Montrealský věstník                         Ročník 60

Září/September 2023                  5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                             Číslo 1


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech & Slovak Association", Vestnik Fund.

Je také možné poslat e-transfer na adresu amartinu@yahoo.com.

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

Poznámka redakce

Jak jste si mohli všimnout, tímto číslem zahajujeme již 60. ročník Věstníku! Prvních 37 ročníků tiskl důstojný pán Bohuslav Janíček, katolický kněz, který vedl Misii sv. Václava v Montrealu (mše byly tehdy každou neděli) a založil a organizoval tábor Hostýn. Když v roce 2001 už pro nemoc a stáří nemohl Věstník dále vydávat, převzala ho nynější šéfredaktorka Alena Martinů. V té době jsme měli seznam asi 550 adres a připravit všechny obálky (nalepit adresy a narazítkovat známky se zpětnou adresou) a Věstníky do nich poskládat bylo docela náročné. Za pátera Janíčka vycházelo většinou jen 9 čísel do roka (září a říjen byly společné a také na červen, červenec a srpen bylo jen jedno číslo). Nyní máme 11 čísel (jen v srpnu má redakce "dovolenou") a místo dvou, tří stránek textu vychází obsah na čtyři, někdy dokonce i na šest stránek (jako třeba tentokrát). Již po dlouhá léta se tým šesti až deseti dobrovolníků schází každý měsíc, aby byl Věstník včas rozeslán. Věstník je nezisková organizace: nejen že je rozesílán zdarma, ale veškerou práci s ním spojenou dělají dobrovolníci, ani redaktoři nedostávají za svou práci žádný honorář. Příspěvky jsou samozřejmě vítány – však ceny za obálky, tisk a poštovné se každý rok zvyšují a vše je financováno pouze z darů našich čtenářů a lidí, kteří ve Věstníku inzerují. Děkujeme tímto všem, kdo nám na Věstník přispívají – jen tak můžeme v naší práci pokračovat!

     Doufáme, že Věstník stále je pro naše čtenáře zajímavý a obsažný. Však máme čtenáře nejen v Montrealu, ale i jinde v Kanadě a dokonce i v USA a v Evropě. Kromě zhruba 260 tištěných Věstníků je dnes každé číslo rozesíláno i elektronicky na něco přes 200 adres. K dispozici je na internetu (www.montrealvestnik.com), kde můžete číst i minulá čísla. Snad nám Věstníček ještě dlouho vydrží!

 

Klub seniorů

Léto pomalu končí, ale do školních lavic se budeme vracet pouze ve vzpomínkách. Konec prázdnin ovšem znamená, že se náš seniorský klub začne opět pravidelně scházet. Poprvé se setkáme ve středu 6. září jako obvykle ve 13.00 hodin, po delší přestávce opět u Aleny a Ludvíka Martinů. Další schůzku pak plánujeme dva týdny nato, 20. září. Budeme si mít o čem vyprávět, probereme události minulých několika měsíců, pohovoříme si o našich cestách do Evropy, o návštěvě Čech, Moravy i jinde, o úspěších či neúspěších v zahradničení i houbaření. Doufáme, že každý z nás v létě prožil něco zajímavého a příjemného.

     Informace o klubu seniorů ráda podá Iva Radoková na tel. 514-747-2096.

 

Čs. sdružení

Schůze výboru montrealské pobočky Čs. sdružení se bude konat v úterý 29. srpna 2023 v 19.30 h v domě Aleny a Ludvíka Martinů na 5080 Glencairn Ave. Na programu je plánování podzimních akcí jako je koncert pořádaný tradičně u příležitosti 28. října, Bazar a Mikulášská nadílka pro děti. (AM)

 

Tábor Hostýn

Rekreační sezóna na Hostýně pokračuje až do konce září. Je možné si pronajmout chatičky pro soukromý pobyt. Cena za noc je 36 $ za chatičku (33 $ pro členy). Je ale třeba si udělat předem rezervaci přes email (reservationshostyn@gmail.com) anebo přes telefon (438-389-8522).

