Montrealský věstník                         Ročník 60

Prosinec/December 2023             5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                      Číslo 4


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech & Slovak Association", Vestnik Fund.

Je také možné poslat e-transfer na adresu amartinu@yahoo.com.

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

     

    Radostné Vánoce!
Klub seniorů

Schůzku 25. října jsme zahájili přiměřeně k roční době. Každý totiž obdržel od jedné naší členky malou dýni z její zahrady, a tak jsme se rozpovídali o tom, jak připravujeme polévky a jiná jídla z podzimní zeleniny. K podzimu ovšem také patří lovecká sezóna a Josef nám udělal přednášku nejen o loveckých pravidlech, ale také o zpracování ulovené zvěře. Držíme mu palce, aby měl konečně úspěch. Samozřejmě, nezapomněli jsme během vyprávění ochutnávat dobroty, kterých byl stůl jako obvykle plný.

     Abychom měli alespoň trochu kultury, poslechli jsme si několik básniček s podzimní tématikou. Myslíme si, že ty, které jsou určené dětem, jsou většinou nejhezčí. Tím jsme se, jak tomu bývá, vrátili ve vzpomínkách na naše školní léta, jak jsme se v první třídě učili číst, a na básničky, které jsme ve škole přednášeli. Ty jednoduché se nám teď hodí, zvláště když učíme naše vnoučky česky. Alena se zmínila, že její desetiletý vnuk rád říká: "Máma má mísu, my máme maso. Maso dáme do mísy – óóó, my se máme!" Josef nám zase vyprávěl příhody, které zažil na vojně. Jak je tomu už dávno!

     Než jsme se na konci schůzky rozešli, čekala nás ještě práce, skládali jsme čerstvě vytištěný Věstnik a balili do obálek k odeslání čtenářům. Bylo nás dost, a tak nám to šlo velmi rychle. (IR)

 

Informace o klubu seniorů ráda podá Iva Radoková na tel. 514-747-2096.

 

VÁNOČNÍ OBĚD SENIORŮ. Připomínáme, že tradiční vánoční oběd pro české a slovenské seniory organizovaný klubem seniorů za finanční podpory Čs. sdružení se bude konat ve středu 6. prosince ve 12.00 hodin v restauraci Bohemia, 1725 chemin des Prairies, Brossard. Na poledním menu je polévka, hlavní jídlo (na výběr je svíčková, guláš, obojí po 27 $, nebo pečená kachna za 30 $), moučník a káva nebo čaj. Pivo je přibližně za 10 $. Kdo se ještě nepřihlásil, urychleně oznamte účast a výběr jídla paní Ivě Radokové (514-747-2096). Doufáme, že se po dlouhé době zase ve velkém počtu uvidíme. (IR)

 

Bazar

Když jsme se v sobotu 11. listopadu v poledne rozhlédli po hale kostela svaté Moniky, vypadalo to, že výroční český bazar má obrovský úspěch. I když se ovšem nabízí otázka, jak se měří úspěšnost bazaru? Účastníci na to mohou mít velice rozdílné názory.

     Pro některé lidi je hlavním účelem bazaru získat peníze na určitou věc. Zisk z českého bazaru je věnován na účet, ze kterého se peníze dávají na určité dobročinné účely podle potřeby české komunity. Ještě nevíme, kolik letošní bazar vydělal, ale zisk nebyl nikdy prvotní cíl. Naopak jsme se snažili držet ceny prodávaných věcí i přes inflaci v rozumných mezích, aby se mohlo zúčastnit více lidí.

     Pro některé je bazar prostě tradice. První československé bazary byly organizovány v padesátých letech na podporu českých a slovenských rodin prchajících před komunistickým režimem. Ještě je pár návštěvníků letošního bazaru, kteří pamatují rozsáhlý a různorodý bazar ve Victoria Hall pod vedením dam, jako byla například paní Vlčková, paní Boučková nebo paní Velanová. Než se paní Košacká odstěhovala do Toronta, dala si práci najít schopné mladší dámy (v té době tak šedesát až sedmdesátileté), které by pokračovaly v tradici a zajistily tak uspořádání bazaru ve stejném smyslu. Ponoříme-li se do archívu Věstníku, zjistíme, že s výjimkou dvou let pandemie Covidu (2020 a 2021) se bazar konal každý podzim. Jsme rádi, že se v této každoroční tradici opět pokračuje.

