Montrealský věstník                         Ročník 60

Říjen/October 2023                    5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                             Číslo 2


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech & Slovak Association", Vestnik Fund.

Je také možné poslat e-transfer na adresu amartinu@yahoo.com.

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

Klub seniorů

Na schůzce ve středu 6. září se nás sešlo jen velmi málo, ale užili jsme si to i přesto velmi dobře. Po prázdninách jsme si měli o čem povídat. Řeč byla hlavně o cestování, Alena vyprávěla o pobytu v Rakousku a v Čechách, Jitka o své chatě na severu a Josef o tom, jak se chystá opět na lov. Rozcházeli jsme se tentokrát velmi pozdě, protože Lída dorazila na schůzku až po návštěvě zubaře. Schůzka původně naplánovaná na 20. září byla z důvodu onemocnění několika členů přeložena na další týden, na středu 27. září, jako obvykle ve 13.00 hodin. Konat se bude tentokrát u Míši Fuchsové. (AM)

     Informace o klubu seniorů ráda podá Iva Radoková na tel. 514-747-2096.

 

Čs. sdružení

Schůze výboru montrealské pobočky Čs. sdružení se konala v úterý 29. srpna 2023 v 19.30 h u Martinů. Na programu bylo shrnutí dosavadních událostí, z nichž asi nejdůležitější byl Kongres ČSSK, který proběhl začátkem června ve Winnipegu. Předsedkyně montrealské pobočky se zúčastnila jako jedna z dvacítky delegátů z dalších poboček. Montrealu se týkalo hlavně to, že poplatky ústředí se od příštího roku opět zvyšují, z 15 dolarů na 20. Radostnější bylo to, že kongres udělil několik Masarykových cen, z nichž jednu dostal pan Josef Maxant za svou práci pro českou komunitu a zásluhy o tábor Hostýn.

     Z činnosti montrealské pobočky je asi nejúspěšnější naše česká škola (o té se podrobně můžete dočíst v dalším odstavci). Dále se mluvilo o plánovaných akcích. Vzhledem k tomu, že koncert k 28. říjnu se posunul na začátek listopadu, náš tradiční bazar bude letos 11. listopadu (o něm se rovněž dočtete ve zvláštním odstavci). Na začátek prosince chystáme tradiční Mikulášskou nadílku pro děti. Je tedy na co se těšit! (AM)

 

Česká škola Montreal

To, že prázdniny jsou skutečně za námi, si učitelky uvědomí, když v neděli večer namísto posezení na zahradě s knížkou v ruce zasednou k počítači a připravují hodinu. Stejně jako studentům se jim vůbec nechce a nechtějí uvěřit, že čtyřměsíční přestávka skončila a příští volno bude až na Vánoce. Ale jakmile se v pondělí večer v 18h55 rozsvítí obrazovka počítače a otevře se aplikace ZOOM, stres odpadá a učitelka zjistí, že se vlastně na tu svoji skupinku moc těší. V 19h01 jsou již všichni připojeni, usměvaví, odpočatí a může se začít.

     V pondělí 11. září 2023 jsme úspěšně zahájili 6. semestr virtuálních kurzů pro dospělé. Otevřeli jsme tři skupiny podle úrovně češtiny a letošní premiérou je skutečnost, že se nám z dětské sekce do kurzu konverzace (na obrázku) přihlásili tři, řekněme, absolventi. Byli to kluci, kteří začali v roce 2016 v jednotřídce pro děti, kterou jsme provozovali v domě manželů Košackých. Dnes to jsou mladí chlapci, kteří se spolu s dalšími třemi trochu staršími studenty budou věnovat například české gramatice, budou nabývat nových praktických znalostí v tom, jak napsat správně v češtině email a podobně. Pod vedením jejich nové učitelky Natálie se mohou těšit na nová zajímavá konverzační témata. Ve skupině začátečníků jsme uvítali dvě nové tváře; Alici z města Québec a Quentina z  Montrealu. Mírně pokročilí jsou stará sehraná parta, ke které přibyl Jonathan z města Québec. Celkem máme 17 studentů ve věku od 13 do 67 let, 6 žen a 11 mužů.