 

Podzimní brigáda se bude konat během posledního anebo předposledního víkendu v září (sledujte příští Věstník pro přesné datum). (Zbyněk Najser)

 

Česko-slovenský piknik, který se konal 23. července, byl velice úspěšný. Počasí nám přálo, a snad proto přišlo hodně návštěvníků. Celkem se ho zúčastnilo asi 90 Čechů a Slováků. Tradiční české jídlo, vepřo-knedlo-zelo, připravilo pět zanícených kuchařů (John, Milan, Sonia, Stephane a Zbyněk) a jistě kvůli tomu se velice povedlo. Letos na jaře, ještě před dětským táborem, jsme přistavěli venkovskou kuchyni (obrázek vlevo), a tedy nikdo nemusel čekat, až se uvolní místo v jídelně v hlavní budově. Jedlo se pohodlně v obou jídelnách. Jídlo roznášela jedna rozkošná slečna (Terča) a dva půvabní jinoši (Jakub a Jeremiáš) – jednoho z nich vidíte na druhém obrázku. O reprodukovanou hudbu se starali Karel s Dominikem. Josef se jako už mnohokrát předtím staral o finanční stránku celé akce.

     Po obědě následovalo velice zajímavé loutkové představení, které uvedla Anne-Marie s uměleckým jménem Marionette. Odpoledne se ještě někteří pokoušeli sbírat houby anebo se učili plavat v jezeře Lafond se vstupem z naší pláže. Kdo se zúčastnil, nelitoval. Všem návštěvníkům za jejich účast děkujeme. Těšíme se, že se uvidíme zase příští rok. Ahoj! (Josef Maxant)

 

   A person holding a tray of food

Description automatically generated

 

Česká škola Montreal

A group of people standing under a tunnel

Description automatically generatedPrázdniny jsou už opravdu za námi a příprava nového školního roku je v plném proudu. V učitelském kolektivu jsme s upřímnou radostí přivítali Alici Rezkovou, která nahradí Andreu Larocque v roli vedoucí zodpovědné za dětskou sekci. Kromě Andrey nás po 3 letech spolupráce opustila taky Daniela Koktová, která učila české konverzace pro dospělé. Oběma ještě jednou moc a moc děkujeme za všechno, co udělaly pro naši školu. Andrea bude s námi nadále spolupracovat, nejen jako předsedkyně montrealské pobočky ČSSK, ale taky bude pomáhat Alici v jejích začátcích.

     Jak jsme již psali v letním vydání Věstníku, naše asistentka ze školky paní Kate Slivenecká se  zúčastnila  XV. mezinárodní konference českých škol v zahraničí 2023, která proběhla na konci července v Praze. Kateřina Kwasniaková se v Praze setkala se svými studenty letní filmové školy UQAM, kteří na Vyšehradě natáčeli krátký film (na obrázku).

     Na začátku srpna jsme už byli všichni zpět v Montrealu. Učitelský tým se sešel na pracovní poradě, kde jsme naplánovali školní rok 2023-2024. V září otevíráme již 7. školní rok české školy pro děti. Stejně jako loni nabízíme třídu pro děti od 7 do 15 let a školku pro děti od 3 let. Setkání budou probíhat v prostorách Loisirs Communautaires Saint-Michel nedaleko metra Saint-Michel. Naše výuka probíhá výhradně v češtině a je zaměřena na rozšíření slovní zásoby a konverzaci. Děti budou číst a psát a také získávat povědomí o českých reáliích a kultuře. Děti mají v České škole skvělou příležitost seznámit se svými vrstevníky českého původu a účastnit se mnoha akcí pro celé rodiny. Přihlášky naleznete na naší Facebookové stránce. Uzávěrky příhlášek pro všechny skupiny dětí včetně školky jsou ve středu 9. září 2023. První setkání malých i velkých školáků proběhne v sobotu 30. září 2023 dopoledne.

     Zápisy na již 6. semestr virtuálních kurzů češtiny pro dospělé jsou již také otevřeny. Dospělí studenti začínají v pondělí 11. září večer a on-line přihlášky vám na požádání zašleme. Bude-li dostatečný počet zájemců, chceme mít opět tři skupiny různých jazykových úrovní. Pokud jste u nás ještě nestudovali, napište nám na adresu uvedenou na konci příspěvku. Rádi vám zašleme detailní informace o kurzu a dotazník, abychom vás lépe poznali a zařadili do skupiny odpovídající vaší úrovni českého jazyka. Studenti, kteří u nás studovali v minulosti, již pozvánku k zápisu obdrželi. 

     Na závěr bych svým jménem chtěla poděkovat našim učitelkám a všem dalším spolupracovníkům za jejich čas a vytrvalost. Díky vám se existenční situace naší školy stabilizovala a můžeme dál pokračovat v naší tolik obohacující činnosti. Jsem tomu upřímně velmi ráda.