     Bazaru se říká český, protože jedním z účelů je propagovat český jazyk a kulturu. Kultura národa se odráží i v jídle, které se prodává. Kde jinde byste mohli vyprodat dršťkovou polévku udělanou z 20 liber drštěk? Česká škola se stala pravidelným účastníkem bazaru – umožňuje tak svým studentům slyšet český jazyk i jinde než doma či ve školní třídě. Je úžasné, jaký pokrok někteří z dospělých studentů udělali. Však bazar je pro ně báječné místo, kde se mohou v české konverzaci zdokonalit. Také je to samozřejmě velmi dobrá příležitost pro ty, kteří mluvit umí, ale nemají možnost běžně češtinu používat, aby mohli svým rodným jazykem promluvit.

     Ano, máme hodně důvodů pořádat český bazar každý rok, ale tím nejdůležitějším pro všechny je asi to, že se mají kde sejít přátelé a známí všech generací. Je obtížné spočítat, kolik lidí celkem přišlo, ale vedle více než čtyřiceti pilně pracujících dobrovolníků tu mohlo být tak 150 návštěvníků. Kromě pozvánky ve Věstníku jsme tentokrát použili i Facebook, abychom inzerovali bazar mezi mladšími lidmi a mezi těmi, kdo nedávno přijeli do Montrealu. A určitě se mezi dobrovolníky navázala nová přátelství a utužila ta stará.

     V každém případě můžeme říct, že ať soudíme podle jakýchkoliv kritérií, letošní český bazar byl velice úspěšný. Doufáme, že vás příští rok zase uvidíme! (Alice Havel a Blanche Havel)

 

Česká škola Montreal

Women smiling women in red shirts at a table with plates of cookies

Description automatically generatedVěříme, milí čtenáří, že jste se stavili u našeho stolu na předvánočním bazaru, něco dobrého či užitečného si koupili nebo jste si při stání v řadě na dršťkovou polévku prohlédli fotomontáž školních aktivit promítanou za naším stolem. Tradiční předvánoční bazar je pro naši školu unikátní akcí, kde se můžeme představit krajanům a aktivně se zapojit do bazarového dění. Současně mohou naši svěřenci konverzovat v češtině a slyšet kolem sebe český hovor.

     Paní učitelky dorazily na bazar v 8 hodin ráno, jakmile se otevřely dveře kostela. Připravoval se propagační materiál školy, promítačka na fotky a třídily se knihy a DVD českých filmů na prodej. Ochrana životního prostředí je pro naši mládež velmi důležitá, a proto jsme přinesli na bazar modré recyklační boxy a zajistili jsme, aby plechovky a plastové láhve od vody neskončily v černých pytlech na odpadky. Letos jsme se technicky zdokonalili a poprvé v historii školy jsme na bazaru umožnili u našeho stolečku elektronickou platbu, což naši zákazníci rádi využili.

     Starší žačky přišly v 9.30 a vyráběly s učitelkou Natálií před příchodem navštěvníků vánoční svíčky. Poté si procvičovaly matematiku a psaní v češtině přípravou cenovek a organizací školní pokladničky. Děti ze školky vyrobily vánoční ozdoby už před bazarem. Naši dospělí studenti přišli na bazar především pomoci. Mohli jste je vidět u stánků s drobnostmi, při prodeji zákusků a při sbírání špinavého nádobí ze stolů. Naši ochotní rodiče přiložili ruku k dílu u stánku s prodejem českých knih nebo českých výrobků z obchodu Balkan.

