Montrealský věstník                         Ročník 59

Červen/June 2023                          5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                   Číslo 10


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech & Slovak Association", Vestnik Fund.

Je také možné poslat e-transfer na adresu amartinu@yahoo.com.

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Jak už asi všichni víte, vzhledem k pracovní příležitosti manžela paní šéfredaktorky se Věstník během tohoto půlroku "vyrábí" pro změnu v Evropě. Prosíme proto všechny přispěvatele, aby se snažili dodat zprávy včas a pokud možno po emailu. Zprávy nechané na telefonu nebo ve schránce budou eventuálně předány, ale reakce a odpovědi mohou mít výrazné zpoždění. Také Iva Radoková je od konce května v České republice a proto zprávy na jejím telefonu raději nenechávejte. Děkujeme.

 

Klub seniorů

Na schůzce 26. dubna se nás sešlo tolik, že hostitelka Míša musela rozložit stůl, abychom se všichni mohli pohodlně sesednout. Někteří z nás přišli dříve a začali balit květnový Věstník. Brigáda se konala již před schůzkou, ale ani během ní ruce nezahálely. Ústa si také neodpočinula. Na stole spousta dobrot, i skleničky vína, a samozřejmě jsme si museli sdělit novinky a probrat různé události z poslední doby. Na přetřes přišla vládní opatření během kovidových vln, očkování, i víra, že snad už nás další varianta viru nepřekvapí. Přešli jsme k tématu mnohem příjemnějšímu – blíží se léto (i když se zatím teplotě nechce nahoru) a nastane houbařská sezóna. Jelikož se mezi pochoutkami před námi objevily pečené šátečky s liškami, vyprávěli jsme si o našich "tajných" místech, kde je skoro každý rok nacházíme. Někdy v lese potkáme i stejnojmenná zvířata, která ovšem před námi utečou.

     Probrali jsme, kdo kdy naposledy dostal pokutu za rychlou jízdu autem – skoro každý z nás se takto provinil. Pogratulovali jsme Josefovi, který se brzy stane pradědečkem. Vyprávěli jsme si, co je nového v našich rodinách a o tom, že se většina z nás brzy přesune na nějakou dobu do Čech a na Moravu.

     Poděkovali jsme hostitelce Míše, která se této funkce během posledního půl roku úspěšně ujala.

 

V květnu a v první polovině června se žádné setkání nekoná. Doufáme ale, že se ještě před prázdninami (koncem června) alespoň jednou sejdeme. Ty, kdo pravidelně naše schůzky navštěvují, včas obvoláme. (IR)

 

Česká škola Montreal

A group of girls sitting around a table with paper

Description automatically generated with low confidenceA je tu konec školního roku. Děti ze školky a naše žáky ještě čeká závěrečná hodina v parku, běhací soutěžní kvíz s procvičením nově nabytých vědomostí a samozřejmě slavnostní rozdávání vysvědčení. Přijďte se na nás podívat v sobotu 27. května v 10 hodin do parku François-Perrault v Montrealu nedaleko stanice metra St-Michel. Nebo se k nám připojte v poledne během našeho tradičního školního pikniku. Jste srdečně zváni.

     Tématem jedné z posledních hodin našich školáků byla rodina. Děti nejprve procvičovaly slovíčka, které pak využily při tvorbě svého rodokmenu. Při té příležitosti také vytvářely květiny z papíru jako dárek pro maminky ke Dni matek (viz obrázek). Během celého semestru se všichni aktivně zapojovali do výuky, užili jsme si spoustu zábavy, až je nám učitelkám líto, že za sebou máme poslední klasickou vyučovací hodinu. Těšíme se ale na závěrečné setkání, již tradiční piknik.