     Pokud se chcete zapsat do naší školy nebo máte zájem se k nám přidat a pomoci, kontaktujte nás prosím na emailové adrese ceskaskolamontreal@gmail.com. Děkujeme. (Kateřina Kwasniaková a Natálie Valošková)

 

Beseda

Děkujeme všem účastníkům tradičního Pikniku/BBQ s Besedou, který se letos konal 29. července. I když počasí mohlo spolupracovat lépe, i tak jsme si to užili! Využili jsme zároveň této příležitosti k blahopřání a předání certifikátů od českého velvyslanectví vítězkám první kanadské překladatelské soutěže z češtiny do angličtiny. Obě studentky se nemohly osobně zúčastnit oficiálního předávání v květnu na ambasádě v Ottawě.

     Na fotografii vidíte některé účastníky pikniku a držitele certifikátů. Vlevo je paní Karin Blundell, vítězka v kategorii dospělých začátečníků a vpravo paní Jacinthe Roberge Binovec, vítězka v kategorii dospělých pokročilých. Uprostřed je Ing. Victor Voňka, učitel, s poděkováním Besedě od českého velevyslanectví za účast v soutěži.

     Letošní "rozmarné" léto nám pomalu končí a je čas se připravovat na podzim.  V týdnu od 12. září Beseda zahájí podzimní sezónu jazykových kurzů (čeština, slovenština) a konverzací pro začátečníky a pokročilé studenty. Taneční kurzy a nácviky lidových, společenských a historických tanců pro dospělé (16 let a starší) začnou také v tomto týdnu. Přesné termíny budou finalizovány na základě možností studentů a dispozice tanečního sálu. Jazykové kurzy budou opět probíhat prostřednictvím Zoom meetingů.

     Pro více informací a registraci kontaktujte Besedu co nejdříve e-mailem na besedacanada@outlook.com nebo telefonicky na 450-667-1947.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Přijďte se pobavit, pozvěte rodinu, přátele a známé na montrealské

 

DOŽÍNKY

 

v sobotu 14. října 2023 v 18.00 h

hala Kanadské legie, 5455 Maisonneuve Blv. Ouest, NDG

 

Živá hudba k tanci i k poslechu bude hrát tradiční české a slovenské písně a oblíbené západní šlágry

tak, jak se hrávaly u nás doma. Během večera coby kulturní vložku uvítáme dobře přednesený vtip

či humorné vyprávění od kohokoliv, kdo si troufne. Přijďte si po té dlouhé kovidové pauze posedět, poslechnout, zanotovat, potkat známé a pobavit se s hudbou, kterou všichni důvěrně známe.

Občerstvení všeho druhu včetně českého Budvaru bude k mání u dobře zásobeného baru.

 

Vstupné 30.00 $, 45.00 $ s večeří, zaplacené do 11. října (55.00 $ u dveří).

Zajistěte si vstupenky včas, o zábavu je značný zájem a počet míst je omezený.

Na viděnou se těší pořadatelé.

Pro rezervace a informace volejte 514-737-9220.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Canadian Slovak Professional and Business Association

vás zve na svůj

 

57. výroční ples s večeří

 

v pátek 10. listopadu 2023 v 18.30 h

Le Crystal, 5285 Blvd. Henri Bourassa Ouest, Saint-Laurent, Quebec, H4R 1B7.

 

Cena 125 $ (dospělí) nebo 100 $ (studenti)

K poslechu hraje vynikající skupina The Directors.

 

Informace a rezervace:

Jozef Pozdech, tel.: 514-808-7076, e-mail: pozdech@hotmail.com

Bea Janurová, tel.: 514-421-4201, e-mail: beajanurova@gmail.com

Miki Arendas, tel.: 514-502-0235, e-mail: marendas1@outlook.com

Lístky můžete zaplatit i elektronicky na jméno Mark Vandzura, e-mail: ctc064@bell.net

Více informací na cspba.org.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Významná jubilea

Sto let, sto gratulantů! Jak symbolické!

