Montrealský věstník                         Ročník 59

Léto/Summer 2023                         5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                   Číslo 11


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech & Slovak Association", Vestnik Fund.

Je také možné poslat e-transfer na adresu amartinu@yahoo.com.

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

Klub seniorů

Uvažovali jsme o tom, že se ještě jednou před prázdninami sejdeme, ale počasí přeje pracím na zahrádkách a několik našich členů je v Evropě, a tak se všichni uvidíme až po prázdninách. Během léta se můžeme sejít jen tak ve dvou, ve třech, a to třeba někde v parku. Vždyť léto netrvá dlouho a je škoda každé hodiny strávené uvnitř. Přejeme všem krásné letní měsíce a těšíme se opět na shledanou začátkem září. (IR)

 

Čs. sdružení

První víkend v červnu se ve Winnipegu konal 69. kongres ČSSK. Celkem se zúčastnilo 23 delegátů ze sedmi poboček, chybělo jen Toronto a Yukon. Z Ministerstva zahraničních věcí ČR nás poctil návštěvou pan generální konzul Petr Buriánek z Toronta a z Winnipegu pan honorární konzul Vladimír Hlas. Kongres začal páteční českou večeří v klubu České a slovenské podpůrné jednoty. Pochutnali jsme si na kuřecím vývaru, svíčkové s houskovými knedlíky a na závěr dokonce i na domácích větrnících. V sobotu se kromě zpráv z poboček hlavně diskutovalo o tom, jak a kam se vydat do budoucna, abychom se zase začali rozrůstat. Úpadek členů je totiž problém všude, i když montrealská pobočka s 51 členy je mezi těmi nejpočetnějšími! Zvolil se nový výbor. Předsedou je David Beneš z Ottawy, 1. místopředsedou Libor Ptáčník z Edmontonu, 2. místo-předsedkyní Michaela Gogela z Winnipegu a tajemnicí zůstává Lucie Koďousková z Ottawy. Nový výbor se má výše zmiňovaným problémem zaobírat více do detailů v následujících měsících. V sobotu večer pak byly na slavnostním banketu uděleny Masarykovy ceny, jejichž jednu jsem osobně vyzvedla pro Dr. Josefa Maxanta za jeho zásluhy o československou komunitu, především na táboře Hostýn. Cena mu bude předána v Ottawě. Slavnostního banketu se zúčastnilo téměř 90 lidí. V neděli jsem pak před odletem prezentovala informace o interaktivní mapě Čechů a Slováků v Kanadě a o vytvoření záložky na webových stránkách MZV Ottawa. Od měsíce května si tak na stránkách ottawského velvyslanectví můžete najít všechny české školy v Kanadě. V nejbližší době se podobný náhled objeví i na stránkách generálního konzulátu v Torontu. (Andrea Larocque)

 

A group of people posing for a photo

Description automatically generated

 

Na obrázku účastníci 69. kongresu Českého a slovenského sdružení před budovou Čs. podpůrné jednoty ve Winnipegu.

 

A group of people posing for a photo

Description automatically generatedV úterý 20. června pořádal pan velvyslanec Bořek Lizec gala "Czechia 30" k oslavě 30 úspěšných let samostatné České republiky. Oslava se konala v hotelu Fairmont Chateau Laurier v Ottawě a zúčastnilo se jí přibližně 100 lidí, mezi nimi i zástupci kanadské politické scény, John Brassard (Chair of the Canada-Czech Republic Parliamentary Friendship Group) a Anthony Rota (Speaker of the House of Commons of Canada). Pan velvyslanec předával ceny "Czechia 30", speciální mince z České mincovny, několika významným osobám, které se zasloužily o posílení česko-kanadských vztahů, a také několika krajanům v Kanadě. Poslední předanou cenou byla Masarykova cena pro pana Josefa Maxanta, kterou měl původně dostat ve Winnipegu na 69. kongresu ČSSK. Jelikož se kongresu nemohl zúčastnit, svolil pan velvyslanec k zařazení předání ceny na tomto slavnostním večeru. Cenu předával nový předseda ČSSK David Beneš a předsedkyně montrealské pobočky Čs. sdružení Andrea Larocque (na obrázku spolu s Jaroslavou Bačanovou z Ottawy). Následoval komorní koncert Jima Peterika, alias Peteříka, úspěšného česko-amerického hudebníka, kytaristy skupiny Survivor. Na závěr se manželé Lizcovi rozloužili s Kanadou, neboť tímto létem končí panu Lizcovi jeho čtyřleté funkční období a vrací se do Čech. (Andrea Larocque)

 