     Zimní semestr pro dospělé skončil 1. května. Semestr byl složen ze 14 lekcí a ve třech skupinách se v naší škole vzdělávalo celkem 15 studentů. Pokud k tomuto počtu přičteme ty z loňského podzimu, navštěvovalo naše kurzy pro dospělé v tomto školním roce celkem 23 studentů. Jejich znalosti českého jazyka se výrazně zdokonalily a my bychom chtěli studentům směřujícím v létě do Prahy a dalších měst popřát nejen krásnou dovolenou, ale i zajímavou českou konverzaci a mnoho krásných kulturních a dalších zážitků.

     Současný tým tří učitelek je u studentů oblíbený a na kvalitu výuky češtiny máme pozitivní ohlas. Jako vždy na konci roku nám pomalu dochází energie a inspirace a všechny věříme, že letní pobyt doma v Česku nás nabije novou energií. Doufáme, že si zpět do Montrealu přivezeme po prázdninách nejen nové knihy a pedagogické materiály, ale taky načerpáme nové nápady účastí na setkání s pedagogy v České republice nebo účastí na XV. mezinárodní konferenci českých škol v zahraničí, která proběhne na konci července v Praze. Katka plánuje setkání se studenty UQAM, kteří jedou do Prahy na letní filmovou školu a kterým přednášela základy českého jazyka v květnu před jejich cestou. O této letní škole jsme psaly v minulém čísle Věstníku.

     V pondělí 8. května proběhla zajímavá přednáška o české filmové animaci, kterou představila známá ilustrátorka a autorka komiksů paní Lucie Lomová studentům letní filmové školy UQAM pod vedením profesora Denise Chouinarda. Paní Lomová byla v roce 2022 vyhlášena nejlepší komiksovou ilustrátorkou v České republice a momentálně je na turné po Severní Americe. Předtím, než přicestovala do Montrealu, dělala komiksové workshopy na univerzitě Harvard, v Torontu a v České škole v Ottawě. Měla jsem tu čest se s paní Lomovou krátce setkat a pohovořit o naší české škole. Zmínila jsem se i o tom, že naši školáci dobře znají její myší postavičky Anču a Pepíka a že moc rádi čtou časopis Čtyřlístek a komiksy vůbec.

     A naše plány do budoucna? Škola češtiny pro dospělé bude pokračovat, dokud budeme mít dostatek studentů a učitelů. Administrativní a náborovou činnost znovu spustíme v srpnu 2023. Kurzy pro dospělé obvykle začínají v první polovině září. Pro dětskou sekci se nám podařilo najít náhradu za zakladatelku, pedagogickou ředitelku a dlouholetou učitelku paní Andreu Larocque. Paní Alice Rezková se k nám přidá v srpnu. Díky této výborné zprávě budeme v naší činnosti pokračovat a již dnes začínáme hledat nové zájemce z řad školáků a malé děti do školky. O všem vás budeme informovat v dalších číslech Věstníku.

     Pokud se chcete zapsat do naší české školy, kontaktujte nás prosím na ceskaskolamontreal@gmail.com. Stále hledáme další spolupracovníky. Máte-li zájem nám pomoci, napište. (Katka Kwasniaková a Natálie Valošková)

 

Rodinný víkend na Hostýně

Česká škola Montreal ve spolupráci s Českou školou Ottawa pořádá rodinný víkend na Hostýně ve dnech 16. až 18. června. Pojďte se sejít v krásném prostředí kempu Hostýn u Sainte-Calixte. Na programu je táborák, koupání v jezeře, procházky v lese, spí se v chatičkách po třech nebo ve vlastním stanu. Rezervace nutná u Kristýny Poláčkové na e-mailu: polackova.kristyna@gmail.com. Chatka se 3 postelemi stojí 32 $ (přivezte si spacák a polštář pod hlavu), spaní ve stanu je 10 $ za osobu za noc. (Andrea Larocque)

 

Tábor Hostýn

Valná hromada: V pátek 28. dubna uspořádala Associace Hostýn svou výroční valnou hromadu. Sešlo se celkově 19 členů, aby shrnuli úspěchy roku 2022. Akce umožnila uspořádat každoroční volby do nového představenstva, které nyní tvoří devět členů místo bývalých jedenácti: Zbyněk Najser (předseda), Jiří Snítil (místopředseda), Hana Jenner (jednatelka), Josef Maxant (pokladník), Markéta Hřebcová, Jeremy Jackson, Karel Krejčí, Mathias Krejčí a Jakub Paluš.

