Montrealský věstník                         Ročník 60

Březen/March 2024                       5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                     Číslo 7


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

Náklady na vydávání a zasílání Montrealského věstníku jsou hrazeny

z dobrovolných finančních příspěvků našich čtenářů a příznivců.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu:

Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC, H3W 2B4.

Šek vystavte na "Czech & Slovak Association" s poznámkou "Vestnik Fund".

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

Klub seniorů

I když jsme nepočítali s tím, že se nás 24. ledna na první schůzce po svátcích sejde hodně – někteří členové odjeli do Evropy nebo se vyhřívají v teplých krajích – byli jsme mile překvapeni. U prostřeného stolu s mnoha dobrotami se nás dokonce sešlo více než obvykle. Dostavila se i "přespolní" návštěva ze Suttonu. Dámy se shodly, že během svátků se u nich v šatnících usídlili zlomyslní skřítkové, kteří kolem pasu zúžili každou sukni i kalhoty. Máme silný dojem, že po dnešní hostině si ti roštáci znovu přijdou na své. Ti z nás, kteří mohou na venkově chodit na procházky ať už s pejsky či jen tak, přece jen mají možnost vrátit se "do formy", ale zledovatělé chodníky ve městě jsou nebezpečnou nástrahou. Popovídali jsme si o tom, jak jsme prožili Vánoce, které letos propršely. Doufáme, že si příroda neřekne, že si vše musí vynahradit, a nezasype nás v příštích týdnech spoustou sněhu.

     Iva nám květnatě líčila svá nedávná dobrodružství při shánění lékařské péče v Montrealu. Vyprávění nebylo příliš veselé. Zdá se, že nemocnice i kliniky se řídí úslovím "proč to dělat jednoduše, když to jde složitě". Samozřejmě, nezapomněli jsme také probrat mezinárodní situaci i události v Quebeku a Kanadě.

 

A group of people sitting around a table

Description automatically generatedNa schůzce 7. února, tentokrát u Míši Fuchsové, se nás sešlo opravdu hodně. (Fotka je ze schůzky u Míši v říjnu 2023.) Zúčastnili se i ti, kteří obvykle na naše setkání nechodí. Bohužel, naše obavy týkající se nebezpečných zledovatělých chodníků se vyplnily. Jedna z nás skončila po nešťastném pádu v nemocnici. Přejeme jí úplné uzdravení, i když rehabilitace bude nějakou dobu trvat. 

     Opět jsme zjistili, že dietu dnes nezahájíme. Slané i sladké dobroty (například roláda s domácí rybízovou zavařeninou nebo štrúdl), skleničky vína, káva, čaj... večeře ten den nepřicházela v úvahu. Při tak chutné hostině jsme si povídali o tom, jak v zahrádkách pěstujeme různé letní plodiny a jak se těšíme na jaro a léto.

     Přečetli jsme si část článku z montrealských novin, ve kterém autor tvrdil, že Praha a její lékařská fakulta byla v roce 1920 součástí Rakousko-Uherska. No, chybu může udělat každý, ale v novinách by to někdo měl opravit... Z pražské univerzity jsme se přenesli do Brna a poslechli si Vladimírovo vyprávění o tamější veterinární univerzitě, která byla zřízena 12. prosince 1918. Alice nám přiblížila historii Clubu Med (vrátila se nedávno z Cancúnu). Vyprávěla, že i tam se mnoho změnilo a ne právě k lepšímu. A tak jako často předtím jsme se vrátili do minulosti, vzpomínali na náš život v Československu, na dobu, kdy jen málokdo vlastnil ledničku, pračku či televizi...

     O schůzce 21. února napíšeme v příštím Věstníku. Další schůzka bude 6. února u Míši Fuchsové. (IR)

    

Rádi mezi námi uvítáme nové členy naší komunity. Vzhledem k tomu, že počasí je v této době nejisté, pro informace o tom, kdy a kde se schůzka koná, raději předem volejte Ivu Radokovou na tel. 514-747-2096. Našim pravidelným členům vždy dáme telefonicky vědět.

 

Čs. sdružení

Valná hromada montrealské pobočky Čs. sdružení se bude konat ve středu 20. března 2024 v sedm hodin večer v domě Aleny a Ludvíka Martinů na 5080 Glencairn Ave v Montrealu. Uvítáme mezi sebou nejen naše členy ale i všechny zájemce o dění v naší komunitě.

