Montrealský věstník                         Ročník 60

Leden/January 2024                      5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                     Číslo 5


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu:

Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC, H3W 2B4.

Šek vystavte na "CZECH & SLOVAK ASSOCIATION" s poznámkou "Vestnik Fund".

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

   
Redakce Věstníku
přeje vše nejlepší
v novém roce 2024!
Klub seniorů

Příští schůzka seniorů se bude konat po Novém roce, ve středu 10. ledna 2024, jako obvykle ve 13.00 hodin u Aleny a Ludvíka Martinů, 5080 Glencairn Ave. Informace podá Iva Radoková, tel. 514-747-2096.

Do nového roku přejeme našim členům hlavně hodně zdraví a spokojenosti.

 

I když se poslední předvánoční schůzka konala více než měsíc před svátky, tedy ve středu 22. listopadu, bohatě prostřený stůl dával tušit blížící se Vánoce. Slané i sladké dobroty, víno, káva – musíme přece trénovat, abychom během svátků byli v kondici. Také jsme se připravovali na náš tradiční seniorský oběd. Těšili jsme se, že se sejdeme s mnohými přáteli, se kterými jsme se dlouhou dobu neviděli.

     Alena se nedávno vrátila z cesty na Taiwan, a tedy měla o čem povídat. S manželem podnikla výlet do okolí Taipei a k Sun Moon Lake. Ukázala nám zajímavé fotky přírody a exotických jídel. Dokonce nám přivezla ochutnat tamější cukrovinky (autorka se přiznává, že se na ně vrhla a většinu jich zkonzumovala sama).

     Konečně jsme přestali hovořit o jídle a přešli jsme na diskuzi o historických pravdách a nepravdách ve filmech s autobiografickým tématem, které byly nedávno promítány v kinech. Někteří z nás totiž shlédli příběhy o životě amerického skladatele Leonarda Bernsteina a francouzského císaře Napoleona.

     Jak už mnohokrát předtím, probrali jsme téma týkající se čistoty mluveného i psaného českého a slovenského jazyka – no, snažíme se mluvit tak, jak se má. Ovšem někdy je angličtina přece jen výstižnější nebo kratší, už je pro nás přirozenější říct, že se na letišti "čekinujeme" nebo že jsme ten autobus "missli".

     Alice Holmanová nám poutavě přiblížila historii hotelu Thermia Palace v Piešťanech, vyprávěla nám životní příběh jeho architekta Wintera.

     Popřáli jsme si hezké svátky, hlavně abychom je prožili ve zdraví a bez starosti. Ostatně, všichni jsme se mohli těšit, že se ještě uvidíme na předvánočním obědě.

 

A group of people sitting at a table

Description automatically generated"Jedli, pili, hodovali, dobrou vůli spolu měli," – tak se dá popsat náš tradiční předvánoční oběd pro seniory. Tentokráte jsme se sešli v české restauraci Bohemia na Jižním břehu. (Na obrázku zleva Iva Radoková, Míša Fuchsová, Ivo Jirkovský a Jitka Kirchnerová.)

     Obsadili jsme téměř celou jídelnu, navzájem se u stolů navštěvovali, každý si popovídal s každým. Však nás tam bylo čtyřiadvacet! I když jsme si moc dobře pochutnávali buď na svíčkové či pečené kachničce, jídlo vlastně nebylo to hlavní. Největším potěšením je vždy vzájemné setkání.

     Děkujeme panu Novotnému za výborné pohoštění a doufáme, že se uvidíme dříve než za další rok (třeba na bazaru), ale hlavně v dobré kondici a v pohodě. (IR)

 

Čs. sdružení

A group of tin boxes with a card

Description automatically generatedVýborová schůze montrealské pobočky Čs. sdružení se bude konat ve středu 17. ledna v 19.00 h u Aleny a Ludvíka Martinů, 5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4. Na programu je rekapitulace událostí loňského roku a plánování příštích akcí, jako je Velikonoční pomlázka pro děti, možnost podzimní návštěvy umělců z České republiky (ve spolupráci se zastupitelskými úřady ČR v Kanadě) a celokanadský kongres ČSSK v roce 2025, který by se mohl konat po dlouhé době opět v Montrealu.                                                                           (AM)

 

Dámy z bazarového výboru se i letos rozhodly pokračovat v krásné tradici počaté během pandemie a našim seniorům, kteří jsou pohybově omezeni a většinou osamělí, rozvezly jako malou vánoční pozornost krabičku cukroví (na obrázku) s přáním a s básničkou "Koleda" od J. V. Sládka. Těm vzdálenějším alespoň poslaly to zmíněné vánoční přání, že na ně v této sváteční době pamatujeme.

