Montrealský věstník                         Ročník 60

Listopad/November 2023             5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                      Číslo 3


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech & Slovak Association", Vestnik Fund.

Je také možné poslat e-transfer na adresu amartinu@yahoo.com.

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

VÁNOČNÍ POZDRAVY

Chcete-li popřát svým přátelům a známým prostřednictvím Montrealského věstníku,

napište nejpozději do 20. listopadu na adresu:

Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal, QC H3W 2B4.

Můžete také dát vědět po emailu na amartinu@yahoo.com nebo po telefonu na 514-484-6177.

Uvítáme příspěvek na vydávání Věstníku, který je pro mnoho lidí spojením s ostatními. Děkujeme!

--------------------------------------------------------------------------------

 

Klub seniorů

Ve středu 27. září jsme se sešli v téměř plném počtu opět u paní Míši Fuchsové. Schůzky se zúčastnili také dva hosté z Čech, kteří jsou momentálně v Montrealu na návštěvě. Nemůžeme tvrdit, že bychom probírali závažná témata, spíše jsme si jen tak popovídali při sklence vína, zákuscích a kávě. Vzpomínali jsme na naši bývalou předsedkyni paní Olgu Novákovou, která pak dva dny nato ve zdraví a spokojenosti oslavila již sté první narozeniny. Všichni také pozdravujeme paní Aničku Mišurovou, která je v péči Polského institutu. Moc nám při schůzkách obě dámy chybí.

     Pan Josef Maxant vyprávěl o svých nedávných dobrodružstvích během lovecké výpravy; tentokrát mu štěstí nepřálo, ale sezóna ještě neskončila, třeba se poštěstí něco ulovit příště. Soutěž Severu proti Jihu (ne válku!) vyhrál tento rok Sever – mluvili jsme totiž o množství a kvalitě námi nalezených hub. Ti z nás, kteří houbaří na jihovýchodě od Montrealu, měli horší úlovek než houbaři z lesů na severu, kteří našli mnohem více hřibů. Také lišek bylo letos opravdu hodně.

     Diskutovali jsme také o blížícím se bazaru – většina z nás se na přípravách podílí a přímo na bazaru bude pomáhat. Schůzka se protáhla, rozcházeli jsme se až pozdě odpoledne.

 

Na schůzku 11. října přišli všichni naši členové, kteří nebyli v tu dobu mimo Kanadu – jedna z nás se bude z Evropy vracet až v listopadu. Při výborném pohoštění, vínu a kávě jsme se stejně jako minule vychloubali svými houbařskými úspěchy. Ještě nevíme, jak naše vzájemné zápolení skončí, lesy na jihovýchodě jsou plné václavek. I tentokrát jsme měli návštěvu, mladého studenta práv z Prahy, který bude několik měsíců studovat na McGillu. A abychom pokračovali v soutěžení, vzpomínali jsme, jak jsme se v době našeho mládí museli zúčastňovat Soutěže tvořivosti mládeže. Dvě z nás se hned začaly předhánět v recitaci básniček; ostatní museli poslouchat chtíce či nechtíce (přechodníky si ještě pamatujeme z hodin češtiny na základní škole). Dámy nebyly k zastavení, ale stále bylo lepší recitovat básně než mluvit o současných neradostných světových událostech. Raději jsme se pak věnovali plánování bazaru a našeho předvánočního seniorského oběda. Už je nejvyšší čas tuto naši tradici obnovit – doufáme, že se akce podaří a všichni se tam sejdeme.

     Informace o klubu seniorů ráda podá Iva Radoková na tel. 514-747-2096.