Česká škola Montreal

A group of people holding certificates

Description automatically generatedZa poslední měsíc se událo mnoho akcí, o kterých bychom vás rádi informovali. V sobotu 20. května proběhlo na Českém velvyslanectví v Ottawě slavnostní vyhlášení výsledků celokanadské překladatelské soutěže s názvem HRAJEME SI S ČEŠTINOU. Do soutěže se zapojilo 26 účastníků z celé Kanady a z naší školy soutěžilo sedm žáků a studentů. Naše studentka Sarah Kaderabek ze skupiny české konverzace byla vyhlášena za absolutní vítězku soutěže. Osobně si převzala diplom a knižní odměnu z rukou českého velvyslance, pana Bořka Lizce. Další tři naši studenti vyhráli ve svých věkových kategoriích za překlady z češtiny do francouzštiny: Marek Chouinard (žáci od 5 do 8 let ), Karel Chouinard (studenti od 14 do 18 let) a Ema K. Ribes (dospělí začátečníci). Ema je na obrázku první zleva. Všichni vítězové i účastníci soutěže obdrželi od organizátorů soutěže ocenění a krásné knihy a navíc od učitelek naší školy poukázky na nákup v Renaud-Bray. Všem blahopřejeme.

     Následující sobotu 27. května se konalo tradiční zakončení školního roku v podobě dětských her a pikniku. Počasí bylo letní a parkem François-Perrault se linula čeština. Děti hrály hry, ve kterých si procvičily vědomosti, které se během výuky naučily a nakonec obdržely vysvědčení za školní rok 2022/2023 a dárky spolu s přáním pěkných prázdnin. Následovalo bohaté pohoštění. Moc děkujeme všem rodičům za podporu školy a dětem za jejich snahu během učení. Jde jim to moc dobře! Těšíme se na další školní rok a doufáme, že se v sobotu 30. září setkáme v hojném počtu.

     Ve čtvrtek 8. června 2023 se na Velvyslanectví ČR v Ottawě uskutečnilo setkání s poslanci sněmovny Výboru pro sociální otázky ČR spojené se slavnostním ukončením školního roku České školy v Ottawě. Vládní delegaci vedla paní Olga Richterová, místopředsedkyně PSP ČR, a naše škola byla mezi pozvanými hosty. Dostali jsme příležitost krátce představit naši šestiletou historii a tým našich dobrovolníků, ukázat alespoň na fotkách naše děti, žáky a studenty, vysvětlit způsob výuku a pochlubit se akcemi organizovanými tento školní rok. Ředitelka školy Kateřina Kwasniaková hovořila o výzvách, které před námi stojí v blízké i vzdálenější budoucnosti. Na závěr večera proběhla zajímavá diskuse s delegací a naše škola dostala krásné suvenýry z České republiky. Paní Richterová nám osobně darovala dřevěný hlavolam, ježka v kleci, se slovy, že si naši svěřenci budou muset přečíst Rychlé šípy a knihu Stínadla se bouří. V této knize se údajně nachází návod, jak ježka z klece dostat ven a najít v něm tajný plánek. Už to asi dnes není jediný dostupný návod k vysvobození ježka, protože naše studentka Jenny si vzala klec s ježkem do ruky, chvíli ji zkoumala a o 5 minut později byl ježek z klece venku, Stínadla ani nemusela otevřít.

     Ve dnech 16. až 18. června proběhl tradiční rodinný víkend na táboře Hostýn. Tentokrát jsme akci zorganizovali společně s Českou školou v Ottawě, aby se naše děti mohly seznámit a procvičovat si češtinu s novými kamarády. Současně jsme s našimi ottawskými kolegyněmi často v kontaktu, hodně spolupracujeme, pomáháme si a máme mnoho společného. Přátelské setkání v přírodě nebo u táboráku je velmi příjemným momentem zaslouženého odpočinku po náročném roce dobrovolné činnosti v obou českých školách. Na Hostýně se nás sešlo mnoho i přesto, že počasí nám nepřálo. Bylo nás přes 50 účastníků a z toho víc než dvě třetiny z Ottawy. Úspěšný páteční táborák otevřel víkendové radovánky, celou sobotu až do večera propršelo, tak byly pro děti připravené hry v klubovnách. Prošli jsme se k jezeru, a když večer přestalo pršet, užily si děti s rodiči i stezku odvahy. V neděli konečně vysvitlo sluníčko, tak se nakonec vydařil i hon za pokladem.

     Náš učitelský tým se sejde už na začátku srpna na pracovní poradě, kde naplánujeme a otevřeme náš 7. školní rok 2023/2024. Těšíme se, že mezi sebou uvítáme Alici, která nahradí naši dlouholetou kolegyni a spoluzakladatelku školy Andreu Larocque a bude mít na starosti dětskou sekci školy. Virtuální kurzy pro dospělé začínají v pondělí 11. září a online přihlášky vám na požádání zašleme už dnes. Kurzy češtiny pro děti a česká školka začínají v sobotu 30. září 2023. 