 

České a slovenské sdružení přeje všem členům i nečlenům mnoho úspěchů, štěstí a zdraví v novém roce!

 

Česká škola Montreal

Na závěr roku 2023 se velká část našich žáků s rodiči a naši studenti se svými dětmi zúčastnili Mikulášské nadílky, kterou již tradičně organizuje Čs. sdružení vždy na začátku prosince. Letos dokonce i jedna naše maminka patřila do skupiny pana Mikuláše jako půvabný anděl. Dětem se odpoledne moc líbilo a těší se na příští českou aktivitu, což bude nejspíš až Velikonoční malování a pletení pomlázky.

A group of people holding candles

Description automatically generated     Konec roku s sebou přináší bilanci naší činnosti. Máme radost, že se nám pěkně rozrostla školička. Na sobotní setkání máme již dvě učitelky a dětí jako máku. V úvodu každé hodiny si děti zazpívají českou písničku Kolo kolo mlýnský a krásně si při ní zatancují. Pak přichází na řadu pohyb v podobě her, pokračujeme poslechem české pohádky a následují otázky, zda děti příběhu dobře porozuměly. Ještě taneček s písničkou a hurá na svačinu. Poté děláme rukodělné výtvory. Děti si už zvykly na své nové kamarády a vytvořila se nová přátelství – na sobotní setkání se prý těší. Starší žáci naskočili do češtiny rychle a zapojují se do her a vzdělávacích aktivit. Velmi hezká byla tvorba fantastického zvířátka ze spadlých listů. V poslední hodině roku jsme se ve třídě zaměřili na téma Vánoc, co je pro ně typické v Česku. Vyrobili jsme také ozdobné svícny z jablek (na obrázku).

     A co naše online kurzy pro dospělé? Skupina začátečníků je plně obsazena a studenti už umí složit věty, kladou otázky a je vidět, že pracují i mimo školu. Vynikající výslovnost s rychle rostoucí slovní zásobou jsou toho důkazem. Všem se líbí internetová stránka Umimecesky.cz, která se používá na zpestření výuky. Blíží se Vánoce, a tak si povídáme o českých tradičních zvycích. Ve skupině pokročilých studenti připravili malou prezentaci o typickém českém předmětu. Seznámili jsme se s českým cibulákem, granátem, křišťálem, remoskou, Indulónou, ježkem v kleci, s oplatkami Kolonáda a s rakvičkami se šlehačkou. Skupina konverzace si připomněla podzimní státní svátky a významné události české historie. Studenti si připravili vyprávění o tom, jak dané události prožívali jejich blízcí a jaké příběhy se dodnes v jejich rodinách vypráví. Podělili se o zážitky svých příbuzných z období první i druhé světové války či emigrace do Kanady.

     Na konci listopadu jsme se zúčastnili zajímavého online workshopu na téma Virtuální univerzita třetího věku (U3V) v USA aneb zájmové vzdělávání pro krajany 50+. Seminář uspořádala Česká škola T. G. Masaryka v Chicagu ve spolupráci s Provozně ekonomickou fakultou České zemědělské univerzity v Praze. Virtuální univerzita třetího věku již více než 15 let nabízí v České republice seniorské univerzitní vzdělávání posluchačům, kteří nemohou z různých důvodů dojíždět na prezenční přednášky do univerzitních měst. Konkrétně je v tomto semestru do projektu zapojeno více než 370 konzultačních středisek z celé České republiky a téměř 8 tisíc studentů. Od ledna 2024 tento koncept přichází do Severní Ameriky, aby umožnil krajanům zůstat v kontaktu s jejich rodným jazykem, kulturou a mezi sebou navzájem a zároveň posílil jejich sounáležitost s ČR. Máte-li zájem o více informací, napište nám. Poskytneme informace o konceptu studia, průběhu pololetí a způsobu zapojení se do výuky. Pokud by byl mezi krajany dostatečný zájem, můžeme v budoucnosti rozšířit nabídku aktivit naší školy pro krajany ve věku 50+. To vše ve spolupráci s Českou školou v Chicagu.