 

VÁNOČNÍ OBĚD SENIORŮ. Tradiční vánoční oběd pro české a slovenské seniory organizovaný klubem seniorů za finanční podpory Čs. sdružení se bude konat ve středu 6. prosince ve 12.00 v restauraci Bohemia, 1725 chemin des Prairies, Brossard. Na poledním menu je polévka, hlavní jídlo (na výběr je svíčková, guláš, obojí po 27 $, nebo pečená kachna za 30 $), moučník a káva nebo čaj. Pivo je přibližně za 10 $. Čs. sdružení přispěje každému našemu seniorovi 20 $, účet si pak každý zaplatí sám. Prosíme, oznamte účast a výběr jídla paní Ivě Radokové (514-747-2096) nejpozději do 26. listopadu, abychom mohli zamluvit patřičný počet míst a jídel. Doufáme, že se po dlouhé době zase ve velkém počtu uvidíme. (IR)

 

Bazar

V době, kdy budete číst tento Věstník, budou do Bazaru už zbývat necelé dva týdny. Dveře se podle plánu otevřou v sobotu 11. listopadu v 11 hodin dopoledne. Vzhledem k tomu, že tento den je Remembrance Day a mnozí z nás měli v rodině někoho, kdo ve válce bojoval, začneme tento bazar dvěma minutami ticha za naše válečné hrdiny. Poté se vše rychle rozeběhne svým obvyklým tempem a všude bude určitě spousta ruchu, shonu a obvyklého povídání.

     Rádi bychom vás upozornili na několik věcí. Tento rok se bazar koná v hale kostela svaté Moniky na ulici Terrebonne v NDG. V okolních ulicích je dost místa k parkování a ze stanic Villa Maria a Vendôme tam jezdí městské autobusy. Vybrali jsme tento kostel právě proto, že je v něm dostatek místa pro stoly, abychom se ve velkém počtu pohodlně vešli. Přiveďte svou rodinu a přátele.

     Pro ty, kteří raději platí debetní kartou (debit card) než hotovostí (cash), budeme mít dvě mašinky na zpracování plateb. Budou k dispozici, ať platíte u stolu s moučníky nebo si kupujete různé potravinové produkty dovezené z České republiky. V prodeji budou také česká vína.

     Vždycky uvítáme a oceníme ty, kdo mohou přispět na bazar svými výrobky. Pokud můžete upéct bábovku, dort, štrúdl či jiný moučník, a nebo napéct vánoční cukroví, které se v balíčcích na bazaru prodává, dejte nám vědět. Budeme také rádi, když nám věnujete drobné pletené či háčkované věci – už jsme dostali několik doma vyrobených ponožek a šál. Pokud umíte ušít zástěry, nákupní tašky a podobné drobné věci, budeme rádi, když nám nějaké na prodej věnujete.

     A nakonec bychom vám rádi popřáli, ať se vám bazar líbí, ať si to s rodinou a přáteli dobře užijete – a pokud nám chcete pomoct, připomínáme, že nikdy není pozdě zavolat a nabídnout své schopnosti! Děkujeme a těšíme se s vámi na viděnou!                                          

Blanche Havel (514-631-6772) a Alice Havel (514-426-9203)

 

Chcete-li nám věnovat knihy k prodeji během bazaru, zavolejte prosím Blanche Havlovou (telefon viz výše) nebo Ivu Radokovou (514-747-2096). V úvahu přicházejí pouze ty v českém jazyce, popřípadě anglické nebo francouzské překlady českých autorů. Zájem je o dětskou a současnou literaturu, knihy pro mládež, detektivky, knihy vydané v exilu (např. 68 Publishers). Prosíme, nenoste nám české klasiky – každý už je ve své knihovničce má. Nemůžeme také přijmout knihy fotografií, knihy o různých oblastech České republiky, životopisy nebo úvahy bývalých českých politiků či slovníky. Přímo na bazar knihy nenoste, nebyl by čas je roztřídit. Rovněž doporučujeme, abyste vzali s sebou drobnější peníze. Děkujeme. (IR)

 