     Pokud se chcete zapsat do naší školy, kontaktujte nás na emailové adrese: ceskaskolamontreal@gmail.com. Určitě budeme potřebovat posily do učitelského týmu a stále hledáme pomoc s organizací školy. Máte-li zájem se k nám přidat a pomoct, určitě nám napište. Děkujeme. (Kateřina Kwasniaková a Natálie Valošková)

 

Tábor Hostýn

Dětský tábor se bude konat opět pod vedením Josefa Maxanta po dobu 3 týdnů, a to od neděle 2. července do soboty 22. července 2023. Ceny jsou 500 $ za 1 týden, 900 $ za 2 týdny a 1200 $ za 3 týdny. Pište na camphostyn@gmail.com, nebo můžete volat na 450-465-4844.

 

Pronájem chatiček. Před dětským táborem a po něm je možné si pronajmout chatičky pro soukromou dovolenou. Cena za noc je 36 $ za chatičku. Je ale třeba si udělat předem rezervaci přes email (reservationshostyn@gmail.com) nebo po telefonu (438-389-8522). (Zbyněk Najser)

 

Beseda

Blahopřejeme studentům češtiny a slovenštiny k úspěšnému zakončení školního roku 2022/2023. Tanečníci z Besedy ukončili taneční sezónu účastí na oslavách Fęte nationale minulý pátek v Lavalu. Zároveň chceme tímto poděkovat za spolupráci českému velvyslanectví v Ottawě. Ještě nás čeká tradiční BBQ s Besedou 29. července v Saint-Adolphe-d'Howard.

     Přejeme hezké prožití léta všem členům Besedy a ostatním z české a slovenské komunity.

 

Nová sezóna kurzů češtiny, slovenštiny a tanečních kurzů a nácviků na vystoupeni nebo plesy začne 11. září 2023. Zájemci o jazykové nebo taneční kurzy a nácviky nebo BBQ s Besedou se mohou informovat a registrovat na telefonním čísle 450-667-1947 nebo na emailu besedacanada@outlook.com. (V. Voňka)

 

Až do Brna, až do Brna...

Během našeho pobytu v Rakousku jsme několikrát zajeli do České republiky. Vlakem, protože ty v Evropě fungují velmi dobře. Jsou celkem rychlé, spolehlivé a relativně levné, zvlášť když už je člověk poněkud starší a může uplatnit slevu. Jak jsme při kupování jízdenky zjistili, už nejsme dospělí – jsme senioři.

     Z Leobenu je nejlepší spojení přes Bruck an der Mur, kde přesedneme na Vindobonu. To je vlak stejně starý jako já (haha, také senior!), začal jezdit v roce 1957 mezi Berlínem a Vídní. Jeden čas dokonce jezdil z Hamburku přes Berlín, Drážďany, Prahu a Vídeň až do Villachu. Mezi 2014 a 2018 byl tento spoj zrušen, než ho obnovily společnými silami České dráhy a Österreichische Bundesbahnen na trase Praha-Graz. A ten právě staví v Brucku, Vídni, Břeclavi a Brně. Když jsme jeli do Brna navštívit strýčka a Thermo Fischer Scientific, samozřejmě jsme jeli Vindobonou. Krajinou projedete celkem bez povšimnutí, ale když se podíváte na mapu, zjistíte, že je to docela dobrodružné čtení. Městečka a vesnice končící na -dorf a -hof se najednou za hranicemi změní na malebná jména jako Poštorná, Hrušky, Ladná, Podivín, Starovičky a Hustopeče. A když se podíváte podrobněji, najdete Přítluky, Zaječí, Čejč, Kobylí či Hevlín, a také Suchohrdly, Závist a Lednice. Spousta jmen končí na -ce: Čejkovice, Starovice, Vrbice, Popice, Uherčice, Přibice, Žabčice, Cvrčovice, Kubšice, Bratčice, Syrovice, Židlochovice, Modřice a dokonce i Čunčice. A mnohé další, Šlapanice, Křenovice, Pozořice, Heršpice, Kobylnice, Omice, či jazykolamy jako Přízřenice, Prštice či Prosiměřice. Ale najdete tam i Hajany, Nebovidy, Bulhary, Úsuší, Nelepeč-Žernůvka, Trboušany. Někdy si připadáte skoro jako v Praze – jsou tu Olšany, Podolí, Popovice a kupodivu i Hradčany. A vláček vás může zavézt až do stanice Brno-Žabovřesky.