     Ano, na oslavě stých narozenin profesora Tomáše PAVLÁSKA se sešlo tolik lidí. Tom, milovaný rodinou, vážený v komunitě, uctívaný bývalými studenty a obdivovaný přáteli si takovou poctu zasloužil. Všichni přítomní se ve společenském klubu města Lachine cítili velmi dobře. Oslavu zorganizovala Pavláskova rodina, výborné jídlo navařil a až z Ottawy dopravil místní šéfkuchař. Všechny přítomné zaujaly rodinou připravené panely fotografií z Tomova života. K hostům promluvili členové rodiny, jakož i poslankyně parlamentu za Lachine, a na závěr Prof. Pavlásek poděkoval vtipným projevem všem účastníkům, že mu přišli poblahopřát.

     Tomáš Pavlásek, syn československého diplomata, se narodil v roce 1923 v Londýně, kde jeho otec zastával funkci vyslance první Československé republiky. Těsně před druhou světovou válkou byl Pavláskův otec jmenovaný konzulem v Montrealu (v té době to byla nejvyšší diplomatická funkce Československé republiky). Zde hájil zájmy své okleštěné republiky a usiloval, aby Kanada přijala co nejvíc uprchlíků z Německem okupovaného Česka a ze Slovenského fašistického státu. Tom, tehdy student elektronické fakulty univerzity McGill, pořádal s přáteli koncerty po Kanadě a burcoval českou diasporu i místní publikum a pomáhal zakládat pobočky Československého národního sdružení v Kanadě. Byl též jedním z prvních reportérů krátkovlnného vysílání v českém jazyce na Radio Canada International, které se denně ozývalo sloganem "Kanada volá Československo". Když po válce komunisty ovládaná vláda Československa odvolala svého konzula z Kanady, Tomáš zůstal v Montrealu, aby dostudoval. Do Československa už se nevrátil, ale lásku ke svým kořenům si zachoval, stejně jako i neuvěřitelně bohatou schopnost vyjadřovat se čistým českým jazykem.

     Tomáš zastával mnoho funkcí a to nejen na univerzitě McGill, kde působil až do odchodu do penze, ale i v místním kostele, v komunitě a v neposlední řadě jako prezident dobrovolné kulturní organizace Comenius Institut. Poslední dvě prezidentky Comenia po ukončení Tomášovy funkce, Alice Holmanová a Vesna Alinče, se velmi rády oslavy zúčastnily a jako obdiv ke svému mentorovi napsaly tento článek.

 

A person smiling at the camera

Description automatically generatedIn memoriam

Paní Iva BROŽOVÁ (rozená Kohoutková) zemřela v Montrealu dne 12. června 2023 ve věku 87 let.

     Iva se narodila v Praze 3. dubna 1936. V roce 1949 odjela do Kanady a s rodinou se usadila v Montrealu. Od samého začátku se s manželem Vláďou, který zemřel v březnu 2021, zapojila do života československé komunity. Oba byli členy Sokola i Čs. sdružení a pomáhali s balením Věstníků. Iva byla hlavně činná v organizaci našich tradičních bazarů, byla členkou bazarového výboru a výborně pekla moučníky a cukroví nejen na bazary ale i na naše taneční zábavy.

     Mnoho lidí na ni bude dlouho vzpomínat. (AM)

 

Jaroslav (Jerry) BUREŠ tiše zesnul v Montrealu 28. července 2023 ve věku 90 let.

     Narodil se v Plzni a přišel do Kanady v roce 1952. Jeho emigrace byla zajímavá: když mu bylo 18 let, nastoupil 11. září 1951 do vlaku jedoucího z Plzně do Chebu, kde Jarda studoval na gymnáziu. Nevěděl, že tento vlak bude unesen přes hranice do západního Německa, do zóny okupované Spojenými státy. Ve vlaku byla skupina českých rodin o asi 50 lidech pod vedením J.  Konvalinky, který celý únos zorganizoval. Několik lidí se pak vrátilo do Chebu, ale většina emigrovala do Kanady. Jarda dokončil studia v Torontě na Univerzitě York a tam se také oženil s Kanaďankou Peggy.

     Jaroslav pracoval po 30 let jako účetní ve firmě Deloite (mezinárodní auditorská firma). Asi deset let strávil v USA a v Chile, znalost francouzštiny ho nakonec přivedla v roce 1970 do Montrealu. Byl vynikající tenista, člen klubů Valois, Mirabel a Baie D’Urfé. Mnohokrát se účastnil českých tenisových turnajů organizovaných Sokolem Montreal. Jeho zájem o filosofii, historii a literaturu ho přivedl ke kurzům a diskusím v montrealském Thomas More Institutu, které jeden čas i vedl. Jaroslav měl mnoho přátel, kterým bude velmi chybět.