     Pokud jste si dali na bazaru bábovku nebo něco sladkého s mákem, je více než pravděpodobné, že to upekly maminky a učitelky ze školy. Naše velké díky patří mamince Vlaďce, která pro nás s dcerou Tarou napekla a trikolorou nazdobila vánoční perníčky (viz obrázek). Tradičně velmi populární byla limonáda, která vždy přijde vhod, když už jsou snědené všechny zákusky, štrůdly a ostatní dobroty. Pralinky paní učitelky Týny byly vyprodány jako první, vždyť její cukrářské umění už přerostlo hranice našeho města. Možná nevíte, že na bazar zavítala delegace ze spřátelené české školy v Ottawě pod vedením její ředitelky paní J. Baconové. Kolegyně přijely prohlédnout si bazar v Montrealu a jeho fungování. A pokud vás zajímá, jak naložíme s penězmi, které jsme si s dětmi na bazaru vydělali, pak vám můžeme prozradit, že plánujeme společný školní výlet. Zbývá už jen vybrat kam a kdy pojedeme.

     Zimní semestr online kurzů pro dospělé začíná 15. ledna 2024 a připravujeme 14 vyučovacích setkání. Přihlášky jsou k dispozici už nyní, pro bližší informace pište na adresu ceskaskolamontreal@gmail.com. Upozorňujeme, že je také stále možné do školy i školky přihlásit děti ve věku od 3 do 14 let. (Kateřina Kwasniaková, ředitelka České školy)

Tábor Hostýn

Dětský tábor je od roku 2003 pořádaný Asociací Hostýn a veden Josefem Maxantem. V této době už jsme nedostávali žádnou finanční podporu od kanadských průmyslníků, jak tomu bylo za "Fathera" Janíčka, a tedy je výtěžek z dětského tábora pro přežití celého tábora Hostýn nezbytný.

     Letošní dětský tábor, který se jako obvykle konal po dobu tří týdnů, byl opět velice úspěšný. Celkem se přihlásilo 98 dětí. První dva týdny jsme měli pokaždé 66 dětí, což je maximální kapacita tábora, třetí týden bylo 55 dětí. Celkový čistý zisk byl asi 35 000 $. Odhadujeme ale, že letošní opravy a úpravy tábora si vyžádají asi 30 000 $.

     Dětí z rodin českého nebo slovenského původu bylo 17. Z toho deset dětí bylo z USA, čtyři z Kanady a tři z České republiky. Ostatní děti byly většinou původu ruského, ukrajinského, běloruského a moldavského. Jak je zřejmé, přáli bychom si, aby dětí českého nebo slovenského původu bylo více. (Josef Maxant)

Výbor tábora Hostýn přeje všem veselé Vánoce a úspěšný nový rok 2024!

 

Beseda

A group of women in dresses

Description automatically generatedZimní sezóna kurzů češtiny a slovenštiny a konverzačních schůzek začne v týdnu od 15. ledna 2024. Tyto kurzy a konverzační schůzky trvají 10 týdnů (2 hodiny týdně), budou se konat opět přes ZOOM a jsou doporučené pro mládež ve věku od 16 let a pro dospělé všech věkových kategorií. Budou je opět vyučovat rodilí mluvčí českého a slovenského jazyka. Vzhledem k velkým rozdílům ve znalostech jazyků mezi lidmi, kteří se registrují, bude prosinec 2023 použit na vyhodnocení jazykových znalostí a vytvoření příslušných skupin na stejné jazykové úrovni. Kontaktujte Besedu co nejdříve pro registraci a vyhodnovací schůzku, jestliže se chcete zúčastnit těchto nových kurzů.

     Všichni jste srdečně zváni do kaple Mont-de-La Salle v Lavalu na honosný historický ples "Bal des Anges" organizovaný lavalskou taneční školou historických tanců (École de Danse Les Étoiles Filantes, https://etoilesfilantesdanse.com/) v sobotu 9. prosince 2023 v 19.00 hodin. Budete si moci zatančit tance ve velkolepých choreografiích, které budou vysvětleny a animovány v průběhu plesu, takže každý se může zúčastnit. Valčíky, polky, mazurky a čtverylky vás vrátí do kouzla plesů 19. století. Toto je jedinečná příležitost vytáhnout své nejkrásnější šaty a obleky. Dobové kostýmy jsou vítány, ale nejsou povinné.