 

Jarní brigáda: Teprve během druhého týdne v květnu na táboře roztál poslední sníh a nyní se konečně objevují první listy na stromech! Je tedy čas tábor opět připravit na letošní sezónu. Jarní brigáda se bude konat během víkendu 3. a 4. června 2023. Je možné přijet už v pátek. Na táboře je práce pro všechny úrovně dovednosti. Během brigády je ubytování a jídlo zdarma pro všechny dobrovolníky. Vezměte si ale spacák s polštářem pod hlavu.V sobotu večer bude táborák a zábava! Vítáme všechny dobrovolníky – tuto pozvánku můžete poslat dál lidem, kteří by mohli mít zájem. Prosíme, potvrďte svou účast na brigádě Johnu Misrahi po emailu na jdmisra81@gmail.com. Máte-li dotazy, John vám rád odpoví (anglicky, francouzsky a rozumí i trochu česky).

 

Dětský tábor se bude konat opět pod vedením Josefa Maxanta po dobu 3 týdnů, a to od neděle 2. července do soboty 22. července 2023. Ceny jsou 500 $ za 1 týden, 900 $ za 2 týdny a 1200 $ za 3 týdny. Pište na camphostyn@gmail.com, nebo můžete volat na 450-465-4844. Pospěšte si, už zbývá jen málo míst.

 

Pronájem chatiček. Před dětským táborem a po něm je možné si pronajmout chatičky pro soukromou dovolenou. Cena za noc je 36 $ za chatičku. Je ale třeba si udělat předem rezervaci přes email (reservationshostyn@gmail.com) nebo po telefonu (438-389-8522). (Zbyněk Najser)

 


 

Beseda

Jak už jste se dočetli v minulých číslech Věstníku, zástupci Velvyslanectví České republiky a Česká škola v Ottawě zorganizovali celokanadskou překladatelskou soutěž s názvem "Hrajeme si s češtinou". Tři studentky češtiny z Besedy se také zúčastnily této soutěže v kategorii dospělých. S velkou radostí oznamujeme, že Karin Blundell (na obrázku vpravo dole) vyhrála ve skupině začátečníků a Jacynthe Roberge Bínovec (vlevo nahoře) vyhrála ve skupině pokročilých. Třetí studentka, Dani Beardmore (vlevo dole) byla jen o několik desetin procenta pozadu za vítězem ve skupině pokročilých. Na obrázku je také jejich učitel Ing. Vítězslav (Victor) Voňka.

     Slavnostní vyhlášení vítězů se konalo 20. května na Velvyslanectví v Ottawě. Vřelé blahopřání našim studentkám k jejich úspěchům.

 

Někteří tanečníci z Besedy se 13. května zúčastnili historického plesu "Le Bal des Étoiles" v kapli École sécondaire Mont-de-LaSalle v Lavalu. Na programu, mezi jinými tanci 19. století, byla také "Česká národní polka" (Bohemian National Polka), jejíž choreografie byla zrekonstruovaná prof. Františkem Bonušem a Richardem Powersem a stala se nedílnou součástí mnoha historických plesů jak v Čechách tak po celém světě.

     Připravujeme se na další vystoupení a plesy. Zkušení (i nezkušení) tanečníci a tanečnice jsou vítáni.

