Montrealský věstník                         Ročník 60

Duben/April 2024                          5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                     Číslo 8


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

Náklady na vydávání a zasílání Montrealského věstníku jsou hrazeny

z dobrovolných finančních příspěvků našich čtenářů a příznivců.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu:

Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC, H3W 2B4.

Šek vystavte na "Czech & Slovak Association" s poznámkou "Vestnik Fund".

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

 
    
  Veselé Velikonoce!
Klub seniorů

Ve středu 21. února jsme se sešli v obvyklém počtu šesti, i když v jiné sestavě, v domě Aleny a Ludvíka Martinů. Na stole se jako obvykle objevily různé dobroty, ovocný koláč, oříšky, ba i ovoce plné vitamínů.

     Jelikož se někteří z nás právě vrátili z Čech a jiní se tam brzy chystají, srovnávali jsme veřejné dopravní prostředky, jejich vzhled, čistotu a zvláště pak jejich dochvilnost v Montrealu a v Praze. Praha vyhrála na celé čáře. Však pražské metro bylo nedávno vyhodnoceno jako druhé nejlepší na světě hned po tokijském. Vyprávěli jsme si, kdo do kterých částí Čech či Moravy jezdí a kde tam bydlí. Shodli jsme se, že když nemáme v Čechách možnost bydlet u příbuzných, ubytování není zrovna laciné.

     Josef nám pověděl o novinkách na táboře Hostýn. Po mnoha letech, kdy vedl dětský tábor, už si chce užít zaslouženého odpočinku, a proto předává svou funkci novému řediteli Davidovi. Ten se přistěhoval do Montrealu nedávno a má prý hodně nových nápadů a také energii je uskutečnit. Řeč se samozřejmě stočila na pátera Janíčka, kterého mnozí z nás dobře znali, na to, jak on tábor vedl a co se od té doby změnilo.

     Lída si pořídila nového psa a vyprávěla nám, jaké jsou s ním potíže. Je to sice ještě štěně, ale už vzrostlé a silné, a obyčejné vodítko ho nestačí zkrotit. I někteří další z nás dali k dobru historky s našimi zvířecími mazlíčky, jak nám zpříjemňují život, ale jaké jsou s nimi také starosti.

     Prohlíželi jsme si starou fotografii skupiny osmi Sokolů, kterou nám poslala dcera nedávno zemřelé paní Věry Gazdové z Ottawy, a pokoušeli se rozpoznat, kdo je kdo. Moc se nám to nedařilo, kdybychom neměli u toho napsaná jména, poznali bychom jen pana Gazdu, paní Zdenu Kentovou a možná pana Zajíce. Ani paní Věru jsme nepoznali, jak byla tehdy mladá a hezká.

     Líba nám vyprávěla o své práci na montrealské univerzitě a o tom, že se asi bude muset brzy přestěhovat a zbavit se mnoha věcí, pro které nebude mít místo. Řeč se stočila na zdraví, nemoci a úrazy – vzpomínali jsme na naši členku Jitku, která je po úrazu stále ještě v rehabilitačním ústavu. Doufáme, že se už brzy bude moct vrátit domů a opět zavítá mezi nás.

 

O schůzce 6. března můžeme říci podle Karla Poláčka, že bylo nás (pouze) pět. Po vzájemném přivítání jsme se vrátili k tématu, které jsme probírali na schůzce minulé, tedy vyprávění o našich domácích zvířatech. Shodli jsme se, že péče o ně zabere spoustu času a stojí hodně peněz. V poslední době mají někteří z nás zkušenosti se zvířaty, která do města nepatří – před našimi domy se objevili divocí krocani a lišky. Pravděpodobně je mírná zima přilákala až k našim obydlím. Příbuzní a přátelé v Čechách se mohou zase zblízka nebezpečně seznámit s divokými prasaty, která už je možno spatřit i na okrajích měst.