     Není ta čeština úžasná? Až žáčci české školy ocení barevnost a šťavnatost těchto jmen, pak si mohou říct, že ten náš náročný jazyk přece jen zvládli. Protože přeložit se to opravdu nedá. A vám přeji, abyste si to při návštěvě naší rodné země náležitě vychutnali – jako my. (AM)

 

In memoriam

S velkým zármutkem oznamujeme, že pan Josef HŘIB zemřel v neděli 28. května 2023 po dlouhé nemoci.

A person in a blue shirt

Description automatically generated with medium confidence     Josef se svojí přítelkyní Marií odešli do Kanady po srpnové invazi v roce 1968. Usadili se v Montrealu, kde se vzali a vychovali dva syny, Petra a René. Josef začal pracovat jako technik na Concordia University, kde se na katedře strojního inženýrství stal nepostradatelným – např. pomáhal zavádět nové mechanické testovací metody a podpořil projekty mnoha generací studentů. Se svou manželkou se brzy zapojili do aktivit československé komunity v Kanadě, především Sokola, ve kterém Josef zastával různé funkce. Po mnoho let byl náčelníkem montrealské jednoty a zároveň i náčelníkem kanadské župy. Jednu dobu zastával i funkci starosty montrealské jednoty. Byl hlavním organizátorem letního dětského sokolského tábora u jezera Sokol nedaleko Chertsey (i ulice vedoucí k jezeru se jmenuje rue Sokol), vlastníma rukama vybudoval a udržoval budovy tábora jakož i velký pozemek s pomocí několika dobrovolníků. Sokolské letní tábory vedl přísně ale spravedlivě, a mnoho dětí na něj s láskou vzpomíná. Pomáhal s organizací sokolských sletů nejen v Montrealu ale i jinde v Kanadě, mnoho let vedl sokolské cvičení (každou středu) a volejbal (každý čtvrtek). Mnoho akcí v Montrealu se bez něj neobešlo, byl neodmyslitelnou součástí Bazaru a tanečních zábav, které spoluorganizoval a kde pomáhal s přípravou, během akce, a pak s úklidem. Především ho bylo vidět v kuchyni, odkud si občas odskočil, aby si zatancoval – tanec měl rád, byli s Marií součástí skupiny Beseda a Dokola a také tančili i pomáhali s organizací klubu Montreal Melody Mixers (rounddancing). V roce 2006 mu byla udělena Tyršova medaile za dlouholetou významnou práci v Sokole a v roce 2019 byla jeho práce pro českou komunitu oceněna Masarykovou cenou, kterou uděluje Čs. sdružení v Kanadě.

     Josef byl zručný a šikovný, se vším si věděl rady a byl ochotný kdykoliv každému pomoci. Svým nadšením, smyslem pro pořádek, disciplinu a sokolskou myšlenku strhl mnoho mladších lidí a stal se jejich vzorem. Bude nám velice chybět. Jeho rodině tímto vyslovujeme upřímnou soustrast. (AM)

 

Různé zprávy

V centru Liberce jen hodinu jízdy od Prahy vyrostl svým konceptem unikátní komunitní dům pro seniory s názvem Rezidence RoSa, který nabízí bezpečné bydlení, soukromí i bohatý program. V samém srdci města v dosahu úřadů, lékařů, divadel i obchodů nabízí pohodlné bydlení šité na míru seniorům, v kombinaci s pestrým trávením volného času. Cílem RoSy je, aby její obyvatelé zůstali maximálně samostatní do co nejvyššího věku, užívali si zároveň svoje pohodlí a klid, ale měli v dosahu svoji rodinu a vše potřebné k běžnému životu. Více informací na www.rezidencerosa.cz nebo tel. +420 488 440 637, kde si může každý zájemce domluvit soukromou prohlídku.

-------------------------------------------------------------------

WAREHOUSE  SALE

HENRYKA LTD  and  BOZANTO INC.

 

ZAHRADNÍ  NÁBYTEK, POLŠTÁŘE A DEŠTNÍKY

 

  2. – 4. června, 9. – 11. června, 16. – 18. června, 23. – 25. června, 30. června – 2. července 2023

Otevřeno : pátek 10 – 17 h, sobota a neděle 10 – 16 h

1999  Sources Blvd, Pointe-Claire, Quebec

Pro informaci volejte na tel. 514-630-3320 – Andrea nebo Božena Kaufman

-------------------------------------------------------------------

Pokud jste poslali příspěvek na Věstník, uveřejníme vaše jméno v příštím Věstníku. Vzhledem k mému cestování a prázdninovému zaneprázdnění ostatních členů redakce nebyla pošta včas zkontrolována, za což se omlouváme. A.Martinů


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.