     Organizační příprava školního roku 2023 – 2024 pro malé a starší děti je téměř u konce, vyučování začíná v sobotu 30. září v 10 hodin tradičně v parku u metra St. Michel. K dnešnímu dni máme zapsaných celkem 16 dětí, z toho jich 10 bude chodit do školky a 6 starších dětí jde do jednotřídky. Největší radost máme ze školičky, kam se nám přihlásilo 6 nových dětí. Paní učitelka Veronika s asistentkou Kate se už teď moc těší, až se s nimi budou moci seznámit. Skupinu starších dětí tradičně opustily ty, které přešly na druhý stupeň základních škol a na sobotní českou školu nemají dost volného času. Žáci nám odcházejí, ale přicházejí noví. Asi bych měla napsat nové, protože ve starší třídě jsou zapsané pouze holky. Nicméně paní učitelky Týna a Natálie zůstávají škole věrné a povedou vyučování v naší jednotřídce. Týna se vrací z Prahy, kde úspěšně absolvovala Metodický kurz češtiny jako cizího jazyka pro vyučující z krajanských komunit, který organizovala Univerzita Karlova v Praze na konci prázdnin. Můžete ji vidět na fotce na příští stránce jako devátou zprava.

    Připomínáme, že je stále možné se do školy přihlásit, a to do všech skupin a všech věkových kategorií. Jako tradičně se naše činnost opírá o neodmyslitelnou pomoc dobrovolníků. Pokud byste měli zájem se k nám připojit, budeme upřímně rádi. Ozvěte se nám na adresu ceskaskolamontreal@gmail.com. (Kateřina Kwasniaková, ředitelka České školy)

 

Bazar

To remember: Czech and Slovak Bazaar will take place on Saturday, November 11th from 11:00 a.m. to 3.00 p.m. at St. Monica Church, 6405 Terrebonne, near Benny, in NDG.

     Náš tradiční Bazar se bude konat v sobotu 11. listopadu od 11 hodin dopoledne do 3 hodin odpoledne. Poznamenejte si toto datum do vašeho kalendáře hned teď!

     Po několika letech omezení kvůli kovidu jsme se konečně loňského listopadu sešli tváří v tvář a znovu navázali osobní kontakty. Jediná naše obava během plánování bylo, že se nás nesejde dost a budeme mít spoustu jídla a pečiva navíc. Tato obava byla naprosto lichá! Ještě dlouho před koncem byl prodaný poslední párek a stůl s pečivem byl prázdný. Naopak bylo málo místa, nebylo dost stolů, aby si lidé mohli spolu sednout a popovídat. Proto jsme letos našli větší halu. Letošní bazar bude v hale kostela sv. Moniky v NDG, na křižovatce Terrebonne a Benny. Tam snad bude dostatek místa pro stoly k sezení i pro prodej pečiva, cukroví, českých knížek a dalších typických českých produktů. Samozřejmě bude ke koupi dršťková polévka, obložené chlebíčky a české pivo. Určitě se zúčastní i česká škola a u svého stolu nám ukáže své výrobky.

     Dvě věci jsou potřeba k tomu, aby letošní bazar byl znovu úspěšný. Za prvé potřebujeme, abyste přišli a pozvali své přátele a známé. Rozešlete informace všem, kdo by mohl mít zájem. Dále potřebujeme skupinu odhodlaných dobrovolníků, aby napekli dobroty, které se tam pak budou prodávat, a také ty, kteří pomohou s přípravou bazaru, jeho průběhem i s úklidem potom. Minulý rok se sešel báječný tým a my doufáme, že mnozí z nich se letos opět přidají. Chcete-li nám pomoct nebo se dozvědět, co je vše potřeba, zavolejte Blanche Havlovou na 514-631-6772 nebo Alici Havlovou na 514-426-9203.

     Kdyby kdokoliv mohl pomoci s pečením rakviček, ozvěte se nám. Tato sladká pochoutka je asi ta nejpopulárnější ze všech. Těšíme se na shledanou! (Alice a Blanche Havel)

 

Tábor Hostýn

Zveme vás na PODZIMNÍ BRIGÁDU o víkendu 30. září. až 1. října. Potřebujeme vaši pomoc s úklidem a s přípravou celého areálu na zimu. Je možné přijet i v pátek večer. Budeme mít seznam úkolů pro dobrovolníky všech úrovní a schopností. Všichni dobrovolníci dostanou zdarma stravu a ubytování v našich chatkách (přivezte si svůj vlastní spacák a polštář).