     Jak už často, hovořili jsme o tom, jak nám někdy vypovídá paměť – nemůžeme si v řeči vzpomenout na česká slova, napadají nás jen anglická či francouzská. Probrali jsme historie našich rodin a historky z rodinného prostředí. Vzpomínali jsme na život v socialismu, na písničky a básničky oslavující tehdejší poměry. Ještě mnohé z nich umíme recitovat či zazpívat.

 

Schůzku 20. března jsme zahájili vzpomínáním na dvě naše členky, které po pádech ať už doma nebo na zledovatělém chodníku musí ležet v rehabilitačních ústavech. Obě dvě moc pozdravujeme. Někteří z nás je i sebe občas potěší návštěvou.

     Znovu se ozvala zima, a tak jsme přešli na téma oprav našich vozidel. Shodli jsme se, jak přijdou draho a jak se na mechaniky nemůžeme spolehnout. Raději jsme se tedy rozpovídali o cestách do Evropy, o zážitcích z nedávných návštěv Čech a Moravy a také Paříže. Zmínili jsme se o tom, jak je obtížné rychle najít jisté místnůstky, když je naléhavě potřebujeme, a posuzovali jsme jejich kvalitu a podle ní i civilizační úroveň jednotlivých států, které jsme v minulých letech navštívili. 

     Všichni doufáme, že už brzy skutečně přijde jaro a léto a s ním houbařská sezóna. Mluvili jsme o rozdílech v druzích hub zde a v Čechách, například si nepamatujeme, že bychom tam kdy nalézali šmolkově modrající hřiby siné. A zde si musíme dát pozor na čtyři druhy hořkých hřibů – pokud se dobře pamatujeme, v Čechách se vyskytoval pouze jeden takový druh. Na závěr jsme ještě trochu zkritizovali politické události v Kanadě i České republice – po jedné či dvou skleničkách vína jsme se cítili jako experti.                                             (IR)

    

Příští schůzka bude až za čtyři týdny, ve středu 17. dubna, protože několik členů klubu seniorů včetně našich dvou obvyklých hostitelek je v následujících několika týdnech na cestách. Pro informace o tom, kdy a kde se schůzka koná, předem volejte Ivu Radokovou na tel. 514-747-2096.

 

Čs. sdružení

Valná hromada montrealské pobočky Čs. sdružení se konala ve středu 20. března 2024 v sedm hodin večer. Na programu toho tentokrát bylo hodně a dá se říct, že to bylo z několika hledisek velmi důležité setkání.

     Nejdůležitějším projednávaným bodem byl celokanadský kongres, který by se v roce 2025 měl konat na východě Kanady (jednotlivé pobočky se střídají, východ-západ-střed, a minulý rok byl kongres ve Winnipegu). V Montrealu se naposledy kongres konal v roce 2009 a tedy by se asi měl konat u nás. Bohužel na tuto velkou akci nemáme ani finanční prostředy ani fyzické síly, těch několik lidí, kteří se starají o organizování našich montrealských akcí, už nic dalšího časově nezvládnou. Finance i lidské síly souvisí s tristní situací naší pobočky. Za vše mluví to, že na valnou hromadu (na kterou by měli přijít všichni členové) už několik let chodí (kromě pár výjimek) pouze členové výboru. Počet členů se rok od roku snižuje. Ke konci roku 2023 jsme měli 39 členů, z toho pouze 10 mladších 70 let (a z těch deseti tři nebydlí v Montrealu). Průměrný věk členů je 73,3 a není divu, těch mezi 70 a 80 lety je nejvíc, celkem 16. Osmdesátníků máme sedm, devadesátníky čtyři a panu Pavláskovi je dokonce už 100 let. Tato situace nás přiměla k tomu, abychom zrevidovali letité ustanovení, že členové nad 70 nemusí platit členské příspěvky – valná hromada rozhodla, že od letoška budou platit všichni členové bez ohledu na věk 30 dolarů ročně (však také bez ohledu na věk odvádíme ústředí poplatky, do loňska to bylo 15 dolarů, od letoška to bude dokonce 20 dolarů na člena). Novou upomínku posíláme každému členu zároveň s tímto číslem Věstníku a děkujeme předem za vaši odpověď.