     Jeho rodině tímto vyjadřujeme upřímnou soustrast. (Vlad Kocman)

 

Po dlouhé pauze

Mám tady moře telefonátů od lidí, kteří se chodívali bavit při české muzice do Legie. Vyzývají k otevření post-kovidové sezóny, prý se nikde nic neděje a podobně. Zašel jsem do Legie, poznal jsem tam pár známých, ale vidím, že tradice se budou muset i tam opět oživit. Tři roky jsou dlouhá doba... Včetně prezidenta Legie jsou tam mladší lidé, popíjejí s radostí náš Budvar, ale jinak o našich tanečních akcích a zábavách toho mnoho nevěděli. Potěšilo mě, když mou manželku s vnučkou při vracení plechovek v Metru oslovila paní z kostela ve Westmountu, která, když se prozradilo, že jsou Evropanky, si postěžovala, že prý měli v Legii také jednoho Čechoslováka, který jim krásně vyhrával, ale pak se ztratil... Přiznám se, polechtalo mě to až k zapýření a prestiž české hudby v očích mých dospělých dětí vzrostla do nevídané výše. Ta paní mi vlila do žil vlnu energie a dodala chuť začít něco tvořivého opět dělat. Nový prezident Legie se dal přesvědčit a halu nám přislíbil. Plakáty, vstupenky, propagace, kuchyň, to vše je ale na nás, s čímž jsme nadšeně souhlasili. Prodej vstupenek u baru se nekoná, jen povolení plakátu na nástěnkách Legie se nám povedlo protlačit. Záloha na případné škody na zařízení Legie se musí platit předem a je na nás, jak si všechno ostatní zařídíme. Musíme se starat, ale vše nasvědčuje tomu, že to bude stát zato. Kdo má chuť pomoci, je vítán. Všechno je ve vzduchu, ale věříme, že se zase v dobré a kamarádské náladě sejdeme.

     Ahoj – a přijďte.                                                                      

     Zdraví Honza Chlumský a nadšení pořadatelé.

 

Jak jsme kupovali Sněhurku

Byly nebyly kdysi časy, kdy koupě auta byla celkem příjemnou záležitostí. To bylo, než se globální velkohokynářská junta nadobro zkompromitovala svými doktrínami, pandemiemi, válkami a sankcemi. Dnešní tržní hospodářství se začíná podobat komunistickému experimentu s občanskou trpělivostí. Naše letitá Toyotka nám začala dávat najevo, že už se těší do důchodu, i nezbylo, nežli se pokusit náš vozový park omladit. Ale jen jsme začali shánět, přesně podle Murphyho, uhodila světová Pandemie chřipky, potažmo neschopnosti, ne-li blbosti. Auta prostě nejsou. U dealerů jsme poslouchali pořád dokola: "Račte dát zálohu a zeptejte se za půl roku. Cenu vám nadiktujeme a opovažte se smlouvat! O zájemce není nouze." Až u jedné vyhlášené značky zazářila naděje. "Ano, měli bychom, co hledáte," pravil muž. "Tohle SUV jezdí úplně samo. Akceleruje, brzdí, i volantem točí. Má automatiku sedmi rychlostí a paralelně též manuál pro náročné. Méně erudovaní pak mohou využít driving módů, a to sice dálnice, silnice, okreska, cesta-necesta a rigol. Systémové kamery koukají kolem a kontrolují i vás. Nezareagujete-li třeba na padesátku, ozve se bim-bam, a když to nepomůže, dostanete slabý elektrický šok. Navíc vás satelit nahlásí na nejbližší policejní stanici a tam už si vás podají." "A neměli byste něco, co bych mohl řídit sám?" Salesmanovi zablikalo v očkách a snížil hlas. "Indeedy, zrovna očekáváme vůz vašich snů. Nemá skoro žádné gadgets, nebude vám překážet v řízení a navíc má barvu nevinnosti, tedy bílou. Je to panic, vlastně novorozeně! Takže bych prosil zálohu nejméně 500 dolarů a vydržte ještě týden." No a pak přišel kýžený okamžik a přibyvší děťátko bylo pokřtěno Sněhurka (maskulinum). "Ale zajíždějte ho opatrně, než si na vás zvykne, to víte, první krůčky…" Rádi jsme uposlechli a děťátko po celou dobu rozmazlujeme a hýčkáme. Snad si zvykneme i my na něj! (KN)

 

Trochu humoru

Od srpnové invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa už letos uplynulo 55 let. Jako v každé těžké situaci, Češi se dokázali i s okupací vyrovnávat s humorem. Pár vtipů z tehdejší doby zde připomínáme.