 

Při této příležitosti připomínáme našim členům, že je opět čas zaplatit členské příspěvky. Stejně jako vloni činí poplatek 30.00 $ na osobu. Pro členy nad 70 let je placení příspěvků dobrovolné, nicméně pobočka za ně platí ústředí 15.00 $ ročně, a proto jsme rádi, když svůj členský poplatek i přesto pošlete. Děkujeme těm, kteří už příspěvky zaplatili, a prosíme ostatní, aby vystavili šek na Czech and Slovak Association a poslali jej na adresu Alena Martinů, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC, H3W 2B4. Děkujeme. (AM)

 

Česká škola Montreal

Na konci ledna se sešel náš učitelský tým na virtuální pracovní poradě. Prvním bodem byla ztrátová finanční situace školy a snižující se finanční podpora z České republiky, na kterou nemáme žádný vliv. Diskutovaly jsme možnosti, jak situaci zlepšit, jak a kde hledat nové sponzory, na čem můžeme ušetřit. Vzhledem ke skutečnosti, že se nám snížil počet dětí ve druhém pololetí ze 16 na 10,  omezily jsme počet učitelek ve skupině starších dětí. Rozloučily jsme se s učitelkou Týnou, která nás opustila z osobních důvodů s příslibem, že se časem zase vrátí. Plánujeme v září 2024 zvýšit školní poplatky, které jsou neměnné už sedm let. 

     Dalšími body porady bylo plánování druhého pololetí, intenzívní reklama a nábor nových dětí, organizace pikniku školy v sobotu 25. května a tradičního setkání rodin na Hostýně v červnu, účast na konferenci českých škol na konci května v Torontě a na metodickém kurzu pro učitele v krajanských komunitách v srpnu na UK v Praze. Naším přáním je mít webovou stránku školy, která by nám napomohla školu zviditelnit.

     Na 4. února připadá Den Čechů žijících v zahraničí – česká vláda ho schválila v roce 2021. Krajané si datum sami vybrali hlasováním, je to den, kdy Jan Ámos Komenský opustil vlast. Den je věnovaný české diaspoře. Jde především o mladé Čechy, kteří vychovávají své děti v úctě k české kultuře a tradicím a budují v nich hrdost na české kořeny. Myslím, že v tom jim naše česká škola vydatně pomáhá.

     Tento významný den jsme oslavily přátelským setkáním všech učitelek a spolupracovnic v domě paní ředitelky Katky v Châteauguay. Podávalo se vepřo-knedlo-zelo a pro zájemce quebecké kuchyně vegetariánské pâté chinois. Všem moc chutnalo a po večeři jsme šly zkontrolovat stav školní knihovny, která se nachází v suterénu domu paní ředitelky. Rozhodly jsme se, že opět zprovozníme pojízdnou knihovnu a ve druhém pololetí budou mít naši žáci možnost si po každém vyučování půjčit české knihy.

     Druhé pololetí školního roku začalo 10. února 2024 a na programu je sedm vyučovacích sobot. Na jaro plánujeme školní výlet do Biodomu, na který jsme si s dětmi vydělaly prodejem drobností na listopadovém předvánočním bazaru. Všichni se už moc těšíme. Nepřidáte se k nám? Máme mnoho volných míst ve škole i ve školce. Pro bližší informace pište prosím na adresu ceskaskolamontreal@gmail.com. (Kateřina Kwasniaková, ředitelka školy)

 

Tábor Hostýn

Dětský tábor Hostýn letos otvírá své brány do sedmé dekády svého působení. Významný milník přineslo jmenování nového ředitele, když Asociace Hostýn, po rozhodnutí předchozího ředitele Josefa Maxanta odejít do důchodu, zvolila do vedení tábora Davida Šance. Na jeho osobní představení se se můžete těšit v příštím vydání Věstníku.

     S novou érou "Kids' Camp Hostýn" stále hledá své nové logo. Děti se svými rodiči, bývalí táborníci a všichni ostatní podporovatelé tábora jsou vyzýváni, aby se zapojili do vyhlášené soutěže o návrh loga, pustili uzdu své fantazii a předložili návrhy, které zachycují podstatu ducha a odkazu tábora Hostýn. Vítězný návrh umožní svému tvůrci těšit se na pobyt na táboře zdarma. Podrobné informace a podmínky získáte na webové stránce Hostýna www.hostyn.org a na facebookové stránce tábora.

     Dopřejte svým ratolestem nezapomenutelné letní zážitky a vyplněnou přihlášku dostupnou na webu zašlete na email kidscamphostyn@gmail.com co nejdříve. Kapacita je už z poloviny zaplněna. (David Šanc, ředitel dětského tábora Hostýn)

Koncert v Torontu

Generální konzulát České republiky v Torontu vás zve na koncert u příležitosti roku české hudby, který se bude konat 3. března 2024 v 17.00 hodin v kostele sv. Václava, 496 Gladstone Ave. Manželé Miroslav Ambroš (housle) a Zuzana Ambrošová (klavír) zahrají díla Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Josefa Suka, Juraje Filase a Pablo de Sarasate. Vstupné 25 dolarů. (Podle zprávy GK ČR v Torontu)

 

03 VelikonoceVelikonoční pomlázka pro děti

České a slovenské sdružení opět chystá pro děti tradiční velikonoční pomlázku (malování vajíček a pletení pomlázky). Bude se konat jako obvykle na Bílou sobotu, která letos vychází na 30. března. Sejdeme se ve 13.30 hodin v komunitním centru Saint-Michel (Loisirs communautaires Saint-Michel), 7501 rue François-Perrault, Montreal, H2A 1M1.