     Čs. sdružení mělo významnou roli v době komunistické vlády v Čechách. Od Sametové revoluce v roce 1989 se situace změnila a všichni bychom si měli uvědomit, k čemu vlastně tato organizace slouží. Stanovy praví, že hlavním účelem je pomáhat Kanaďanům českého a slovenského původu, udržovat naši kulturu a propagovat dobré jméno Čechů a Slováků v Kanadě, chránit svobodu a demokracii a jako občané Kanady podporovat naše národní, vlastenecké a humanitární aktivity. To se snažíme v Montrealu dělat. Velikonoční a Mikulášská besídka pro děti, česká škola, tábor Hostýn, náš tradiční bazar i péče o naše seniory je naší hlavní náplní. Na to je potřeba věnovat naše síly, čas i peníze. Na naši valnou hromadu přišlo tentokrát pár (doslova) mladých a nadšených lidí a my doufáme, že s jejich pomocí se nám podaří tyto aktivity nejen udržet, ale i zlepšit a rozšířit o nějaké další. Doufáme, že se s vámi sejdeme na některé z našich akcí, možná zorganizujeme nějakou novou jako "fundraiser" – a předem děkujeme za vaši podporu!                    (AM)

 

Česká škola Montreal

A group of children holding up cards

Description automatically generatedZájem o školu a naše kurzy se od ledna zvýšil, situace vypadá velmi povzbudivě. Rádi bychom přidali kratší online výuku pro děti od 7 let v sobotu dopoledne, když neprobíhá prezenční škola v Centre St-Michel. Zatím to zkusíme do konce školního roku s menší skupinkou dětí, a pokud se online výuka osvědčí, chtěli bychom ji nabídnout od září 2024 pro všechny starší žáky.

     Ve druhém pololetí máme zapsáno 10 dětí, polovina chodí do školky (viz obrázek) a druhá je ve skupině starších žáků. Starší děti probíraly záliby, koníčky a volný čas. V zimě bývá občas nuda, a tak v rámci rukodílen děti nejen hrají hry, ale často také něco vyrábějí. Ve školce je mezi dětmi nejoblíbenější hra se zpíváním Zlatá brána, česká říkadla a kreslení.

     Měsíc březen je tradičně obdobím, kdy dostáváme potvrzení o peněžních darech na stávající rok. Dobrá zpráva příšla z velvyslanectví v Ottawě: Ministerstvo zahraničních věcí přispělo na naši činnost stejnou částkou jako loni. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dostalo ze státního rozpočtu na podporu výuky češtiny v zahraničí o 15 % méně dotací než loni, čímž se dar pro naši školu snížil o 11 % oproti roku 2023.

     Máme radost, že v online kurzech pro dospělé máme 24 studentů rozdělených do 4 skupin. V konverzační skupině se probírala témata jídlo a restaurace, knihy a filmy. Studenti si například nacvičovali, jak si objednat jídlo v restauraci nebo rozhovor číšníka se zákazníkem. Dalším tématem byly knihy a filmy. Na další hodinu si připravili krátké povídání o oblíbeném filmu nebo knize. Skupina mírně pokročilých probírala téma jarní únava a nemoci, naučili se názvy částí lidského těla a užitečná slovesa z oboru zdravotnictví. Dozvěděli se o objevech slavných českých vědců – jmenujme objevitele krevních skupin J. Jánského nebo O. Wichterle a jeho kontaktní čočky.

     V dubnu se těšíme na tradiční velikonoční pomlázku organizovanou Čs. sdružením, kde si budou naši žáci připomínat české tradice a malování velikonočních kraslic.

     Náš školní výlet do Biodomu financovaný prodejem drobností na loňském listopadovém bazaru se už rýsuje. Bylo rozhodnuto, že do Biodomu pozveme všechny děti, i ty, které už k nám z organizačních důvodů přestaly chodit. Bude prima se setkat s bývalými spolužáky a kamarády. Paní učitelky v souvislosti s výletem připravují aktivity a pracovní listy a plánují skupinovou prohlídku Biodomu.