     V sobotu večer si uděláme malou párty s táborákem!

     Ohlaste se předem a nebo pokud máte nějaké dotazy týkající se brigády, pošlete e-mail Johnu Misrahimu, jdmisra81@gmail.com.

 

Další úspěšná sezóna se chýlí ke konci. Od začátku října bude tábor z velké části zazimovaný – vjezdová brána bude pak většinou zavřená. Kontaktujte Zbynka Najsera, kdybyste měli zájem o návštěvu na začátku října. Později už nejspíš bude i vypuštěná voda. Email: znajser@hotmail.com. (Zbyněk Najser)

 


 

Beseda

Osmého září 2023 ukončil Ing. Vítězslav (Victor) Voňka "Metodický kurz češtiny jako cizího jazyka pro vyučující z krajanských komunit", který organizovala Univerzita Karlova v Praze. Dvacítka učitelů z různých zemí se zúčastnila tohoto kurzu, z čehož tři byli z Kanady. Přiložené foto je z předávání diplomů účastníkům kurzu v Karolinu. Pan Voňka je devátý zleva.

     Kurzy češtiny pro dospělé, opět přes Zoom, začnou v týdnu od 25. září. Zájemci se stále mohou přihlásit přes email nebo telefon. Kurzy slovenštiny a tanců začnou v říjnu 2023. Pro informace a registraci kontaktujte Besedu e-mailem na besedacanada@outlook.com nebo telefonicky na 450-667-1947. (Vítězslav Voňka)

 

A group of people holding papers

Description automatically generated

 

Přehlídka filmů Letní školy UQAM

V úterý 12. září 2023 proběhlo v kině Beaubien slavnostní promítání krátkých filmů, které natočili studenti Letní školy UQAM (École d’été de l’UQAM) letos v létě v Praze. Byla to slavnostní kanadská premiéra filmové tvorby skupiny více než 30 studentů, kteří v červnu a červenci pobývali, studovali a filmovali v Praze. Tématem filmů letošního již 7. ročníku byly "Úhly pohledu" (Points de vue). Premiéry se zůčastnili studenti, jejich rodiče a přátelé a samozřejmě personál letní školy v čele s jejím ředitelem panem Denisem Chouinardem.

     Jako učitelka základů češtiny studentů UQAM jsem byla mezi pozvanými hosty a strávila jsem skutečně moc hezký a obohacující kulturní večer. Je zajímavé vidět na filmovém plátně krásu naší stověžaté Prahy očima mladých quebeckých studentů. Celkem bylo natočeno sedm krátkých filmů a pro všechny, kteří Prahu milují stejně jako já, to bylo krásné vzpomínkové pohlazení. Spolu s tajuplnou dívkou jsme se prošli zákoutími Vyšehradu; cestovali jsme v oblíbených tramvajích kolem Vltavy s výhledem na Hradčany; obdivovali jsme krásu pražských oranžových střech a pohyb holubích křídel a navštívili jsme rozsáhlý hřbitov plný koček, procházejících se lidí a obrostlých náhrobků. Druhá polovina krátkých filmů byla více osobního rázu a představovala pohled mladých lidí na dnešní svět kolem nás. Bylo taky velmi milé vidět v titulkách na konci téměř každého filmu informaci o tom, že mladý student naší české školy v Montrealu, Karel Chouinard, spolupracoval na překladech filmů. Bravo Kájo. (Kateřina Kwasniaková)

 

Běh k 28. říjnu

Stejně jako v minulých dvou letech bych vás chtěla pozvat, ať se k nám přidáte a během či chůzí s námi oslavíte národní svátek Československa. Sejdeme se v sobotu 28. října kolem 17 hodiny u Beaver Lake (Pavillon du Lac-aux-Castors, parc Mont Royal, 2000 Remembrance Road, Montreal), tedy na stejném místě jako vloni. Poběžíme společně 3 km trasu až k vrcholku, kde na nás bude čekat západ slunce, a pak poběžíme přes Belvédčre Kondiaronk zpět. Chodci nás mohou potkat kolem 17.40 h u Belvédčre Kondiaronk, kde se společně vyfotíme. Pokud máte zájem, oblečte se pohodlně, vezměte si s sebou českou vlajku nebo jiný doplněk v národních barvách, vodu a přidejte se k nám. Pro přesný čas a případné změny sledujte Czechs and Slovaks in Montreal na Facebooku. Těším se na vás. (Alena Berti)