     Všichni si opět budou moci uplést správnou velikonoční pomlázku a namalovat velikonoční kraslice. Proutky na pomlázky i mašle obstaráme. Doporučujeme, aby si děti přinesly z domova barvičky a vyfouknuté skořápky vajec nebo vejce natvrdo, která budou malovat. Také uvítáme tvořivé maminky, které dětem s malováním a zdobením vajíček pomohou. Po malování bude jako obvykle připraveno malé pohoštění. Budeme rádi, když maminky či babičky opět něco dobrého pro děti upečou a přinesou. Můžete také přispět finančně na tyto akce, které nás stojí poměrně dost peněz – u vchodu bude umístěna pokladnička, do které můžete vhodit příspěvek podle svých možností.

     Prosím, ozvěte se nejpozději do pátku 22. března Vlaďce Hlavaté na vladimira.hlavata@gmail.com, s kolika dětmi hodláte přijít. Děkujeme a budeme se těšit na shledanou. (AM)

 

Ještě k Octoberfestu

Loňského října jsem se s manželem zúčastnila taneční zábavy Dožínky (Octoberfest) pořádané v Kanadské legii, která měla po tříleté kovidové přestávce úspěch. Realizována a stoprocentně a nezištně zaplacena MVDr. Vladimírem Dvořákem a jeho manželkou Martou z jejich úspor (tedy pronájem sálu, kuchyň, barman, placené kuchařky, nákup většiny nezbytností, atd.). Nepostřehli jsme, že by manželům Dvořákovým někdo za tuto nezištnou iniciativu veřejně poděkoval, což tímto činíme. Pan Chlumský obstaral hudební část večera. Zároveň děkujeme paní Ludmile Janglové, která jako jediná dobrovolnice manželům Dvořákovým pomohla.

     Přesto, že nemohla být závěrečná finanční bilance z určitého důvodu provedena, Vladimír Dvořák po jejím uskutečnění hodlá organizovat další taneční zábavu ve větších prostorách, s mnohem větším počtem účastníků a hudebníků, o které nás bude jistě včas informovat. Těšíme se. (Cathy Lacroix s manželem)

In memoriam

Se smutkem vám oznamujeme, že paní Věra GAZDOVÁ zemřela ve čtvrtek 25. ledna 2024 v Ottawě v nemocnici Monfort na srdeční selhání. Narodila se 4. ledna 1929 ve Veselí nad Lužnicí v jižních Čechách Marii a Františku Řehořovi. Měla jednoho o dva roky staršího bratra Jirku. Věra vyrůstala v době protektorátu Čechy a Morava, během dospívání se zapojila do Sokola, což ji provázelo celý život. Její otec pracoval u Československých drah a rodina se často stěhovala. Po střední škole pracovala v Energoprojektu, kde poznala Otto Jana Gazdu a v roce 1951 se vzali. O rok později se jim narodil syn Pavel a o další rok později dcera Jana.

     Od roku 1954 do 1956 žila rodina v Budapešti, kde si Věra oblíbila maďarskou kuchyni a velmi se v ní zdokonalila. Po návratu do Prahy pracovala jako redaktorka odborného časopisu. Po invazi sovětských vojsk v roce 1968 opustila rodina Československo, aby začala nový život v Kanadě. V Montrealu začala Věra pracovat jako investiční asistentka v Royal Trust. Spolu s manželem se zapojili do krajanského života a především se přihlásili do Sokola, kde vydrželi až do konce života.

     Po odchodu do důchodu v roce 2000 se Věra a Janči odstěhovali do Ottawy, ale často jezdili do Jižní Karolíny za Pavlovou rodinou. Poté, co Janči v roce 2005 zemřel, Věra stále chodila do Sokola, také hrála bridž a hlavně se věnovala rodině.

     Bude moc chybět svým dětem a vnoučatům, stejně jako všem svým přátelům. (Jana Ramsay)

 

Úplné zatmění slunce – jedinečná příležitost dnešní generace v Montrealu

Zatmění Slunce Měsícem je poměrně běžný jev, kdy Slunce, Měsíc a Země jsou přesně v zákrytu. Jelikož je Měsíc poměrně malý, je jen část zemského povrchu zastíněna. Proto je úplné zatmění docela výjimečné: v Montrealu bude možné ho pozorovat z terasy hory Mont Royal v pondělí 8. dubna 2024 odpoledne v 15:26 h a bude trvat 1 minutu a 27 sekund. Úplné zatmění bude možné vidět jen na jih od Montrealu (např. v Châteauguay bude trvat 2 minuty, zatímco v Suttonu dokonce 3 minuty a 30 sekund). Naopak směrem na sever, jako např. na Lavalu a dále, bude možné vidět jen částečné zatmění.