     Máme ještě dost volných míst ve škole i školce a hledáme nové kamarády. Nepřidáte se k nám? Pro bližší informace pište prosím na adresu ceskaskolamontreal@gmail.com. Fotografie a podrobnější informace o nás najdete taky na naší FB stránce.                                                                   (Kateřina Kwasniaková a Natálie Valošková)

 

Tábor Hostýn

Dětský tábor. Tábor letos začne v neděli 30. června 2024. Cena za 1 týden je 575 $, za 2 týdny 1000 $, za 3 týdny 1350 $ (vše včetně daní). Pro informace nás kontaktujte na kidscamphostyn@gmail.com.

 

Nový ředitel tábora. Rádi bychom představili táborového náčelníka nedávno zvoleného do vedení našeho tábora Hostýn, Davida Šance. Narozen v květnu 1975 v Chebu v původním Československu, zažil Sametovou revoluci jako čerstvý student gymnázia. Než přicestoval do Kanady, žil 15 let na Novém Zélandu, kde díky své neziskové organizaci ACSET-Aoteaora Czech and Slovak Educational Trust úzce spolupracoval s ostatními československými krajanskými spolky a školami na území Nového Zélandu. V posledních několika letech před pandemií spoluorganizoval místní tábory pro děti českých a slovenských rodičů. Poslední uskutečněný tábor připravoval a vedl jako jeho hlavní vedoucí osobně. Po přesunu do Montrealu nabídl podpořit aktivity tábora Hostýn svými novozélandskými zkušenostmi a znalostmi a rozhodl se kandidovat ve výběrovém řízení na nového ředitele tábora. Na konci roku byl Asociací Hostýn pro tuto pozici zvolen. Zvolení Davida Šance do vedení tábora přináší svěží vánek nadšení a inovací.

 

Výroční schůze 2024. Asociace Hostýn srdečně zve krajany na svou příští výroční schůzi, která se bude konat 26. dubna 2024 od 18.30 h do 20.30 h. Místo schůze bude ještě upřesněno a ohlášeno v sekci zpráv na našem webu hostyn.org. Volit na schůzi mohou pouze členové asociace se zaplaceným poplatkem pro rok 2024. V případě dotazů kontaktujte Jiřího Snítila, snitilj@outlook.com, nebo Zbyňka Najsera, znajser@hotmail.com.

 

Členství a členské poplatky. Členstvím podporujete naši misi a aktivně se podílíte na vývoji asociace.

1) Jste-li členy a chcete své členství obnovit, pošlete Daně Palusové převodem Interac 20 $ na email payments@hostyn.ca.

2) Chcete se stát členem asociace Hostýn, kontaktujte Jiřího Snítila na snitilj@outlook.com.

 

70. narozeniny Hostýna. Tento rok Hostýn oslavuje 70 let od založení tábora v roce 1954. Asociace připravuje na léto speciální oslavu k této příležitosti. S otázkami a nápady pro oslavu letošního výročí kontaktujte Mathiase Krejčího na mathias.kv@hotmail.com.

 

Webová stránka Asociace Hostýn. Usilovně pracujeme na nové atraktivní verzi našeho webu hostyn.org a budeme vás nadále informovat o dalším vývoji.                                                                                                       (David Šanc)

 

Gala u příležitosti 20. výročí televize Nová vize

Televizní program Nová vize pořádá u příležitosti svého 20. výročí existence "Anniversary Gala" v pátek 19. dubna 2024 v Mississauga Grand Banquet and Event Centre, 35 Brunel Rd., Mississauga, ON L4Z 3E8. Gala se koná pod záštitou Generálního konzulátu České republiky v Torontu. Dveře se otevírají v 18.00 h, večeře je v 19.00 h. Živě vystoupí Jitka Zelenková. Lístky 85 $. Pro rezervaci volejte 647-892-6912 nebo pište na email novavize.ca@gmail.com.