 

Zájemci o kurzy češtiny, slovenštiny, tanečních kurzů a nácviků lidových, společenských a historických tanců se mohou přihlásit do Besedy přes email besedacanada@outlook.com nebo telefonem na čísle 450-667-1947. (V. Voňka)

 

Výstava Evy Lapkové

Galerie Bernard pořádá duo výstavu Eva LAPKA (keramika) a Lali TORMA (perokresby) pod poetickým názvem "Ŕ FLEUR D'ÂME" od 31. května do 1. července 2023. Setkání s Evou Lapkovou (vernisáž) je naplánováno na 8. června od 17.00 do 19.00 hodin. Galerie Bernard se nachází na 3926 rue Saint-Denis blízko metra Sherbrooke, otevřeno je ve středu od 11.00 do 18.00 h, ve čtvrtek a v pátek od 11.00 do 19.00 h a v sobotu od 12.00 do 17.00 h. Informace na tel. 514-277-0770.

 

Pozdrav z Rakouska

A picture containing outdoor, sky, building, cloud

Description automatically generatedTříměsíční pobyt v Portugalsku nám skončil před Velikonocemi, a po nich jsme se přesunuli na další dva a půl měsíce do Rakouska, do malého univerzitního městečka Leoben. Ačkoliv s ním Česko sousedí, naše předchozí návštěvy Rakouska by se snadno spočítaly na prstech jedné ruky. Jeden den ve Vídni, jeden v Salzburgu, pak několikadenní tranzit nejkratší cestou z Prahy do Itálie... Kdysi dávno jsme krátce nahlédli do Korutan z tehdejší Jugoslávie z Triglavu, a pak několikrát do Tyrol z Zugspitze na německých hranicích. Nic, o čem by se dalo napsat víc než pár řádek, natož článek do Věstníku.

     A přesto, když jsme se vydali na první procházku po Leobenu, připadalo nám, že tu jsme jako doma. Ta staletí společné historie se prostě nezapřou. Každé druhé jméno zní česky, o jídle nemluvě – nebudeme se hádat, zda štrúdl, řízek či párky jsou specialitou českou či rakouskou, jsou to prostě národní jídla nás všech, stejně jako guláš či zelňačka. Člověku se vkrádá na mysl kacířská myšlenka, zda rozbití Rakousko-Uherska stálo zato.

     Na rozdíl od Portugalska, kde jsme k večeři pili víno (však k sýru a bifteku se hodí nejlépe), dáváme si tu ke zmíněnému párku či řízku samozřejmě pivo. V Leobenu je největší pivovar v Rakousku, Göss. Znak jejich piva Gösser a slogan "Gut, besser, Gösser" je tu vidět na každém rohu, doslova. Nedalo nám to, a šli jsme se do pivovaru podívat. Během prohlídky muzea jsme se dozvěděli, že první záznamy o výrobě piva v klášteře Göss jsou z roku 1459, že vyrábí víc jak deset druhů včetně tmavých a nealko, to nejpopulárnější Märzen se tak nazývá proto, že bylo původně vyrobeno v březnu. A že od roku 2016 je pivovar energeticky soběstačný – využívá jednak solární panely na střeše, ale také teplo, vznikající při kvašení. Na závěr jsme měli možnost většinu jejich piv ochutnat. Märzen byl asi nejlepší, to si také dáváme v restauracích, ovšem přiznávám, že když si jdeme pivo koupit, sáhnu vedle a vezmu raději Kozla či Budvar – ano, tady se to smí jmenovat Budvar a dokonce i Budweiser!

         Za zmínku stojí prvomájové oslavy. Již několik dní předtím stála na náměstí májka, vysoký sloup se smrčkem nahoře, ozdobený věncem a mašlemi (viz obrázek). Náměstí bylo v ten slavný den zaplněno stánky s jídlem a pitím (řízky, klobásy a pivo, a z moučníků kromě štrúdlu i kremrole a koblihy), pro děti kolotoč, nafukovací hrady s klouzačkami a stánek s balónky. A tanečky! U pódia byl postaven sloup, z jeho vršku visely dlouhé mašle, a skupina tanečníků v krojích tančila a pochodovala kolem něj, nejdřív v párech, pak jednotlivě, každý s mašlí v ruce, a omotávali je kolem sloupu. Na závěr promluvil starosta města, kterého asi kromě jeho podřízených nikdo moc neposlouchal. Nálada byla výborná a pivo moc dobré.