     Zimní semestr online kurzů pro dospělé začíná 15. ledna 2024 a připravujeme 14 vyučovacích bloků. Online přihlášky jsou k dispozici. Pro bližší informace pište na adresu ceskaskolamontreal@gmail.com. Připomínáme, že je stále možné se přihlásit do školy i školky.

(Kateřina Kwasniaková, ředitelka České školy, ve spoluprácí s učitelkami Natálií a Veronikou)

 

Beseda

Zimní sezóna kurzů češtiny, slovenštiny a konverzačních schůzek začne v týdnu od 15. ledna 2024. Tyto kurzy a konverzační schůzky trvají 10 týdnů (2 hodiny týdně), budou opět přes ZOOM a jsou doporučené pro mládež ve věku od 16 let a pro dospělé všech věkových kategorií. Budou je opět vyučovat rodilí mluvčí českého a slovenského jazyka. Kontaktujte Besedu co nejdříve pro registraci a vyhodnovací schůzku, jestliže se chcete zúčastnit těchto nových kurzů a schůzek.

 

Skupinové nácviky tradičních českých a slovenských folklórních tanců, historických a moderních společenských tanců začnou v týdnu od 5. února 2024. Rádi přivítáme nové tanečníky z našich komunit ve věku od 16 let. Kurzy pro mladší děti začnou také v únoru 2024, pokud se přihlásí dostatek účastníků. Dejte nám prosím vědět, pokud byste se vy nebo někdo, koho znáte, chtěli zúčastnit.

 

Historický ples "Bal des Anges 2023" bude až po Novém roce. Vzhledem ke generální stávce zaměstnanců školy dne 9. prosince 2023 představenstvo odložilo ples až na leden, aby si zachovalo honosný sál v Mont-de-La Salle. Novým datem je sobota 13. ledna 2024. Všichni jste srdečně zváni do kaple Mont-de-La Salle (125 Boul. des Prairies, Laval, H7N 2T6) na tento ples organizovaný lavalskou taneční školou historických tanců. Budete si moci zatančit tance ve velkolepých choreografiích, které budou vysvětleny a animovány v průběhu plesu, takže každý si může zatancovat. Valčíky, polky, mazurky a čtverylky vás vrátí do kouzla plesů 19. století. Toto je jedinečná příležitost vytáhnout své nejkrásnější šaty a obleky. Dobové kostýmy jsou vítány, ale nejsou povinné.

     Rozvrh večera zůstává stejný. Dveře se otevírají v 16.30 h, přípravný kurz je od 17.15 h, nácvik tanců od 18.15 h, vlastní ples začíná v 19.00 h.

 

Pro další informace, týkající se plesu, nácviku tanců a jazykových kurzů, kontaktujte Besedu co nejdříve po emailu na besedacanada@outlook.com nebo telefonem na 450-667-1947. (Vítězslav Voňka)

 

Silvestrovská zábava

Montrealská slovenská škola vás srdečně zve na Silvestrovskou zábavu 31. prosince v 18.00 hodin v kostele sv. Cyrila a Metoděje na rohu Jean-Talon a 2e Avenue. Vstupné 20 $, přineste si vlastní jídlo a pití. Přijďte přivítat nový rok v přátelské atmosféře se svými přáteli! Informace a rezervace 514-808-7076.

 

In memoriam

An old person smiling for the camera

Description automatically generatedOznamujeme, že paní Olga NOVÁKOVÁ (rozená Horníčková) zemřela dne 8. prosince 2023 ve věku 101 let. Přetiskujeme zde zprávu její dcery Anny Vránové.

     Olga Novak passed away peacefully in her sleep on December 8th, 2023, at the beautiful age of 101 at the Theresa Dellar Palliative Care Residence in Pointe Claire. Olga was born to Czech parents on September 29, 1922, in Warsaw, Poland. She is survived by her 7 children, Libuse (Lise), Marie, Jan, Michael, Anne, Peter, and Paul and by her many, many grandchildren, great grandchildren, and great-great grandchildren.