     Poslední zatmění na území provincie Quebec bylo v roce 1972, úplné zatmění pak bylo vidět v Montrealu naposledy v roce 1932 a ve městě Quebec v roce 1372 (i tentokrát uvidí jeho obyvatelé jen částečné zatmění). Příští úplné zatmění v Montrealu vychází na rok 2106, a tedy většina z nás to už nebude mít možnost vidět.

     Zatmění je možné pozorovat pouze speciálními brýlemi s malou světelnou propustností. Je možné je zakoupit za několik dolarů na Amazonu (např. NASA-recommended Eclipse Guard). Tyto certifikované brýle jsme přeměřili v naší optické laboratoři na Polytechnique Montreal a mohu potvrdit, že optická propustnost odpovídá normě. Více informací o zatmění Slunce je možné najit na různých stránkách na internetu, např. www.eclipsequebec.ca nebo na stránkách Canadian Space Agency.

     Nyní jen doufejme, že 8. dubna nebude zataženo. (Ludvík Martinů)

 

Zajímavé pranostiky

Určitě každý zná úsloví "Únor bílý pole sílí" nebo "Na Hromnice o hodinu více". S Hromnicemi (2. února) jsou spojeny i další pranostiky: "Na Hromnice musí skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout" nebo "Na Hromnice jasná noc, bude mrazů ještě moc". Další lidové moudrosti praví, že "Na svatého Matěje (24. února) rampouchy – úrodný rok na mouchy", "Svatá Apolena (9. února) v mlhu často zahalena". O únoru se také říká: "Netrkne-li únor rohem, šlehne ocasem", "V únoru sníh a led – v létě nanesou včely med", "Když únor vodu spustí, v led zas mu ji březen zhustí" a "Masopust na slunci – pomlázka u kamen".

     Poslední pranostika je velmi neurčitá především proto, že masopust začíná už na Tři krále (6. ledna) a trvá až do Popeleční středy, která je 40 dní před Velikonocemi – letos připadá na 14. února. V této době může být stejně tak slunce jako déšť a pomlázka tedy může být stejně tak u kamen jako v teple venku. V Montrealu se na tyto předpovědi už vůbec nedá spolehnout. Vzhledem k tomu, že v Montrealu máme sníh většinou až do dubna, jediné, co tu stoprocentně platí je rčení "Březen – za kamna vlezem, duben – ještě tam budem". (AM)

 

Trochu humoru

Přijdou do nebe řidič autobusu a farář. Svatý Petr pozve dovnitř řidiče a farářovi řekne, aby počkal.

Farář se rozzlobí a povídá: "Proč mám já, zbožný člověk, který celý život věrně sloužil Bohu, čekat na vstup do nebe kvůli nějakému řidiči?"

Cartoon of a person and a pig looking at a sign

Description automatically generatedSvatý Petr na to povídá: "No, podívej, když ty jsi v kostele kázal, tak všichni spali. Zato když on řídil, tak se všichni modlili!"

 

Sedí kluk u potoka a máčí banán ve vodě.

Jde kolem starší pán a ptá se: "Co to děláš?"

"Dej mi dolar a povím ti to."

Pán mu dá dolar a říká: "Tak povídej."

"Máčím banán ve vodě."

Pán na to: "No to je ale hloupá odpověď!"

"Možná, ale od rána jsem si vydělal už sto dolarů."

 

Tvrzení, že člověk používá jen 10 % mozku je dezinformace. Pravda je, že jen 10 % lidí používá mozek.

 

Politik je jako kráva na střeše. Nevíte, jak se tam to hovado dostalo, a taky nevíte, jak ho odtamtud dostat pryč.

 

Návdavkem vtip Pavla Kantorka: na tabuli před obchodem je napsáno Velikonoční nabídka – VEPŘOVÝ NÁŘEZ

 

Různé zprávy

Z důvodu stěhování prodám různé obrazy (Jiří Lauda a různé další originály). Pro informace volejte Líbu na tel. 514-342-4607.

 

Hledám byt k pronajmutí, malý, typu studio, co nejdříve, nejlépe v NDG nebo blízkém okolí. Prosím volejte na 514-563-0003. Děkuji.

 

Na Věstník přispěli: Dr. Olga Ajvazová, Vlad Kocman, Daniel Newman, Emilia Strmeň, a jeden dárce, který nechce být jmenován. Všem srdečně děkujeme!

 


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.