 

In memoriam

An old person in a blue striped shirt

Description automatically generatedOznamujeme, že paní Eva VOLESKÁ (rozená Syrovátková) zemřela klidně v kruhu rodiny 14. srpna 2023 ve věku 98 let.

     On August 14th, 2023, our cherished mother and grandmother "Babi" passed away exactly as she wished, peacefully at her home surrounded by her beloved daughters and granddaughter just four days after celebrating her 98th birthday. Loving wife of the late Gustav Volesky, she is survived by daughters Katherine (Durham) of Toronto, and Nancy and granddaughter Victoria of Bermuda. She leaves behind her nephews George and Mike Syrovatka and their families. Our mother will be forever remembered by friends and relatives in Canada, the Czech Republic, Bermuda and the United States.

     Our mother was born in Prague on August 10, 1925. She was the granddaughter of Julius Grégr, publisher and owner of the Národní listy, and the daughter of Evžen Syrovátka, head of Czech Civil Aviation until 1942. She was an inspiration to our family, passionate about world affairs and determined to always be "au courant". Family was very important to our mother. We are so fortunate that she enjoyed a long life that allowed us to celebrate many important events and milestones together leaving us with wonderful memories that we will always cherish. Over the years she was involved in the Czech community particularly the Czech Bazaar. A highlight was getting and reading the latest issue of the Vestnik! A private church service followed by a reception at our mother’s home took place in November 2023. Bermuda became our mother’s special place in later years and will be her final resting place.                                   (Katherine Stephens and Nancy Volesky, daughters)

 

Velikonoční koledy

Do Velikonoc sice už zbývá velmi málo času, ale i tak bychom rádi připomněli některé hezké koledy pro děti:

 

Hody hody doprovody,               Hody hody doprovody,                         Panímámo zlatičká, darujte nám vajíčka,

já jsem malý zajíček                    dejte vejce malovaný,                          nedáte-li vajíčka, uteče vám slepička

utíkal jsem podle vody                nedáte-li malovaný,                       do horního rybníčka

nesl kopu vajíček.                        dejte aspoň bílý -                     a z rybníčka do louže -

Potkala mě koroptvička,             slepička vám snese jiný.               kdo jí odtud pomůže?

chtěla jedno červené,                                                                       

že mi dá zaň jetelíčka –               Upletl jsem pomlázku,              Kropenatá slepička

a já řekl: Ne, ne, ne.                    je hezčí než z obrázku                 snesla bílá vajíčka.

U lesíčka za potokem                  všechny holky, které znám,          Obarvím je, vymaluji,

mám já strýčka králíčka,             navštívím a vymrskám.               všechny chlapce podaruji.

tomu nosím každým rokem        Než mi dají vajíčko,                    Pentličky si nastříhám,

malovaná vajíčka.                       Vyplatím je maličko.                  na pomlázku jim je dám.

 

Trochu velikonočního humoru

Proč nemůžeme vyprávět vajíčkům vtipy? – Mohly by popraskat.

Kolik vajíček můžeme dát do prázdného košíku? – Jedno, pak už není prázdný.

Jakou hudbu mají velikonoční zajíčci nejradši? – Přece hip hop.

Jak to víme, že je mrkev zdravá pro oči? – No, viděli jste už někdy králíka s brýlemi?

Co je na konci Velikonoc? – Přece c.

 

Různé zprávy

Hledám byt k pronajmutí, malý, typu studio, nebo větší pokoj, v Montrealu, co nejdříve. Prosím volejte na 514-563-0003. Děkuji.

 

Na Věstník přispěli: Milada a Michal Foglovi, Alice a Petr Holmanovi, Marie Hřibová, Lubo Jurásek, Martin Pernička, Míla Pohanková, Michal Radok, Katherine Stephens and Nancy Volesky in memory of Eva Volesky. Všem srdečně děkujeme!

 


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.