 

Významná jubilea

An old person smiling at camera

Description automatically generatedVloni jsme oslavili sté narozeniny mé matky, Olgy NOVÁKOVÉ. Přes 125 osob, většinou rodinných příslušníků, někteří dokonce až z Prahy, přijelo na radostnou oslavu na tábor Hostýn. To byl nádherný den! Jsme velice rádi, že můžeme oznámit, že naše maminka, babička, prababička a praprababička oslaví koncem tohoto měsíce, 29. září 2023, své 101. narozeniny!

     Olga se stále těší dobrému zdraví, je šťastná, když ji pravidelně navštěvujeme v Château Pierrefonds, a pokaždé se s námi podělí o něco ze své moudrosti, poví nám hezký vtip nebo zazpívá některou ze svých oblíbených českých písniček. Jsme moc rádi, že máme takovou skvělou matku a přejeme jí další báječný rok! (Anna Vrana)

 

In memoriam

Oznamujeme, že paní Marie JEŘÁBKOVÁ zemřela tiše a klidně ve svém domě v Montrealu dne 9. září 2023 ve věku 99 let. Jejím životem byla hudba, v padesátých letech pracovala pro CBC International Service, a pak až do roku 1989 jako koncertní manažer na hudební fakultě Univerzity McGill. Její dveře byly vždy otevřeny pro milovníky a studenty hudby jakož i českým uprchlíkům, pro které pořádala večírky či pozdní snídaně (brunches). Pomáhala i na českých bazarech, dokud jí oči sloužily.

     Dle jejího přání se konala jen privátní tichá kremace a její popel bude uložen do rodinné hrobky v Čechách. (AM)

 

Posvícení v Torontu

Farnost sv. Václava v Torontu vás srdečně zve na Svatováclavské posvícení u příležitosti oslav našeho patrona. Oslava se uskuteční v neděli 1. října 2023. Hlavním hostem a celebrantem slavnostní mše bude P. Antonín Kocurek, český farář v New Yorku. Po mši svaté v 10.30 h bude slavnostní společný oběd. Cena oběda: 25 $ dospělí a 15 $ děti. Lístky můžete rezervovat u Mariky Jankové na tel. 416-890-5124.

 

Dopis velvyslance pro 69. kongres ČSSK

Vážená paní prezidentko (Misha Gogela, pozn. redakce), vážení členové Českého a slovenského sdružení v Kanadě, rád bych Vás srdečně pozdravil na úvod vašeho kongresu a popřál Vám úspěšná a inspirativní jednání a v neposlední řadě také příjemné osobní zážitky ve společnosti přátel.

     Česká krajanská komunita v Kanadě si zaslouží velký vděk naší země. České a slovenské sdružení v Kanadě přitom výraznou měrou psalo od 2. světové války ty nejslavnější kapitoly naší pozoruhodné krajanské historie v této zemi. Během své mise v Kanadě jsem se navzdory pandemii COVID-19 pokusil navázat kontakt s co největším počtem našich krajanů. Snažil jsem se navštívit i místa, kde kdysi existovaly buňky ČSSK (v celkovém počtu 86), případně dokonce našeho národního sdružení za 1. světové války. Za obou světových válek byla pomoc našich krajanů pro naši státnost klíčová. Přál jsem si poděkovat potomkům těchto krajanů za tuto pomoc a ujistit je, že jsme na ni nezapomněli. Byl jsem často prvním oficiálním představitelem naší země, který tyto komunity navštívil od komunistického převratu v Československu v roce 1948. Má setkání s nimi byla pro mě nezapomenutelná. Tito krajané dodnes nezapomněli na svůj původ, v jejich domech stále visí portréty prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, schraňují bezpočet českých knih a udržují naše tradice. Věřím, že se nám společně opět podaří s některými těmito komunitami navázat kontakt. Jejich hrdý vztah k českým kořenům je stále silný.