Česká škola Montreal

Konečně nadešla tolik očekávaná sobota 30. září a krátce po deváté hodině zavlála v altánku parku François-Perrault česká vlajka. Z aut se začaly vynášet krabice plné knih, tašek s novými školními pomůckami a dalšími dárky pro malé i starší školáky. Altánek se zaplnil učitelkami v tradičních sytě červených tričkách (viz foto) a sedmý školní rok naší školy mohl začít. Před desátou se pomalu začali trousit i rodiče s dětmi, na které jsme se upřímně těšily. Jako vždy se nám osvědčilo, že školní rok začínáme v parku. Děti se rozběhly po prolézačkách, skotačily na houpačkách a vůbec se nebály neznámého prostředí a nových tváří.

     Chvíli po desáté zazvonil pomyslný školní zvonek. Víc než polovina rodin je ve škole zapsána poprvé, takže se začalo oficiálním představováním našeho týmu dobrovolníků. Každá učitelka vysvětlila, co ve škole dělá a koho učí. Připomněly jsme naši nabídku kurzů češtiny pro dospělé a všichni přítomní byli taky pozváni na mimoškolní akce, které spolu-organizujeme na podzim s Čs. sdružením v Montrealu. Kateřina, vedoucí sekce kurzů pro dospělé, vzbudila v řadách nových tatínků takový zájem, že se přes víkend do online výuky začátečníků přihlásili dva noví studenti.

     Po společné fotografii všech přítomných byli rodiče vyzváni, aby opustili park a vrátili se pro své děti v poledne. U malých dětí nastalo trochu zděšení, objevily se slzičky a pár rodičů se rozhodlo zůstat. Samozřejmě jsme je aktivně zapojili do výuky. Pomáhali na stanovištích s pedagogickými aktivitami. Starší žáci nebrečeli, holčičky byly naopak rády, že se po prázdninách opět setkávají s českými spolužáky. Tři nové žačky se seznámily s ostatními formou her. Čas nám rychle uběhl a příště se uvidíme za dva týdny v opravdové třídě v Centre communautaire St-Michel.

     Letošní začátek školy dopadl na jedničku s hvězdičkou. Ještě před půl rokem jsme vážně uvažovaly o tom, že budeme muset kvůli upadajícímu počtu zájemců a nedostatku dobrovolníků naši montrealskou školu zavřít. Dnes máme ve škole celkem 35 zapsaných studentů rozdělených do 5 skupin, nová maminka-dobrovolnice je zodpovědná za dětskou část školy, dvě paní učitelky učí děti i dospělé, a k tomu všemu má o školu zájem i mnoho nových rodičů. Naše práce a nadšení přinesly zasloužený výsledek. Určitě se na nás přijďte podívat během bazaru, kde budeme mít svůj školní stůl. Naše malé i velké děti pro vás připraví zajímavá překvapení a naši dospělí studenti vás uvítají v roli dobrovolníků a organizačních pomocníků. Máte se na co těšit.

     Připomínáme, že je stále možné se přihlásit do školy i do školky, stejně jako na online kurzy pro dospělé. Pokud byste měli zájem se k nám připojit či s něčím konkrétním pomoci, budeme upřímně rády, protože naše činnost se bez dobrovolníků neobejde. Ozvěte se nám na adresu ceskaskolamontreal@gmail.com. (Kateřina Kwasniaková, ředitelka České školy)

 

Běh k 28. říjnu

Připomínáme, že již tuto sobotu 28. října v 5 hodin odpoledne se sejdeme u Beaver Lake (Pavillon du Lac-aux-Castors) a oslavíme národní svátek během na vrchol Mont Royal. Oblečte se pohodlně, vezměte si s sebou českou vlajku nebo jiný doplněk v národních barvách, vodu a přidejte se k nám. Pro přesné informace a případné změny sledujte Czechs and Slovaks in Montreal na Facebooku. Těším se na vás! (Alena Berti)

 

