiře naopak prospívá. A do třetice – místní zvláštností je i letiště nazvané Cristiano Ronaldo, jehož přistávací dráha (na obrázku) je postavená na sloupech, protože rovné plochy je na tomto ostrově opravdu nedostatek... (AM)

 

Trochu humoru na Velikonoce

Pan Horáček volá svému synovi: "Poslouchej, s mámou nějak nežijeme spokojeně, tak jsme se rozhodli, že se po čtyřiceti letech manželství rozvedeme. Už to nemá žádný smysl. Prosím tě, vysvětli to i své sestře. Já to nedokážu!" Syn okamžitě volá sestře a následuje bojová porada. O hodinu později volá zpět otci. “Prosím tě, táto, zatím nic nepodnikejte. Přijedeme i se sestrou na Velikonoce a popovídáme si o tom." Otec složí telefon a říká manželce: “Tak děti přece jen přijedou na Velikonoce. Ale co si vymyslíme na Vánoce?"

 

Na velikonoční pondělí zastaví policejní hlídka řidiče v očividně veselé náladě. Mladá policistka na něj spustí: "Tak si vystupte, pane řidiči. Co ta pomlázka za volantem?" "Jé, promiňte, slečno," usměje se řidič, "já nevěděl, že chcete taky vyšupat…"

 

Různé zprávy

Na Věstník přispěli: Mira Dobias-Goff a Alan Goff, Eva a Vlad Kocmanovi, Ivan Moravec, Tomáš Pavlásek, a Eva Kuchař na památku svého otce Josefa Kuchaře, který zemřel 9. března 2011. Srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.