 

21. srpna 1968 ráno budí manželka muže: "Vstávej, Pepo, jsme obsazeni!" "Nesmysl, to by Rusové nedovolili."

 

Prezident Svoboda jde po invazi v osmašedesátém ke kouzelnému dědečkovi a prosí ho: "Poraď mi, jak zbavit Československo okupačního vojska?" Dědeček povídá: "Na to jsou dva způsoby, přirozený a nadpřirozený." "Jaký je ten přirozený způsob?" ptá se Svoboda. "Že přijde svatý Václav s blanickými rytíři a vyžene je." "A jaký je ten nadpřirozený?" "Že odejdou sami!"

 

Umřel Leonid Brežněv a jeho duše se rozhodla požádat o věčné pohostinství v nebi. Přiletí na rozcestí a tam dvě šipky, "Nebe" a "Peklo". I vydá se cestou, která vedla do nebe. Zaklepe, brána se otevře a hned ho uchopí čerti a šup s ním do kotle. "Zatracení Češi," uleví si Brežněv, "už i tady nám prohodili ukazatele!"

 

Inzeráty: Hledáme průvodce, kteří by vodili za nos nezvané hosty. Zn. Znalost jazyků nevítaná.

               Vyměním brožovaného Lenina za svázaného Brežněva. Zn. Spěchá.

A black and white drawing of two men sitting at a table

Description automatically generated

Návrh na pět vyznamenání pro Gustáva Husáka

(prezidenta ČSSR v době normalizace, 1975-1989):

     1. Za literaturu: Stařec a moře naštvaných lidí.

     2. Za hudbu: Od basy k prvním houslím.

     3. Za sport: Jak jsem doběhl dělnickou třídu.

     4. Za zemědělství: Co jsem nezvoral, to jsem pohnojil.

     5. Za zdravotnictví: Jak s úspěchem odoperovat srdce Evropy

         do ruského konečníku.

 

Jak se liší romány různých národností:

     Francouzský román: "Zemřít pro lásku."

     Anglický román: "Zemřít pro čest."

     Německý román: "Zemřít pro vlast."

     Americký román: "Zemřít pro slávu."

     Ruský román: "Zemřít."

 

A ještě kreslený vtip Jiřího Slívy: "On ten život za faraónů zas nebyl tak zlý. Hlavně jsme byli mladí..."

 

Různé zprávy

Hledáme paní mluvící česky a anglicky, která má zkušenost s péčí o staré lidi, aby pomáhala přes den naší 89leté mamince (Zdena Kozáková) u ní doma na West Island. Telefonujte Jiřině na číslo 514 591-7313.

 

A house with a brown gate

Description automatically generatedProdám dům s velkou zahradou (viz foto) v malém městečku ve středních Čechách, 45 km od Prahy po dálnici, 5 min pěšky od vlakového spojení do středu Prahy (55 min). Kerský les 10 min pěšky, 13 km od lázní Poděbrady. Dotazy a více informací na (514) 725-5195. Volejte prosím v 10 h dopoledne.

 

V centru Liberce jen hodinu jízdy od Prahy vyrostl svým konceptem unikátní komunitní dům pro seniory s názvem Rezidence RoSa, který nabízí bezpečné bydlení, soukromí i bohatý program. V samém srdci města v dosahu úřadů, lékařů, divadel i obchodů nabízí pohodlné bydlení šité na míru seniorům v kombinaci s pestrým trávením volného času. Cílem RoSy je, aby její obyvatelé zůstali maximálně samostatní do co nejvyššího věku, užívali si zároveň svoje pohodlí a klid, ale měli v dosahu svoji rodinu a vše potřebné k běžnému životu. Více informací na www.rezidencerosa.cz nebo tel. +420 488 440 637, kde si může každý zájemce domluvit soukromou prohlídku.

 

Na Věstník přispěli: Milada a Michael Foglovi, Marie Hřibová, Jiřina Kozáková, Milan Jírava, Eva Lapka, Karel Novák, Karel Pelz, Dr. Ivan Rohan. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.