Beseda

Tanečníci a tanečnice se již připravují na ples "Bal des Anges", organizovaný lavalskou taneční školou historických tanců v sobotu 9. prosince 2023. Všichni jste zváni do kaple Mont-de-La Salle, Laval, na honosný historický ples. Budete si moci zatančit tance ve velkolepých choreografiích, které budou vysvětleny a animovány v průběhu plesu, takže každý se může zúčastnit. Valčíky, polky, mazurky a čtverylky vás vrátí do kouzla plesů 19. století. Toto je jedinečná příležitost vytáhnout své nejkrásnější šaty a obleky. Dobové kostýmy jsou vítány, ale nejsou povinné. Pro další informace týkající se plesu a nácviku tanců kontaktujte Besedu co nejdříve po emailu (besedacanada@outlook.com) nebo po telefonu (450-667-1947). (Vítězslav Voňka)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

České a slovenské sdružení v Montrealu

vás srdečně zve na

 

KONCERT

u příležitosti založení Československa

 

v úterý 7. listopadu v 19.30 h

v kapli Saint-Louis kostela Saint-Jean-Baptiste,

309 rue Rachel Est (stejné místo jako vloni). Kaple má vchod z ulice Drolet, číslo 4230.

 

Účinkují:

Maryna Krejcarová (zpěv), Martin Karlíček (klavír),

Mana Shiraishi (housle) a Pierre-Alain Bouvrette (violoncello).

 

Na programu jsou díla Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.

 

Vstupné 35 $, děti do 15 let 20 $.

 

Informace a rezervace lístků:

Vlaďka Hlavatá, tel. 514-746-7746 (volejte večer), email vladimira.hlavata@gmail.com. 

Lístky je možné zakoupit také online přes platformu Eventbrite

www.eventbrite.ca/e/czech-classical-music-concert-concert-de-musique-classique-tcheque-tickets-743211394287?aff=oddtdtcreator .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trochu halloweenského humoru

Dva muži jdou po Halloweenské párty domů a rozhodnou se jít zkratkou přes hřbitov. Uprostřed hřbitova mezi hroby najednou uslyší z temnoty bouchání. Buch, buch, buch. O kus dál najdou starého muže, jak s kladivem a majzlíkem opracovává náhrobní kámen. Jeden z mužů starci povídá: "Teda vy jste nás vylekal k smrti. Už jsme si mysleli, že to je nějaký duch. Co tady děláte uprostřed noci?" Staroch zamumlá: "Tihle neschopní idioti, napsali mi sem špatné jméno."

 

Sejdou se tři upíři, jeden z Anglie, druhý z Francie a třetí z Čech. Anglický upír odletí a vrátí se s krvavou pusou. "Právě jsem vysál krev tří lidí," chlubí se. Odletí francouzský upír a po návratu má celý obličej od krve. "Vysál jsem krev z deseti lidí," hlásí nadšeně. Český upír vyrazí a zanedlouho se vrátí celý zkrvavený: "Vidíte ten strom tamhle před námi?" "Ne," odpoví druzí dva upíři." "Já jsem ho taky neviděl."

 

Ples CSPBA

Canadian Slovak Professional and Business Association vás zve na svůj 57. výroční ples s večeří v pátek 10. listopadu 2023 v 18.30 h v Le Crystal, 5285 Blvd. Henri Bourassa Ouest, Saint-Laurent, Quebec, H4R 1B7. Cena 125 $ (dospělí) nebo 100 $ (studenti). K poslechu hraje vynikající skupina The Directors.

     Informace a rezervace: Jozef Pozdech, 514-808-7076, pozdech@hotmail.com; Bea Janurová, 514-421-4201, beajanurova@gmail.com; Miki Arendas, 514-502-0235, marendas1@outlook.com. Lístky můžete zaplatit i elektronicky na jméno Mark Vandzura na e-mail ctc064@bell.net. Více informací na cspba.org.