     Při příležitosti našeho předsednictví v Radě EU jsem v loňském roce napsal publikaci "Češi a Kanada", kterou najdete na webové stránce www.Traxler110.cz . Snad Vás zaujmou některé z mých zážitků a historické fotografie z míst, kde pobočky Vašeho sdružení kdysi existovaly. Dodám, že společně s publikací najdete na uvedené webové stránce také hudební album "Traxler 110", které jsem připravil ke 110. výročí česko-kanadského skladatele Jiřího Traxlera. Obsahuje nahrávky předních českých interpretů napříč žánry a také česko-americké rockové hvězdy, držitele Grammy za píseň Eye of the Tiger, Jima Peterika.

     Především bych Vám pak rád při této příležitosti vyjádřil svůj vděk a úctu za veškerou podporu, kterou poskytujete naší zemi. Protože v letošním roce můj čtyřletý mandát skončí, rád bych také využil této příležitosti, abych poděkoval všem z Vás, se kterými jsem se měl možnost setkat, za pomoc, kterou jste věnovali mně osobně. Nikdy nezapomenu, jak laskavě jste mě a také mou manželku Kateřinu a syna Jakuba, který se nám v Kanadě narodil, přijímali při našich návštěvách ve Vašich městech. Budeme se těšit na další příležitosti se s Vámi vídat, ať již v Kanadě, České republice či kdekoliv jinde.

     Se srdečným pozdravem a přáním všeho dobrého, Bořek Lizec, PhD., dne 10. května 2023

-

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Přijďte se pobavit, pozvěte rodinu, přátele a známé na montrealské

 

 

DOŽÍNKY

 

 

v sobotu 14. října 2023 v 18.00 h

hala Kanadské legie, 5455 Maisonneuve Blv. Ouest, NDG

 

 

Živá hudba k tanci i k poslechu bude hrát tradiční české a slovenské písně a oblíbené západní šlágry

tak, jak se hrávaly u nás doma. Během večera coby kulturní vložku uvítáme dobře přednesený vtip

či humorné vyprávění od kohokoliv, kdo si troufne. Přijďte si po té dlouhé kovidové pauze posedět, poslechnout, zanotovat, potkat známé a pobavit se s hudbou, kterou všichni důvěrně známe.

Občerstvení všeho druhu včetně českého Budvaru bude k mání u dobře zásobeného baru.

Hledáme pomocníky do kuchyně a s přípravou a úklidem sálu.

Zájemci volejte na telefony uvedené níže – děkujeme.

 

Vstupné 30.00 $, 45.00 $ s večeří, zaplacené do 11. října (55.00 $ u dveří).

Zajistěte si vstupenky včas, o zábavu je značný zájem a počet míst je omezený.

 

Informace a rezervace lístků:

514-737-9220 (Honza) nebo 450-444-5070 (Vladimír)

 

Na viděnou se těší pořadatelé.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Canadian Slovak Professional and Business Association

vás zve na svůj

 

57. výroční ples s večeří

 

v pátek 10. listopadu 2023 v 18.30 h

Le Crystal, 5285 Blvd. Henri Bourassa Ouest, Saint-Laurent, Quebec, H4R 1B7.

 

Cena 125 $ (dospělí) nebo 100 $ (studenti)

K poslechu hraje vynikající skupina The Directors.

 

Informace a rezervace:

Jozef Pozdech, tel.: 514-808-7076, e-mail: pozdech@hotmail.com

Bea Janurová, tel.: 514-421-4201, e-mail: beajanurova@gmail.com

Miki Arendas, tel.: 514-502-0235, e-mail: marendas1@outlook.com

Lístky můžete zaplatit i elektronicky na jméno Mark Vandzura, e-mail: ctc064@bell.net

Více informací na cspba.org.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Jak Sněhurka stonal

Auto omldelo, když vidělo ceny benzínu.

