Montrealský věstník                         Ročník 60

Únor/February 2024                     5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                     Číslo 6


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

Náklady na vydávání a zasílání Montrealského věstníku jsou hrazeny

z dobrovolných finančních příspěvků našich čtenářů a příznivců.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu:

Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC, H3W 2B4.

Šek vystavte na "Czech & Slovak Association" s poznámkou "Vestnik Fund".

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

Klub seniorů

Schůzku plánovanou na 10. ledna jsme kvůli špatnému počasí zrušili. Někteří naši členové jsou teď v zahraničí, ale ve středu 24. ledna jsme se sešli v menším počtu u Martinů (zpráva bude v příštím čísle). Další plánovaná schůzka 7. února bude u Míši Fuchsové.

     Rádi mezi námi uvítáme nové členy naší komunity. Vzhledem k tomu, že počasí je v této době nejisté, pro informace o tom, kdy a kde se schůzka koná, raději předem volejte Ivu Radokovou na tel. 514-747-2096. Našim pravidelným členům vždy dáme telefonicky vědět.

 

Čs. sdružení

Výborová schůze montrealské pobočky Čs. sdružení se konala ve středu 17. ledna u Aleny a Ludvíka Martinů. Sešli jsme se v 7 hodin večer a do 10 hodin osm členů výboru diskutovalo o minulém roce a plánovalo, co nás čeká v tom příštím. Bazar je sice ještě daleko, ale musíme zamluvit halu co nejdříve. Po úspěšné Mikulášské nadílce se těšíme na Velikonoční pomlázku, která bude tradičně na Bílou sobotu, 30. března. Poslední koncert byl po stránce účasti i financí důkazem, že není v našich možnostech zvát do Montrealu renomované umělce z Čech. Stejně tak organizace celokanadského kongresu v roce 2025 je na hranici našich sil – záleží na mnoha dalších okolnostech, především na možnostech spolupráce a podpory eventuálních sponzorů. (AM)

 

Česká škola Montreal

Nový rok 2024 jsme odstartovali ve velkém a pro naše dospělé jsme 18. ledna otevřeli další, tedy čtvrtou skupinu virtuálních kurzů češtiny. Nová skupina je určena pro úplné začátečníky a počet přihlášek dosáhl 9 zájemců. Máme velkou radost, že vstup do 4. roku virtuálních kurzů slavíme se zvyšujícím se počtem studentů.

     V lednu děláme tradičně roční uzávěrku, vyúčtování peněžních darů pro Ministerstvo zahraničních věcí v Ottawě a pro Ministerstvo školství v Praze, a hodnotíme pedagogickou činnost za uplynulý rok. Konstatujeme, že rok 2023 byl pro naši školu velmi úspěšný. V lednu jsme poprvé v naší sedmileté historii otevřeli školku pro děti od tří let. V první polovině roku se nám zapsalo sedm dětí a od září chodí do školky deset dětí. Začínali jsme s jednou paní učitelkou a teď se o naše nejmladší svěřence starají učitelky dvě. Skupinu dětí nad sedm let navštěvovalo osm žáků, ale jejich počet se od září snížil na šest dětí, z toho jsou dvě žačky v naší škole poprvé. Většina dětí, které se nám po letních prázdninách už nevrátila, postoupila na druhý stupeň základní školy a na českou školu už jim nezbývá volný čas. Další přešli do virtuálního kurzu pro dospělé a jeden žák se na rok odstěhoval do Prahy. I v této třídě pracují s dětmi dvě paní učitelky.

     Příznivá situace je taky v sekci pro dospělé. Na začátku roku 2023 jsme snížili věkovou hranici našich dospělých na 15 let a zpřístupnili jsme virtuální kurzy bývalým žákům. V zimním semestru roku 2023 u nás virtuálně studovalo celkem patnáct studentů a na podzim se jejich počet zvýšil na devatenáct. Celoročně nabízíme tři skupiny podle znalosti češtiny, které vedou tři učitelky.

     V květnu po třech letech učení ve skupině konverzace odešla velmi oblíbená paní učitelka Daniela a skupinu převzala Natálie z oddělení pro děti. Dvě učitelky učí děti i dospělé současně. V srpnu k nám přišla dlouho očekáváná posila Alice, která nahradila spoluzakladatelku školy Andreu a vede dětskou sekci. Když to všechno spočítáme, měla naše škola od ledna do prosince celkem 54 spoluhráčů: 8 učitelek, 11 starších a 13 malých dětí a 22 dospělých.