 

Mikulášská nadílka pro děti

http://www.receptyonline.cz/data/pics/gastronomicky-kalendar-mikulas/mikulas-andel-cert2.jpgČs. sdružení opět chystá tradiční Mikulášskou nadílku pro děti na neděli 3. prosince 2023 ve 14.00 hodin stejně jako vloni v centru Loisirs communautaires St. Michel (7501, rue François-Perrault, Montréal). Vstup je zdarma. Nealkoholické nápoje a káva budou zajištěny, ale uvítáme, když přinesete menší občerstvení na společný stůl (bábovky, sušenky, atd.). Přineste s sebou dárek pro vaše dítě/děti a nezapomeňte ho označit celým jménem. Mikuláš ho vašemu dítěti předá. Dětem, které nám zazpívají nebo přednesou něco česky/slovensky, dají anděl s čertem navíc zvláštní malý dárek. Přihlášky nejpozději do 26. 11. 2023 na amartinu@yahoo.com nebo na 514-484-6177. Uveďte prosím počet zúčastněných, jak dětí, tak dospělých (prostory jsou omezeny). Těšíme se na shledanou! (AM)

 

Zábava se vydařila

Česká taneční zábava "Oktoberfest", která se konala po dlouhé kovidové přestávce, se velmi vydařila. Honza Chlumský hrál tradičně k tanci a krajané se zase sešli a poklábosili. Někteří přijeli až z Čech. Klasická klobása, kysané zelí a bramborový salát přišly k chutí. Organizace a obsluha byla dobrá jako obvykle. Erika, která byla celá ta léta v kuchyni, byla přítomna tentokrát jako každý druhý host a bavila se s námi. Těšíme se na další zábavu. (Petr)

A person holding a wine glass

Description automatically generatedIn memoriam

S lítostí oznamujeme, že pan Karol KINČEK zemřel náhle 24. září 2023 během své dovolené v Dominikánské republice. Bylo mu pouhých 66 let. Narodil se na Slovensku 24. července 1957, do Kanady přišel v roce 1980. Rád se zúčastňoval tanečních zábav a bazarů. Bude nám chybět. (Viera Kasabji)

 

Oznamujeme, že pan Zdeněk NOSEK zemřel na Moravě 6. září letošního roku ve věku 76 let. Narodil se 10. srpna 1947. Dva roky studoval na univerzitě stavební obor. Studium bylo přerušeno ruskou invazí v roce 1968. Po krátkém pobytu ve Francii se přestěhoval do Montrealu. V Montrealu má z prvního manželství tři děti a z druhého manželství dvojčata.

A person with a beard

Description automatically generated     Zdeněk byl dlouholetým spolupracovníkem otce Janíčka, který vybudoval tábor Hostýn a organizoval dětské tábory od roku 1954 až do roku 1993, kdy byl tábor věnován montrealským jezuitům. Protože nebyly peníze na placení oprav, Zdeněk dělal všechny opravy zdarma. Po převzetí tábora Asociací Hostýn od jezuitů v roce 1998 byl Zdeněk vůdčí postavou při jeho obnově. Zdeněk byl několik roků také předsedou Asociace. Před několika roky se přestěhoval se svou rodinou k Olomouci na Moravu. V létě roku 2023 mu byl udělen titul čestného člena Asociace Hostýn. (Tento titul byl udělen předtím pouze otci Bohuslavu Janíčkovi, Josefu Janíkovi a Tomu Silberovi.) Zdeněk měl velice srdečnou povahu a mnohdy jsme se scházeli k posezení na jeho chatě několik kroků od tábora Hostýn. Budeme na něj často vzpomínat. Čest jeho památce. (Josef Maxant)

 

Na Věstník přispěli: Wenceslas Fait, Pavla Fofana, Eva Gráfová, Ludmila Kuncová, Vratislav Libý, Milada Winternitzová a jeden dárce, který nechce být jmenován. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.