     Pro další informace, týkající se plesu, nácviku tanců a jazykových kurzů, kontaktujte Besedu: email besedacanada@outlook.com, telefon 450-667-1947. (Vítězslav Voňka)

 

Běh k 28. říjnu

V sobotu 28. října se konal již III. ročník běhu u příležitosti založení českého státu. Bylo nás celkem 18, z toho 8 běžců a 10 chodců. Počasí bylo opravdu luxusní – svítilo sluníčko a bylo 12 stupňů nad nulou. Tento rok jsme měli šanci nejen obdivovat západ slunce, ale také měsíc v úplňku. Co víc si může člověk přát? Na příští rok, pokud to bude z technických důvodu možné, plánujeme společnou trasu, jak pro chodce, tak pro běžce, aby i chodci mohli obdivovat západ slunce. V roce 2024 připadá 28. říjen na pondělí – zapište si prosím tuto akci již teď do kalendáře. Těším se na Vás! (Alena Berti)

Pozn. redakce: Vrcholové foto z důvodu nedostatku místa otiskneme v příštím čísle. 

 

Mikulášská nadílka pro děti

http://www.receptyonline.cz/data/pics/gastronomicky-kalendar-mikulas/mikulas-andel-cert2.jpgPřipomínáme, že Čs. sdružení opět chystá tradiční Mikulášskou nadílku pro děti na neděli 3. prosince 2023 ve 14.00 hodin stejně jako vloni v centru Loisirs communautaires St. Michel (7501, rue François-Perrault, Montréal). Vstup je zdarma. Nealkoholické nápoje a káva budou zajištěny, ale uvítáme, když přinesete menší občerstvení na společný stůl (bábovky, sušenky, atd.). Přineste s sebou dárek pro vaše dítě/děti a nezapomeňte ho označit celým jménem. Mikuláš ho vašemu dítěti předá. Dětem, které nám zazpívají nebo přednesou něco česky/slovensky, dají anděl s čertem navíc zvláštní malý dárek.

     Pokud jste se ještě nepřihlásili, ozvěte se co nejdříve po emailu na amartinu@yahoo.com nebo zavolejte na 514-484-6177. Těšíme se na shledanou! (AM)

 

Vianočný obed s Mikulášom

Kanadská Slovenská Liga br. 2 Montreal v spolupráci se Slovenskou školou Vás pozývajú na tradičný Vianočný obed 3. decembra 2023 o 13 hod. v hale kostola sv. Cyrila a Metoda, 7187 Av. 2e, Montreal (na rohu Jean Talon). Členovia KSL zdarma, nečlenovia 40 $, mládež 10 – 18 r. 20 $, deti do 10 rokov zdarma. Rezervácia deposit 10 $. Kontakt: Viera Šebenova, 514-993-6379, vseben@hotmail.com; Betka Ivanova, 514-697-9043, albetka@hotmail.ca. Výborne jedlo, zábava a príjemná atmosféra s priateľmi a samozrejme nebude chýbať ani návšteva Mikuláša. (Silvia Buxar)

 

Vánoční koncert

Srdečně vás zveme na vánoční koncert, který se bude konat 3. prosince 2023 v 19.00 hodin v sále Lakeshore Trinity United Church, 98 Aurora, Pointe-Claire. Vystoupí Maryna Krejcarová (soprán), Mana Shiraishi, Kostya Kondratenko, Mariusz Monczak (housle), Pierre-Alain Bouvrette (violoncello), Martin Karlíček (piano) a sbor Romanian Choir vedený Danielou Diaconu a Ionou Badescu. Lístky můžete zakoupit na webové stránce Eventbrite. (Maryna Krejcarová)

 