     Rok 2023 jsme tentokrát uzavřeli se ztrátou. Naše činnost je financována z převážné části z finančních darů z České republiky. Ministerstvo školství nám snížilo dotace o 30% v porovnání s rokem 2022. Školní poplatky jsme nezvýšili již šest let. Během příštích dnů plánujeme setkání učitelského týmu a budeme hledat řešení, jak zlepšit naši finanční situaci v roce 2024. Rádi bychom poděkovali touto cestou panu Janu Chlumskému za dar, který nám věnoval na konci roku.

     Druhé pololetí školního roku začíná 10. února 2024 a připravujeme sedm vyučovacích sobot. Máme mnoho volných míst ve škole i školce. Pro bližší informace pište prosím na adresu ceskaskolamontreal@gmail.com. (Kateřina Kwasniaková, ředitelka školy)

 

Tábor Hostýn

Letošní dětský tábor bude opět po dobu 3 týdnů a povede ho nový ředitel David Sanc. Tábor začne v neděli 30. června 2024. Ceny jsou 575$ za 1 týden, 1000$ za 2 týdny a 1350$ za 3 týdny včetně daní.

 

Připravuje se soutěž o nejlepší návrh nového loga pro Tábor Hostýn. Detaily budou uveřejněny na Facebooku pod heslem Camp Hostyn-Dětský Tábor Hostýn a v příštím čísle Věstníku. (Josef Maxant)

 

Beseda

Začátek zimní sezóny kurzů češtiny, slovenštiny a konverzačních schůzek byl posunut na týden od 5. února 2024. Skupinové nácviky tradičních českých a slovenských folklórních tanců, historických a moderních společenských tanců začnou také v týdnu od 5. února 2024. Kurzy pro děti mohou začít v březnu 2024. Pro informace kontaktujte Besedu na besedacanada@outlook.com nebo na telefonu 450-667-1947. (V. Voňka)

 

A red rose with hearts around it

Description automatically generatedKoncert k sv. Valentýnu

Srdečně vás zveme na koncert u příležitosti svátku sv. Valentýna, který se bude konat v sobotu 3. února v 16.00 hodin v sále kostela Lakeshore Trinity United Church, 98 Aurora, Pointe-Claire.

Účinkují: Maryna Krejcarová (soprán), Mana Shiraishi (housle) a Martin Karlíček (piano). Vstupné 25$, děti do 12 let zdarma. Výtěžek koncertu jde na podporu Ukrajiny.

 

Kurzy české virtuální univerzity 3. věku

Jak jsme již psali v minulém čísle, virtuální univerzita třetího věku pro občany starší 50 let (VU3V) již více než 15 let nabízí v České republice seniorské univerzitní vzdělávání posluchačům, kteří nemohou z různých důvodů dojíždět na prezenční přednášky do univerzitních měst. Od ledna 2024 se do tohoto programu zapojila i Masarykova škola v Chicagu a nabízí dva kurzy, "Pozoruhodný svět hub" a "Genealogie – Hledáme své předky". Uzávěrka přihlášek je 2. února 2024 a kurz stojí 97 US$. Zájemci se mohou ohlásit na emailu klara@czechschoolchicago.org. Informace najdete také na www.czechschoolsamerica.org/u3v.html. (AM)

 

A k tomu přikládáme dva školní/akademické vtipy Pavla Kantorka:

 

Cartoon of a person and a child looking at a schoolboy

Description automatically generated                          Cartoon of a cartoon of a waiter and a person at a table

Description automatically generated

   A podívejme, Einstein, a zase pozdě! Alberte,                       Prosím tě, Karlíku, moh' bys tady tomu

   pro tebe je ten pojem času zřejmě naprosto relativní!          Galileovi nějak vysvětlit, že už se netočí?

 

Na Věstník přispěli: Zdena Bukal, Jitka Křivánková, Michaela Mach, Henry Nesvadba, Miloš Novotný (Bohemia Restaurant), Tomáš Pavlásek, Ivan Stecko, Eva Strofová a jeden dárce, který nechce být jmenován. Všem srdečně děkujeme!

 


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.