     Our mother had many qualities and accomplishments, but what most stood out for us was her incredibly positive attitude, her "joie de vivre", her adaptability to life's challenges, her resilience and above all her love for her family. When asked what her secret to a long and happy life was, she would answer, "Try to love everyone, forgive others and look forward to the new day every morning."

     At Olga’s request, there will be no funeral services. Instead, the family will gather privately for a celebration of life in the summer of 2024.

 


 

Zpráva Generálního konzulátu v Torontu

E-mailová spojení na GK Toronto od 18. 12. 2023 jsou:

obecná adresa: toronto@mzv.gov.cz

adresa pro sjednávání konzulárních schůzek: toronto.appointment@mzv.gov.cz

vízové dotazy a schůzky: toronto.visa@mzv.gov.cz

Webová stránka: www.mzv.gov.cz/toronto


V zájmu zachování kontinuity v komunikaci zůstaly dosavadní e-mailové adresy s doménou @mzv.cz funkční a zajistí doručení e-mailů do nových schránek s doménou @mzv.gov.cz ještě dalších 10 let, tj. do 17. prosince 2033.


Více informací najdete na stránce GK v sekci zprávy a události pod titulem "Přechod webu a e-mailů GK pod doménu mzv.gov.cz.

GK přeje všem klidné vánoční svátky a všechno nejlepší v roce 2024. (Jitka Klímová, asistentka Generálního konzula)

 

O koncertu k výročí 28. října

Náš tradiční koncert se tentokrát uskutečnil až v listopadu – hlavní účinkující byli v říjnu mimo Montreal a sál se podařilo rezervovat pouze na úterý 7. listopadu. I to mělo nejspíš vliv na mizivou účast krajanů: bylo nás tolik, co by na prstech jedné ruky spočítal. Naštěstí měla akce ohlas i u širší montrealské audience, takže se nás sešlo v krásné kapli Saint-Louis celkem asi čtyřicet.

     Koncert byl složen ze skladeb Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany. Naši umělci podali vynikající výkon; árie "Měsíčku na nebi hlubokém" Dvořákovy Rusalky v podání Maryny Krejcarové přímo chytla za srdce, Smetanova skladba "Z domoviny" v podání houslistky Many Shiraishi a pianisty Martina Karlíčka zněla až dojemně a závěrečné "Dumky" Antonína Dvořáka, kde spolu s Manou a Martinem hrál Pierre-Alain Bouvrette na violoncello, byly naprosto úchvatné.

     Děkujeme všem umělcům za krásný zážitek a Vlaďce Hlavaté za organizaci koncertu! (AM)

 

A group of people posing for a photo

Description automatically generated   A group of people posing for a photo

Description automatically generated

 

Vlevo fotka z koncertu a vpravo slíbené vrcholové foto z tradičního běhu na Mont Royal (viz minulé číslo).

 

O Mikulášské nadílce pro děti

A group of people posing for a picture

Description automatically generatedV neděli 3. prosince jsme se opět sešli s nejmladšími členy naší komunity na Mikulášské nadílce. I když počasí venku díky padajícímu mokrému sněhu nestálo za nic, kdo přišel, nelitoval. Dorazili jsme s Erikou coby první a zastihli jsme Alenu a Ludvíka s dalším pomocníkem v plné práci s výzdobou sálu a přípravou stolů a židlí. Sál se brzy zaplnil do posledního místečka a dětí přišlo jako smetí. Když se objevil Mikuláš s andělem a čertem s řetězem u boku, děti ztichly. Nutno říci, že ta svěcená trojice vypadala opravdu, jako by zrovna z Betléma dorazila. Po proslovu a pozdravu od Mikuláše to pak byl jen krůček ke zpěvům a dárkům. Bylo krásné poslouchat ta roztomilá malá dítka, jak s vervou (některá i s určitou dávkou zdrženlivosti) zpívala české písničky a říkanky a snažila se ze všech sil přesvědčit Mikuláše a nás publikum o tom, že to s tou češtinou myslí vážně. Písniček a říkanek se sešlo moc a malí zpěváci a zpěvačky si své dárečky velmi roztomile vyzpívali. No a pak se hodovalo, děti si hrály na  parketu a rodičové a prarodičové z nich nemohli spustit oči. Přišlo plno nových ratolestí, ale (nejspíš díky počasí) postrádali jsme některé z našich známých, kteří s námi Mikuláše slavili minulý rok. Musím přiznat, že nadílka se velice pěkně vydařila a doufám, že se opět sejdeme v tak hojném počtu i napřesrok. Děkujeme všem, kteří přišli a na zub i něco k dobru donesli a hlavně pořadatelům a partě pana Mikuláše, kteří nám svou prací připravili příjemné nedělní odpoledne. (J. Chlumský) 