     Co nás tady překvapilo, je množství zmrzlinových obchodů a stánků. Téměř neustále je kolem nich chumel lidí a na ulici každý druhý drží v ruce kornout s navršenými boulemi. A další zajímavá věc – nejsou tu holubi. Proč a jak to místní obyvatelé dokázali, na to se ještě musíme zeptat... (AM)

 

Trochu humoru

Správnost informací, o kterých se dočteme v novinách, je jak známo pochybná. Například Rudé právo kdysi napsalo, že "Hanzelka zastřelil v Kostelci Rusa." Příští den vyšla oprava: Nebyl to Hanzelka, ale Zikmund. Nebylo to v Kostelci, ale v Kostnici. Nebyl zastřelen, ale upálen. A nebyl to Rus, ale Hus.

 

A jako vzpomínka na školní léta zajímavé poznámky v žákovské knížce:

Nosí do školy příliš krátké sukně, takže vzbuzuje u spolužáků větší pozornost než já se svým výkladem.

Jezdí nosem po lavici, aby to pískalo. / Svým zpěvem úmyslně ruší hodinu hudební výchovy.

Když jsem odstartoval přespolní běh, utekl domů. / Bez dovolení padá ze židle.

Váš syn snědl učební pomůcku (až později se vysvětlilo, že šlo o zátiší jablka s mrkví).

Simuloval zvonění školního zvonku budíkem, a když se mu na to přišlo, ještě tvrdil, že ho o to školník požádal.

Vyvolán prohlásil, že nebude odpovídat bez advokáta. / Pravidelně chodí do školy nepravidelně.

Neustále se baví a odmítá mi říct o čem. / Váš syn vzal spolužákovu hlavu a dvakrát s ní praštil o zem.

Umělou mlhou zamořil celou školu. Útěk učitelů i žáků z těchto prostor byl tak rychlý a zbrklý, že velice snadno mohlo dojít ke zraněním a dalekosáhlým následkům.

 

Různé zprávy

V centru Liberce jen hodinu jízdy od Prahy vyrostl svým konceptem unikátní komunitní dům pro seniory s názvem Rezidence RoSa, který nabízí bezpečné bydlení, soukromí i bohatý program. V samém srdci města v dosahu úřadů, lékařů, divadel i obchodů nabízí pohodlné bydlení šité na míru seniorům, v kombinaci s pestrým trávením volného času. Cílem RoSy je, aby její obyvatelé zůstali maximálně samostatní do co nejvyššího věku, užívali si zároveň svoje pohodlí a klid, ale měli v dosahu svoji rodinu a vše potřebné k běžnému životu. Více informací na www.rezidencerosa.cz nebo tel. +420 488 440 637, kde si může každý zájemce domluvit soukromou prohlídku.

-------------------------------------------------------------------

WAREHOUSE  SALE

HENRYKA LTD  and  BOZANTO INC.

 

ZAHRADNÍ  NÁBYTEK, POLŠTÁŘE A DEŠTNÍKY

 

  2. – 4. června, 9. – 11. června, 16. – 18. června, 23. – 25. června, 30. června – 2. července 2023

Otevřeno : pátek 10 – 17 h, sobota a neděle 10 – 16 h

1999  Sources Blvd, Pointe-Claire, Quebec

Pro informaci volejte na tel. 514-630-3320 – Andrea nebo Božena Kaufman

-------------------------------------------------------------------

Na Věstník přispěli: Václav Fait, Jana Glavašová, Tamara Korin a Alexander Skamene. Srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.