In memoriam

A person in a black shirt

Description automatically generatedV úterý 7. listopadu 2023 v dopoledních hodinách nás navždy opustila naše dobrá kamarádka Vilma KOVÁČOVÁ ve věku 77 let. Podlehla dlouhotrvající zákeřné chorobě. Vilma od svého příchodu do Kanady v roce 1968 žila v Montrealu se svým manželem Filipem. Byla velkým přínosem pro českou komunitu, ráda pomáhala i nově příchozím. Mnozí z nás ji i Filipa znají z dětského tábora Hostýn, kde 11 let vařila a Filip tam pomáhal, kde se dalo. Později se Vilma s manželem a dvěma syny přestěhovala do Guelphu, kam byl Filip přeložen. Přestože již žili dlouhá léta v Ontariu, nikdy nezapomněli na své přátele v Montrealu, kam pravidelně dojížděli. Po několika letech se přestěhovali do Ottawy, kde žili společně dlouhá léta až do roku 2005, kdy Vilma ovdověla. Vilma byla věřící člověk se zlatým srdcem, která až do poslední chvíle neztratila svůj humor. Bude chybět svým dětem i přátelům. Vilma bude pochována v Ottawě vedle svého manžela Filipa.

     Za všechny přátele vyslovujeme všem členům rodiny upřímnou soustrast. (Petr Musil a Jitka Křivánková)

 

Oznamujeme, že Dr. Alexander SKAMENE zemřel tiše v kruhu rodiny v sobotu 11. listopadu 2023. Byl milovaným manželem Dr. Tamary Korin po dobu 46 let. Jeho dcery Dr. Tanya Skamene (Justin Greenberg) a Dr. Sonia Skamene (Sebastien Benarroch) a jeho bratr Emil (Tania) ho budou velice postrádat. Saša, jak mu důvěrně říkali, byl velmi oblíben svými přáteli, rodinou i kolegy pro svůj mírný temperament a žertovnou povahu. Jako lékař-endokrinolog se obětavě staral o své pacienty a byl ochotný kdykoliv pomoci.

     Celé rodině tímto vyjadřujeme upřímnou soustrast. (AM)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

A close-up of a sign

Description automatically generated

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trochu vánočního humoru

Jde policista večer po městě a vidí na silnici ležícího muže. "Co se vám stalo?" ptá se ho. "Ale, něco mě přejelo," odpoví muž. "A všiml jste si poznávací značky?" vyzvídá policista. "Ne, ale ty soby bych poznal."

 

Povídá paní Nováková přítelkyni: "Manžel celý rok vyzvídal, co bych chtěla k Vánocům. Tak jsem mu řekla, že něco, co by mě zahřálo." "A koupil ti kožich?" "Ne. Flašku rumu."

 

Recept na rychlé rumové pralinky: Vezmete dutou čokoládovou figurku, ukousnete jí hlavu a dolijete rumem.

 

A předvánoční rada pro ženy: Ani Bůh neučinil vše v jeden den, tak proč ty bys měla? Nestresuj se! Nezapomeň, že Ježíšek se narodil ve chlévě. Takže se vykašli na vánoční úklid, ať se u vás cítí jako doma.


Na Věstník přispěli: Asociace Hostýn, Jana Glavašová, Jana Jeníček, Ema Košacká, Marie Pánková, V. Pechousek (V.J. Screw Machine Inc.), Anna Vránová a dva dárci, kteří nechtějí být jmenováni. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.




 

 

 

 

 

 

 

 

Ales%20Jezisek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všem přátelům

radostné vánoční svátky,

štěstí, zdraví a úspěch

v roce 2024 přejí

 

Míša Fuchsová

Jana Glavašová s rodinou (B.C.)

Rodina Hřibova

Rodina Janglova

Dr. Milos a Jana Jenicek (Ont.),

Tom, Janice a Richard Jenicek (N.B.)

Andy, Chantal a Brooke Jenicek (Ont.)

Chris a Cameron Jenicek (USA)

Jared a Michelle Jenicek (Ont.)

Eva a Vlad Kocmanovi

Ema Košacká s rodinou

Jitka Křivánková s rodinou

Dr. Tomáš Machán

Mira a Slávka Nesvadbovi

Henry Nesvadba

Olga Nováková

Maruš Pánková s rodinou

Jaruš a Antonín Pechouskovi

s rodinou

Karel Pelz

Dr. Jitka Ponka

Rodina Procházkova

Líba Proschek

Iva Radoková-Kučerová s rodinou

Dr. Jan Schulz

Eva Voleská

Věra Zabrodská

Anita a Vladimír Zichovi s rodinou