 

A group of people posing for a photo

Description automatically generated

 

Zdravice nového pana velvyslance

Vážení a milí krajané, dovolte mi Vás pozdravit v mé nové roli velvyslance České republiky v Kanadě.

     V pátek 17. listopadu, v den výročí sametové revoluce, jsem slavnostně předal kanadské guvernérce Její Excelenci paní Mary May Simon své pověřovací listiny a formálně se tak ujal velvyslanecké role.

     Velice si vážím toho, že mohu reprezentovat Českou republiku právě zde v Kanadě, kde jsem před 30 lety svoji diplomatickou kariéru začínal, a se kterou má naše země dlouhodobě nadstandardní přátelské vztahy.

     Významnou roli v našich vztazích hrajete Vy, krajané. Dlouho před vypuknutím první i druhé světové války, kdy se Čechoslováci hrdě hlásili do řad kanadské armády či finančně přispívali na armádní výdaje a podporu nezávislého státu, jejich předci přicházeli do země javorového listu tuto zemi osídlit, najít práci, nový domov a vychovat zde budoucí generace. Vtiskli tím zemi do vínku také českou stopu, na kterou můžeme být právem hrdí. A stali se prvkem, o který se mohou vztahy Česka a Kanady vždy opřít.

     Jedním z klíčových úkolů činnosti českých zastupitelských úřadů během mého působení zde v Kanadě proto bude podporovat naši komunitu tak, aby česká tradice a jazyk nebyly v Kanadě zapomenuty. Hodlám také posílit komunikaci našich úřadů s Vámi, ať již formou osobních setkání při mých cestách, tak intenzivním sdílením informací a pořádáním zajímavých akcí. Vzhledem k rozložení krajanské komunity napříč obrovským teritoriem Kanady budu také usilovat o rozšíření sítě českých honorárních konzulátů tak, aby Vám služby českého státu byly blíže. Budu přitom doufat, že nám pomůžete šířit dobré jméno České republiky v Kanadě.

     Česká republika má světu co nabídnout. Za posledních třicet let urazila velkou cestu a dnes je rozvinutou a moderní ekonomikou. Jako motto mého působení v roli velvyslance v Kanadě jsem zvolil "Lion & Leaf – an Innovative Partnership for the 21st Century". Věřím, že tím nejenom důstojně navážeme na mé předchůdce, ale prezentací toho nejlepšího, co dnes může ČR nabídnout v oblastech vědy, technologií, výzkumu a kultury, představíme Kanadě naši zemi jako vynikajícího partnera pro spolupráci i v nových, perspektivních oblastech. Umělá inteligence, kybernetická bezpečnost, vesmírné technologie i pokročilé zdravotnictví jsou sektory, ve kterých Kanada i ČR patří ke světové špičce a spolupráce nás vzájemně obohatí. Rád bych se zaměřil i na posílení turistické výměny, které by velmi prospělo obnovení přímé letecké linky. Budeme se snažit i o to, aby mladí Češi a Češky měli více příležitostí poznat Kanadu v rámci programu International Experience Canada, a aby naopak mladí Kanaďané poznali české vysoké školství i pokročilou vědu a výzkum.

     Na internetových stránkách velvyslanectví a účtech na sociálních sítích budeme zveřejňovat informace a pozvánky na kulturní, vědecké i obchodní akce. Budou určeny pro krajany, ale doufáme, že osloví i kanadské partnery. Rád bych Vás požádal o spolupráci při tomto úsilí. Každý z Vás krajanů je svým způsobem vyslancem své vlasti původu, resp. domoviny svých předků. Sdílením zajímavých informací, fotografií, či třeba hezkých zážitků s českou kulturou násobně zvýšíte viditelnost České republiky v Kanadě. Budu proto rád, pokud si informační kanály našich úřadů přidáte mezi Vaše oblíbené a pomůžete nám hrdě držet vysoko českou vlajku mezi javorovými listy.