Description automatically generatedZ toho, co jsme podotkli posledně, musí být každému jasné, že náš nový auťák Sněhurka se u nás neměl špatně. A my jsme se z něho radovali tak, že naše úsměvy za windshieldem upoutávaly na přechodech chodce, jako reklama z padesátých let. Jenom nám bylo divné, proč ten náš kindoš znenadání zapíná a vypíná motor, kdy ho napadne. Jak jsme se posléze dozvěděli, je to skrzevá global warming. Takhle prý se totiž ušetří za rok spousta mizerného fosilního paliva. Kolik podobný nápad zruinuje startérů a zaviní accidentů, zpráva neuvádí. Našli jsme ale knoflík, kterým lze zlepšovák vypnout a bylo zase dobře. Až jednoho dne si manželka všimla, že náš miláček při vyšší rychlosti nějak podivně vrní. Doktoři už dávno do domu nechodí, museli jsme do servisu sami a máme to přes 100 km. Felčaři děťátko proklepali, a že prý se nám něco zdá. Jen vjedem na dálnici a už zase vrr vrr vrr. Takže zpět k dealerovi a co že jako, projeli jste ho vůbec? No projeli, ale jenom sedumdesátkou, nebudem přece riskovat pokutu a na highway to máme daleko. Inu ale, že ano, co zbývá, než další servis. Ten stanovil sice správnou diagnosu, ale operace prý nutná a součástky nejsou. Za měsíc, za rok… Smutně jsme odcouvali domů, ale vtom zvoní telefon. Máme součástku, našel se šlechetný dárce, vrazíme vám ji tam, byť by to byl secondhand. Tak se i stalo a navíc se vyměnily brzdy, protože jako naschvál se zrovna konal recall! A bylo zase dobře. Až jednou… Při nastupování do auta manželka nakrčí nos a prý: Cototutaksmrdí? Já necítil nic, ale nakoukl jsem pod koberec a nastojte, plenky skrz naskrz, Sněhurka se nám počůral! Co s autem, ve kterém šplouchá, vždyť je to pojízdná vana, quebecké mini-spa na čtyřech kolech! Internet nás poučil, že podobné věci se ale (smolařům) dějí, problém je najít ten problém. Auto je sice v garanci, i když typu "Securidad Limitada Maňana", ale situace byla komplikovaná faktem, že už jsme měli zakoupené letenky na brzkou cestu do zámoří. Konec dobrý, všechno dobré. Závada se po částečném rozebrání vozidla našla (jedna z přečetných drenážních trubek končící omylem v podlaze!), takže, ač nervy poničené obavami, balením na cestu a montrealskými bicycle lines & road-blocks, mohli jsme konečně odletět do našich zámořských držav. Tohle ovšem si, čtenáři, nechte laskavě pro sebe, nikomu to neříkáme, co kdybychom auto chtěli prodat! A těm, kteří se nám posmívají, kde prý máme k Sněhurkovi trpajzlíky, radím, ať se raději honem s námi pomodlí. "Nový Světový Pořádku, jenž mocný jsi a nevyzpytatelný, neuváděj se v pokušení, ale zachovej své trpaslíky v přízni a zbav nás všeho zlého. Amen." (KN)

 

K tomu přidáváme obrázek auta, které omdlelo, když vidělo, kolik teď stojí benzín...

 

Různé zprávy

Hledáme paní mluvící česky a anglicky, která má zkušenost s péčí o staré lidi, aby pomáhala přes den naší 89leté mamince (Zdena Kozáková) u ní doma na West Island. Telefonujte Jiřině na číslo 514 591-7313.

 

A house with a brown gate

Description automatically generatedProdám dům s velkou zahradou (viz foto) v malém městečku ve středních Čechách, 45 km od Prahy po dálnici, 5 min pěšky od vlakového spojení do středu Prahy (55 min). Kerský les 10 min pěšky, 13 km od lázní Poděbrady. Dotazy a více informací na (514) 725-5195. Volejte prosím v 10 h dopoledne.

 

V centru Liberce jen hodinu jízdy od Prahy vyrostl svým konceptem unikátní komunitní dům pro seniory s názvem Rezidence RoSa, který nabízí bezpečné bydlení, soukromí i bohatý program. V samém srdci města v dosahu úřadů, lékařů, divadel i obchodů nabízí pohodlné bydlení šité na míru seniorům v kombinaci s pestrým trávením volného času. Cílem RoSy je, aby její obyvatelé zůstali maximálně samostatní do co nejvyššího věku, užívali si zároveň svoje pohodlí a klid, ale měli v dosahu svoji rodinu a vše potřebné k běžnému životu. Více informací na www.rezidencerosa.cz nebo tel. +420 488 440 637, kde si může každý zájemce domluvit soukromou prohlídku.

 

Na Věstník přispěli: Alice Gergel, Dr. Eva Procházková, Věra Zabrodská, Hynek Žikovský a jeden dárce, který nechce být jmenován. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.