     Vážení krajané, nesmírně si vážím Vašeho vlastenectví, Vašeho úsilí při zachování české tradice a při pořádání českých akcí. Doufám, že budu mít možnost se během mého působení s mnohými z Vás osobně setkat a navázat pevné přátelské vztahy. Přeji vám pevné zdraví a naplnění všech vašich tužeb, které máte.

Váš Martin Tlapa, velvyslanec České republiky v Kanadě, www.mzv.cz/ottawa

twitter.com/TlapaMar, www.facebook.com/martin.tlapa, https://www.linkedin.com/company/98678373/

 

Typické silvestrovské nápoje ze světa

V Čechách je bezesporu vaječný likér obvyklým vánočním nápojem. Jak je tomu jinde ve světě?

Eggnog ze středověké Británie – vejce, mléko, cukr a smetana, přidat skořici a muškátový oříšek a do toho zamíchat bourbon, brandy nebo rum.

Glögg (Švédsko) – svařené červené víno s vodkou nebo bílým rumem, přidá se cukr, kardamon, pomerančová kůra, zázvor, skořice, hřebíček a do toho rozinky a mandle.

Punssi (Finsko) – punč, do kterého se dává arrack, tmavý rum, cukr, čaj, pomerančová nebo citronová kůra, hřebíček, skořice, kardamon a mandle.

Ponche Navideńo (Mexiko) – rovněž punč, víc ovocný, ve kterém je kromě jablek kvajáva (guava), pomeranč,

tejocote (ovoce podobné žlutému jablku), cukrová třtina, skořice, hřebíček, plody tamarindu a voda.

Colada Morada (Ekvádor) – červená kukuřičná mouka, naranjilla (lilek quitský, chuťově trochu jako kombinace rebarbory a limetky), ananas, jahody, mortińos (podobné borůvkám), skořice, hřebíček, hnědý cukr a voda. Podává se většinou jako nealkoholický nápoj, rum se může dát navíc.

Cola de Mono (Chile) – koktejl zvaný "Monkey Tail" (Opičí ocas) je směs aguardiente (anýzový likér z cukrové třtiny), mléka, cukru, kávy, do kterého přijde vanilka, hřebíček, skořice, muškátový oříšek a pomerančová kůra.

Jólabland (Island) – tmavé pivo, například Guinness, smíchané s pomerančovou sodou (spritzer).

White Christmas Mojito (Austrálie) – bílý a kokosový rum, kokosové mléko, sodovka, šťáva z limetky, navrch granátové jablko a lístky mintu.

Cartoon of two people in the clouds

Description automatically generatedCoquito (Portoriko) – portorikánský rum, kokosové mléko, kondenzované mléko, skořice, muškátový oříšek, hřebíček a vanilka.

Chanmery (Japonsko) – pouze smícháme šampaňské a pomerančový likér.

Bombardino (Itálie) – Advocaat (vaječný likér) s brandy nebo whisky, navrch se šlehačkou posypanou kakaem.

Hot buttered rum (colonial New England) – nápoj z 18. století: tmavý rum, máslo, hnědý cukr, skořice, muškátový oříšek, hřebíček, horká voda nebo jablečný cider, vanilka. Zamíchat tyčkou skořice a navrch dát trochu šlehačky.

 

A do toho nového roku ještě přiléhavý vtip:   "Hlavu vzhůru, příteli, byl to fajn rok. Záleží na úhlu pohledu!"

 

Různé zprávy

Upozorňujeme, že nejznámější český ovocný destilát, bílá slivovice R. Jelínek, je konečně znovu k dostání v Quebeku v prodejnách SAQ, a to ve formátu 700 ml a 750 ml, přibližně za 40 dolarů. (AM)

 

Na Věstník přispěli: Jan Chlumský, Marta a Vladimír Dvořákovi, Ludmila Janglová, Magdalena a Milos Kacir, Darina Kacir a Dušan Lamos, Jana Kapicka, Zuzana Karabová, Jitka Kirchnerová, Iva Radoková, Dagmar Rydlo, Dr. Jan Schulz, Tom Silber, Miloš Šuchma. Všem srdečně děkujeme!

 


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.